НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.08.2021)

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ВОДЕЩИ ВИРУСОЛОЗИ, ЕПИДЕМИОЛОЗИ И ИНФЕКЦИОНИСТИ ОБСЪДИХА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СТРАНАТА
На среща в Министерството на здравеопазването министър д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти актуалната епидемична обстановка в страната и необходимостта от въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, предвид увеличаващия се брой заразени с коронавирусната инфекция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здаравеопазването.
В рамките на срещата бяха представени данни за 14-дневната заболеваемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с COVID-19 и др. Изнесена беше информация за броя направени PCR и антигенни тестове от началото на епидемията до 31 юли тази година. „Всяко мнение и предложение, което споделите, е важно за вземането на най-правилното решение относно въвеждането на противоепидемични мерки“, обясни министърът на здравеопазването.
Сред предложенията на специалистите за въвеждане на противоепидемични мерки бяха ограничаване посещенията в нощните заведения, участието в обществени прояви и групови събирания. Отчетен беше и рискът за повишаване нивата на заболеваемостта след началото на учебната година, ако учениците и студентите се обучават в присъствена форма.
В изготвен от Националния център по заразни и паразитни болести доклад, който беше презентиран на срещата, се казва, че най-засегнати от новата вълна като численост ще бъдат младите и неваксинираните хора, но по-тежко се очаква заболяването да протича при възрастните и хронично болните граждани.
„Ефективното управление на епидемията ще зависи от спазването на въведените противоепидемични мерки и от контрола по тяхното прилагане, в това число от засиления контрол по отношение на пристигащите от чужбина лица“, посочи директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

23-МА МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
1405 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последните 24 часа. С PCR са установени 673 от тях, а с бързи антигенни тестове – 732. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 21 906. От тях 5867 са PCR, а 16 039 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 27; Бургас – 151; Варна – 97; Велико Търново – 70; Видин – 10; Враца – 17; Габрово – 18; Добрич – 31; Кърджали – 15; Кюстендил – 13; Ловеч – 17; Монтана – 15; Пазарджик – 42; Перник – 18; Плевен – 33; Пловдив – 125; Разград – 16; Русе – 52; Силистра – 25; Сливен – 20; Смолян – 19; София област – 29; София град – 315; Стара Загора – 71; Търговище – 34; Хасково – 70; Шумен – 27; Ямбол – 28.
Общо 435 940 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 16 983 от тях са активни. 400 562 са излекуваните лица, 160 от които – регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 1832-ма пациенти с доказан COVID-19. 160 от тях се намират в интензивни структури.
Към момента у нас са поставени общо 2 176 168 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. 12 219 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при общо 13 588 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 23. От тях три са установени при лекари, пет – при медицински сестри, девет – при санитари, един – при фелдшер и пет – при друг медицински персонал.
18 395 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 19 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЛЕЗЕ В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
Област Велико Търново влезе в червената зона по заболеваемост от COVID-19. На болнично лечение са 117 пациенти. Има проблеми с доставките на лекарства.
Заболеваемостта от COVID-19 в област Велико Търново достигна ниво от 203-ма на 100 000 население. Активните случаи са 466, информира БНР.
В МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” предстои разкриване на трето COVID отделение. На лечение във великотърновската болница са 42-ма пациенти, в реанимация са четирима.
“Болните са основно хора, работещи в чужбина, и туристи”, посочи за БНР болничният управител д-р Стефан Филев. Той обясни, че в отпускарския период има проблеми с кадрите, както и с доставките на лекарства, които държавата трябва централизирано да осигури.
В областта се увеличават и темповете на ваксинация, като тя е завършена при 28 490 души, което отрежда на региона 11-то място в страната.

