НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.01.2022)

ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА СПЕШНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ ПРЕДВИЖДАТ ПРОМЕНИ В НАРЕДБА №3
Повече пари за спешни отделения с непрекъснат режим на работа и диференциране на стойността на медицинските дейности в ТЕЛК предвиждат промени в Наредба №3, предложени от МЗ за обществено обсъждане. За това съобщи Zdrave.net.
Документът залага увеличение на общия финансови ресурс и ръст от 44 лв. на 46 лв. за преминал и отчетен пациент през спешните отделения и нехоспитализирани в същото лечебно заведение. В критериите за определяне на общ финансов ресурс за лечебните заведения за болнична помощ, които оказват спешна медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през спешните отделения и нехоспитализирани в същото лечебно заведение за поддържане на капацитет за 24-часов непрекъснат режим на работа, се актуализират стойностите за средния месечен разход за 1 лекар в лекарски екип от 1500 лв. на 1800 лв. и средния месечен разход за 1 специалист по здравни грижи в екип от специалисти по здравни грижи от 900 лв. на 1100 лв.
Предвижда се допълнителните средства да бъдат разпределени между 43 лечебни заведения за болнична помощ, в това число 8 болници – със 100 на сто държавна собственост и 26 болници с над 50 на сто държавно участие в капитала. Това са лечебните заведения, които и към настоящия момент имат сключен договор с Министерството на здравеопазването за субсидиране за посочената дейност.
Увеличават се и стойността за субсидиране на лечебни заведения за болнична помощ за извършените дейности по оказване на консултативна помощ на спешни пациенти по искане на дежурните екипи в центровете за спешна медицинска помощ. Предвижда се допълнителните средства да бъдат разпределени между 65 лечебни заведения за болнична помощ, от които 63 са общински.
От МЗ уточняват, че целта на промените е актуализиране на стойността, която се заплаща на лечебните заведения за поддържане на капацитет за 24- часов непрекъснат режим на работа, с оглед интензивността на работа в тези структури, както и спецификата и отговорностите при осъществяване на организацията за поддържане на този режим на работа.
Наредбата въвежда и диференциране на стойността на дейностите по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК. Предвижда се средствата да бъдат разпределени между съответстващите на критериите лечебни заведения, сключили договор с Министерството на здравеопазването за субсидиране за посочените дейности, при променен начин на отчитане.

