НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.06.2022)

БЛАГОТВОРИТЕЛНО СЪБИТИЕ В ПОДКРЕПА НА ТЕРАПИЯТА С КОННА ЕЗДА ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ КРАЙ СОФИЯ
Благотворително събитие в подкрепа на терапията с конна езда за деца с увреждания се организира днес в база „Ахил“ край София. Целта е да се наберат средства в поддържането на мястото, което се посещава от нуждаещи се. Терапията с животните помага на децата да подобрят своето психическо и физическо състояние, информира БТА.
Инициативата е нa Ваня Тодорова, която ръководи конната база и работи с децата. Всеки момент от днешното събитие ще се заснеме от фотографа Анна Йончева. Двете с Ваня работят по проекта “Да се запознаем”. Освен езда, ще има и творческa работилницa с ателие за рисуване върху камъни. Ще бъде поставена и дарителска кутия, както и базар с ръчно изработени изделия.
Йончева сподели за БТА, че връзката с конете помага за подобряването на състоянието деца с увреждания. Тя разказа за дете, което не е можело да говори и след години терапия първата дума, която произнася, е „кон“. Друг случай, на който е била свидетел, е как дете е изключително щастливо, когато от инвалидната количка е качено върху кон. И това дете наистина язди, за него това е такава свобода – да виждаш света отвисоко, да имаш чувството за движение, обясни Йончева. При друг случай дете с ментални проблеми се усмихва при срещата си с конче.
Всички упражнения се провеждат в присъствието на специалисти

27 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА В ОТДЕЛЕНИЯ ЗА ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ
121 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 16 от които са установени с PCR, а 105 – с бързи антигенни тестове. 69,42% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените през изминалото денонощие тестове са общо 1 425 – от тях 480 са PCR, а 945 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 8; Варна – 9; Велико Търново – 1; Враца – 3; Габрово – 1; Добрич – 3; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Пазарджик – 3; Плевен – 2; Пловдив – 5; Разград – 1; Русе – 1; Смолян – 3; София област – 8; София град – 56; Стара Загора – 2; Търговище – 2; Шумен – 4.
Към момента у нас са потвърдени общо 1 168 035 случаи на новия коронавирус, 61 874 от тях са активни. Излекуваните лица са общо 1 068 937, от тях 16 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 248 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 27 от които са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са пет, от тях 60% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 404 806 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас общо до момента, 19 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 598 лица-медицински служители. През изминалите 24 часа не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 224. През изминалото денонощие е регистриран нов случай на жена на 79 г. с диабет, сърдечно и хронично неврологично заболяване, която не е била ваксинирана.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА ГЪРДАТА ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ В СТРАЛДЖА
Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се проведат от 20 до 22 юни в Стралджа, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от общината.
Прегледите ще бъдат осъществени по програмата „Ела и се прегледай” на фондация „Нана Гладуиш – Една от 8″. Общо 210 жени от града и региона ще да бъдат включени в безплатния скрининг, като условието е те да са на възраст от 20 до 70 години. Ехографските изследвания ще прави д-р Младен Младенов от Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София” в София. Прегледите ще се извършват в Център за социална рехабилитация и интеграция на ул. Хемус №5.