НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.05.2021)

БАПЗГ ПОИСКА ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ ЗА ДУМИ НА ГОВОРИТЕЛЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, АНТОН КУТЕВ СЕ ИЗВИНИ
С остра реакция срещу изказване на говорителя на служебното правителство Антон Кутев излязоха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
Повод за реакцията са думите на Кутев във връзка с излезлите в неплатен отпуск ръководни кадри от системата за сигурност, информира Zdrave.net.
От Асоциацията реагират с отворено писмо до президента, премиера и здравния министър, в което отбелязват, че цялото съсловие е поразено и отвратено от изказването, и настояват за публично извинение, съобщи здравния портал и публикува пълния текст на отвореното писмо на БАПЗГ.
В писмото се казва: „Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) изразява възмущението си от изказването на говорителя на служебното правителство г-н Антон Кутев по повод ползващите неплатен отпуск висши кадри в системата на МВР, в което беше направено неуместно сравнение с медицинските сестри. Категорично не сме съгласни с внушението, че медицинските сестри са готови да пренебрегнат изключително важната си и отговорна грижа за пациентите под заплаха от предполагаеми санкции (репортаж на телевизия ON AIR на 17.05.2021 г.).
Цялото ни съсловие е поразено и отвратено от това нелепо изказване. В днешните тежки времена, в които хората в целия свят изразяват благодарността си към тези, които се грижат за болните съпричастно, компетентно, професионално и с риск за собствения си живот, от устата на говорителя на правителството идва оценка за съмнителни качества и недостойно професионално поведение на медицинските сестри.“
БАПЗГ изтъква, че „в днешната ситуация на световна пандемия, ключова роля за грижата и лечението на пациентите имат медицинските сестри и те са на работните си места. Неслучайно 2020 г. беше обявена от Световната здравна организация за година на медицинската сестра и акушерката, а 2021 г. е Година на здравните специалисти.“ От Асоциацията изтъкват още: „Ако само медицинските сестри, които са в пенсионна възраст, бяха излезли в неплатен отпуск, то българската системата на здравеопазване щеше да рухне.“
„Ще се извиня на всички, които са се почувствали засегнати.“ Това заяви на брифинг говорителят на Министерския съвет Антон Кутев, информира по-късно Zdrave.net.
„Аз се учудвам, че моите думи са разбрани по този начин“, заяви днес Антон Кутев като посочи, че понякога има „по-рязко говорене“ и е възможно да прави грешки. Ще се извиня на всички, които са се почувствали засегнати, каза Кутев и допълни, че не е вложил умисъл и агресия към медицинските сестри.
„Аз уважавам не само медицинските сестри, не само лекарите, не само медицинските работници, но и всеки български гражданин, който си върши съвестно работата“, коментира още говорителят на кабинета, като изтъкна, че той би бил последният човек в държавата, който може да бъде обвиняван в неуважение към съсловието.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ДАРИТЕЛСТВОТО НА МАЙЧИНА КЪРМА
На 19 май се отбелязва Световният ден на дарителството на майчина кърма, информираха от Столичната община.
По този повод от 14:00 часа Банка за майчина кърма организира събитие, на което ще присъстват бивши и настоящи дарителки на кърма, както и родители на деца, получаващи кърма от банката. Поканени са също медицински специалисти, лекари, главни акушерки на АГ болници и отделения.
По време на събитието специалистите ще разкажат за 30-годишната история на Банката за кърма, за включването в инициативата на ЕМВА с мотото: “Всяко дарение има история”.
Събраната от донори кърма се предоставя безплатно на здравни заведения и частни лица за нуждаещи се недоносени бебета, кърмачета с алергия към белтъка на кравето мляко или с вродени заболявания, както и на новородени, чиито майки са болни от туберкулоза, диабет, сърдечно-съдови и психически заболявания.
В банката има Отделение по събиране, съхранение и пласмент на майчината кърма, Отделение по пастьоризация и лиофилизация, и Лаборатории по микробиология и биохимия. Медицинският персонал е специализиран – лаборанти, микробиолози, лекари.
Преди няколко години Столичната община ремонтира сградата на банката и закупи за Банката единствения по рода си в страната апарат “Милкоскен”, калибриран за изследване на биохимичните показатели на майчината кърма.

