НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.11.2019)

532-МА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ СЕ ДИПЛОМИРАХА ВЪВ ВАРНА
332-ма професионалисти по здравни грижи от Факултета по обществено здравеопазване на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” и 200 медицински специалисти от Медицинския колеж към Му-Варна се дипломираха на тържествена церемония в Двореца на културата и спорта в морската столица. Официалното събитие се състоя на 16.11.2019 г. пред очите на близките и приятелите на завършващите в препълнената зала, съобщиха от МУ-Варна.
Под звуците на студентския химн в залата бе посрещнато академичното ръководство на университета, заедно с членовете на академичния състав, които за първи път също бяха част от тържествената процесия на промоцията.
Дипломантите от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ се заклеха в морала на древните лечители, повтаряйки клетвата за посвещаване в професията след ръководителя на Катедра „Здравни грижи“ проф. Силвия Борисова и абсолвентките Нона Тасеваот от специалност „Медицинска сестра“ и Ралица Николоваот от специалност „Акушерка“.
86 са отличниците от двете звена на университета, чиито дипломи връчи лично ректорът на университета проф. д-р Красимир Иванов. Той се обърна към всички завършващи с думите: „От днес Вие ще поемете своя път в професиите, които сте избрали. От Вашите умения, усилия и професионализъм ще зависи качеството на грижите за пациентите, развитието на организациите и институциите в здравната ни система, бъдещето на здравеопазването като цяло! Нека моралът и етиката да бъдат водещи във всяко Ваше действие и мисъл. “
Приветствие към дипломантите поднесе и зам.-председателя на Народното събрание на Република България д-р Нигяр Джафер, която е възпитаник на МУ-Варна.
Към медицинското съсловие в България се присъединиха дипломанти от специалностите: „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Здравен мениджмънт“, „Управление на здравните грижи“, „Фармацевтичен мениджмънт“, „Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА“, „Опазване и контрол на общественото здраве“, „Оптометрист“, ОКС „Бакалавър“ и „Магистър“ и „Инспектор обществено здраве“, „Медицински козметик“, „Медицински оптик“, „Зъботехник“, „Помощник-фармацевт“, „Рехабилитатор“, „Медицински лаборант“ и „Рентгенов лаборант“, ОКС “Професионален бакалавър“. Техните дипломи бяха връчени от декана на Факултета по обществено здравеопазване доц. д-р Клара Докова и директора на Медицински колеж проф. д-р Димитричка Близнакова.
Красимира Димитрова и Виктория Живкова от специалност „Здравен мениджмънт“ , Цветелина Михова от специалност „Оптометрист“, Десислава Йовчева от специалност „Рентгенов лаборант“ и Яница Ташева от специалност „Рехабилитатор“ получиха плакети „Отличник на Випуск 2019“, а всички отличници от ОКС „Бакалавър“ и „Професионален бакалавър“ получиха парични награди от ректора. Парични награди от кмета на Варна бяха предоставени за четирима от отличниците, а изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Валентин Игнатов награди три медицински сестри с парични награди.
Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна връчи 23 грамоти на отличниците от специалност “Медицинска сестра”, “Акушерка “, “Рентгенов лаборант”, “Медицински лаборант” и “Рехабилитатор” от Випуск 2019 на Медицински университет-Варна.

