НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.06.2021)

Еврокомисар Стела Кириакиду: НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ, НЕ ОТЛАГАЙТЕ, ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ, ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ, ПРЕГЪРНЕТЕ ЖИВОТА!“
От пресцентъра на Министерството на здравеопазването информираха, че по време на посещението си в България комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду е споделила: „Много се радвам, че пристигнах в България за първото ми от много посещения, които ще направя в държавите членки на ЕС, за да обсъдим напредъка по отношение на кампаниите за ваксиниране срещу COVID-19. Посещението ми в България беше с приоритет, за да се запозная лично с напредъка на българската имунизационна кампания и да проверя как можем да окажем допълнителна подкрепа за по-добри резултати. Ваксинирането е най-силното ни средство за борба срещу COVID-19. То е най-ефективното ни оръжие срещу вируса и различните му варианти. Без достатъчно на брой поставени ваксини няма да можем да контролираме разпространението на вируса и да отворим нашите общества и икономики.“.
Цитирано е и основното послание на г-жа Кириакиду към българските граждани:
„Ваксините срещу COVID-19, одобрени в ЕС, са безопасни и ефективни. Те предпазват от тежко протичане на заболяването, престой в болница и загуба на човешки живот. Ваксините работят. Ваксините предпазват. Ваксините намаляват броя на заразените.
Защитата на здравето и безопасността на гражданите на ЕС е наш приоритет. И най-добрият начин да го направим е като се доверим на науката и нашите медицински експерти. България има големи традиции в медицинската наука. И знам, че българските граждани се доверяват на водещите си медицински специалисти. Както казват българските лекари и медиците в целия ЕС и по света, ваксините са безопасни за нас. Пандемията продължава повече от година, всички сме уморени от тази ситуация. Летният сезон идва. Но лятото няма да бъде безопасно, ако не държим вируса под контрол.
Трябва да бъдем откровени и честни. Единственият начин българите и ЕС да се върнат към нормалността, да бъдат предотвратени нови пикове на пандемията и да не се стига до нови затваряния през есента, е като постигнем колективен имунитет чрез имунизация. Всеки един ваксиниран е важен. Всеки час и минута са от значение.
На други места в ЕС ваксинацията напредва с нарастваща скорост – над 55 % от пълнолетните европейци са получили първата си доза, а в България само малко над 15 % са частично защитени. България заслужава да поеме по пътя на възстановяването заедно с останалите държави членки на ЕС.
Но за тази цел най-малко 7 на всеки 10 души трябва да получат ваксина срещу коронавирус сега и по този начин – да помогнат за спиране разпространението на вируса. Така че, посланието ми към всички българи е просто – не се страхувайте, не отлагайте, информирайте се, ваксинирайте се, прегърнете живота!“

10 427 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
110 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България за изминалото денонощие. От тях 46 са установени с PCR, а 64 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове през последните 24 часа са общо 13 668, от които 4770 са PCR, а 8898 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Варна – 6; Велико Търново – 2; Видин – 2; Враца – 4; Габрово – 1; Добрич – 3; Кърджали – 2; Кюстендил – 4; Монтана – 1; Пазарджик – 5; Перник – 1; Плевен – 3; Пловдив – 10; Русе – 1; Сливен – 3; Смолян – 4; София град – 41; Търговище – 2; Хасково – 4; Шумен – 1; Ямбол – 1.
Общо 420 859 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 10 427 от тях са активни. 392 452 са излекуваните лица. От тях 417 са регистрирани през последното денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1764 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 215 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Общо 1 637 956 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, 18 233 от които са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 437 лица-медицински служители. Два нови случая на санитар и друг медицински персонал са регистрирани през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 980. Нови 23 случая са регистрирани през последното денонощие.

