НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.04.2022)

Доц. Ангел Кунчев: БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА БЕЗ ПРОГРАМА ЗА АНТИБИОТИЧНА РЕЗИСТЕНТНОСТ
България е единствената държава в Европа без програма за антибиотична резистентност. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на Десетия Национален конгрес на пациентските организации, информира Zdrave.net.
По думите му програмата е много сложна за изпълнение, защото не е центрирана само в здравната система, а обхваща и земеделието, и отглеждането на животни, производство на различни козметични препарати, но тази програма все пак предстои да бъде приета.
Същевременно обаче под въпрос било поставено продължаването на програмата за ротавирусната инфекция. „Това беше една от програмите, които винаги съм давал за пример като сравнително добре изпълнявана, защото беше постигнала покритие от 25-30% на децата. Само преди месец получихме отказ от страна на Министерството на финансите за продължаването ѝ. Представяте ли си в какво състояние са изпаднали майките, които знаят, че имат достъп, някои от тях са направили първия прием и изведнъж разбират, че държавата не стои зад тази програма. МЗ взе решение да продължи финансирането й със свои собствени средства. Това обаче е показателно колко трудна е работата по тези програми“, каза доц. Кунчев.
„Изводът е, че ако няма обединени усилия на хората, които разбират темата, ако няма постоянния натиск на обществото, няма да постигнем и малкото, което сме направили“, посочи той.
В експозето си главният държавен здравен инспектор изрази и тревогата си, че недоверието към COVID ваксините започва да се отразява и върху всичко останало. „Пред мен е таблицата за ваксинационния обхват в България за десетгодишен период. През 2011 г. сме имали 96% обхват с ваксината срещу хепатит В – доказана ваксина, която се прави в лечебно заведение. През 2021 г. обхвата ни е 79,4%. Още две-три години по този начин и ще си образуваме следващата епидемия. На практика срещу болести, при които никога не сме падали под 90% обхват, каквито са дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, в момента имаме 89,5%. Единствената имунизация, при която сме над 90% за 2021 г., е туберкулозната“, коментира доц. Кунчев.
Хепатологът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проф. Красимир Антонов пък изрази учудването си, че текстовете в Наредба №8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, предложени от Експертния съвет, които касаят лицата между 40 и 60-годишна възраст да бъдат изследвани за хепатит В и С, са отпаднали при публикуването на Наредбата за обществено обсъждане. „Това наложи реакция от наша страна до министъра на здравеопазването, за да може да бъдат добавени. Опитът за въвеждане на национален скрининг, макар и върху ограничена възрастова популация, ще даде ясна представа какво е реално състоянието на населението по отношение на тези инфекции“, каза той.
„Скъпи сме на триците и евтини на брашното както винаги, защото терапията, осигурявана от Касата, е с толкова изисквания, че на практика почти няма пациенти, които да ги покриват“, каза още проф. Антонов.
По думите му огромен проблем е липсата на профилактика и скрининг в местата за лишаване от свобода. „Лично съм обиколил 7 затвора и видях 22% инфектирани там. На практика колегите имат и желанието, и познанието и няма проблем тази група пациенти, които бяха напълно неглижирани, да получат лечение. За да можем да се справим с тези проблеми, имаме нужда от подкрепата на обществото“, каза проф. Антонов. „Ние предлагаме НЗОК да спести пари от безсмислени разходи за диагностика, а се сблъскаме със стена от мълчание“, добави още той.