ЗА 11-ТИ ПЪТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО
Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването.
Началото на тази инициатива е поставено през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
У нас отбелязваме този ден от 2011 г. Целта е да се окаже подкрепа на хората с наднормено тегло и затлъстяване, като им се помогне по здравословен начин да редуцират теглото си в разумни граници. Това е от огромно значение за подобряване на здравните им показатели и повишаване качеството им на живот, тъй като наднорменото тегло повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, които в цял свят са една от водещите причини за смъртност сред населението. Затлъстяването е и рисков фактор за появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания и др.
Важно е да се знае, че наднорменото тегло е много сериозен здравословен проблем, който не бива да бъде подценяван, но може да бъде контролиран. Ето защо по повод Европейския ден за борба със затлъстяването специалистите по хранене, медицинските специалисти и пациентските организации обединяват усилията си за ограничаване на наднорменото тегло и затлъстяването сред населението. Поставят акцент върху ползите от здравословния начин на живот, който съчетава пълноценно хранене с умерена физическа активност, информират от здравното ведомство.
От там припомнят, че у нас от 1997 г. се извършва регулярен мониторинг на хранителния статус на населението, следят се и показателите за наднормено тегло при децата. Работи се по съвместни програми с европейски институции, насочени към намаляване наднорменото тегло и затлъстяването при деца и юноши в Европейския съюз. Непрекъснато се подобряват правилата за хранене на децата в яслите, детските градини и училищата. Създадени са добри условия за физическа активност в детските и учебните заведения. В учебните програми са включени инициативи за промоция на здравето, както и обучение за принципите на здравословно и балансирано хранене.
В резултат на всички тези усилия през последните години у нас се наблюдава задържане, а в някои възрастови групи дори намаляване на относителния дял на децата с наднормено тегло.

415 326 СА ОБЩО ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС КЪМ МОМЕНТА, ОТ ТЯХ АКТИВНИ СА 30 483
457 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 245 от тях са установени с PCR, а 212 – с бързи антигенни тестове. 13 794 са общо тестовете, направени през изминалите 24 часа. От тях PCR са 6977, а 6817 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 27; Бургас – 23; Варна – 39; Велико Търново – 13; Видин – 11; Враца – 11; Габрово – 16; Добрич – 18; Кърджали – 2; Кюстендил – 12; Ловеч – 17; Монтана – 15; Пазарджик – 19; Перник – 4; Плевен – 7; Пловдив – 35; Русе – 20; Силистра – 5; Сливен – 10; Смолян – 9; София област – 32; София град – 67; Стара Загора – 20; Търговище – 3; Хасково – 7; Шумен – 7; Ямбол – 8.
415 326 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, от тях активни са 30 483. Излекувани са общо 367 464 лица, 2782 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4379 пациенти с доказан COVID-19. В интензивни отделения или клиники са настанени 485 от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 1 161 048. През последното денонощие са приложени 26 071 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 363 лица-медицински служители. 13 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. Три от тях са установени при лекари, шест – при медицински сестри, три – при санитари и един – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 17 379. Нови 36 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Зам.-министър Александър Златанов: ПРОЦЕНТЪТ НА ИМУНИЗИРАНИ ХОРА НАД 60 ГОДИНИ Е ТВЪРДЕ НИСЪК И ТАЗИ ТЕНДЕНЦИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕНА
„Процентът на имунизирани хора над 60 години е твърде нисък и тази тенденция трябва да бъде променена.“ По този начин служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов обясни в ефира на Нова телевизия измененията от последните дни, свързани с реда за ваксинация. За това информира Zdrave.net.
Д-р Златанов изтъкна, че от общо 1 970 000 души над 60-годишна възраст с две дози са имунизирани 17,5 процента. Запитан дали е вярно, че половината от ваксинираните у нас са лица над тази възраст, д-р Златанов отбеляза, че „това е възможно“, но изтъкна и че не е най-важното. Анализът на трите вълни на COVID-19 установи, че най-страдащо е именно населението над 60 години, там е най-високата смъртност и най-тежкото протичане, подчерта той и поясни, че целта на промяната е да се даде приоритет на тази най-застрашена група.
„Когато на опашката за ваксини отиде човек над 60 години, той получава дозата си веднага, независимо че преди него чакат още 10 човека извън тази възраст”, разясни реда д-р Златанов. Ангажимент за спазването му трябва да имат екипите в коридорите. За да не се случва това „само на хартия“ обаче, ще са нужни няколко дни, каза още той в коментар за репортаж от зелените коридори, от който стана ясно, че този приоритет не се изпълнява. Той беше категоричен, че няма да има върнати желаещи да се ваксинират и призова да се подават сигнали в МЗ, ако има подобни случаи.
Д-р Златанов изтъкна, че ваксинирането е начинът да се справим с епидемията. МЗ се стреми да бъдат поставяни по 50 000 дози ваксини на ден. За целта се търси и облекчаване на работата на личните лекари. „Разчитаме на тази 4000 ОПЛ да влязат в нормален режим и темп с поне по 10 поставени ваксини, което значи 40 000 ваксини на ден“, изтъкна зам.-министърът.
Д-р Златанов напомни, че България се е присъединила към договора за доставка на ваксини на ЕК за 2022-2023 година и посочи, че страната ни е подсигурена с всички видове ваксини, включително и новоразработените, за този период.
Д-р Златанов потвърди, че страната ни продължава да е на последните места по брой ваксинирани лица в Европа. Той отбеляза, че голям проблем са трудноподвижните лица и те ще се имунизират с мобилни екипи.
Днес, 19 май, в България пристигнаха 19 200 дози от ваксината срещу COVID-19 на Johnson and Johnson. Доставените количества веднага са разпределени към регионални здравни инспекции в страната, съобщиха от МЗ.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква утре, 20.05.2021 г., от производителя Moderna – 36 000 дози.