ОМБУДСМАНЪТ ИЗПРАТИ ПРЕПОРЪКА ДО СЛУЖЕБНИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ВЪВ ВРЪЗКА С КРИТЕРИИТЕ НА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА И РЕДА ЗА НЕЙНОТО ПРОВЕЖДАНЕ
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров във връзка с критериите на медицинската експертиза и реда за нейното провеждане. Повод са десетките сигнали и жалби до институцията на омбудсмана, в които хората в неравностойно положение търсят съдействие за разрешаване на дългогодишни наболели проблеми, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресслужбата на обществения защитник.
„Като омбудсман бих искала да отбележа, че един от сериозните проблеми, на който до момента не е намерено решение, е определянето от ТЕЛК на срок на инвалидността, който не е пожизнен, при граждани с дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване“, пише Диана Ковачева до д-р Кацаров. Тя посочва, че причина за това най-често е изискването на чл. 69, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, съгласно който при множествени увреждания, някои недефинитивни, срокът на инвалидността се определя от една до три години.
Омбудсманът акцентира, че в голяма част от случаите съпътстващите увреждания, които налагат периодичното преосвидетелстване на граждани, нямат решаващо значение при определяне на общия процент трайно намалена работоспособност/вида и степента на увреждане, а нерядко изобщо не участват при оценката. Освен това, при преосвидетелстване на тези граждани, от ТЕЛК изискват те да представят документи, доказващи и дефинитивното увреждане. Според гражданите, това е унизително и лишено от всякаква логика изискване, тъй като поставената им диагноза е дефинитивна, т.е. окончателна и необратима.
Доц. Диана Ковачева обръща внимание и на факта, че честото преосвидетелстване на такива граждани, освен затруднения и финансови разходи за тях, допълнително натоварва и органите на медицинската експертиза.
По този повод общественият защитник препоръчва на здравния министър да се регламентира определянето на пожизнен срок на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане за всички случаи, когато водещото увреждане е дефинитивно. Тя настоява още да се ускори въвеждането на информационната система „Медицинска експертиза“ и да се създаде възможност за подаване на всички документи за ТЕЛК по електронен път.
В препоръката си до здравния министър омбудсманът настоява и за засилване на контрола върху дейността на органите на медицинската експертиза, да не се допускат случаи на механично назначаване на допълнителни изследвания и консултации, които не са необходими за експертизата или са налични във вече представените медицински документи. Доц. Ковачева акцентира и върху необходимостта от гарантиране на справедливо оценяване, включително на хората с множествени увреждания.

Проф. д-р Ива Христова: НЯМА НИКАКВО ЗАБАВЯНЕ ПРИ ИЗСЛЕДВАНЕТО НА ПРОБАТА СЪС ЗАРАЗЕНИЯ С ИНДИЙСКИЯ ВАРИАНТ НА COVID БЪЛГАРИН
Няма никакво забавяне при изследването на пробата със заразения с индийския вариант на COVID българин. Това обясни пред БНТ проф. д-р Ива Христова, изпълняващ длъжността директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, като изтъкна, че това е дълъг процес и резултатите изискват много време. „В този момент обаче, според световните данни, той излиза неопределен“, разясни проф. Христова. Впоследствие на допълнителни изследвания на пробата се доказва, че се касае за индийския вариант „Делта“. „Работата е свършена“, изтъкна проф. Христова. Според нея е твърде вероятно този случай да остане изолиран, защото пациентът се е самокарантинирал, не е имал контакти с други хора, а и самото заразяване не е станало в България. Мъжът се е разболял в периода между двете дози от ваксината на AstraZeneca.
Директорът на НЦЗПБ обясни още, че индийският щам е засечен вече в над 80 страни и „където се търси, се намира“. По-интересно е според нея как ще протече взаимодействието между британския и индийския щам. Тя апелира мерките да продължат да се спазват и обясни, че и двете мутации са достатъчно сериозни. Индийският се разпространява до 60% по-лесно и се очаква постепенно да набира сила, поясни проф. Христова. Тя даде пример с Великобритания, където след регистрирания спад на случаите на COVID, отново има ръст на заболелите, вследствие именно на индийската мутация.
Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, категорична бе проф. Христова като изтъкна, че е нужно да се завърши пълният имунизационният курс. „Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане. Опасността е навсякъде около нас“, предупреди проф. Ива Христова. Ние като общество като цяло трябва да се ваксинираме, за да ограничим вируса, заяви тя, като изтъкна, че това е отговорност на всички ни. Директорът на НЦЗПБ изтъкна, че ако позволим вирусът да циркулира още една година, мутациите му от 4 могат да нараснат до 14. По думите ѝ новите варианти засягат повече млади хора и деца и вирусът се подмладява.
„С навлизане на други варианти, с есенния сезон при всички случаи ще се вдигне броят на заболелите. На преболедувалите преди година им спада имунитетът и задължително трябва да се ваксинират“, допълни тя.