170 095 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС, В БОЛНИЦИ СЕ ЛЕКУВАТ 5 259 ПАЦИЕНТИ
11 181 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие, 6 072 от които са установени с PCR, а 5 109 – с бързи антигенни тестове. 78,04% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Направените през последното денонощие тестове са общо 45 956 – от тях 16 416 са PCR, а 29 540 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 787; Бургас – 878; Варна – 692; Велико Търново – 151; Видин – 138; Враца – 168; Габрово – 207; Добрич – 138; Кърджали – 53; Кюстендил – 149; Ловеч – 142; Монтана – 192; Пазарджик – 237; Перник – 221; Плевен – 224; Пловдив – 1 348; Разград – 37; Русе – 294; Силистра – 85; Сливен – 242; Смолян – 157; София област – 444; София град – 3 320; Стара Загора – 473; Търговище – 58; Хасково – 156; Шумен – 85; Ямбол – 105.
841 785 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 170 095 от тях са активни. Излекуваните лица са 639 352, от тях 1 756 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 259 пациенти с доказан COVID-19, от тях 554 са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 660, от които 84,39% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 039 684 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента. 18 990 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 19 085 лица-медицински служители. 128 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: 24 от тях са установени при лекари, 42 – при медицински сестри, 26 – при санитари и 36 – при друг медицински персонал.
32 338 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 91 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 92,31% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОЩЕ 227 СЛУЧАЯ НА ОМИКРОН СА УСТАНОВЕНИ У НАС
227 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени у нас след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
227-те клинични проби са взети до 10 януари 2022 г. в 40 лечебни заведения от 18 области в страната. Случаите на Омикрон са установени в областите, както следва: София-град – 130; Русе – 28; Бургас – 13; Пловдив – 13; Перник – 7; Велико Търново – 5; Пазарджик – 5; Варна – 4; София-област – 4; Габрово – 3; Сливен – 3; Благоевград – 2; Кюстендил – 2; Монтана – 2; Плевен – 2; Смолян – 2; Стара Загора -1; Хасково – 1.
От общо изследваните 522 клинични проби със SARS-CoV-2, 43.5% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 56.75% – на варианта Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от лица с COVID-19 до 10.01.2022 г. и са изпратени от 63 различни лечебни заведения от 21 области на страната.
Националният център по заразни и паразитни болести продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Адв. Свилена Димитрова: НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ СПЕЦИАЛЕН РЕД, ПО КОЙТО БОЛНИЦИТЕ ДА БЪДАТ КОМПЕНСИРАНИ
„Болниците са в пълна готовност да поемат тази нова вълна и предвид факта, че в новия план беше възприета методика за следене на риска за населението спрямо заетостта на болничните легла, те ще откликнат на това, което се очаква от тях.“ Това каза пред БНТ адв. Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация, информира Zdrave.net.
Адв. Димитрова подчерта, че спирането на плановия прием е нож с две остриета: „Така или иначе хората се страхуват да отиват в болница от две години насам, вече влязохме в трета. Въпросите какво се случва с тях и в какво състояние пристигат вече започват да получават своите отговори, защото и статистически се вижда, че се отразява зле на населението. Освен това ситуацията в болниците трябва да се погледне и през призмата на хората, които работят в тях, защото това, че имаме легла, е факт, но факторът хора е много по-важен.“
„Доста сме обезпокоени, че в последните дни сме свидетели на насилие над медици, за пореден път, този път и в контекста на COVID. Трябва да има категорична реакция в защита на правния ред и на пострадалите лекари, трябва да се отправи и ясно послание към обществото. Очакваме в крайна сметка органите на реда да покажат на обществото, че такъв тип поведение е неприемливо. Когато си говорим за това, че да се ваксинираме е личен избор, ние трябва да знаем, че това е и отговорност, която поемаме към себе си и обществото и в крайна сметка не можем да се сърдим и да държим отговорни онези, които се грижат за нас в такива условия“, каза още тя.
По повод срещата между болниците и НЗОК адв. Димитрова каза, че тя е била нужна заради необходимостта от яснота как ще работят болниците в условията на увеличаваща се инфлация и увеличени цени на медикаментите при положение, че бюджетът за 2022 г. ще бъде приет през март.
„Категорично има болници, които изпитват затруднение с плащането на сметки и точно за това болничните асоциации апелираме към ресорните министерства да се определи специален ред, по който болниците да бъдат компенсирани. В момента няма организация по този въпрос, а напомням, че цените на клиничните пътеки са фиксирани и болниците не могат да увеличават цените своеволно, затова с нетърпение очакваме срещата с министъра на финансите“, каза още адв. Димитрова. По думите ѝ всички болници, без значение от собствеността, участват в лечението на COVID, така както държавата ги организира.

