НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.09.2021)

1892 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 24 ЧАСА
1892 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, от които с PCR са установени 898, а с бързи антигенни тестове – 994. Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 25 189. От тях 6581 са PCR, а 18 608 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 100; Бургас – 107; Варна – 130; Велико Търново – 72; Видин – 37; Враца – 42; Габрово – 42; Добрич – 40; Кърджали – 24; Кюстендил – 34; Ловеч – 32; Монтана – 44; Пазарджик – 69; Перник – 28; Плевен – 46; Пловдив – 162; Разград – 41; Русе – 63; Силистра – 29; Сливен – 74; Смолян – 20; София област – 79; София град – 296; Стара Загора – 100; Търговище – 44; Хасково – 58; Шумен – 39; Ямбол – 40.
Към момента у нас са потвърдени общо 480 777 случая на новия коронавирус. 38 980 от тях са активни. 421 842 са излекуваните лица, от които 2 432 са регистрирани през изминалото денонощие.
Общо 4 649 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 395 от тях с намират в интензивни отделения и структури.
2 458 928 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19. 10 450 от тях са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 14 214 лица-медицински служители. 29 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 5 от тях са установени при лекари, 17 – при медицински сестри, 5 – при санитари и 2 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 19 955. Нови 79 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ПРЕИЗБРАХА Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС
С 324 гласа “за” от 364 гласували д-р Иван Маджаров беше преизбран за председател на БЛС по време на 72-ия отчетно-изборен събор на съсловната организация. 40 са били невалидните бюлетини, съобщи Zdrave.net.
Кандидатурата на д-р Маджаров беше издигната от Столична лекарска колегия, РЛК – Пловдив и РЛК – Стара Загора. Той беше и единствен кандидат за поста на събора. Според делегати от събора това е прецедент в досегашната история на Лекарския съюз да няма издигната и друга кандидатура.
Д-р Маджаров спечели симпатиите, след като прекара организацията през едни от най-тежките времена за лекарското съсловие, а именно пандемията от COVID-19. През трите години на управление приходите на БЛС възлизат на близо 5 млн. лв. Направиха се няколко национални кампании, с които БЛС успя да осигури подкрепа на лекарите от началото на COVID кризата чрез предпазни средства, дезинфектанти, хранителни продукти и финансово подпомагане.
За периода 2018-2021 година са подпомогнати общо 275 лекари с 360 038 лева, на които са изплащани стипендии, и 10 млади лекари с одобрени проекти, свързани с научни разработки в съответните специалности, в които се реализират, става ясно от отчета на председателя на БЛС за свършеното до момента.
Делегатите на 72-рия събор на БЛС избраха д-р Валентин Пеев за главен секретар на Лекарския съюз. Заместник-председатели на лекарския съюз ще са д-р Николай Брънзалов, който и досега изпълняваше тази длъжност, и доц. Христо Шивачев от УМБАЛСМ „Пирогов”. Новият управителен съвет на БЛС е в състав: д-р Ваня Добрева, д-р Николай Колев, д-р Гергана Николова, д-р Валери Веселинов, д-р Росен Айков, доц. Стоян Сопотенски, д-р Йордан Гечев,д-р Иво Парунов, д-р Жанина Калинкова, проф. Милена Станева и проф. Огнян Хаджийски.
Делегатите избраха за председател на Контролната комисия д-р Методи Кунчев, а на Централната комисия по професионална етика – проф. Мая Аргирова.
Съборът прие декларация, в която призовава обществото да се ваксинира а контролните държавни органи да влязат по категоричен начин в ролята си и да предприемат необходимите мерки по предотвратяването на незаконните практики свързани с издаването и ползването на фалшиви сертификати за ваксинация.

ПИКЪТ НА ЧЕТВЪРТАТА COVID ВЪЛНА ПРЕДСТОИ
Все още не сме в пика на четвъртата вълна от COVID-19 според специалистката по вирусология проф. д-р Радка Аргирова. По нейни прогнози пикът ще бъде около 10 – 15 октомври. По думите на проф. Аргирова най-засегнати ще бъдат хората, които не са ваксинирани, информира БНР.
“Чакам данни от откриването на учебната година. Не знам до каква степен ще засегне по-големите ученици, а вероятно и млади родители. Много хора, които не са имунизирани, ще бъдат заразени с вируса. Сега в момента в страната шества Делта вариантът. На деца над 12-годишна възраст съвсем спокойно могат да се поставят ваксини. Въобще не смятам, че се налага трета игла, именно защото имаме клетъчен имунитет”, изтъкна проф. Аргирова.
Проф. Аргирова взе участие в 20-тото издание на форума на фондация “МОСТ”, посветен на редките болести, онкологичните заболявания и влиянието на COVID-19 върху пациентите.

ОЩЕ УЧЕНИЦИ ОТ ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕМИНАВАТ НА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ
Ученици от още две училища от област Велико Търново преминават на дистанционно обучение заради заразени с коронавирусна инфекция, съобщи БНР.
Положителни проби за COVID-19 са дели десетокласник от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново и дете от ОУ „Петко Славейков“ в село Джулюница. Двете паралелки с общо 37 ученици преминават на дистанционно обучение. Това е трети случай за региона от началото на учебната година за прекъсване на присъственото обучение.
Под карантина са поставени и 18 деца, педагози и помощник-възпитатели в детска ясла в Свищов.
Висока смъртност отчитат за последното денонощие здравните власти в областта. Починали са 10 болни с COVID-19 или 13 на сто от леталните случаи за страната. На болнично лечение са 194 пациенти, което е 72 на сто заетост на COVID секторите в областта.