НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.06.2019)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ 15 МЛН. ЛВ. ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ
Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 15 438 600 лева към бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г., информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на пресцентъра на Министерски съвет.
С част от допълнителните средства се предвижда да се увеличат възнагражденията на работещите в Центровете за спешна медицинска помощ в страната и да се осигурят финансови средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ, субсидирани по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.
„В Концепцията за развитие на системата за спешна помощ е заложена като стратегическа цел подобряване структурата на системата чрез интеграция на двете основни части на системата – извънболнична и болнична спешна медицинска помощ, което да позволи непрекъсваемост на обслужването на спешния пациент и да гарантира своевременност и качество на оказваната спешна медицинска помощ. Изграждането на интегрирания модел за развитие на спешната медицинска помощ представлява структурна промяна, която налага и промяна на разходите за персонал, и е в съответствие с изискванията на чл.77, ал.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.”, съобщават още от правителствената пресслужба.

НОВИТЕ ЦЕНИ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ В ПЕДИАТРИЯТА ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ 1 ЮНИ
От 1 юни 2019 г. влизат в сила новите цени на клиничните пътеки, които касаят Педиатрията. Новите цени на клиничните пътеки, които са разделени на лечение и диагностика за деца и възрастни, ще влязат в сила месец по-късно – от 1 юли. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след заседанието на Управителния съвет на съсловната организация, на което беше решено да се подпише Анекса към НРД 2018 г. , информира Zdrave.net.
“Доволни сме, най-малкото защото за първи път се случва в рамките на една година да подпишем два позитивни анекса. И двата са с положителни страни, за разлика от предходни години, когато решенията се взимаха от Надзорния съвет на Касата и бяха в ущърб на изпълнителите на медицинска помощ”, коментира за Zdrave.net д-р Маджаров. Той подчерта, че не всичко, което е желаел Лекарският съюз е постигнато, но е в правилната посока и основите за бъдещи преговори са положени.
Д-р Маджаров изтъкна, че на старта на преговорите за предстоящия тригодишен рамков договор е постигната по-добра стартова позиция с нови цени за доста пътеки. В предстоящите преговори би могло да се постигне и увеличението на клиничните пътеки от I-во и II-ниво, по които се работи в общинските болници.
БЛС ще настоява резервът на НЗОК от догодина да не се разпределя предварително, стана ясно още от изявлението на д-р Маджаров.

СИНДИКАТИ И РАБОТОДАТЕЛИ СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ НАМАЛЯВАНЕТО НА ДДС ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА
Синдикати и работодатели се обявиха против предложението на БСП за намаляване на ДДС върху брашното и изделията от брашно, мляко, яйца и сирене от 20% на 5% и върху лекарствата – на 9%, съобщи Агенция „Фокус“.
По време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество председателят на УС на АИКБ Васил Велев обясни, че асоциацията няма да подкрепи проекта. Той посочи, че ДДС е основният стълб в бюджетните приходи и подчерта, че има добра събираемост на този приход. Велев коментира още, че ако промените се приемат, няма да се намали крайната цена, а ще се увеличат единствено приходите на търговците.
Димитър Бранков – зам.-председател Българската стопанска камара, също изрази становище против промените, като посочи, че те трябва да се обсъждат по-дълго време. От Търговската палата, КРИБ и КНСБ също се обявиха против законопроекта. От КНСБ заявиха, че трябва да има преструктуриране на цялата данъчна система с оглед на доходите на хората.

СТОМАТОЛОЗИТЕ ЩЕ ОБСЪДЯТ НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА ДОБРА ЗЪБОЛЕКАРСКА ПРАКТИКА
На свой конгрес, който ще се проведе на 21 и 22 юни 2019 г. в София1, стоматолозите ще обсъдят и ще дадат своите предложения за проектонаредбата за добра зъболекарска практика, информира БНТ. В сутрешния блок гости в студиото бяха председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков и д-р Бранимир Кирилов.
“Това, което ни притесни в предложеното от БЗС са многото забранителни клаузи върху възможността на колегите да упражняват професията. Така на практика 7 млн. българи ще бъдат изправени пред невъзможността утре да отидат при зъболекаря си”, коментира в Сутрешния блок д-р Бранимир Кирилов. Той коментира, че новите правила противопоставят лекарите по дентална медицина със специалност и тези без специалност, и ако наредбата бъде приета в този ѝ вид, хората извън големите градове са под угрозата да останат без зъболечение.
“Ние сме демократична съсловна организация и ще се съобразим с направените предложения”, увери д-р Шарков.

Проф. Ива Христова: НЯМА СЛУЧАИ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА У НАС
“Все още няма случаи на Западнонилска треска в България. Късно е обаче за обработка на водоемите, това трябваше да се случи в края на зимата, за да се избегнат ятата с комари”. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести.
У нас такива случаи се регистрират в разгара на лятото – през юли и август. Регионите с голяма циркулация на вируса са по река Дунав – най-вече в Русе и Силистра. Останалите най-рискови райони са Варна и София област.
При единични случаи се стига до възпаление на Централната нервна система. През миналата година у нас са регистрирани 15 случая на заразени със Западнонилска треска, предимно хора над 60-годишна възраст.