РЯЗКО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ ЯМБОЛ
Рязко увеличаване на заразените с коронавирус отчитат от Регионалната здравна инспекция в Ямбол. От днес областта е в оранжевата зона, предстои затягане на мерките, съобщи БНР.
„133 са регистрираните случаи на заразени в момента, от тях 20 са настанени в болница, а един е на интензивно лечение“, уточни Донка Желева от РЗИ-Ямбол.
„Прави впечатление, че възрастта на заболелите непрекъснато спада. Две трети от заболелите са млади хора до 50-годишна възраст“, каза Донка Желева.
Слабо се е повишил интересът към ваксинацията през последните две седмици, но при подрастващите той е изключително нисък.
„От април месец имаме на наша територия 100 такива деца на наша територия на възраст от 12 до 18 години ваксинирани“, уточни Желева.
С две дози ваксинираните в областта са 15, 23% от общия брой на населението. Въпреки увеличеният бежански натиск до момента в РЗИ-Ямбол не са изпращани мигранти за тестване, посочи Желева.

ДОЦ. Д-Р СИЛВИ КИРИЛОВ ОГЛАВИ КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Доц. д-р Силви Кирилов от ПП „Има такъв народ“ оглави Комисията по здравеопазването. Това ,решиха народните представители днес, информира Zdrave.net.
Доц. Кирилов беше предложението на ИТН във втория проектокабинет на партията на Слави Трифонов, припомнят от здравния портал.
За зам.-председатели на Комисията по здравеопазването депутатите избраха бившият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, проф. д-р Георги Михайлов от БСП, д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ и д-р Джевдет Чакъров от ДПС.
От „Има такъв народ“ членове още са специалистът по ортопедия и травматология от МБАЛ „Света София“ д-р Алпер Мурадов, икономистът Христо Дочев, хирургът д-р Ивайло Христов, имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов и стоматологът д-р Христо Гушков.
От ГЕРБ-СДС в Комисията влизат още икономистът Валери Лачовски, чийто опит в здравеопазването е като прокурист на МБАЛ-Кнежа, както и председателят на Комисията по здравеопазването от 41-то, 43-то и 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова. В Комисията влиза също и икономистът и бивш министър на младежта и спорта Красен Кралев, който е завършил Медицинския университет във Варна, а по-късно се е пренасочил към публичните комуникации. От квотата на ГЕРБ в Комисията са още педиатърът д-р Лидия Маринова и доц. д-р Лъчезар Иванов.
От БСП членове на Комисията по здравеопазването са икономистът Георги Гьоков, учителката по математика Петя Цанкова и бившият кмет на Стражица Румен Павлов.
От „Демократична България“ членове на Комисията са магистърът по европейска икономика и управление на администрацията Катя Панева и педиатърът-ревматолог д-р Таня Андреева, която доби популярност с битката за Национална детска болница.
Анестезиологът д-р Хасан Адемов и д-р Тунджай Йозтурк са членовете на Комисията от групата на ДПС. Д-р Йозтурк е завършил Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, има специализации по офталмология и здравен мениджмънт в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. От 2010 г. работи в Стара Загора и Казанлък като специалист по очни болести.
От групата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ член на Комисията по здравеопазването е кардиологът от МБАЛ-Кюстендил д-р Галина Таваличка-Георгиева.