НАД 24 ХИЛЯДИ МЕДИЦИ У НАС СА СЕ ЗАРАЗИЛИ С COVID-19
895 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 115 от тях са установени с PCR, а 780 – с бързи антигенни тестове. 63,69% от новите случаи, доказани през последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
11 369 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. 2 072 от тях са PCR, а 9 297 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система за мерките срещу коронавируса.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 27; Варна – 34; Велико Търново – 18; Видин – 17; Враца – 17; Габрово – 32; Добрич – 28; Кърджали – 7; Кюстендил – 22; Ловеч – 24; Монтана – 16; Пазарджик – 22; Перник – 12; Плевен – 11; Пловдив – 73; Разград – 5; Русе – 18; Силистра – 18; Сливен – 18; Смолян – 8; София област – 38; София град – 326; Стара Загора – 33; Търговище – 8; Хасково – 18; Шумен – 16; Ямбол – 14.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 150 342, от тях 161 039 са активни. Излекуваните лица 952 493, като от тях 3 290 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 996 пациенти с доказан COVID-19, 112 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 158, от които 80,38% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 372 241 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас до момента, 1 261 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 24 311. Нови 19 случая са регистрирани през изминалите 24 часа: от тях седем са установени при лекари, пет – при медицински сестри, пет – при санитари и две – при друг медицински персонал.
36 810 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 26 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 92,31% от починалите лица не са били ваксинирани.

ЛИПСВАТ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИ ОТ СИФИЛИС
„За пациентите със сифилис се налага да търсим пеницилин по всякакви апокрифни канали, защото липсва на българския пазар“. Това каза д-р Момчил Баев, представител на фондация „Сингъл степс“ и член на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН към министъра на здравеопазването по време на Десетия Национален конгрес на пациентските организации, информира Zdrave.net.
Д-р Баев подчерта, че вече често се срещат случаи на некачествено лекуван сифилис, който рецидивира и венеролози са докладвали няколко случая на много тежки неврологични, мултисистемни увреждания след продължителен сифилис.
„По Наредба 10 трябва лечебните заведения да го изписват, а това означава да се напише писмо до министъра, за да им разреши да си внесат пеницилин. Преминаване на лечение с доксициклин крие известни рискове по отношение на продължителността на лечение и контрола на болестта“, коментира проф. Тодор Кантарджиев, модератор на конгреса.
Д-р Баев обаче каза, че лечебните заведения, особено тези в извънболничната помощ, нямат нито време, нито желание, нито ресурс да се занимават с регистрация и с писма за допускане. „Те могат да дадат рецепта на пациента и това правят. Пациентите после идват при нас и ние им го доставяме по нашите апокрифни канали, но друг модел за момента не работи. Може би за болничната помощ има други възможности, но сифилис се лекува амбулаторно поне в началните му етапи“, каза той.
„Има една фармацевтична компания, която притежава разрешение за употреба в България, но не го внасят, защото пеницилинът не е атрактивен като цена и няма пазарен интерес“, добави д-р Баев.
„В България няма места, в които да се проследява и лекува сифилисът. Пациентът трябва да си намери венеролог, който да му изпише пеницилин, той да си го намери от Турция или Гърция и след това да намери кой да му го постави. Вследствие на това сифилисът става неконтролируема инфекция у нас и преди две години имаше бум на болестта в една голяма общност в София. Липсва политика на контрола и лечението на сифилис, както и на останалите сексуално преносими инфекции“, добави и Александър Миланов от НПО.

ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ УЧАСТВАХА В ДИСКУСИЯ ЗА СТРАХОВЕТЕ И МИТОВЕТЕ ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
„Разпространените сред уязвимите общности страхове и митове за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19“ беше тема на видеоконферентна среща, организирана в рамките на информационната кампания „+ мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, съобщават от МЗ. Лектор беше д-р Таня Андреева – специалист по педиатрия и детска ревматология и съветник на здравния министър. В дискусията участваха здравни медиатори от цялата страна. Инициативата се провежда съвместно от Министерството на здравеопазването и Националната мрежа на здравните медиатори и цели повишаване нивото на здравна информираност на всички български граждани чрез предоставяне на достоверна, базирана на науката информация.
„От началото на пандемията здравните медиатори са на първа линия в борбата с COVID-19, работят на терен с уязвимите групи, сред които доверието към ваксините и ваксинацията беше подкопавано чрез конспиративни теории, насаждане на нерационални страхове, а дори и политическо заиграване. Истината обаче е една – уязвимите групи са изложени на по-висок риск заради недостатъчно добри социално-битови условия, затруднен достъп до навременна медицинска помощ по причина отпадане от здравно-осигурителната система и незаинтересованост или скептицизъм по отношение на науката, а ваксините са единственият начин да предпазим себе си и своите близки от тежко боледуване и смърт“. Това посочи д-р Таня Андреева по време на срещата със здравните медиатори.
Форматът на видеоконферентна дискусия беше избран, за да могат здравните медиатори да задават въпроси, да посочват примери от практиката си, да обменят опит както помежду си, така и с д-р Андреева в качеството ѝ на педиатър, да се маркират следващи теми на дискусии и да се набележат основните затруднения в работата на медиаторите. Основните проблемни точки, които те изведоха на преден план, са съмненията, че ваксините влияят на фертилитета при жените и мъжете, както и притеснения относно ваксинацията при деца и при бременни.

