НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.06.2021)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СТАРТИРА ИЗГОТВЯНЕТО НА НАЦИОНАЛЕН АНТИРАКОВ ПЛАН
Министерството на здравеопазването започна работа по създаването на Национален антираков план, съобщи Clinica.bg.
В работната група са включени експертни медицински съвети към министъра на здравеопазването, водещи специалисти в сферата на онкологичните и хематологичните заболявания, представители на пациентски организации и на фармацевтичната индустрия.
Ранното откриване на онкологичните заболявания е един от приоритетите, който ще залегне в националния антираков план, споделиха експерти. За целта е необходимо за се създадат добри скринингови програми, в които да са включени и медицински специалисти от извънболничната помощ.
Разработката на плана ще бъде съобразена с доказано работещи програми в други страни и най-вече с Европейския план за борба с рака, в който е отбелязано, че всяка година 3,5 млн. души в Европа се диагностицират с някакво онкологично заболяване. Годишно в Европа от рак умират 1,3 млн. души.
До две седмици експертите ще изготвят своите предложения, които ще бъдат разгледани на следващото заседание на работната група.

105 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
105 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. С PCR са установени 48 от тях, а с бързи антигенни тестове – 57. Тестовете, направени през изминалите 24 часа, са 14 771. От тях 5622 са PCR, а 9149 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 3; Варна – 5; Велико Търново – 6; Видин – 3; Враца – 3; Габрово – 3; Добрич – 5; Кърджали – 6; Кюстендил – 2; Монтана – 1; Пазарджик – 4; Перник – 3; Плевен – 2; Пловдив – 10; Русе – 4; Силистра – 3; Сливен – 1; Смолян – 6; София област – 2; София град – 20; Стара Загора – 1; Хасково – 2; Шумен – 1; Ямбол – 3.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 420 964. От тях активни са 10 205. Излекувани са вече 392 772 лица, 320 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
Общият брой на пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 1752. От тях 208 се намират в интензивни структури.
1 653 186 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са поставени общо у нас до момента. 15 249 от тях са поставени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден COVID-19, са общо 13 437. Нови два случая на санитар и друг медицински персонал са регистрирани през последното денонощие.
17 987 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Седем нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

НАД 660 ДУШИ СЕ ВАКСИНИРАХА ДНЕС СРЕЩУ COVID-19 В ОСЕМТЕ МОБИЛНИ КАБИНЕТИ В СОФИЯ
Над 660 души се ваксинираха днес срещу COVID-19 в осемте мобилни кабинети на открито и моловете, които са разкрити от Столичната община заедно със Столичната РЗИ с цел да се ускори имунизацията. Това съобщи БТА като се позова на пресцентъра на Столичната община.
В трите търговски центъра Paradise Center, Serdika Center и Sofia Ring Mall, които от днес предоставиха възможност за поставяне на ваксини от 13:00 до 18:00 часа, се ваксинираха 186 души.
Въпреки дъждовното време общо 480 човека избраха да си поставят ваксина в пунктовете на открито до 16:00 ч. в Южния парк, “Борисовата градина”, Северния парк, “Дружба” и в кв. “Красна поляна”, отбелязват от Общината. Гражданите имат възможност да избират между векторна и РНК ваксина.
Утре и на осемте пункта отново ще има медицински екипи от общинските болници и диагностично-консултативни центрове, които ще поставят ваксини на желаещите да се възползват от тази възможност.
Разкриването на мобилни пунктове на открито в парковете е по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и столичната РЗИ. Организацията се извършва от екипи на дирекция “Аварийна помощ и превенция” на Столична община.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В ДУПНИЦА ОТЧИТА НАД 221 000 ЛЕВА ПЕЧАЛБА ЗА 2020 Г.
Над 221 000 лева печалба отчита за 2020 г. общинската болница в Дупница. Това става ясно от отчета на здравното заведение, внесен за разглеждане на предстоящото заседание на общинския съвет, съобщи БНР.
Приходите за миналата година са над 6 милиона лева като приходът от лечебна дейност по клинични пътеки е 3,7 млн.
Болницата е намалила задълженията си до 1,169 млн. лева, докато допреди три-четири години са били 2, 1 милиона лв.
Сега в здравното заведение работят 196 души като лекарите са 55. Средната брутна заплата е 1517 лева, става ясно от отчета.
Финансовата стабилност позволява да се купува ново оборудване и апаратура, каза прокуристът Мария Иванова.
„От американското посолство получихме PCR лаборатория, която в момента ще започнем да монтираме след ремонт на помещенията. Заделихме и за купуването на нов скенер, който ще бъде разположен в транспортна болница, там се слага нов асансьор, който ще придвижва пациентите по етажите“.