НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.06.2018)

СЪЗДАВАТ ЦЕНТЪР ЗА ПЕРСОНАЛИЗИРАНА МЕДИЦИНА В ПЛОВДИВ

Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)” започва своята дейност в Пловдив. Проектът предвижда изграждането на комплекс  за медицински иновации, който ще бъде насочен, към формирането на нова съвременна и научноизследователска инфраструктура. Тя ще бъде фокусирана в една от приоритетните области за развитие на научните изследвания на национално и европейски ниво – технологии, свързани със здравето, информира Zdrave.net.

Планираните дейности са насочени към пациентите и засягат индустрията за здравословен живот и биотехнологии и персонализираната медицина, касаеща диагностиката и индивидуалната терапия. Научните и изследователски дейности ще бъдат с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативните лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори.

 

НОВ СТАНДАРТ ПО КАРДИОЛОГИЯ ПРЕДЛОЖИ МЗ

Нова проектонаредба за утвърждаване на медицински стандарт „Кардиология” публикува на сайта си Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.

Проектът ще бъде обект на обществено обсъждане в рамките на 30 дни.

През май 2017 г., Върховният административен съд отмени действащия тогава стандарт по кардиология. В настоящия проект се посочва, че сред задачите на специалността са осъществяването на профилактика, диагностика и лечение на заболяванията на сърдечносъдовата система, в това число чрез интегриране на модерната образна и лабораторна диагностика за проследяване ефективността на приложената терапия, определяне и степенуване на заболяванията на сърдечносъдовата система

По отношение на необходимите финансови средства за осигуряване на минималния брой персонал съгласно изискванията на стандарта от МЗ дават средните разчети за 2018 г.: за началник-клиника/началник-отделение – 1103 лв., за лекар – 987 лв., за старша медицинска сестра – 766 лв. и за медицинска сестра – 709 лв.

 

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО В ИАМО
“За пореден път през последните дни ставаме свидетели на публично изнесена информация за разследване в здравния сектор, която вместо да представя в конкретика факти за вина”, е поднесена по начин, който уронва авторитета на цялото лекарско съсловие. Това се посочва в становище на Българския лекарския съюз по повод започналото разследване в Изпълнителна агенция “Медицински одит”, информира Zdrave.net. От там отбелязват, че в публичното пространство се тиражират коментари, които създават чувство на съсловна вина, без тя да е подплатена с доказателствена конкретика.

“Поднасянето на информация пред обществото по начин, по който се уронва престижът на медицинската професия в нейната цялост и представителност, компрометира целия диагностично-лечебен процес. Това създава и предпоставки за грешки и агресия сред пациентите, което нарушава целостта на здравната система и е в ущърб на всички хора, лекари и пациенти”, категорични са от БЛС.

В посицията се казва, че  Българският лекарски съюз в качеството си на най-голямата съсловна организация винаги е бил готов да съдейства на разследващите органи за проверки в сектора, защото своевременното разрешаване на казуси в системата и изясняването на конкретна вина е в полза на цялото медицинско съсловие, както и на цялото общество.

 

ПЛАМЕН ТАУШАНОВ ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ПАЦИЕНТИТЕ В НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите адвокат Пламен Таушанов ще представлява пациентите в Надзорния съвет на НЗОК. Той влиза в Надзора на мястото на адвокат Андрей Дамянов, който беше от Националната пациентска организация, информира Zdrave.net.

Мандатът на Надзорния съвет на фонда е пет години. Представителите на пациентите, както и тези на работодателите обаче се сменят на ротационен принцип.

 

ПОДАДОХА 148 СИГНАЛА ЗА ЛИПСВАЩИ ЛЕКАРСТВА

148 сигнала за липсващи лекарства е получила Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства само за седмица, съобщи за Monitor.bg изпълнителният директор на асоциацията Боряна Маринкова. Сигналите са подадени на новата платформа, създадена за тази цел. От тях 106 са сигналите за медикаменти, които вече не се произвеждат, изтеглени са от България или не се внасят.

Хората са питали най-често са медикамент за лечение на чревни паразити и друг, който е ефикасен при епилепсия. Те обаче са сред тези, които са изтеглени от България.

Пациенти са търсили информация най-вече за генерични лекарства. Сред сигналите се оказало, че има и 18 за диспропорция в лекарствоснабдяването. Например медикамент за лечение на депресия липсвал в три аптеки в Стара Загора, но в други две го имало и на пациентката е оказано съдействие да открие търсеното от нея лекарство.

 

ЦСМП-ПАЗАРДЖИК СЪДИ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА

Центърът за спешна медицинска помощ в Пазарджик заведе дело срещу Инспекцията по труда за неправомерно наложени актове. Искът е за 900 лева, информира Zdrave.net, позовавайки се на Dariknews.bg.