СТАРТИРА ПРОГРАМА НА БЧК ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА ВАКСИНАЦИОННИЯ ОБХВАТ В СТРАНАТА И ПОДПОМАГАНЕ НА НАЙ-ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ВИРУСА ОБЩНОСТИ
„Важно е да не спираме да говорим по темата за ваксините срещу COVID-19, защото вирусът не си е тръгнал. Въпреки че от първи април вече не живеем в ситуация на извънредна епидемична обстановка, коронавирусната инфекция е все още тук. Сега е времето да сме отговорни. Водещи експерти от цял свят предупреждават, че може би ще има нова вълна през есента. Независимо дали това ще се случи или не – ние сме длъжни да направим всичко възможно за уязвимите групи, така че те да бъдат ваксинирани“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на откриването на програма на Българския Червен кръст за разширяване на ваксинационния обхват в страната и подпомагане на най-засегнатите от вируса общности, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Проф. Сербезова припомни, че преди по-малко от месец Министерството на здравеопазването стартира кампанията „+ мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19: „Това, върху което ние поставихме акцент, е да съберем на едно място цялата налична информация за ваксините, поднесена на българските граждани на разбираем език. Чрез кампанията популяризираме мненията на водещи медицински специалисти за приложението на ваксините при хора с различни видове заболявания. В рамките на кампанията „+ мен“ организирахме и редица дискусии за ползите от ваксините сред работещи в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, общопрактикуващи лекари, здравни медиатори“.
Министър Сербезова подчерта, че БЧК винаги има партньор в лицето на МЗ и изрази надежда съвместните усилия за насърчаване на ваксинационния процес срещу COVID-19 в страната да дадат добър резултат. „Ключова е работата с уязвимите групи от обществото и вярвам, че предвидените в двете кампании мерки ще убедят повече български граждани да се защитят от тежкото протичане на вируса“, допълни министър Сербезова.
Дейностите на програмата, разработена от БЧК и финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), ще бъдат адаптирани и съобразени с усложнената ситуация във връзка с конфликта в Украйна и необходимостта от подпомагане на нови уязвими общности. Проф. Сербезова припомни, че Министерството на здравеопазването разработи Национална програма за ваксиниране на украински граждани срещу COVID-19, на които е предоставена временна закрила в Република България и подчерта: „Това е изключително важно, тъй като липсата на подходящи мерки в подходящия момент представлява проблем и заплаха за общественото здраве, които ние сме длъжни да намалим“.

