НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.02.2021)

ПРЕДВИЖДАТ ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЗЕЛЕН КОРИДОР ЗА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19
Едновременно с четвъртата ваза от Националния ваксинационен план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Това разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание с представители на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравния министър. Премиерът беше категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, да бъдат ваксинирани. Това съобщиха от Единния информационен портал за мерките за ограничаване на пандемията.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината. Изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов заяви, че в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната.
„През следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, докладва Кирилов. Той добави още, че Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина – на компанията „Джонсън и Джонсън“. „Беше предоставена допълнителна информация на медицинските специалисти, също така експертни становища по всички специалности, така че всички медицински специалисти, които поставят ваксини, да бъдат спокойни за официалната информация, свързана с трите ваксини“, изтъкна още Кирилов.
В рамките на работното съвещание главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете спад на смъртността в страната. „Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават“, отбеляза той и добави, че „може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система“.
Председателят на НОЩ ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността в страната. По думите му това е в резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения. „Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното“, категоричен беше проф. Мутафчийски.

90 514 СА ОБЩО ПОСТАВЕНИТЕ ДО МОМЕНТА ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС
1086 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа, 650 от които са установени с PCR, а 436 – с бързи антигенни тестове. Общо 10 926 са тестовете, направени през последното денонощие. 5924 от тях са PCR, а 5002 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 39; Бургас – 48; Варна – 36; Велико Търново – 21; Видин – 4; Враца – 42; Габрово – 12; Добрич – 14; Кърджали – 4; Кюстендил – 31; Ловеч – 17; Монтана – 10; Пазарджик – 62; Перник – 27; Плевен – 70; Пловдив – 93; Разград – 5; Русе – 11; Силистра – 12; Сливен – 33; Смолян – 7; София област – 21; София град – 335; Стара Загора – 40; Търговище – 2; Хасково – 43; Шумен – 38; Ямбол – 9.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 234 428. Активните случаи са 25 010. Излекувани са вече 199 632 лица. 744 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 3704. От тях 300 са настанени в интензивни структури.
90 514 са общо поставените до момента дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция у нас, 4594 от които са поставени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 9961 лица-медицински служители. 24 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 5 от тях са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 4 – при санитари и 7 – при друг медицински персонал.
9786 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Нови 42 случая са регистрирани през последното денонощие.

ОТ 22 ФЕВРУАРИ ШВЕЙЦАРИЯ ЩЕ ДОПУСКА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И С БЪРЗ ТЕСТ ЗА COVID-19
Българските граждани, пътуващи за Швейцария, ще могат да влизат в страната по въздушен път или чрез представяне на отрицателен резултат от PCR тест за Sars-CoV-2 направен до 72 часа преди влизане, или с негативен резултат от бърз имунологичен тест за SARS-CoV-2, направен до 24 часа преди влизане.
По информация на посолството ни в Берн възможността за представяне на бърз тест влиза в сила от 22 февруари, съобщиха от Единния информационен портал за мерките за ограничаване на пандемията.
Швейцарските власти изискват документ за съответния тест, който трябва да съдържа фамилно и собствено име и дата на раждане на гражданина, който е тестван, датата и часа на тестването, вида тест и резултата от него.

В ОБЛАСТ ВИДИН СЕ ИЗПЪЛНЯВА ТРЕТИЯТ ЕТАП ОТ КАМПАНИЯТА ПО ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ COVID-19
Третият етап от кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 се изпълнява в област Видин. Той обхваща хората, ангажирани с административни услуги във всички общински и държавни институции, както и представители на медиите. Около 30%, досега са желаещите да се ваксинират в кампанията в област Видин, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински. Той посочи, че от следващата седмица ще започне имунизацията и на хронично болните: “Нашият министър ни заяви и от следващата седмица започваме четвъртата фаза – с възрастните, с хронични заболявания, но това не значи, че ние сме спрели да ваксинираме и хората, всичко си върви едновременно. Има доста хора, които заявяват, съответно ние не връщаме никого. Ваксина има, другата седмица пак ще има доставка, така че това не е проблем.”
Единственият пункт извън областния център е в Белоградчишката болница. Хората от останалите общини ще бъдат насочвани към тези пунктове, докато в кампанията се включат общопрактикуващите лекари, обясни д-р Владински.

