НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.04.2021)

ОБЩО 9229 ПАЦИЕНТИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ, 783 ОТ ТЯХ СЕ НАМИРАТ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
418 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 130 от тях са установени с PCR, а 288 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през последните 24 часа, е 4644. От тях 2654 са PCR, а 1990 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 26; Варна – 67; Велико Търново – 19; Видин – 6; Враца – 11; Габрово – 3; Добрич – 4; Кърджали – 7; Кюстендил – 4; Ловеч – 11; Монтана – 1; Пазарджик – 7; Перник – 12; Плевен – 7; Пловдив – 23; Разград – 9; Русе – 17; Силистра – 3; Сливен – 10; София област – 14; София град – 125; Стара Загора – 16; Търговище – 4; Хасково – 8; Шумен – 2; Ямбол – 2.
386 381 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 64 508 от тях са активни. 306 678 са излекуваните лица. 1441 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Общо 9229 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, като 783 от тях се намират в интензивни структури.
638 443 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, 1227 от които – през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 12 849 лица-медицински служители. Три нови случая на лекар, фелдшер и друг медицински персонал са регистрирани през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 15 195. Нови 57 случая са регистрирани през последното денонощие.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЪОБЩИ ЗА ДОСТАВКИ НА НОВИ КОЛИЧЕСТВА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Днес, 19 април, в България пристигнаха 62 010 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и 50 400 дози от ваксината на Oxford University/AstraZeneca. Вчера, 18 април в страната пристигнаха 38 400 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Moderna. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква до края на седмицата, от производителя Janssen – 24 000 дози, уточняват от ведомството.

Министерството на здравеопазването: ВСИЧКИ ЛИЦА, ПОЛУЧИЛИ ПЪРВА ДОЗА ОТ ВАКСИНАТА НА ASTRAZENECA, КОИТО НЕ СА ПРОЯВИЛИ СЕРИОЗНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ, МОГАТ ДА СЕ ИМУНИЗИРАТ С ВТОРА ДОЗА ОТ СЪЩАТА ВАКСИНА
Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Темата беше обсъдена по-рано днес на заседание на Националния ваксинационен щаб. Решенията на Щаба са, както следва:
• Ваксината на AstraZeneca не се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.
• Всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.
• Лицата, които са ваксинирани с първа доза на ваксината на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията се счита за завършена.
• При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
• Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

ОБНАРОДВАХА МЕДИЦИНСКИЯ СТАНДАРТ ПО ДЕТСКА КЛИНИЧНА ХЕМАТОЛОГИЯ И ОНКОЛОГИЯ
Пациенти, започнали лечение на злокачествено заболяване преди навършване на 18-годишна възраст с химиотерапия според интензивни педиатрични протоколи, вече могат да бъдат обект на терапия според Медицинския стандарт по детска клинична хематология и онкология (ДКХО) до приключване на лечението. Стандартът е обнародван в последния брой на държавен вестник и предвижда лечебните заведения да приведат дейността си в съответствие него в срок до 6 месеца от влизането му в сила, информира Zdrave.net
Стандартът регламентира специфичната методология и терапевтични методи на медицинската специалност ДКХО, взаимодействието ѝ с другите медицински специалности, видовете дейности от обхвата на специалността – диагностични, терапевтични, в областта на трансфузионната терапия и трансплантацията на хемопоетични стволови клетки.
Стандартът предвижда ограничен обем дейности в първична извънболнична помощ, но препоръчва при всички случаи на деца със съмнителна или непотвърдена диагноза да се предприемат своевременни действия за насочване и превеждане на детето към специалист в СИМП или в структура по ДКХО от трето ниво на компетентност. В структури по педиатрия от второ или трето ниво на компетентност съгласно Медицинския стандарт “Педиатрия” могат да се осъществяват диагностика и лечение на доброкачествени хематологични заболявания.
Документът предвижда минималният брой лекари–специалисти по ДКХО да е поне трима, като общият брой лекари следва да се определя в зависимост от разкритите в структурата болнични легла, при определен минимум от 1 лекар на основен трудов договор на 5 болнични легла и един лекар на основен трудов договор за приемно-консултативен кабинет.
Препоръчително е съотношението лекари:медицински сестри да е не по-малко от 1:2; като при определяне на броя на медицинските сестри е желателно да се прилага Методиката за изчисляване на необходим персонал (медицински сестри), препоръчана от Международния съвет на медицинските сестри (ICN).
Заложено е и изискване за осигуряване в лечебното заведение на психолог, социален работник и рехабилитатор за оказване на комплексни грижи за децата –пациенти в структурите по ДКХО.

ВЪЗСТАНОВЯВАТ СЕ ПОСЕЩЕНИЯТА В ДЕТСКИ И СПОРТНИ ЦЕНТРОВЕ
От днес посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски от персонала със заповед на здравния министър, съобщи БНР.
Със същата заповед се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, провеждането на културни и развлекателни събития, при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от 1.5 м и носене на защитни маски от участниците. Същото важи за посещенията във фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА и уелнес центрове.
До 27 април преустановени остават груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната.