Доц. Спас Спасков: СЕГА Е ВАЖНО ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
„Очакването е вариантът Омикрон да направи така, че по-малко хора да влизат в болница, така ще се натовари повече доболничната помощ“. Това заяви пред Нова телевизия бившият директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ доц. Спас Спасков. Това е причината според него да се обърне внимание на доболничната помощ, да бъдат създадени COVID кабинети в поликлиниките, където да има и грижи за хората с пост-COVID синдром, информира Zdrave.net
Доц. Спасков бе категоричен, че е важно всички показатели на пандемията да се следят внимателно, а не да се вглеждаме в един. „Показателят за заетостта на легата е един от важните. Той е основание за преформатирането им“, каза той.
„Споровете между медиците трябва да се водят на професионални форуми – конгреси, конференции, а не пред обществеността“. Така доц. Спасков коментира необходимостта от професионален диалог, когато има различия по определена научна тема, какъвто е случаят с мнението на доц. Атанас Мангъров за пандемията. „Хората започват да не вярват и на двете страни, защото те взимат двете крайни позиции и никой не приема другото мнение“, смята специалистът.
В разговора се включи и зам.-директорът на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора доц. Георги Минков. Той обясни, че лечебното заведение приема пациенти не само от града, но и от съседните области Ямбол и Сливен.
Доц. Минков посочи, че 80% от капацитета на болницата е запълнен, а половината пациенти са интубирани. „Случаите на Омикрон и Делта се припокриват“, изтъкна специалистът. По думите му, има организация за разкриване на допълнителни легла, но трябва да се има предвид, че все пак съществува някакъв предел, който може да бъде достигнат.

МОБИЛНИ ЕКИПИ СА ИМУНИЗИРАЛИ БЛИЗО 22 ХИЛЯДИ ТРУДНОПОДВИЖНИ ГРАЖДАНИ И ЛИЦА, ЖИВЕЕЩИ В ТРУДНОДОСТЪПНИ И ОТДАЛЕЧЕНИ РАЙОНИ
Към 18 януари мобилните екипи за ваксинация срещу COVID-19, сформирани от РЗИ, ЦСМП и лечебни заведения в страната, са имунизирали общо 21 869 трудноподвижни граждани и лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони. За това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Най-голям е броят на имунизираните от мобилни екипи в област Бургас – 5 588 граждани, от които 4 027 са трудноподвижни, а 1 561 – лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони. На територията на Столичната РЗИ са ваксинирани 1 817 трудноподвижни лица.
В Софийска област имунизирани са 1 602 лица. На територията на област Велико Търново с ваксини срещу COVID-19 са имунизирани 135 трудноподвижни граждани и 1 459 жители на труднодостъпни населени места. В област Стара Загора ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени на 1 180 желаещи.
В област Благоевград ваксини срещу COVID-19 са поставени на 1 079 граждани. За област Варна – имунизирани са 954 души, от които 71 трудноподвижни граждани и 883 лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони.
В област Хасково ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени на 731 желаещи. За област Силистра броят им съответно е 707. В област Сливен са ваксинирани 728 лица. В област Перник ваксини срещу COVID-19 са поставени на 602 трудноподвижни граждани и лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони.
Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция и попадащи в съответните категории граждани могат да се свържат със съответното РЗИ, за да бъде планирана ваксинацията им от мобилен екип на здравна инспекция, на ЦСМП или на лечебно заведение, според създадената в областта организация, припомниха от здравното ведомство.

ЗДРАВНО МИНИСТЕРСТВО ОТПРАВИ ПОКАНА ЗА НОВИ ОФЕРТИ ЗА ПОСТРОЯВАНЕ И РЕМОНТИ НА СПЕШНИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ
Здравно министерство отправи покана за нови оферти за построяване и ремонти на спешни медицински центрове. Фирмите ще трябва да обновят цените си за отделните видове дейности, става ясно от обявлението на здравното министерство. За това съобщи Clinica.bg.
Става дума за строителството и ремонтите на Центровете за спешна медицинска помощ, на филиалите и звената в болниците помощ по европрограмата „Региони в растеж”. В поканата на МЗ са изброени общо 153 такива обекта. Срокът за подаване на новите оферти е до 17:30 ч. на 26 януари 2022 г.
Както Clinica.bg вече писа, в началото на годината по време на парламентарен контрол бе поставен въпросът за забавянето на изграждането на Филиала за спешна медицинска помощ в Бобовдол. Тогава здравният министър проф. Асена Сербезова разясни именно, че финансирането е осигурено, договорът е подписан, но строителството се бави заради увеличени цени на материалите и затова се налага нова индексация.

