НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.01.2021)

НАДГРАЖДАТ ЕЛЕКТРОННОТО НАПРАВЛЕНИЕ ДО КРАЯ НА МАРТ 2021 ГОДИНА
„До края на март електронното направление ще бъде надградено и ще се издава за всички медицински дейности, а не само за PCR-изследванията, както е в момента. За електронната рецепта нещата се случват твърде бавно, тъй като все още не всички софтуерни фирми са успели да интегрират тази система в аптеките. Моля ги да побързат.“ Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг днес по време на представянето на третия елемент от електронното здравеопазване – пациентското досие, както и националния сертификат за ваксинация срещу COVID, информира Zdrave.net.
До края на март електронното направление ще бъде достъпно за всички диагностични процедури в доболничната помощ. Амбицията на МЗ е да се завършат всички опции на Националната здравна информационна система.
„Когато бях избран за министър на здравеопазването, казах че една от основните цели, по които ще работим, е националната информационна система и изпълняваме този поет ангажимент. Следващата стъпка в надграждането е да включим и протоколите за скъпо струващо лечение вътре и направленията за специалист. Това е приоритет и усилено работим по него, като резултатите вече са видими“, заяви министър Ангелов.
В пациентското досие ще може да се влиза само с електронен подпис, който е най-сигурната защита срещу изтичането на данни.
„Досието, което съществува в момента в НЗОК, отразява минал период от време. То дава обща снимка на дейностите, които са извършвани по Здравна каса на лицето. Оттук насетне всичко, което се върши за лечението на пациента, ще се отразява в реално време в досието му“, допълни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.
На брифинга беше представен и Националният сертификат за ваксинация, който включва трите имена на ваксинирания на кирилица и латиница, партидния номер на ваксината, референтния й номер, както и държавата на поставяне. Причината е, че има възможност едната доза да бъде поставена в България, а втората – в друга държава.
Всеки ваксиниран български гражданин може да си получи сертификата по два пътя – единият чрез електронен подпис, а вторият – чрез личните лекари, които ще могат да им го разпечатват от началото на февруари. Сертификатът няма печат и подпис, защото се генерира от системата автоматично. QR код ще го защитава срещу злоупотреби като в същото време ще дава възможност за достъп до него от всяка точка на света.
По отношение на разхлабването на мерките министърът отново заяви, че трябва да се подходи много предпазливо. „Не съм човекът, който иска да затваря сектори и бизнеси, но не съм и готов да плащаме цена, каквото беше преди време. Ситуацията се успокои, постигнахме резултат и той е видим. Емоцията не е най-добрия съветник. Разумът трябва е водещ“, категоричен беше министърът.
Министърът каза още, че началникът на ВМА ген. Мутафчийски го е информирал, че всеки пети PCR е подозрителен за новия вариант на коронавируса, който набра скорост във Великобритания. Пробите се изпращат в Националния център по заразни и паразитни болести, където се извършва генното секвениране, но тъй като това е бавен процес, все още се очакват резултатите.

7533 ИЗЛЕКУВАНИ ОТ COVID-19 СА РЕГИСТРИРАНИ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
570 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 297 са установени с PCR, а 273 – с бързи антигенни тестове. През изминалите 24 часа са направени общо 7 964 теста. 3001 от тях са PCR, а 4963 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 31; Бургас – 15; Варна – 22; Велико Търново – 10; Видин – 12; Враца – 19; Габрово – 7; Добрич – 7; Кърджали – 13; Кюстендил – 17; Ловеч – 5; Монтана – 7; Пазарджик – 16; Перник – 12; Плевен – 31; Пловдив – 40; Разград – 7; Русе – 25; Силистра – 12; Сливен – 16; Смолян – 1; София област – 17; София град – 132; Стара Загора – 21; Търговище – 3; Хасково – 33; Шумен – 24; Ямбол – 15.
В България към момента са потвърдени общо 212 383 случая на новия коронавирус, 39 563 от които са активни. 164 255 са излекуваните лица. От тях 7533 са регистрирани през изминалото денонощие.
3312 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 329 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Общият брой на ваксинираните срещу коронавирусна инфекция лица у нас до момента е 19 638. От тях 1185 са се ваксинирали през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 9281. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 17. Два от тях са установени при лекари, девет – при медицински сестри, четири – при санитари и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 8565. Нови 82 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

