НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.07.2019)

МЗ ВЪВЕЖДА НОВИ ОБРАЗЦИ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ДО РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИ КОЛЕГИИ
Министерството на здравеопазването въвежда нови образци на заявления, които медиците изпращат до РЗИ. Целта е да се намали на административната тежест на лекарите и специалистите по дентална медицина, ангажирани със съхранението и продажбата на лекарства. Те са разписани в проектонаредба за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 2011 г., информира Clinica.bg.
До тук се стигна след като на 3 октомври 2018 г. правителството одобри пакет от общо 1528 мерки за подобряване на административното обслужване за гражданите и бизнеса. За първи път във фокуса попадат и доставчици на обществени услуги като болниците.
Образците на заявление, изготвени от МЗ са съобразени и с новите правила за получаване на документи и съобщения, влизащи в сила от 10 октомври тази година, разписани в друг нормативен акт. Освен това, чрез новите правила се налагат промени и наредба от 2007 г., касаеща изтеглянето от употреба, както и унищожаването или предоставянето за учебни нужди на кръв и кръвни съставки. Според МЗ вече се предоставя възможност на заявителя да поиска получаване на издадения документ чрез лицензиран пощенски оператор. В текстовете е посочено, че се дава възможност и за получаване на документи и съобщения и по електронен път на електронен адрес, на персонален профил, регистриран в информационната система за сигурно електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги.

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ОТХВЪРЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ДДС ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА
Членовете на Комисията по здравеопазването в 44-то НС отхвърлиха на първо гласуване предложението на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата от 20% на 9%. Осем от членовете на комисията гласуваха в подкрепа на предложените промени, 1 -“против”, а 11 – “въздържал се”, съобщи Dariknews.bg.
Георги Михайлов от БСП посочи, че все още не може да се даде категоричен отговор с колко при намаляване на ставката би се понижила цената на лекарствата, “но за лекарствата, плащани от НЗОК, може да се постигне добър ефект”.
С унифицираната политика на ДДС страната ни се нарежда до Дания, но разликата в брутния вътрешен продукт е несъизмерима с България. Намаляването на ДДС би подпомогнало и лечебните заведения, посочи Валентина Найденова от БСП и допълни, че ако ставката се намали на 9%, би се освободил ресурс в размер на 30-38 млн. лв. годишно, който те да могат да ползват.
Георги Колев от “Обединени патриоти” каза, че дори и да се гласува намаляването на данъка, то няма да достигне до уязвимите групи граждани, а трябва да се помисли върху въпроса защо в съседни на България страни цените на лекарствата са по-ниски.
Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова посочи, че от 2007 г. се правят подобни законодателни предложения, но са отхвърляни с аргумента, че не може да се оцени ефектът за крайния потребител. “Трябва да се мисли за възможности пациентите да имат достъп до качествени лекарства, но чрез промени в здравноосигурителния модел, а не през данъчни закони”, допълни д-р Дариткова.

НАД 4000 ТРУДОВИ ЗЛОПОЛУКИ СА РЕГИСТРИРАНИ У НАС ОТ 2018 Г. НАСАМ
Общо 4305 трудови злополуки са регистрирани през периода 2018-2019 г. в България. Това казва министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в писмения си отговор към депутата от БСП Михаил Христов относно трудовите злополуки довели до необратими увреждания, информира Zdrave.net.
Министърът цитира оперативната информация, предоставена от НОИ и актуална към 15 юли 2019 г.
През 2018 г. са регистрирани 2943 злополуки като 26 от тях са довели до трайна неработоспособност/ инвалидност, а 104 – до смърт.
През 2019 г. трудовите злополуки са 1362, като от тях 32 са смъртните случаи.