КНСБ И КТ “ПОДКРЕПА” ГОТВЯТ НАЦИОНАЛНА ПРОТЕСТНА ДЕМОНСТРАЦИЯ ЗАРАДИ ПРОМЕНИТЕ В ИЗПЛАЩАНЕТО НА БОЛНИЧНИЯ ОТПУСК
КНСБ и КТ “Подкрепа” подготвят обща национална протестна демонстрация за края на ноември, ако в близките дни управляващите не оттеглят предложението си първият ден от болничните да не се заплаща. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след спешна среща с лидерите на федерациите членки на Конфедерацията, информира БНР.
Предстоят срещи на стачните комитети на двата синдиката. Работещите са готови на радикални действия заради намерението първият ден от болничните да не се плаща, каза още Димитров и добави:
“Готвим съвместна национална акция, ако няма обратно действие от Коалиционния съвет, а то ще стане ясно в следващите няколко дни. Ние ориентираме своето финално действие – за каква протестна демонстрация и по какъв начин ще мобилизираме хората ще стане ясно към края на месеца, но отправяме апел към всички български работници и служители да се мобилизират и да бъдат готови за участие в това национално действие. Казахме ясно, двамата с Манолов: “Това няма да стане. С преговори, с аргументи, на масата на разума или от улицата, няма да го допуснем да се случи”.
От синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” обявиха, че започват подготовка за национални протестни и стачни действия и ще затворят образователните институции, ако бъде прието предложението да не се плаща първият ден от болничния отпуск.
“Намерението на държавата доказва, че националният социален диалог е незначим и неефективен, генериращ фиктивни политики. Ако бъде приета тази мярка, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици”, се казва в позицията на синдиката. Пред БНР председателят на синдиката д-р Юлиян Петров заяви, че решението за болничните ще доведе до риск за децата в системата на образованието, тъй като работещите в нея ще бъдат принудени да ходят болни на работа от страх, че няма да им бъде платено за времето, докато отсъстват по болест.
„Чувстваме се омерзени, защото дискутирането точно на този проблем е просто мотив да се прикрие истинският. За нас истинският мотив е, че в случая някои работодатели просто не желаят да заплащат тези болнични и това става под мотива, че трябва да има контрол, че има злоупотреби и т.н.“. Това заяви пред БНР доц. Любомир Киров – национален координатор на Експертния съвет по обща медицина към МЗ и председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България – относно идеята на управляващите първият ден от болничния да е изцяло за сметка на работника. Според него предложеното няма да реши проблема с фалшивите болнични.

МЕЖДУ 5000 И 8000 ДЕЦА У НАС СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПАЛИАТИВНИ ГРИЖИ
Между 5000 и 8000 деца в България годишно се нуждаят от палиативни грижи, но у нас дори не е ясно какво означава това понятие. Изводът е от пилотно проучване на „Ида – фондация за палиативни грижи за деца”, информира Clinica.bg.
В България няма точна статистика колко деца се диагностицират с тежки заболявания годишно. Не се знае от какви грижи се нуждаят те и семействата им. Палиативна медицина не се изучава като отделна специалност. Като естествено следствие на тези особености, няма регулация на палиативните грижи за деца нито дори обществен дебат за нуждата от тях и техния характер. В същото време ¾ от участвалите в онлайн анкета по темата отбелязват, че смятат създаването на детски хоспис за необходимо.
За да се започне работа по преодоляване на този дисбаланс между осезаемата нужда от публични политики за палиативни грижи за деца и липсата дори на диалог по темата, „Ида – фондация за палиативни грижи за деца” проведе пилотно проучване в рамките на проект „Картографиране на нуждите и ресурсите в сферата на палиативните грижи за деца в България”.
Едва под 10% от участниците в анкетата някога са чували за детски хоспис. Огромната част от респондентите (85%) не помнят да са чували за хоспис за деца с тежки заболявания. Участниците в проучването не са избрани като представителна извадка, а са се включили доброволно и проактивно като социо-демографският им профил сочи, че са предимно активни и информирани хора с по-високи доходи и образование от средните за страната, които се интересуват от здравни и социални теми.
74% от запитаните смятат, че създаването на детски хопсис е “изключително необходимо”, а според други 20% е “по-скоро необходимо”.