В СРЕДАТА НА ФЕВРУАРИ СЕ ОЧАКВА ДОСТАВКА НА ЗНАЧИТЕЛНО КОЛИЧЕСТВО ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на работно съвещание, в което участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб. По време на срещата беше обсъдено разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси.
„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели, приблизително с 1 на сто, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях, като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.
„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Той добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и видове ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.
В средата на февруари се очаква доставка на значително количество ваксини срещу COVID-19 на третата компания „Астра Зенека“ и по думите на проф. Ангелов е създадена стройна организация за ваксиниране на голям брой хора.
„Направихме така че българските граждани да имат равен достъп до трите типа ваксини“, посочи и доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че ваксината на Астра Зенека е много по-лесна за употреба и може да бъде държана в хладилника на всеки общопрактикуващ лекар.
Премиерът Борисов заяви, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още Бойко Борисов. Между 305-310 милиона лева ще заплати държавата ни за ваксини, стана още ясно от изказването на премиера.
Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, посочват от пресслужбата на Министерски съвет.
Министър-председателят добави, че трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от V до XII клас. Предвижда се възможност ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22:30 ч вечерта, както и да се отворят магазините в моловете.

НАД 140 000 БЪЛГАРИ СА СМЕНИЛИ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2020
144 334 българи са сменили личния си лекар през декември миналата година, става ясно от справка на НЗОК, изпратена до Zdrave.net. За сравнение, през юни, когато е другата възможност за смяна на общопрактикуващия лекар, това са направили 97 318 души.
В регистрационната форма за смяна няма изискване да бъде посочена причината за смяната, отбелязват от НЗОК. Причините за това може да са различни – смяна на адрес на пациента, неудовлетворение от досегашния личен лекар и други. Със сигурност епидемията от COVID също е една от причините, които са наложили смяна на личния лекар. За съжаление тя отне живота и на много медици, сред които и общопрактикуващи лекари, чиито пациенти е трябвало да се насочат към друг медик.
При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран, тъй като това става по служебен път. При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният личен лекар, осигуреното лице има право на временен избор на общопрактикуващ лекар, който е сключил договор с НЗОК, припомнят от здравния фонд.
От своя страна новоизбраният общопрактикуващ лекар трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новия си личен лекар.

ПЕТИМА МЕДИЦИ ОТ БЛАГОЕВГРАДСКАТА БОЛНИЦА ПО ОНКОЛОГИЯ СА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
Двама лекари от Реанимацията, един лекар от Онкологично отделение и две медицински сестри от „Специализираната болница за Болницата за активно лечение по онкология Свети Мина“ в Благоевград са заразени с коронавирусна инфекция, съобщи БНР.
В момента тримата болни лекари са настанени в COVID отделението на онкологичната болница. За сега състоянието им не е тежко. Единият от лекарите се е заразил десет дни след първата имунизация срещу COVID-19, потвърди директорът на лечебното заведение д-р Георгиев и призна, че преди ваксинацията не са правени антигенни тестове: “Колегата е бил в инкубационен период, не се е усетил, не е имал никакви симптоми. Направихме ваксинацията и след това прояви симптоми, според мен причината не е ваксината”.
20 са ваксинираните до този момент медици и служители в общинската онкологична болницата в Благоевград, което е по-малко от 15%. Едно от обясненията е, че повечето от тях са прекарали коронавируса.