Богдан Кирилов, изп. директор на ИАЛ: ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ СЕ ОЧАКВАТ ОКОЛО 1 МИЛИОН ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19, А ЗА МЕСЕЦ ЮНИ – 2,5 МИЛИОНА ДОЗИ
„От началото на годината до този момент са доставени над 2,5 милиона дози ваксини срещу COVID-19, а над 1 160 000 са поставените дози. Изключително активно в последните седмици участват всички медицински специалисти, ангажирани в процеса, което позволява всеки ден да се постигат добри резултати. Надявам се в следващите седмици, тъй като очаквам голям брой доставки, да се увеличи този темп и да може по-бързо да бъде достигнато нивото, което според ЕК е необходимо за справяне с пандемията.“ Това каза пред БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата, информира Zdrave.net.
По думите Богдан Кирилов тази седмица има доставки от четирите разрешени за употреба ваксини. „В понеделник страна ни получи стандартно 274 000 дози от ваксината на Pfizer, днес очакваме 19 200 дози от Janssen, утре – 36 000 дози от Moderna и в петък – 36 000 дози от Оксфордската ваксина. До края на месеца се очакват около 1 милион дози ваксини срещу COVID-19, а за месец юни – 2,5 милиона“, шефът на ИАЛ.
Основният дял от доставките ще бъдат РНК ваксини. “Към момента и двете ваксини се използват максимално скоро след извършване на доставката, тъй като в последните две седмици имаше доставка на много по-големи количества”, заяви Богдан Кирилов.
„Положителното в нашата страна е, че лицата, на които е поставена първа доза от AstraZeneca не отказват втора доза, като това се дължи и на лекарите-специалисти, които успяват да убедят хората да не се ориентират за бустерната доза към друга ваксина и да постъпят в съответствие с кратката характеристика“, допълни още той. Имало обаче случаи и на хора, които са избрали първата им доза да е от векторна ваксина, а втората – от РНК.

