НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.06.2022)

УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“ – ПЛОВДИВ ЩЕ ПРОВЕДЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА
Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат от 20 до 24 юни. Те са в рамките на „Седмицата на отворените врати“ в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Прегледите ще се осъществяват от 8:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия от началника на отделението д-р Веселин Давчев и неговия екип.
По време на кампанията ще се извърши скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета на четири езика – български, английски, руски и украински. В същия ден дошлите ще получат консултации, а на съмнителните за туберкулоза ще се осъществят прегледи и допълнителни изследвания.
Целта на инициативата е да се повиши обществената информация по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, в условия на повишен поток на пристигащи от Украйна.

61 770 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
208 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 28 от тях са установени с PCR, а 180 – с бързи антигенни тестове. 61,06% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общо 3 143 са тестовете, направени през последното денонощие – 411 от тях са PCR, а 2 732 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 12; Варна – 14; Велико Търново – 2; Видин – 4; Враца – 6; Габрово – 7; Добрич – 2; Кърджали – 1; Кюстендил – 2; Ловеч – 4; Монтана – 7; Пазарджик – 2; Перник – 1; Плевен – 8; Пловдив – 20; Разград – 3; Русе – 2; Силистра – 2; Сливен – 4; София област – 1; София град – 79; Стара Загора – 7; Търговище – 1; Хасково – 4; Шумен – 2.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 167 914, от тях 61 770 са активни. 1 068 921 са излекуваните лица, 1 120 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 246 пациенти, 26 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 36, от тях 72,22% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, е 4 404 787, от тях 366 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 24 598. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.
37 223 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Четири нови случая са регистрирани през последното денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

САМО ЕДНА ТРЕТА ОТ ХОРАТА С ДЕПРЕСИЯ В СВЕТА ПОЛУЧАВАТ ПСИХИЧНО-ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Разнообразяването и разширяването на опциите за грижи при често срещани психиатрични състояния като депресия и тревожност води до значително по-добри резултати и променя съотношението полза/разход 5 към 1. Това е една от препоръките, посочени в Плана за психично здраве на СЗО за периода 2013 – 2030 г. Тя е и сред основните акценти, които са намерили място в публикувания мащабен анализ на СЗО на психичното здраве в света, информира Zdrave.net.
Според експертите постигането на тази цел включва възприемането на подход за споделяне на общите психично-здравни грижи, което включва и поверяването им на медицински специалисти от общата здравна мрежа, както и на специалисти, които оказват грижи в общността.
Нарастваща е необходимостта от използването на цифрови технологии за подпомагане на ръководена и неуправлявана самопомощ и за предоставяне на психично-здравни грижи от разстояние, категорични са експертите.
Сред препоръчаните подходи за промяна са изграждането на базирани в общността
мрежи от взаимосвързани услуги, които се отдалечават от грижите за попечителство в психиатричните болници и покриват спектър от грижи и подкрепа чрез комбинация от три вида услуги за психично здраве – такива, които са интегрирани в общото здравеопазване, услуги в общността и услуги извън здравния сектор.
През 2019 г. близо един милиард души – включително 14% от подрастващите в света – са живели с психично разстройство. Самоубийството е причина за повече от 1 на 100 смъртни случая и 58% от самоубийствата са настъпили преди 50-годишна възраст.
В различните страни най-бедните в обществото са изложени на най-голям риск от психично заболяване и е най-малко вероятно да получат адекватни услуги. Дори преди пандемията от COVID-19, само малка част от хората в нужда са имали достъп до ефективни, достъпни и качествени психично-здравни грижи. Над 70% от хората, страдащи от психични разстройства в световен мащаб, не получават услуги за психично здраве. Що се отнася до депресията, пропуските в обхвата на услугите са големи във всички страни – дори в страните с високи доходи само една трета от хората с депресия получават психично-здравни грижи, алармират още от СЗО.