ЗАПОЧНА ВАКСИНАЦИЯТА НА УЧИТЕЛИ И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ ОТ УЧИЛИЩАТА В КЮСТЕНДИЛСКА ОБЛАСТ
Започна ваксинацията на учители и непедагогически персонал от училищата в Кюстендилска област. Открити са два ваксинационни кабинета – по един в Кюстендил и в Дупница, а и трети мобилен, който посещава на място по-големите училища с по-многочислен екип. Това обясни за БНР началникът на РУО Мая Стойчева.
В първоначалния списък са се включили над 380 преподаватели в региона и над 100 души от непедагогическия персонал. Нещата обаче се променят: “Едни не искат тази ваксина, други – не знам какво. Едни се отказват други се включват, така че в момента това е. Тези учители, които работят в селата Яхиново, Дупница, Самораново и Крайници, те ще отидат в Дупница. От Невестино ще дойдат в Кюстендил. Крайната бройка на ваксинираните ще бъде известна по-късно”.

В ДВА ИМУНИЗАЦИОННИ КАБИНЕТА В БУРГАС ЩЕ СЕ ПОСТАВЯТ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ
В Бургас в два имунизационни кабинета от утре между 09:00 и 15.00 часа ще се поставят ваксини на всички желаещи на възраст над 18 години, съобщи БНР.
Без предварително записване ще работят кабинетите към Регионалната здравна инспекция и онкологичния център. Ваксината, която ще се поставя, е на „АстраЗенека“.

ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ МАЩАБНА КАМПАНИЯ ЗА ЕНДОМЕТРИОЗАТА
За трета поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността относно състоянието ендометриоза, инфомира Zdrave.net като се позова на съобщение на Фондацията.
През целия месец март ще се организират различни инициативи и дейности, които имат за цел да повишат чувствителността на обществото към заболяването и да подкрепят всички жени с тази диагноза.
Един от акцентите през 2021 г. ще бъде кампанията за безплатни прегледи във водещи клиники по женско и репродуктивно здраве в София и Варна за всички жени с диагноза ендометриоза, както и за тези с фамилна обремененост или съмнения за ендометриоза. Кампанията има за цел да даде достъп на жените с ендометриоза или съмнения за това заболяване до надеждни специалисти, за да получат навременна и адекватна помощ.
От 1 до 31 март ще се провеждат безплатни прегледи в 8 лечебни заведения в София и в 2 лечебни заведения във Варна. Имената на медицинските специалисти и начините за записване за безплатните прегледи са оповестени на уеб-сайта на фондацията
В центъра на вниманието ще бъде поставена пациентска конференция под надслов „Живот зад маската на нормалното”, която ще се проведе онлайн и ще бъде излъчвана на живо в социалните канали на фондацията на 27 и 28 март. Тя ще обедини медицинската и холистичната експертиза по темата, включвайки важни за пациентите теми като произход и патология на ендометриозата, диагностика на заболяването, хирургично лечение, запазване на репродуктивните функции, мултидисциплинарен подход към ендометриозата, начин на живот, хранене, движение и спорт, алтернативни методи за справяне с болката, психо-емоционални аспекти на заболяването и др.

ПАЦИЕНТИ С ПСИХИЧНИ ПРОБЛЕМИ ИЗРАБОТВАТ МАРТЕНИЦИ ЗА ЗДРАВЕ
“Повече от 10 години в арт ателието на Клиниката по психиатрия се изработват мартеници от пациентите, с помощта и подкрепата на персонала”, разказа пред БНР проф. Вихра Миланова, началник на Психиатричната клиника на Александровска болница, за благотворителна кампания “Мартеница за здраве” за изработване на мартеници като терапия, но и за събиране на средства за специализиран кабинет за психообучение на хората, които са на лечение в клиниката.
По думите на проф. Миланова те използват мартениците като един символ на здравето – и телесното, и психичното.
Клиниката по психиатрия има и проекти с Министерството на културата и периодично там се изнасят класически концерти, които имат терапевтично въздействие. Една част от тях са на живо, а други са онлайн.
“Изследванията показват, че най-засегната от пандемията е психиката на хората в млада и активна възраст – 25-40 години”, заяви Проф. Миланова. Тя уточни, че освен ограниченията в общуването, тези хора са от друго поколение: “По-възрастните хора са виждали и други трудности в живота си, докато това поколение по-трудно се примирява и затова са по-засегнати”.