Д-р Николай Брънзалов: ПУНКТОВЕТЕ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ВАКСИНИТЕ ЩЕ УЛЕСНЯТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ В СОФИЯ
Вчера се проведе среща в Столичното РЗИ, на която се обсъдиха детайлите относно заповедта на министър Стойчо Кацаров във връзка с получаването на ваксините срещу COVID-19 от общопрактикуващите лекари. Те ще бъдат получавани от 10 пункта в София, в различни столични ДКЦ-ове, което при всички случаи е много по-добре, отколкото на едно единствено място, тъй като става въпрос за около 850 практики, които трябва да получат ваксини. Това съобщи зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов пред БНТ, информира Zdrave.net.
По думите му алгоритъмът ще бъде сравнително строен – личните лекари ще получат имейли с необходимите документи, които трябва да попълнят, и до четвъртък ще трябва да заявяват нужните им количества ваксини, вида им, дали са за първа или втора игла и в кой пункт да ги получат. В петък тази информация ще бъде обработвана, а в понеделник личните лекари ще могат да получават заявените дози в съответния пункт. Определен е и по-голям интервал за получаване, за да могат лекарите и от двете смени да си ги вземат без напрежение.
„До този момент проблемът на общопрактикуващите лекари беше получаването на ваксините и количествата им. Надявам се да има и повече желаещи за имунизация“, каза д-р Брънзалов. Той заяви, че количества от ваксините има, а най-желани са РНК ваксините.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ, КОИТО ОТКАЗВАТ ДА ПОСТАВЯТ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 НЯМА ДА ИМАТ ПРАВО ДА ПОЛУЧАВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА ЗА РАБОТА ПРИ НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ В ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
Изпълнителите на първична медицинска помощ (общопрактикуващите лекари), които отказват да поставят препоръчителни ваксини срещу COVID-19 при изявено желание от здравноосигурените, включени в пациентската им листа, няма да имат право да получават средства за работа при неблагоприятни условия по повод обявената епидемична обстановка. Това предвижда проектът на Методика за изменение и допълнение на Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностична дейност за работа при неблагоприятни условия по повод обявена епидемична обстановка, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Здравната каса. Проектът е съгласуван с Българския лекарски съюз и предстои да бъде одобрен от Надзорния съвет на Здравната каса. В него е заложено да бъде удължен срокът, до който договорните партньори на НЗОК ще получават средства за работа при неблагоприятни условия по повод обявената епидемична обстановка до 31 май 2021 г.

МОБИЛЕН ЕКИП ЩЕ ИМУНИЗИРА ВЪЗРАСТНИ И ТРУДНОПОДВИЖНИ ХОРА В НАЙ-ОТДАЛЕЧЕНИТЕ ОТ ЯМБОЛ СЕЛА
Мобилен екип ще имунизира възрастни и трудноподвижни хора в най-отдалечените от Ямбол села. Общопрактикуващите лекари в областта трябва да предоставят списъци с такива пациенти до 25-и май, информира БТА като се позова на думи на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Лиляна Генчева.
В Ямболска област вече са определени петте логистични пункта, по един във всяка община. Разпределението на ваксините срещу COVID-19 към личните лекари ще става всеки понеделник, след предварителна заявка до четвъртък в предходната седмица, поясни д-р Генчева.
Логистичните пунктове са в кабинетите за имунизация в РЗИ-Ямбол и в МБАЛ “Св. Иван Рилски”- Елхово, както и във филиалите на Спешна медицинска помощ в Стралджа, Болярово и село Тенево в община Тунджа.

ПРОДАВАТ БОЛНИЦАТА В РАДНЕВО
Община Раднево продава МБАЛ „Д-р Димитър Чомаков“. Обявената цена е 682 000 лева, информира Clinica.bg.
Продажбата на лечебното заведение се обмисля от дълго време заради лошото му финансово състояние и липсата на медицински специалисти, които да работят в него. Обявената цена е толкова ниска, тъй като болницата има над 1 млн. лева дългове, уточняват от здравния сайт.
Лечебното заведение вече е спряло приема на пациенти. Над 100 дела са завели ощетени.
В момента в Раднево работи само Медицинския център, но и той е обявен за приватизация.