ОЩЕ COVID ЛЕГЛА ЗА ДЕЦА ЩЕ БЪДАТ РАЗКРИТИ В СОФИЯ
Още легла за деца с кроронавирусна инфекция ще бъдат разкрити в София. Ще бъдат приемани за лечение и деца от различни области. Това стана ясно след заседанието на Областния противоепидемичен щаб. Предвиждат се мерки за карантиниране на скритите контактни лица, съобщи БНР.
В момента не е уточнен броят на допълнителните легла, няма и критерии за прием, обясни новият областен управител на София-град Иван Кючуков: “В провинцията малко или много са по-зле оборудвани болниците, по-лошо е лечението на децата, така че може би ние ще се наложи в някакъв момент да поемем и деца от там. Условия няма да се поставят. Ако дойдат, те ще бъдат приети”.
В педиатричната болница „Проф. Иван Митев“ има само 11 легла за деца с COVID. Към този момент свободни са само две неонатологични. Директорът на лечебното заведение д-р Благомир Здравков казва, че при тази вълна усложнените случаи са малко.
“За момента имаме персонал. Натискът в момента е предимно в амбулаторната фаза. Деца, на които им се изписва лечение и то се взема за дома”.
В София има достатъчно легла и за деца, и за възрастни, увери директорът на РЗИ д-р Данчо Пенчев: “Над 2000 са леглата. Имаме достатъчно свободни легла, които могат да поемат натиска”.
Проблем и при тази вълна са скритите контактни лица, коментира областният управител. Обмислят се проверки на постъпващите в болница и посещаващите приемни кабинети. Контролът ще се извършва от СДВР, а данни ще се вземат от личните лекари.
“Когато болният пристига сам в спешното отделение за COVID на по-големите болници, той не идва сам, той идва с един, двама, трима човека. Голяма част от тези, които са били около него, не се карантинират или се изпускат”, каза Иван Кючуков.
В петък щабът ще заседава отново, за да обсъди подробностите около контрола.

НОВИ 27 ПАРАЛЕЛКИ СА ПОСТАВЕНИ ПОД КАРАНТИНА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
В област Велико Търново от началото на седмицата под карантина са поставени нови 27 паралелки в училищата. Няма пречка за приключване на първия учебен срок, заявиха от Регионалното управление на образованието.
Болните ученици и учители са в 12 училища, като в пет от тях има по няколко паралелки под карантина. Тенденцията е за увеличаване на случаите, но това няма да попречи за успешното приключване на учебния срок, заяви за БНР Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието:
И в десетте общини учениците се тестват веднъж седмично. За сега не се планира преминаване на ротационно обучение във Великотърновска област, уточниха от РУО. Училищата имат резерви и успяват със свои кадри за заместват болните или карантинираните учители.
В областта активните случаи са над 1500, на болнично лечение са 190 пациенти.

ОКОЛО 32% ОТ ДЕЦАТА В ОБЩИНА ШУМЕН НЕ ХОДЯТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА
Около 32% от децата в община Шумен не ходят на детска градина, защото имат грипоподобни симптоми или са под карантина, съобщи БТА като се позова на общинския пресцентър.
Детски градини в общината не посещават 790 деца, които имат грипоподобни симптоми и още 105, които са под карантина. Учителите и непедагогическият персонал в детските заведения с положителен тест за коронавирус са 10, а под карантина – 19.
Шуменската детска градина “Пчелица” ще бъде затворена от 21 до 28 януари. От 123 деца, които я посещават, към днешна дата отсъстват 86 от тях, 52 са под карантина, а 34 имат грипоподобни симптоми. От деветимата души педагогически персонал пък отсъстват шестима, отбелязват от общинския пресцентър. Увеличава се броят и на заразените с COVID-19 ученици в региона. Общият брой на поставените под карантина ученици е 399. 450 от тях се обучават в електронна среда. Под карантина са поставени и 13 паралелки.
Общо 19 от новодиагностицираните с COVID-19 в Шуменска област през изминалото денонощие са на възраст до 19 години, като най-малкият заразен с вируса е едномесечно бебе от Върбица. Като тревожен определи ръстът на заразените с коронавирус деца и ученици в община Шумен на брифинг днес зам.-кметът по образование и култура Найден Косев и приветства предложението на министъра на образованието за деветдневна междусрочна ваканция.

ЗАТЯГАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В ОБЛАСТ ГАБРОВО
Епидемичната обстановка в Габровска област се усложнява. От утре – 20 януари, учениците от V до XII клас от Габрово и Трявна преминават на ротационен принцип на обучение, съобщи БНР.
Мярката се налага заради повишаване на заболеваемостта от COVID-19 и нарастването на случаите сред големите ученици, като засега данните за Севлиево и Дряново не дават основание за преминаване на ротационно обучение.
Другото ограничение, което се въвежда, е спирането на плановия прием и плановите операции в болниците в областта, където местата за неусложнени пациенти с коронавирус са запълнени 80%, а интензивните легла – наполовина. Според здравните власти в следващите две седмици в Габровска област ще бъдат достигнати пикови стойности на заболеваемостта. Предвижда се контролът по спазване на противоепидемичните мерки да бъде завишен.

80% ОТ COVID ЛЕГЛАТА В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД СА ЗАПЪЛНЕНИ
Благоевград продължава да е на първо място по заболеваемост като брой положителни проби, съотносими към брой жители на областта, съобщи БНР.
Данните за днес сочат 2314 положителни проби на 100 хиляди души население. Новите случаи са със 120 по-малко от предния ден, когато бяха 907. COVID центровете и болничните лаборатории отчитат между 72% и 74% положителни резултати от всички направени тестове.
COVID зоните в област Благоевград са само две – в Петрич и Гоце Делчев. Там хората вече си плащат сами тестовете, тъй като безплатните са свършили.
Болниците вече усещат първите сериозни симптоми на натиск от поредната вълна, макар и повечето заразени да се лекуват у дома, а тежките случаи да не са много, 80% от COVID леглата са запълнени, а интензивните са пълни почти 60 на сто.
Все повече деца се заразяват и разболяват. В държавната болница в Благоевград има COVID сектор и в детското отделение, но тежките случаи се насочват към София. Учениците се тестват само веднъж седмично – в понеделник, при положителен резултат се карантинират всички от класа.
Като много тревожна определиха ситуацията в Петрич на заседание на кризисния щаб. Предложението на кмета Димитър Бръчков е там учениците от V до XII клас да преминат на онлайн обучение. „Над 1300 ученици отсъстват в момента от училище, над 80 учители също са извън училище. Имаме училища, където в момента над 30% от учителите отсъстват“, поясни ресорният заместник-кмет Нина Попова.
От понеделник учениците от област Благоевград преминават към онлайн обучение, съобщи на брифинг областният управител Валери Сарандев след заседание на Областния кризисен щаб. Преминаването към обучение от разстояние в електронна среда ще е за една седмица, съобщи БТА.
Сред мерките, наложени в областта, е и вечерен час за учениците. След 20:00 часа те няма да се допускат навън без придружител.

Д-р Неделчо Тотев: ВСЕ ОЩЕ ИМА ДЕФИЦИТ НА ЛЕКАРСТВА ОТ ПЪРВА ЛИНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
„Не е само COVID в тоя свят. COVID е нещо, което сякаш фокусира вниманието върху себе си и всичко друго се пренебрегва, ама хората мрат като мухи от други заболявания, колкото и цинично да звучи. В България винаги сме били на първо място в последните 5-6 години по смъртност и си оставаме на първо. Няма как сега да се оправдаваме с COVID, че той мори най-много.“ Това каза в интервю за БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.
„При нас вълната още не е в разгара си. Не че не зачестяват случаите и леглата все повече и повече се пълнят, но към момента все още имаме свободни такива“, увери д-р Тотев. Болницата в Чирпан има 32 легла за пациенти с коронавирус, от които към тази сутрин 18 са били запълнени.
„Голяма част от малките общински болници от първо ниво нямат интензивни легла“, изтъкна д-р Тотев. Той допълни, че са малко са болниците, които имат т.нар. реанимационни легла, защото трябва да са обезпечени с персонал.
Болничният директор разказа, че цените на тока сериозно са ударили лечебното заведение, а сметката за газ ги е туширала. Според него трябва да се акцентира върху компенсации, които да покрият тези цени на тока и на горивата.
„Все още има дефицит на лекарства от първа линия за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция“, алармира д-р Тотев и апелира за адекватна лекарствена политика.