Проф. Тодор Кантарджиев: ОБЩИНИТЕ ТРЯБВА ДА ПОДОБРЯТ МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОМАРИ И КЪРЛЕЖИ
„Мерките срещу комари и кърлежи от общините трябва да се подобрят. Контролът на масовите инфекции като морбили, кърлежови инфекции през лятото и заболявания, предавани от комарите, е в ръцете на държавата. Принципно, мерките срещу масовите инфекции трябва да се прилагат предварително, иначе след това се прави само кризисен пиар“. Това заяви в предаването “Преди всички” по БНР проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
За предпазване от кърлежи той посъветва да не се ходи в тревните площи, а в случай на ухапване от опасното насекомо възрастният човек трябва да вземе еднократно две таблетки антибиотик доксициклин, веднага след свалянето на кърлежа. Тогава не се налага да се бият инжекции. Ухапаните от кърлеж деца пък трябва да вземат макролиден антибиотик еднократно. Когато това се направи в момента на свалянето на кърлежа, вероятността за пренасяне на кърлежова инфекция намалява 10,2 пъти, обясни специалистът.

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА МАГИСТЪР ФАРМАЦЕВТИТЕ
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите. „За“ са гласували 87 депутати, „против“ – 21, съобщи Агенция „Фокус“.
Измененията предвиждат прецизиране на квотата на представителство, съобразно увеличения брой членове на Българския фармацевтичен съюз при формирането на състава за Конгреса на БФС. В пряка връзка със съставянето на персоналния състав на Конгреса са и измененията относно предвиждане на участие в работата на Конгреса на членовете на централните органи на управление, които имат право на глас, ако са избрани за представители по съответния ред от Регионалната фармацевтична колегия (РФК) на БФС.
Минималният брой делегати трябва да е половината от общия брой на всички членове на БФС според списъчния състав по Националния електронен регистър. При липса на избрани на поне половината според нормата на представителство делегати от регионалните колегии, се дава възможност за провеждане на общи събрания за избор на представители от РФК, като конгресът се отлага с три месеца.
С промените се внася и яснота в отношенията на централните органи на БФС и органите на регионалните фармацевтични колегии при пълно запазване на тяхната самостоятелната правосубектност.
Измененията бяха представени от зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков и получиха пълна подкрепа от председателя на БФС проф. Илко Гетов. Категорично против тях обаче се обявиха председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов и маг.-фармацевт Аделина Любенова.

МОЖЕМ ДА СМЕНИМ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ДО КРАЯ НА ЮНИ
Всички, които искат да сменят личния си лекар могат да го направят до края на месеца, информира Clinica.bg. За целта не е нужно пациентът да се отписва от листата на досегашния си личен лекар, защото това се извършва по служебен път. Необходимо е обаче да отиде при новоизбрания общопрактикуващ лекар и да попълни регистрационен формуляр, който може да изтеглят от сайта на Националната здравноосигурителна каса. При първото си посещение пациентът трябва да носи здравноосигурителната си книжка. Смяната на личния лекар е актуална от датата, на която е осъществен изборът. За да си избере нов лекар обаче, съответният гражданин трябва редовно да си е плащал здравните вноски. Ако имат прекъсване повече от три месеца е загубил здравноосигурителни права и би трябвало да внесе пропуснатите вноски, за да си възстанови правата.
По време на летния сезон много хора отиват да живеят в друго населено място за срок, по-дълъг от месец. Тогава те могат да направят временен избор на лекар, припомниха от НЗОК. В такива случаи здравната каса заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат пациентите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

СУПЕРКОМПЮТЪР В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОМАГА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВА
България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Това предвижда инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в Европейския съюз, информира Redmedia.bg. Тема бе обсъдена на 17.06.2019 г. на среща между министър-председателят Бойко Борисов, европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия Роберто Виола.
Освен в България центрове на европейски суперкомпютри ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Инициативата стимулира иновациите и засилва конкурентоспособността. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области – от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда

Доц. Михаил Околийски: ЗДРАВНАТА ПРЕВЕНЦИЯ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е НА НИВО
Предстои представителството на Световната здравна организация в България да оцени здравната ни политика при незаразните хронични заболявания. Тази оценка вече е направена в 13 държави.
„Това е партньорски анализ на това как държавата се справя с незаразните хронични заболявания, какво е обслужването и как може то да бъде подобрено. СЗО няма мандат да проверява или санкционира“, обясни пред БНР доц. Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО в България.
„Има голям проблем с тези заболявания. На първо място са сърдечно-съдовите заболявания, които водят до най-голяма смъртност. На второ място са онкологичните заболявания. Респираторните заболявания също са част от проблемите, които трябва да бъдат решавани. Тези комплексни нужди – колко адекватно се адресират в България, това е целта на мисията на СЗО“, уточни специалистът в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.
Рисковите фактори също ще бъдат обект на този анализ, добави доц. Околийски и посочи за пример тютюнопушенето, употребата на алкохол, липсата на физическа активност, затлъстяването. По думите му проблемът в България е, че превенцията не е на добро ниво.