НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.12.2019)

СЪЗДАВАТ НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ ПО ДОНОРСТВО
Създаване на Национален координационен съвет по донорство и 6 регионални координатори предвижда утвърдената днес от Министерски съвет Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 – 2023 г.). Това съобщи на пресконференция в здравното министерство зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, информира Zdrave.net.
Ще бъдe изградена и работеща мрежа от 30 областни координатори по донорство, трима от които в София. Всички те ще имат 24-часова връзка в денонощието с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, ще имат и стимули да работят по-добре, обясни зам.-министърът. Ще бъде актуализирана и процедурата за оценка на потенциалните донори, за да отговаря тя на всички съвременни изисквания и стандарти. За първи път в програмен документ от такъв ранг е разписано и включването на темата за донорството в учебните програми на училищата и университетите, стана ясно още на пресконференцията.
Необходимите средства за изпълнението на Програмата са заложени в утвърдения бюджет за съответната година на МЗ и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, стана ясно на пресконференцията.

ОЩЕ 3.7 МЛН. ЛЕВА ОДОБРИ ПРАВИТЕЛСТВОТО КЪМ БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
1 200 000 лева допълнително одобри днес правителството по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на МС. Предвижда се със средствата да се създаде и оборудва със специализирана медицинска апаратура Център за комплексна терапия на тумори на простатната жлеза в УМБАЛ „Царица Йоана“-ИСУЛ.
Други 2 500 000 лева са одобрени по бюджета на МЗ като допълнителни разходи за държавни лечебни заведения за болнична помощ, които трябва да бъдат използвани за капиталови разходи за закупуване на дълготрайни материални активи. По бюджета на МЗ се правят и вътрешно компенсаторни промени.

НЗОК ЩЕ ИЗПЛАТИ ДЪЛГОВЕТЕ СИ КЪМ ЧУЖДИ ЗДРАВНИ ФОДНОВЕ
Със 77, 105 млн. лв. от резерва на НЗОК и 64, 873 млн. лв. от преизпълнението на приходите ще бъдат покрити изцяло задълженията към чужди здравни фондове. Това става ясно от решенията на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 13 декември 2019 г., информира Zdrave.net
„По този начин изчистваме всичките 285 млн. лв. задължения, които имаше Касата, натрупани в последните години и от догодина ще се плаща регулярно на тримесечия. За втора поредна година през декември ще бъдат платени дължимите суми за първата половина на ноември“, обясни за Zdrave.net Оля Василева, член на Надзорния съвет на НЗОК.
В петък Надзорниците са утвърдили и стойностите на РЗОК за извършване на авансово заплащане на изпълнителите на медицинска и дентална помощ по сключените договори с РЗОК за извършена дейност през м. декември 2019 г.
На съвместно заседание с БЛС и БЗС на 23 декември надзорниците предстои да разгледат Националния рамков договор 2020-2022.

ДЕПУТАТИ ИСКАТ ПО-СТРОГИ НАКАЗАНИЯ ЗА ХОРА, ПРОЯВИЛИ АГРЕСИЯ СРЕЩУ МЕДИЦИ
Група народни представители от „Обединени патриоти“ начело със зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов са внесли предложение за промени в Наказателния кодекс, в което настояват за увеличаване продължителността на наказанието лишаване от свобода при посегателства над лекари, медицински сестри и други медицински специалисти, информира Zdrave.net
В предложението си от „Обединени патриоти“ посочват, че при тежка телесна повреда наказанието трябва да бъде 7 години затвор вместо досегашните 5, при средна телесна повреда – срокът на лишаване от свобода да бъде увеличен от 3 на 5 години, а при лека телесна повреда – от една на 2 години.
В мотивите към законопроекта се посочва, че за съжаление криминализирането през 2013 г. на тези деяния не е дало необходимия превантивен ефект и те не само не намаляват, а се увеличават и се превръщат в трайна тенденция.

БОЛНИЧНИ АСОЦИАЦИИ НАСТОЯВАТ ЗА СРЕЩА С ПРЕМИЕРА БОРИСОВ
Българска болнична асоциация, Сдружение на общинските болници, Национално сдружение на областните болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници и Национално сдружение на частните болници изпратиха покана за среща до г-н Бойко Борисов, информира Zdrave.net.
Болничните организации се обединиха около тезата, че да се кредитират с доверие думите на група протестиращи, без оценка на фактите и действителността, не само дискредитира всички лечебни заведения в страната, но уврежда доверието в цялата здравна система.
В своето писмо до министър-председателя болниците заявяват, че не трябва да се противопоставят лекари и медицински сестри – никой не печели от конфликт на медицински специалисти, които трябва да работят в екип за здравето на пациентите.
На предложената среща с г-н Борисов и ресорните институции болниците са готови да представят не само своята гледна точка, но и предложенията си за реформа в сектор “Здравеопазване”, които най-спешно следва да се вземат предвид, за да има гаранции за спокойствието на българските граждани.

СРЕДНО 150 ДУШИ НА ДЕН У НАС ПОЛУЧАВАТ ИНСУЛТ
Средно 150 души на ден у нас получават инсулт, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Данните са за периода от януари до месец септември тази година, информира Clinica.bg.
От началото на 2019 г. до края на месец септември постъпилите за лечение в болница с остра мозъчносъдова болест са 41 825 души като 14 037 от тях са с диагноза „Мозъчен инфаркт”, 335 са с инсулт, неуточнен като кръвоизлив или инфаркт. Оказва се, че само на 299 е приложено съвременно лечение с фибринолиза. Така на практика излиза, че малко над 2 % от пациентите са пристигнали в златния час и са попаднали в лечебно заведение, където е възможно да бъде направена тази процедура. През следващите три месеца фибринолизите намаляват като са извършени по-малко от 2 % на пациентите с инсулт. Хората на възраст над 55 години са най-честите пациенти с това заболяване.
За деветте месеца на годината малко над 80 души под 35 години са били поразени от заболяването.