ПО-ОБЛЕКЧЕН РЕЖИМ ЗА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА ЛЕГЛАТА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СА ПОИСКАЛИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БОЛНИЧНИЯ СЕКТОР
По-облекчен режим за преструктуриране на леглата за пациенти с COVID-19 – това са поискали на вчерашната среща със служебния здравен министър представители на болничния сектор. Подробности за нея даде пред Bulgaria On Air председателят на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова, информира Zdrave.net.
Димитрова обясни, че процедурата по преструктурирането на леглата отнема между 3 и 5 дни и поради тази причина представителите на болничните асоциации са настояли тя бъде облекчена. „Нашето предложение е това да бъде в режим на информиране на Здравната каса и РЗИ-тата, а не да се чака разрешителен режим. Болниците преструктурират легла, които се използват за други цели, към COVID. Не преструктурират накуп 50 или 100 легла, защото не са сигурни кога ще бъдат заети, а преструктурирайки ги, на тях не могат да приемат пациенти за регулярните си дейности“, обясни Димитрова.
Сред повдигнатите въпроси е бил и този за внедряването на софтуер, който да следи в реално време заетостта на леглата за пациенти с COVID с цел пациентите да се насочват по-лесно, допълни тя.
„Със сигурност натрупахме опит и сме длъжни да бъдем готови. Друга перспектива няма на фона на това, което вече преживяхме. От нас се очаква и е логично да можем да реагираме много по-адекватно от времето, в което тази болест беше изненада. Това, което със сигурност може да бъде подобрено, е комуникацията с институциите и организациите, както и взаимодействието между самите лечебни заведения, защото такова безсъмнено има“, обобщи Димитрова. По думите й в момента има създадена организация и координация. „Това за мен е абсолютен знак, че министерството си дава сметка за нещата, за които трябва да бъдем подготвени“, допълни тя.
Председателят на ББА се спря и на темата за недостатъчния персонал „Въпросът за персонала винаги е стоял. Имаме нова методика, която ще стимулира хората на първа линия в борбата с COVID да получат допълнителни финансови средства за това, че са там… Надявам се, че колегите от лечебните заведения, които до този момент работиха в COVID секторите, да бъдат по-мотивирани“, коментира Свилена Димитрова. Според нея проблемът с персонала трябва да се реши на централно ниво.Тя се спря и на нуждата от равнопоставеност между отделните лечебни заведения при определяне на мерките в тяхна подкрепа за справяне с епидемията. Тя допълни и че при сегашния план всички лечебни заведения ще бъдат в готовност да поемат болни от коронавирус, но това ще става при разписан ред. Димитрова акцентира и на грижите в доболничната помощ, като изтъкна, че е важно да има протоколи за лечение преди хоспитализация. Според нея една от причините за запълването на болниците при предните вълни се дължи на неглижирането на симптомите на по-ранен етап.
Свилена Димитрова беше категорична и че е нужна актуализация на бюджета. Димитрова коментира и нуждата от увеличение на цените на клиничните пътеки за лечение на COVID. От думите ѝ стана ясно, че е възможно да има предложение от болничните асоциации за разделяне на COVID пътеките в зависимост от степента на протичане на заболяването.

ЗАРАДИ НИСКОТО НИВО НА ИМУНИЗАЦИЯ У НАС ТЪРСИМ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА ДАРЯВАМЕ ИЛИ ПРЕПРОДАВАМЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Ниското ниво на имунизация у нас става причина страната ни да търси възможности да дарява или препродава ваксини срещу COVID-19. Доказателство за това са няколко решения от днешното заседание на служебния кабинет. Причината за това страната ни да дарява и препродава ваксините е изтичащият им срок на годност и липсата на голям интерес към процеса на имунизация сред населението, информира Zdrave.net.
Министерският съвет е приел Решение за одобряване на проект на Споразумение за препродажба на ваксини от и между Република България и Кралство Норвегия за препродажба на дози ваксини на Moderna Switzerland GMBH срещу COVID-19. Предвижда се препродажба на 100 000 дози ваксина Spikevax, информират от пресслужбата на кабинета.
Друго прието решение засяга дарение на ваксини от България за Северна Македония, като отново е приет проект на двустранно споразумение за основа за водене на преговори. На съседите си ще дарим 51 480 дози от ваксината Comirnaty.
Министерският съвет е приел и Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от АстраЗенека между Република България, Кралство Бутан и АстраЗенека. На Бутан ще дарим 172 500 дози ваксина Vaxzervria.
Всички разходи по доставките на ваксините ще бъдат поети от страните, към които се пренасочат те.

1770 СА ИЗВЪРШЕНИТЕ ПРОВЕРКИ ОТ НЗОК ПРЕЗ ЮЛИ
1770 са извършените проверки от НЗОК през юли в здравния сектор. Проверени са изпълнители на болнична медицинска помощ, извънболнична медицинска помощ, извънболнична дентална помощ и аптеки, информира Zdrave.net.
Длъжностни лица, служители на НЗОК, са извършили 95 проверки, а останалите 1615 са осъществени от контролните органи на 28-те РЗОК, съобщават от фонда.
В лечебни заведения за болнична помощ са извършени общо 380 проверки. В извънболнична медицинска помощ са извършени общо 863 проверки, а в денталната помощ – общо 404. Проверени са и 59 аптеки.
От извършените 95 проверки от служители на НЗОК – 10 са по постъпили жалби и сигнали от здравноосигурени лица.