Доц. Яна Симова: РИСКОВЕТЕ ОТ УПОТРЕБАТА НА ВЕТЕРИНАРНИЯ МЕДИКАМЕНТ ИВЕРМЕКТИН ПРИ ХОРА СА ОГРОМНИ
Рисковете от употребата на ветеринарния медикамент ивермектин при хора са огромни, предупреди пред БНР доц. Яна Симова, началник на Отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен и ръководител на научноизследователската група за post-COVID изследване и лечение на усложнения към Българския кардиологичен институт.
Доц. Симова е сред медицинските специалисти, които излязоха с открито писмо към обществеността и лекарите за рисковете при използването на медикамента при лечение на коронавирусната инфекция. „Ивермектинът има поредица от странични ефекти, които включват, но не спират до кожни обриви, гадене, повръщане, подуване на лицето и крайниците, болки в стомаха, световъртеж, гърчове, спадане на кръвното налягане и други“, обясни тя в предаването „Преди всички“.
Видният фармаколог проф. Георги Момеков също твърди, че на този етап няма доказателства, които да позволяват ивермектинът да навлезе широко в протоколите за лечение на COVID-19. Няма европейска страна, в която това да е позволено, допълни доц. Яна Симова.
Изпълнителната агенция по лекарствата е разрешила използването на препарата при показания за стронгилоидоза. Това е вид чревна паразитоза, разпространена предимно в държави от Южна Америка и Африка – заболяване, характерно главно за тропиците.
„Аз имам право като лекар да ви го изпиша на рецепта. На тази рецепта аз не пиша за какво ви го изписвам. Мога да го изпиша, ако съм несъвестен лекар, и за профилактика за COVID например, което не е редно да се прави“, коментира доц. Яна Симова.
Тя уточни, че се провежда изпитване на медикамента в 12 болници у нас, чиито резултати още не са оповестени, въпреки че още лятото е трябвало междинните данни да бъдат огласени. Една от тези болници е „Пирогов“ – там са го спрели много рано, защото са регистрирали тежки случаи на пневмония, поясни специалистът.
„След като са го спрели, при тях продължавали да идват пациенти, самолекували се с медикамента – те всички са били в много тежко състояние. Имали са смъртни случаи. … След толкова много отрицателни данни, след толкова много опасни ефекти, аз като лекар не бих го изписала на нито един пациент“, категорична е доц. Симова.
„Употребата на ивермектин при COVID-19 не е доказана и резултатите са много противоречиви“, потвърди пред БНР и проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.
„Медицинската общност се лута в различни решения, събира доказателства. Това, което се знае за ивермектин – че инвитро потиска вируса на COVID-19, но учените казват, че за да се случи това в човека, трябват концентрации около 100 пъти по-високи.“
„Счита се, чене може категорично да се причислят чудодейни качества на лекарствения продукт. Тъй като ивермектинът е комбиниран и с други лекарства, е трудно да се разграничи кой ефект на кой медикамент се дължи“, посочи още проф. Асена Сербезова. По думите ѝ Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да си влезе в ролята, да администрира процеса и да наблюдава рационална лекарствена употреба, защото на пазара се пуска лекарство с изключително рядко показание“, предимно не за този климатичен пояс.

ИЗСЛЕДВАТ УЧИТЕЛИТЕ В ПЛОВДИВ ЗА COVID-19 С БЪРЗИ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ
Пловдив е първият град в страната, в който започна изследване на учителите за COVID-19 с бързи антигенни тестове. За две седмици ще бъдат тествани 3 000 учители от общо 52 общински училища. Антигенните тестове са безплатни и доброволни за педагогическия персонал, информира БНР.
По около 35 учители на ден са разпределени в списъците за изследване за COVID-19 с антигенни тестове в Езикова гимназия „Пловдив“. Това съобщи директорът на гимназията Николай Радев минути след като първи влезе в медицинския кабинет да се тества.
„От 107 души, сигурно над 100 ще бъдат тествани“, допусна директорът, тъй като тестовете са доброволни. Дали някой не е пожелал, ще стане ясно след два дни.
Според Радев, за да се изпълни целта на антигенните тестове, те би трябвало да се проведат в момент по-близък до връщане в присъствена форма в училище. За възобновяването на присъствената форма на обучение и учениците, и учителите са с разнопосочни мнения, допълни директорът. По предварителните данни, в гимназията досега 40 % от преподавателите са заявили, че искат да се ваксинират.
Днес антигенни тестове се провеждат и в Езикова гимназия „Иван Вазов“.

ВАКСИНИРАНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ТРЯБВА ДА КОМПЕНСИРАТ ДЕФИЦИТА НА ВИТАМИН D
Хората, които са преминали през ваксинация срещу COVID-19, трябва да обърнат внимание на това достатъчно ли е нивото им на витамин D и в случай на необходимост, да компенсират неговия дефицит, информира БНР като се позова на ТАСС.
Това е мнението на главния нещатен диетолог на руското здравно ведомство Виктор Тутелян, който е научен ръководител на Федералния изследователски център за хранене и биотехнологии.
“След имунизацията е необходимо да се обърне внимание на витамините и най-вече на витамин D, който е необходим за изпълнението на редица функции на организма. Именно при коронавируса се наблюдава сред мнозина дефицит на витамин D и други мастноразтворими витамини”, заяви специалистът.
Тутелян добави, че е нужно да се консумират продукти с повишено съдържание на белтъчини: “Защо се прилага ваксината? За стимулиране изработването на специфични антитела. А антителата са белтъчни структури. Оттук идва и повишената необходимост от белтъци, които се съдържат в месото, рибата, яйцата и др. Тяхното съдържание трябва да се повиши в дневното меню на ваксинираните.”