НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.06.2019)

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ ВРАЦА БЛОКИРАХА ВЪЗЛОВ БУЛЕВАРД

Възлов булевард във Враца бе блокиран от медицински сестри от различни градове в Северозапада България, съобщи Clinica.bg като се позова на BulNews.bg. Специалистите по здравни грижи за пореден път заявиха, че протестират заради лошите условия на труд и ниските заплати. Точно в 13:00 часа те спряха движението по бул. „2-ри юни” в района на МБАЛ „Христо Ботев”. Те носеха плакати с надписи „Промяна за по-добро здравеопазване” и настояха Министерство на здравеопазването да изпълни обещанията си за увеличение на работните заплати.
Протестът започна с пропускане на автомобилите на градския транспорт. Служителите на реда настояха тролеите да не бъдат спирани да извършват редовните си курсове. В началото протестиращите се съобразиха с това искане, но впоследствие напълно блокираха пътя.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ
За втори път тази година на 21 юни ще се проведе Ден на отворените врати за бъдещите чуждестранни студенти в Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, съобщиха от учебното заведение.
Организаторите на събитието обещават да разкажат и покажат интересни и неочаквани неща на своите гости. Посетителите ще имат възможност да наблюдават човешката анатомия чрез модерна 3D технология и виртуална микроскопия, да разгледат една от най-богатите музейни сбирки по анатомия, да се запознаят с предимствата на Blackboard платформата и със симулаторите, използвани за обучение на студентите, както и учебната база на университета.
Гостите ще се срещнат и с екипа на отдела, отговорен за кандидатстудентската кампания и бъдещите си преподаватели, както и с настоящи чуждестранни студенти в университета.
Следващата дата за нашите университетски Дни на отворените врати 2019 за чуждестранни кандидат-студенти е 26 юли.

НОВА МЕТОДИКА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА КРЪВТА ВЪВЕЖДАТ ВЪВ ВАРНА
С нова апаратура в Районния център по трансфузионна хематология във Варна ще бъде въведена и нова методиката за изследване на кръвта, според която с една кръвна проба ще могат да се правят едновременно няколко анализа – генетичен анализ, изследвания за няколко вируса, като хепатит, СПИН и други, информира Zdrave.net.
Апаратурата ще бъда закупена в рамките на програмата за директно финансиране на научно-изследователска дейност на МОН, в която участва и МУ-Варна.
„Еднократната кръвна проба ще може да бъде изследвана едновременно за няколко вируса, така че изследването да отговаря на европейските стандарти. Към момента подобни изследвания са много трудоемки и бавни. С въвеждане на новата апаратура и методика изследванията ще бъдат не само по-евтини като себестойност, но и много по-бързи. Няма да се губи време в изпращане на пробата от една лаборатория в друга”, обясни проф. Диана Иванова, декан на Факултета по фармация към МУ-Варна.

ВМА ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ
Военномедицинската академия организира безплатни прегледи за лаймска болест от 19 до 21 юни 2019 г., съобщи БНР. Специалисти от Катедрата по инфекциозни болести ще консултират възрастни и деца над 12-годишна възраст, ухапани от кърлежи. Направление от личния лекар няма да е нужно, но желаещите трябва да се запишат предварително на тел. 02/ 92 25 989 или 02/ 92 26 125.
Случаите на заразени с лаймска болест в страната вече са около 100. Лаймската болест е най-често разпространената у нас инфекция, предавана чрез ухапване от кърлеж. И само за нея може да се установи патоген при изследване на самия кърлеж, обясни пред Радио София главен асистент д-р Магдалена Баймакова от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.
Заразата с лаймска болест може се прояви дори година след ухапването от кърлеж, допълни специалистката. Тя напомни, че най-важното, когато забележим кърлеж и нямаме възможност веднага да отидем в здравно заведение, е той да бъде изваден възможно най-бързо, но не с голи ръце.

МБАЛ-СМОЛЯН ЩЕ ПРОВЕДЕ БЕЗПЛАТНИ СКРИНИНГОВИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА
От 24 до 28 юни 2019 г. в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян ще се извършват прегледи за риска от туберкулоза, информира Zdrave.net. „Седмица на отворените врати“ се организира четири пъти в годината, а целта на инициативата е да се повиши обществената информираност, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се промотира здравословния начин на живот. Медицинските консултации и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. “На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии”, обясни д-р Юлияна Лазарова. Прегледите ще се извършват в часовете между 8:00 и 15:30 часа.
Последната кампания, организирана в МБАЛ – Смолян, бе проведена в периода 18-22 март 2019 г. „Преминаха 101 човека, които попълниха анкетни карти. От тях с риск от заболяване са 89. На 84 човека са направени проби манту; на 34 – рентгенография на бял дроб, на 9 микробиологично изследване на храчка; на един пациент е направен QF/Квантиферонов тест. С латентна туберкулозна инфекция са открити двама човека. 11 са обхванати с химиопрофилактика. Откритите с латентна туберкулозна инфекция са 11″, уточни д-р Лазарова.

СЪРДЕЧНИ ХИРУРЗИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ЩЕ СЕ СРЕЩНАТ В СОФИЯ
София ще бъде домакин на първата съвместна среща между Европейската асоциация на детските сърдечни хирурзи и Световната организация по детска и конгенитална сърдечна хирургия, информира Zdrave.net. Организаторите наричат срещата, която ще се състои от 20 до 22 юни 2019 г., „историческа“, защото двете най-големи и авторитетни организации на медицински специалисти се събират за първи път, за да обсъдят проблемите на пациенти с вродени сърдечни малформации (ВСМ)
На общия форум в България ще участват детски кардиолози и кардиохирурзи от цял свят, заедно с колеги от свързани с детската кардиохирургия специалности, като анестезиолози, специалисти по интензивно лечение, психолози, неонатолози, гинеколози и др.
В рамките на софийската среща, на 19 юни 2019 г., ще се проведе мултидисциплинарен курс „Мениджмънт на критично болните кърмачета и деца – проследяване от неонаталния период и след раждането“.