ОЩЕ 22 COVID ЛЕГЛА ЩЕ БЪДАТ РАЗКРИТИ В УМБАЛ – СТ. ЗАГОРА
Нови 22 легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция ще бъдат разкрити до края на работната седмица в Клиниката по ендокринология на Университетската болница в Стара Загора. Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев в предаването „Репортер“ на БНР.
„Драстично нараства броят на новорегистрираните пациенти с COVID-19 в Стара Загора през последните дни. От разкритите общо 114 легла в най-голямата болница в региона тази сутрин 82 легла са заети с пациенти с усложнения от коравирусна инфекция“, каза още проф. Йовчев. В Клиниката по реанимация са приети 7 души, като трима от тях са интубирани. Осем малки пациенти с COVID-19 се лекуват в Детска клиника. Те са в стабилно състояние, поясни директорът на Университетската болница.
Над 80 граждани са били консултирани през вчерашния ден в COVID центъра на територията на болницата.
Плановият прием в болницата може да бъде преустановен временно от следващата седмица: “Може би от следващата седмица при запазването на тази динамика трябва да бъде обсъден и съответно преустановен временно, по отношение на пациенти, които могат да изчакат оперативни интервенции, с оглед намаление на риска”, коментира проф. Йовчев.

БЧК ОСЪЖДА ОСТРО НЕДОПУСТИМИТЕ ПОСЕГАТЕЛСТВА И АГРЕСИЯТА СРЕЩУ МЕДИЦИ
Българският Червен кръст осъжда остро недопустимите посегателства и агресията срещу медицинското съсловие. Това се посочва в съобщение от организацията по повод случаи на агресия над лекари, информира БТА.
БЧК апелира към всички граждани и институции в България с призива “Не на насилието над медици!“. Нека защитим достойнството на хората, които в този труден за целия свят пандемичен период продължават да следват неотклонно заветите на Хипократовата клетва и денонощно, с риск за собствения си живот, изпълняват високоотговорната си хуманна мисия да спасяват човешки живот, призовават от БЧК.
В знак на съпричастност към проблема и с дълбоко уважение към работещите в областта на здравеопазването БЧК се присъединява към усилията на Министерството на здравеопазването и на Българския лекарски съюз в борбата за предотвратяване на осъдителното вербално и физическо насилие над медицински лица.
“Уверени сме, че призивът ни ще бъде подкрепен от широката общественост и от други организации и институции и всички заедно ще дадем отпор на грубото отношение към медицински лица, за да защитим човешкото достойнство и професионализма”, посочват от БЧК.

ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ ЩЕ АНКЕТИРА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ПОЧАСОВИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В ДОМАШНА СРЕДА ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Анкетиране за ваксинация срещу COVID-19 сред потребителите на почасови социални услуги в домашна среда започва община Кърджали, съобщи БТА като се позова на съобщение от общинска администрация.
Допитването е сред над 200 възрастни хора, хора с увреждания и уязвими групи, включени в проект “Патронажна грижа +”, който общината изпълнява от март 2021 г. Идеята е да бъде осигурена своевременна ваксинация срещу COVID-19 за тези потребители, чието състояние не позволява привеждането им във ваксинационен център. От администрацията обясниха също, че заради невъзможността за финансиране на допълнителните мерки по ограничаване разпространението на инфекцията в процеса на изпълнение на проекта, са предоставени и допълнителни средства.