Проф. Ива Христова: ВАКСИНИТЕ СА НАЧИНЪТ И НАДЕЖДАТА ДА СЕ СПРЕ ВИРУСЪТ И НЕГОВИТЕ МУТАЦИИ
Ваксините са начинът и надеждата да се спре вирусът и неговите мутации, които иначе ще са безкрайни във времето. Това заяви пред БНТ заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, информира Zdrave.net.
По думите ѝ всички прилагани у нас ваксини доказано предпазват от британския вариант на COVID, който е доминиращ в България. Във връзка с изключително редките усложнения следствие на ваксините тя отбеляза, че ползите многократно надвишават рисковете.
Специалистката изтъкна, че все още не е доказано, че ваксинираният човек не е разпространител на вируса. Тя обаче посочи, че чрез ваксината се спира мутирането на вируса и подчерта, че имунизираният човек не се разболява тежко и съответно би отделил вируса в минимално количество. От друга стана, болният човек отделя вируса много повече, обясни тя.
Проф. Христова допълни, че няма описани случаи на възникване на нови мутации на COVID-19 следствие на прилаганите ваксини. „Тези промени са при болни лица, при които вирусът се е размножил и антителата го атакуват“, поясни експертката.
Тя даде подробности и за засечения български вариант на вируса, който засега е открит при двама пациенти. Това е мутация върху британския вариант, тоест като цяло това е британският вариант с една допълнителна мутация, разясни проф. Христова. „Това предполага проследяване с цел да се види тази мутация сама ли ще остане и дали ще се появят други мутации, което е логично предвид натиска на антителата към тези участъци на спайк-протеина. От друга страна е важно да се види самото разпространение на този вариант“, каза още тя.
Според проф. Христова допълнителни дози от ваксините срещу COVID ще се налагат заради промяната в самия вирус и новите мутации. Поне година трябва да мине, за да може да се прецени колко време ще трае имунитетът след ваксиниране, който е и индивидуален за всеки, каза още тя.
Има много пробиви с лекарствата срещу COVID-19, каза проф. Христова като посочи, че те може да се очакват скоро. Има лекарства, които се базират на моноклонални антитела, които вече се продават в група. Изпитват се и антивирусни лекарства, чието приложение се обсъжда за профилактика при сериозна експозиция на вируса, стана ясно от думите ѝ.
На въпрос дали вече е време за прилагане само на здравни мерки, тя изрази мнение, че двата типа подход са като „скачени съдове“. В момента, в който има покачване на заболеваемостта, са нужни мерки за ограничаване на това покачване, смята проф. Христова. В момента обаче, конкретно в България, платото на заболеваемостта е преминато и случаите са с тенденция да намаляват, стана ясно от думите ѝ. Според нея е задължително да има щаб с доказали се специалисти.

СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ДА ЗАКУПИ ОЩЕ 20 АПАРАТА ЗА ПОДАВАНЕ НА КИСЛОРОД ЗА БОЛНИ ОТ COVID-19
Столичната община да закупи още 20 апарата за подаване на кислород за болни от COVID-19, предлага кметът на София Йорданка Фандъкова в доклад до Столичният общински съвет, информира Zdrave.net.
Апаратите ще бъдат закупени със средства от дарителката сметка на общината и са втората партида от медицинска техника за подаване на въздух, която ще се разпредели между общинските болници. През зимата бяха осигурени 10 апарата за COVID отделенията, припомнят от Столична община.
Близо 600 000 лева са събрани в дарителската сметка на Столична община за борба с COVID. Размерът на получените средства по дарителската сметка на СО към края на март е 593 317,92 лв. Tя беше разкрита преди година, а целта ѝ беше да се подпомогне дейността, свързана с борбата с COVID-19, и да се преодолеят последиците от епидемиологичната обстановка.
Със средства от дарителската сметка ще бъдат закупени и еднократни маски FFP2/KN95 и ръкавици за лекарите, медицинските сестри и санитарите в общинските болници, които се грижат за заразени с опасния вирус пациенти.
COVID отделения функционират в Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта МБАЛ и Пета МБАЛ.

БЧК ЩЕ ПОМАГА НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ В РУСЕ ЧРЕЗ ВЕЛИКДЕНСКАТА КАМПАНИЯ “И ТИ СИ ВАЖЕН”
Великденска благотворителна кампания под наслов “И ти си важен” организира Българският Червен кръст в Русе. Това съобщиха от червенокръстката организация в крайдунавския град, съобщи БТА.
Целта на инициативата е да бъдат събрани средства за закупуването на храни и предоставянето им на хора и семейства в нужда. Всеки пакет ще съдържа козунак, олио, захар, ориз, брашно и натурален сок.
От БЧК в Русе се надяват много хора да подкрепят благотворителната кауза, за да бъдат подпомогнати повече нуждаещи се в тези трудни времена.