В началото на 2016 г. трудови инспектори са установили, че медици работят извънредно в разрез с нормите на Кодекса на труда и съответно налагат първите принудителни административни санкции по Закона за безопасни и здравословни условия на труд. Посочени са 9 нарушения – на лекари и сестри. Според проверяващите не е осигурена почивка между смените от 12 часа, както и междуседмична от 48 часа, извънредните отработени часове са над допустимите от 20 часа нощен и 30 часа дневен труд, дежурствата сумарно надхвърлят 12 часа и др. Издадени са задължителни предписания за спазване графика на смените и почивките.

От гледна точка на закона инспекторите са напълно изрядни, но въпреки това ЦСМП – Пазарджик обжалва санкциите и печели делата. Тогавашната директорка на медицинското звено д-р Надка Пангарова е заявила пред магистратите, че нарушенията са продиктувани от факта, че в региона има незаети 17-19 щата, което възпрепятства организацията на задължителния 24-часов режим на работа без извънреден труд.

 

ТЪРСЯТ СЕ НАЙ-МНОГО СПЕЦИАЛИЗАНТИ ПО АНЕСТЕЗИОЛОГИЯ И ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ

Специалностите “Анестезиология и интензивно лечение” и “Гастроентерология” са тези, в които има най-много обявени свободни места за специализанти за първите шест месеца на годината. Това става ясно от отговор на Министерство на здравеопазването до Zdrave.net във връзка със специализациите на младите лекари.

Oт началото на годината до 10-ти юни са обявени общо 202 свободни длъжности за специализанти по клинични специалности, от които 179 за лекари специализанти и 23 за медицински сестри специализанти.

Наскоро здравният министър Кирил Ананиев анонсира подготвяни промени в Наредбата за специализациите, според които бъдещите лекари ще бъдат задължени да останат на работа в страната ни за определен срок. Засега по тази тема от МЗ посочват, че предстои промените да бъде допълнително обсъдени.

 

ВАС ОТМЕНИ ТЕКСТОВЕ ОТ ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, които определят размера на месечните добавки за социална интеграция, транспортни, информационни и телекомуникационни услуги, информира БНР.

От ВАС смятат, че обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий в закона са индивидуалните потребности на хората с увреждания. Размерът на месечната добавка за социална интеграция трябва да е съобразен с индивидуалните потребности на конкретното лице с трайни увреждания и със степента на намалена работоспособност, или вида и степента на увреждането. Индивидуалните потребности на всяко лице се определят въз основа на методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика, по предложение на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания и на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.

 

НАЦИОНАЛНИЯТ ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА ПРЕДСТАВИ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ЛИЧНАТА ПОМОЩ

Добавка за чужда помощ в размер на 90 лева или лична помощ, измерена в часове според индивидуалните потребности, предвижда законопроектът за личната помощ, представен от националния омбудсман Мая Манолова по време на заседанието на Съвета за интеграция на хората с увреждания, свикано специално за обсъждане на този въпрос, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на Dariknews.bg.

Реалистичният вариант за влизане в сила на закона би струвал около 100 млн. лева допълнително, а обхватът му ще бъде за малко над 77 000 хора с увреждания с над  90% намалена работоспособност. Около 14 000 са хората с увреждания, които имат нужда от постоянна асистентска услуга и към момента я използват, обясни Мая Манолова.

Според национално представителни организации на хора с увреждания не е целесъобразно създаването на закон за отделна социална услуга. Те са поискали механизъм за осигуряване на асистентска услуга, съобразена с потребностите на отделните групи инвалидност на хората с увреждания.

 

НАД 5500 УЧЕНИЦИ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА НА МЗ “ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО”

„Щастлив съм, че сте част от поколение, което знае, че опазването на здравето е индивидуална отговорност. Като заразявате с вашия пример другите, помагате всички ние да живеем в едно по-здраво общество“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на церемонията по награждаване на победителите от Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2017/2018, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Инициативата се организира за десета поредна година от Министерството на здравеопазването с партньорството на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Министерство на околната среда и водите, както и със съдействието на Представителството на Европейската комисия в България.

В тазгодишното издание на конкурса участваха рекорден брой ученици от 1-ви до 12-ти клас – над 5 500, заедно с техните учители и родители. По програмата „Посланици на здравето” се проведоха 12 000 дебати и дискусии, 7500 спортни прояви и 4500 туристически походи. Бяха почистени над 3500 замърсени района в цялата страна и бяха разработени 85 интернет сайта и електронни книги за здравословен начин на живот. От всички 102 ученически проекта отличени бяха 65.

 

РЕФОРМИТЕ В СЕКТОР “ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ” ОБДЪДИХА ЗДРАВНИТЕ МИНИСТРИ НА БЪЛГАРИЯ И МОЛДОВА

Електронното здравеопазване, финансирането на здравната система, както и здравното осигуряване на населението бяха във фокуса на разговорите между министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на здравеопазването, труда и социалната защита на Република Молдова д-р Светлана Чеботар, информираха от пресцентъра на МЗ.

Молдовският министър е на двудневно посещение в България. Министър Ананиев и д-р Чеботар обсъдиха реформите в сектор здравеопазване, които провеждат двете държави. По време на срещата беше договорено да се задълбочи двустранното сътрудничество, включително и да се разработи ново споразумение в тази посока.