Доц. д-р Ивайло Алексиев: ДЕЛТА ВАРИАНТЪТ НА COVID-19 Е 200% ПО-ЗАРАЗЕН ОТ ОРИГИНАЛНИЯ ВАРИАНТ НА ВИРУСА ОТ УХАН
„Делта вариантът на коронавируса има една мутация, която подобрява свързването на спайк-протеина към клетъчния рецептор. Това го прави и по-заразен. Това означава, че той се разпространява по-бързо сред населението. Проучвания сочат, че той е 200% по-заразен от оригиналния вариант на вируса от Ухан и се предполага, че е по-заразен от британския алфа вариант”. Това заяви пред Нова телевизия доц. д-р Ивайло Алексиев от НЦЗПБ, информира Zdarve.net.
По-думите k dime[rd.rijd няма доказателства, че при заразените с този вариант болестта протича по-тежко. Това, че е по-заразен обаче означава, че ще се разпространява по-бързо сред населението.
„Към момента се прави проучване на място, за да се установят контактните на заразеното в България лице. Трябва да проверим дали в този район не циркулира този вариант. Трябва да имаме предвид, че разпространението не може да бъде спряно и масовата ваксинация е единственият начин да го ограничим”, каза доц. Алексиев. По негова информация от съседните държави Румъния е с най-голямо разпространение на този вариант. Там са открити и бета вариантът – африканският, има и няколко случая на гама варианта – бразилския.
„Делта вариантът започва да доминира в рамките на сравнението с алфа варианта, той е по-заразен, така че би могло да се очаква постепенно разпространение на този вариант в България, както и в други страни. Начинът да се спре това е чрез ваксинация“, категоричен бе специалистът.

ВАКСИНИРАНИ С ДВЕ ДОЗИ ДАРИХА КРЪВ В УМБАЛСМ “Н.И. ПИРОГОВ“
Ваксинирани с две дози срещу коронавируса имаха възможност да дарят кръв в Университетска болница „В.И. Пирогов“ на 17 и 18 юни от 08:30 до 13:30 часа. Инициативата е в подкрепа на Националния център по трансфузионна хематология и усилията на медиците да запазят живота на всеки, който се нуждае от кръвопреливане. Най-голямата спешна болница в България приема ежедневно най-тежко пострадалите при катастрофи и различни инциденти, чието лечение много често налага спешно кръвопреливане, изтъкнаха от пресцентъра на лечебното заведение.
Кампанията е насочена към медицинският персонал и служителите на болница „Пирогов”, техните близки и близките на пациентите ни, както и всеки, който иска да помогне на нуждаещ се от кръвопреливане. Преболедували COVID-19 имаха възможност да дарят кръв 40 дни след последния им положителен тест. Такава възможност имаха и ваксинирани с втора доза срещу коронавируса, 28 дни след поставянето на втора игла.

МЗ ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ ЗА ЗАСТРАХОВАНЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В ЦСМП И ЛИНЕЙКИТЕ
Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за застраховане на имуществото на ведомството, линейките към спешните центрове, както и на персонала на Центровете за спешна медицинска помощ, информира Zdrave.net.
Поръчката е с три позиции – „Застраховка и пожар при природни бедствия“ на стойност 440 000 лева, „Гражданска отговорност на автомобилите“ и „Автокаско“ за 7 852 000 лв., както и „Злополука на местата/лицата в МПС“ и „Злополука на екипите в ЦСМП“ на стойност 568 000 лева.
Класираният след процедурата застраховател ще застрахова имуществото в 115 сгради, спешни центрове, както и апаратура. Поръчката включва застраховка на 822 линейки, както и други автомобили за нуждите на здравното министерство.
861 работещи в ЦСМП също попадат в обекта на застраховане. Сумите, на които ще имат право в случай на временна нетрудоспособност, варират от 1000 до 3000 лв. Застрахователят ще им изплати до 500 лв. за медицински разходи и лекарства вследствие на злополука.
Цялата обществена поръчка е на стойност 8 860 000 лв., а оферти се приемат до 12 юли т.г.