Проф. д-р Тодор Кантарджгиев: УПОТРЕБЯВАМЕ НАЙ-МНОГО ШИРОКОСПЕКТЪРНИ АНТИБИОТИЦИ В ЕВРОПА
По повод Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците – 18 ноември, специалисти алармираха за опасността, която крие безразборното вземане на тези лекарства, и отправиха послания към лекари и пациенти.
“Първо, вирусни инфекции – хрема, почти всеки гърлобол, суха кашлица без висока температура и отделяне на храчки, не се лекуват с антибиотици”, каза за БНР проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и допълни: “Второ, всеки антибиотик се изписва от лекар. А той, от своя страна, би трябвало да спазва следните правила – да разбере кои микроби да третира с антибиотик; да локализира инфекцията и антибиотикът да прониква най-много на съответното място; да се ориентира в общото здравословно състояние на пациента и в комбинация с кои лекарства да предписва антибиотик; да направи икономическа обосновка, тъй като скъпите антибиотици не винаги са най-добрите.”
Средните количества антибиотици, които се изписват у нас, са съпоставими с тези в Европа, но не и по отношение на действащите срещу много видове патогени.
“През последните две години се забелязва неприятна тенденция – доста лекари в извънболничната помощ за деца и възрастни изписват антибиотици (трета генерация цефалоспорини), които се вземат веднъж дневно. Но тези широкоспектърни лекарства с нищо не са по-добри за лечението например на ангина или скарлатина в сравнение с другите антибиотици, които се дават три или четири пъти на ден. А що се отнася до болниците, въпреки че като общо количество не ползваме в тях повече антибиотици от средноевропейските стандарти, ние употребяваме най-много широкоспектърни антибиотици в Европа – два пъти повече от другите държави”, изтъкна проф. Кантарджиев.
За да се бори с негативната тенденция през тази седмица Центърът по заразни и паразитни болести започва компютърно обучение на лекарите. Готов е и Националният план за действие срещу антимикробната резистентност, който се очаква да бъде одобрен от правителството до края на годината, съобщи Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването. Документът предвижда повишаване на осведомеността при използването на антибиотици както в хуманната, така и във ветеринарната медицина. Друга мярка цели засилването на надзора при предписването на лекарствата чрез повече профилактика в болничните заведения. Предвиждат се също така информационни кампании, методически обучения и инструкции как да се употребяват антибиотиците.
“Ако не променим нагласата си и не започнем да употребяваме разумно антибиотиците, в средата на века от антимикробна резистентност годишно по света ще умират 10 млн. души. Затова и бъдещето на този вид лекарства зависи от всички нас”, заяви д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация у нас. “Според нашите данни антимикробната резистентност е отговорна за 33 хил. смъртни случая годишно в Европейския съюз и за 700 хиляди в целия свят за същия период. Смята се, че до 2050 г. антимикробната резистентност може да се превърне в по-голяма заплаха за човечеството дори от онкологичните заболявания. Затова с българските институции се събрахме, за да разработим националния план за действие, и поехме ангажимент да работим заедно. Но най-важното е посланията ни да стигнат до всички хора”, изтъкна още д-р Сила.

РАЗПРЕДЕЛЯТ БЕЗПЛАТНИТЕ ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ ЗА ПЕНСИОНЕРИ НАД 65-ГОДИШТА ВЪЗРАСТ
Започва разпределението на ваксините за пенсионери над 65-годишна възраст. Вече са доставени 100 000 дози, които до дни ще бъдат в кабинетите на личните лекари в страната, съобщи пред Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, информира Clinica.bg.
Ваксините трябваше да бъдат налични още в началото на месеца. Забавянето се дължи на недостига в световен мащаб, но препаратите най-накрая са у нас. Днес започва доставката им в областните центрове. Специалистите успокояват, че все още не е късно за имунизация, тъй като тази година грипната вълна ще закъснее. Прогнозата на здравните власти е, че първите случаи ще бъдат регистрирани през декември. 10% от хората над 65-годишна възраст могат да получат безплатни ваксини и ще се поставят на тези, които имат най-голяма нужда от медицинска гледна точка и по преценка на личния лекар.