1500 ПАЦИЕНТИ С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО ЛЕКУВАТ ГОДИШНО ЕНДОКРИНОЛОЗИТЕ В УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ“
При работа в нормални условия ежегодно през Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив преминават около 1300-1500 болни с наднормено тегло и затлъстяване с различни етиологични причини. Това съобщават от болницата във връзка с днешния Европейския ден за борба със затлъстяването, информира Zdrave.net.
За година назад има известен спад на плановите хоспитализации заради епидемиологичната ситуация, посочи началникът на лечебното звено в най-голямата болница в страната проф. д-р Мария Орбецова.
През 2020 г. в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната са приети 350 пациенти по клинична пътека „Метаболитен синдром“, при която основен критерий е затлъстяването. За сравнение през 2019 г. техният брой е 520 души.
Трябва да се вземе предвид, че около 80-85% от пациентите със захарен диабет, най-вече с тип 2, са също със затлъстяване. По тази причина към общия брой на заболелите може да се добавят още около 300 пациенти за 2020 г., и двойно повече през 2019 г.
„С това обаче не се изчерпва броят на хоспитализираните със затлъстяване. При преобладаващата част от пациентите с намалена функция на щитовидната жлеза, със заболявания на половите жлези, надбъбречните жлези и хипофизата наднорменото тегло е основна клинична проява“, обясни проф. д-р Мария Орбецова.
Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към болницата от години работи с професионален био-импедансен анализатор на телесен състав „ТАНИТА“ ВС-420, включващ оценка на количество и процент мастна тъкан, отбеляза проф. д-р Орбецова.
През 2020 г. в клиниката беше въведен в експлоатация модерен високотехнологичен остеоденситометър. Той, наред с измерването на костна минерална плътност, може да анализира и количеството мастна тъкан и преразпределението й в различни зони на тялото.

БЛИЗО 16% ОТ МЛАДИТЕ В ПЛОВДИВ НА ВЪЗРАСТ МЕЖДУ 16 И 19 ГОДИНИ СА С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ
Затлъстяването в световен план, както и у нас, засяга все повече и по-младите възрастови групи. Целенасочено проучване на редовен докторант д-р Петя Консулова от Клиниката и Катедрата по ендокринология на УМБАЛ „Св. Георги“ върху характеристиката на затлъстяването и метаболитния синдром, проведено сред 633 ученици в гр. Пловдив на възраст от 16 до 19 години, показва, че разпространението на наднормено тегло и затлъстяване е 15,49%.
„Момчетата са два пъти по-силно засегнати от момичетата – 20,41% спрямо 10,65%“, посочи проф. д-р Мария Орбецова. Тя уточни, че децата и младежите до 18-годишна възраст са контингент на педиатрите и не подлежат на хоспитализация в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната.
Към днешна дата данните сочат, че в България с наднормено тегло са около 30,2% от децата и младежите в ученическа възраст от 6 до 19 години, от които със затлъстяване са 12,7%. В света от този проблем към момента са засегнати 38 млн. деца под 5-годишна възраст и 340 млн. деца и младежи между 5 и 19 години.
Наднорменото тегло и затлъстяването представляват един от най-големите социално-медицински проблеми на нашето съвремие. По данни на Европейска Асоциация за изучаване на затлъстяването 23,7% от възрастното население в България е със затлъстяване, а 34,5% – с наднормено тегло.
От първостепенно значение при проследяване на тези проблеми е поставянето на точна диагноза, както и дали затлъстяването е самостоятелна болестна проява или се явява компонент на друга патология, включително ендокринологична. Това означава, че трябва да се установи има ли съпътстващи хормонални, метаболитни и други отклонения и дали се асоциира с други синдроми и нарушения, за да се изгради индивидуална терапевтична стратегия, допълват от болницата.
Според определението на СЗО затлъстяването представлява хетерогенен многофакторен синдром на прекомерно отлагане на мастна тъкан в тялото, което повлиява неблагоприятно върху здравето. Включено е в Международна класификация на болестите като заболяване през 1948 г. Международната група по проблемите на затлъстяването дефинира наличие на наднормено тегло при индекс на телесна маса (ИТМ) >25 kg/m2, а затлъстяване − при ИТМ >30 kg/m2 за европеидната раса.