БЛС в свое становище: ОТПАДАНЕТО НА ХАРТИЕНАТА РЕЦЕПТА НАРУШАВА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ И ЛЕКАРИТЕ
Отпадането на хартиената рецепта нарушава правата на пациентите и лекарите. Това се казва в становище на БЛС относно проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Становището е изпратено до министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова и председателя на Комисията по здравеопазване в 47-о Народно събрание доц. Антон Тонев.
„С цел да се осигури право на медицинска помощ на населението, лекарите имат право да осъществяват прегледи и съответно да назначават лечения, независимо от мястото на извършването им – осъществяването на спешна медицинска помощ в дома на пациента, домашни посещения, консултации на обществено място, налагани от състоянието на пациента, консултации в лечебно заведение между операциите, в който е взел участие лекарят и пр. Към настоящия момент в подобни ситуации, които са ежедневни, ако се въведе изцяло електронния ред за предписване на лекарствени продукти, ще настъпи парадокс, при който лекарят ще прегледа пациента, но няма да има възможност да му назначи лечение“, се изтъква в становището на БЛС. В него се изтъква още, че българските пациенти ще изпаднат в ситуация, при която няма да имат право да си закупуват лекарства с хартиена рецепта на територията на Република България, но в същото време, ако отидат в някоя от съседните ни страни, хартиената им рецепта ще бъде изпълнена. Това е възможно, защото „останалите държави в Европейския съюз, а и не само, са възприели хибридната система за издаване на рецепти за лекарствени продукти – хартиени и електронни“, изтъкват от съсловната организация. От там подчертават, че към настоящия момент в българското законодателство не съществува нормативно регламентиран механизъм, гарантиращ контрол при отпускането на лекарствени продукти, предписани с електронно предписание.

ПРЕДСТОЯТ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ, КАСАЕЩИ МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
„От изключително значение е да има добре организирана информационна кампания, която да разяснява реда на получаване на медицинските изделия и помощните средства, след като бяха направени промените в законодателството и те бяха прехвърлени към НЗОК. За съжаление обаче, ние закъсняваме“. Това заяви националният омбудсман Диана Ковачева при откриването на Кръгла маса в Народното събрание на тема „Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства“, организирана от национално представителните организации на и за хора с увреждания. За това информира Zdrave.net.
Диана Ковачева подчерта, че все още остават нерешени немалък брой проблеми, свързани с качеството, отпускането, заплащането и поддържането на тези изделия по време на експлоатацията им. По думите й не са изяснени и регламентирани механизмите за ефективен контрол на качеството и експлоатационните им срокове, нито механизмите, по които ще се актуализират списъците с нови, по-модерни и усъвършенствани изделия. Няма и конкретика по отношение размера на държавната подкрепа и начините, по които нуждаещите се ще се включват в механизмите за подкрепа.
Омбудсманът призова за единни и координирани действия на институциите, които да доведат до бързи и ефективни практически решения за улесняване на хората с увреждания. Тя бе категорична, че в този процес трябва да се даде възможност на представители на организациите на тези хора да вземат активно участие в обсъжданията.
Междуведомствената работна група, която бе създадена след приемането на законодателните промени в областта на медицинските изделия, е готова с предложения за изменения в 8 подзаконови нормативни акта, засягащи новата организация на дейностите. Това заяви по време на кръгла маса в Народното събрание зам.-министърът на здравеопазването доц. Любомир Бакаливанов.
Доц. Бакаливанов поясни, че предстои промените в наредбите да бъдат публикувани за обществено обсъждане веднага след празниците, с което ще бъде отворена процедурата за обществено обсъждане. По думите му се работи без забавяне, за да се даде възможност за пълноценен обществен дебат и промените да влязат в сила на 1 юли 2022 г., както е предвидено в закона.
Заявяването ще се осъществява по електронен път, а цялостният процес ще бъде максимално оптимизиран, увери зам.-министър Бакаливанов. Той подчерта, че няма основание за притеснение и здравното министерство е отворено за предложения.
НЗОК администрира и заплаща медицинските изделия, тя не е финансиращ орган, защото парите за тях идват от държавния бюджет през МЗ, обясни от своя страна Владимир Афенлиев, директор на дирекция в НЗОК. Той увери, че в подразделенията на Касата се работи много активно, за да бъде подготвена нейната системата да поеме тази дейност от 1 юли тази година. Владимир Афенлиев информира още, че се работи и над законодателни промени, които да регламентират спецификациите на медицинските изделия и помощните средства, тяхното качество, начините за включване на нови, разширяването на обхвата на списъците с изделия по индивидуална поръчка.
От организациите на хората с увреждания пък апелираха техни представители да бъдат включвани в работните групи още от началото, а не да се стига до приемане на нормативни актове, които скоро след това отново се променят.