РАЗРАБОТЕНО Е РЪКОВОДСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ИМУНОМЕДИИРАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Три раздела включва публикуваният в сайта на Министерството на здравеопазването проект на Фармакотерапевтично ръководство за лечение на имуномедиирани заболявяания. Това е преработен и допълнен вариант на ръководството, което вече премина през 30-дневно обсъждане в периода от 23 юли до 21 август т.г. и след направените корекции отново се подлага на обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Ръководството съдържа терапевтични схеми и алгоритми на лечение на имуномедиирани заболявания с лекарствени продукти, както и две съвременни нелекарствени стратегии – трансплантация на хемопоетични стволови клетки и генна терапия.
Първият раздел в ръководството е озаглавен „Първични имунни дефицити (ПИД) – същност и класификация”, вторият съдържа фармакотерапевтични насоки при ПИД, а третият е посветен на фармакотерапевтични насоки при имуномедиирани репродуктивни неуспехи – имплантационна недостатъчност и клинични загуби на плода.
В мотивите към документа се припомня, че фармакотерапевтичните ръководства са част от терапевтичната стратегия, гарантирана от бюджета на НЗОК и тяхната цел е прилагането на единен терапевтичен подход при аналогични клинични случаи.
„Фармакотерапевтичното ръководство е изработено въз основа на утвърдените национални и международни препоръки (консенсуси) за диагноза, лечение и проследяване на тези заболявания. Някои от представените терапевтични алгоритми са в процес на клинични изпитвания. Поради припокриване на терапевтичните стратегии при автоимунните, алергичните болести и СПИН с други специалности (ревматология, гастроентерология, алергология, инфекциозни болести и др.), настоящото ръководство е фокусирано върху лечението на ПИД и репродуктивните нарушения“, обясняват вносителите.

ИНСПЕКТОРИ ОТКРИХА ФАЛШИВИ БИОПРОДУКТИ
Фалшиви био продукти откри проверка на Министерството на земеделието. След сигналите са взети проби за торове и пестициди директно от нивите на регистрирани екопроизводители, информира Clinica.bg като се позова на Нова телевизия.
14 от 63 проби показват наличие на неразрешени вещества дори за традиционното земеделие. Сигналите са предимно за култури като рапица, кориандър и пшеница. За да се наричат едни продукти био, не трябва да са използвани пестициди, химични торове и генно-модефицирани организми.
Био продуктите са обозначени със зелено листо върху опаковката. Записан е и номера на контролиращото лице. Това е гаранция в целия ЕС, че стоката е под контрол и е сертифицирана като биологична. У нас за това дали продуктите са био следи Агенцията по храните. Контролът започва от така наречените сертифициращи органи – частни фирми, които издават разрешителните на биопроизводителите, които у нас са 14. Контролът върху тях пък се извършва от Министерство на земеделието. За първа година проверките са много повече, а освен на случаен принцип, се извършват и след анализ на риска на производителите. Последните проверки на Министерството на земеделието са на терен – директно на нивата. Проверени са 56 производители от цялата страна, които са обявили, че произвеждат био култури. Всяка пета проба се оказала „замърсена”.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЩЕ СЕРТИФИЦИРАТ БОЛНИЦИ
Обединение на пациентски организации ще сертифицира болници по десет критерия, стана ясно на пресконференция днес. В коалиция „Добра болница“ влизат Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), Пациентски организации „Заедно с теб“, Сдружение за развитие на българското здравеопазване и “Дара хелп”, информира Zdrave.net.
Сертификатите ще се издават веднъж годишно само на болници, които покриват и десетте критерия. Те са интернет сайт с посочени адреси, телефони и ръководството; осигурен безплатен достъп до wi-fi за пациентите, публикуване на имената и специалностите на лекарите, на цените на медицинските услуги, образец на информирано съгласие. На сайта на болницата трябва да има още утвърдена и публикувана процедура за жалби и оплаквания, утвърдена и публикувана процедура за борба с болката, данни за смъртността през последната година, данни за вътреболничните инфекции и данни за непланирани повторни операции.
„Таза публично достъпна информация показва доколко болницата е прозрачна и отворена към своите пациенти. Има болници, които нямат дори интернет сайт и няма никаква информация за тях, освен регистрите в МЗ например“, изтъкна д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ.
От сайта на коалицията болниците могат да бъдат избирани по име, области и специалности, а първите сертификати се очаква да бъдат дадени преди Нова година.