НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.03.2021)

МИНИСТЪР КОСТАДИН АНГЕЛОВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ВРЕМЕННИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ У НАС ОТ 22 МАРТ ДО 31 МАРТ
От пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че от 22 март до 31 март на територията на страната ще действат следните временни противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването:
• Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.
• Преустановява се присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.
• Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Здравни грижи“, „Фармация“ и „Обществено здраве“, както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.
• Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи.
• Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли, детски центрове, клубове и др.
• Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.
• Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и др.), вкл. и на открито (събори, фестивали и др.).
• Не се допускат събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.
• Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.
• Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации.
• Преустановяват се посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.
• Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се доставки или взимане на храна за дома и офиса. Ресторантите на територията на местата за настаняване могат да предоставят храна единствено на гости на мястото за настаняване, доставена в съответните стаи.
• Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.
• Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене, намиращи се в търговските центрове.
• Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. метра, предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.
• Преустановяват се груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната.
• Физическите и юридическите лица – собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от един човек на 3 кв. м.
• На пазарите, тържищата и базарите се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Задължително е носенето на защитна маска.
• Работодателите и органите по назначаване организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.
• Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8:30 и 10:30 часа.
• Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.
• В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.

НАД 8000 ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА ПРИЕТИ ЗА БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ
4008 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 2524 от тях са установени с PCR, а 1484 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове през изминалите 24 часа са общо 17 973, от които PCR 10 750, а антигенни – 7223. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 158; Бургас – 329; Варна – 299; Велико Търново – 92; Видин – 18; Враца – 124; Габрово – 23; Добрич – 79; Кърджали – 36; Кюстендил – 62; Ловеч – 56; Монтана – 52; Пазарджик – 80; Перник – 74; Плевен – 158; Пловдив – 312; Разград – 19; Русе – 105; Силистра – 106; Сливен – 90; Смолян – 53; София област – 140; София град – 1121; Стара Загора – 120; Търговище – 29; Хасково – 111; Шумен – 106; Ямбол – 56.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 295 777. От тях 51 919 са активни. 232 041 са излекуваните лица. 1584 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 8082-ма пациенти с потвърден COVID-19. 670 от тях се намират в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента са общо 356 052. През последните 24 часа са поставени 5350 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 11 100 лица-медицински служители. 57 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 11 от тях са установени при лекари, 24 – при медицински сестри, 12 – при санитари и 10 – при друг медицински персонал.
11 817 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 102.

ЕЛЕКТРОННИЯТ ПОРТАЛ ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19 ОТНОВО РАБОТИ
Електронният портал за записване за ваксинация срещу COVID-19 ще заработи отново от днес.
„Решението, изборът на хората ще бъде дали да се ваксинират с наличната ваксина или да изчакат, за да могат да упражнят правото си на избор“, коментира пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.
В какъв срок ще се реализира ваксинирането след паузата, която бе направена до изчакването на становището на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на „АстраЗенека“?
„Обмисляме вариант, при който записаните вече лица спрямо срока на изместване на датите за ваксиниране, да бъдат автоматично презаписани със съответния брой дни, в които не работеше порталът. Всички тези лица ще бъдат уведомени, че са презаписани за съответна дата, различна от тази, която те са избрали“, пояснява Жени Начева. „Право на техен избор е дали да потвърдят или да откажат ваксинация“, добави тя.
На посочен телефон на избрания ваксинационен пункт може да се провери дали избраната ваксина е налична, но според заместник-министър Начева „идеята на електронното записване е да не се налага да звъним по телефоните“.
„Ако не получат изрично съобщение, не се налага записалите се да звънят за потвърждение, че указаната от тях дата ще бъде спазена“, уточни Начева. Тя припомни, че записванията са от датата на стартиране на системата за три седмици напред.

У НАС СА ДОСТАВЕНИ НАД 50 000 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
За изминалите 24 часа в страната са били доставени 33 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna и 16 800 дози от ваксината Oxford University/AstraZeneca, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Ваксините веднага са разпределени към Регионалните здравни инспекции в страната.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник, 22 март, от производителя Pfizer/BioNTech – 30 420 дози, което е с над 9300 дози повече от очакваното, уточняват от МЗ.

ДВЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ ЩЕ РАБОТЯТ ЗА ДЕЦАТА НА МЕДИЦИТЕ
Две детски градини в София ще останат отворени, за да има възможност медицинският персонал, работещ в COVID отделения в София, да оставя децата си.
Това са 124-та детска градина „Бърборино“ в район “Красно село” и 117-та детска градина „Надежда“ в район „Младост“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Столична община.
Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на директорите на двете детски заведения за осигурената възможност.
124-та детска градина се намира в близост до ВМА и болница УМБАЛСМ „Пирогов“, а 117-та детска градина – до УМБАЛ „Света Анна“.

УМБАЛ „Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ“ СТАРТИРА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА
Ракът на гърдата е най-честият рак при жените. Всяка година тази диагноза се поставя при около 3400 жени в България. Рискът от поява на рак на гърдата нараства с възрастта. Честотата на заболяване нараства при четиридесетгодишните и става все по-чест при петдесет и над петдесетгодишните жени, информира БНР на 19.03.2021 г.
Рубриката “Сигурни всеки ден” обръща специално внимание на рака на млечната жлеза.
Събеседник в “Нашият ден” е проф. д-р Ташко Делийски –началник на Клиниката по онкологична и обща хирургия в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен.
Проф. Делийски е хирург и онкохирург с повече от 30-годишна практика, специализирал във водещи университети и клиники в Германия, Австрия, Турция, Великобритания, внедрил най-съвременни постижения при третирането на заболявания на млечната жлеза, стомаха, червата и др.
Проф. Делийски разказва за ситуацията в момента във връзка с профилактиката и лечението на млечната жлеза и за жеста, които болницата в Плевен прави за жените над 40 години – от 24 до 26 март болницата стартира безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза, придружени от мамографско изследване.