НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.05.2022)

СЪЗДАВАТ НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ
Национален съвет по психично здраве ще бъде създаден като междуведомствен орган за осъществяване на координация, сътрудничество и консултации при изпълнението и мониторинга на Националната стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2021-2030 г. Това предвижда проект за Постановление на Министерски съвет, публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването и Портала за обществени консултации Strategy.bg.
Стратегията бе разработена и утвърдена през 2021 г. и предвижда засилено междусекторно сътрудничество при формирането на политиките в областта на психичното здраве. Нейната цел бе да даде старт на реформа в психиатричната помощ у нас след критиката в доклада на Европейската психиатрична асоциация за психиатричната помощ в България за 2018 г., в които се посочваше че „българската система за психиатрично обслужване е „фрагментирана“, което води до липса на приемственост и в последна сметка – до нарушаване на човешките права по смисъла на конвенцията на ООН за защита на правата на човека“, информира Zdrave.net.
В проекта за постановление на Министерския съвет е описана структура на съвета, която включва представители на различни ведомства и организации. Предлага се председателят на Националния съвет да бъде представител на МЗ, а в състава му да бъдат включени също така представители на МТСП, МОН, МРРБ, МП, НЗОК, медицинските университети, БЛС, Българската психиатрична асоциация и национално представените организации за защита правата на пациентите.
Националният съвет ще има разнообразни задачи, като сред тях ще бъдат разработването на предложения за нормативни актове, планове, програми и други документи, изготвянето на експертни становища и оценка на напредъка и реализацията на целите на Националната стратегия за психично здраве. Съветът ще се събира поне веднъж годишно, а членовете му няма да получават допълнително възнаграждение за участието си в заседанията. Материално-техническите разходи, свързани с дейността на Националния съвет, ще се обезпечават от бюджета на Министерството на здравеопазването.
Общият финансов ресурс за изпълнението на Националната стратегия за психично здраве на гражданите на Република България за целия период на действие (2021–2030г.) е предвиден в размер на 57 655 000 лв., като средствата от бюджета на МЗ са в общ размер на 2 655 000 лв. и са в рамките на утвърдените разходи за съответните години. Те ще бъдат планирани и отчитани по „Политика в областта на диагностиката и лечението“, бюджетна програма „Психиатрична помощ“ и ще бъдат предвидени в хода на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023–2025 г. Според предварителните разчети се предвижда част от дейностите по психично-здравната реформа да се осъществят със средства, осигурени по програми и механизми на Европейския съюз и по други международни програми и договори.

457 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС НА 17 МАЙ
457 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа, 59 от които са установени с PCR, а 398 – с бързи антигенни тестове. 61,27 % от новите случаи, доказани през последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 8 130. От тях 1 213 са PCR, а 6 917 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 28; Бургас – 23; Варна – 15; Велико Търново – 17; Видин – 4; Враца – 7; Габрово – 6; Добрич – 2; Кърджали – 5; Кюстендил – 7; Ловеч – 4; Монтана – 10; Пазарджик – 5; Перник – 14; Плевен – 5; Пловдив – 22; Разград – 9; Русе – 8; Силистра – 9; Сливен – 10; Смолян – 11; София област – 22; София град – 170; Стара Загора – 20; Хасково – 12; Шумен – 6; Ямбол – 6.
Общо 1 162 449 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, 99 213 от тях са активни. 1 026 171 са излекуваните лица, 5 436 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 572-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 50 са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 53, от тях 77,36 % не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 392 866 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, през последното денонощие са приложени 781 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 519 лица-медицински служители. Пет нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. Един от тях е установен при лекар, три – при медицински сестри и един – при санитар.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 065. Нови шест случая са регистрирани през изминалото денонощие. 100 % от починалите лица не са били ваксинирани.

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В БУРГАС РАЗРЕШИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕТСКИ БОЛЕСТИ
Общинските съветници дадоха зелена светлина днес на докладната записка на кмета Димитър Николов за изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести в Бургас, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на регионалния сайт Namoreto.bg.
„Тази докладна записка е много важна, защото това ваше решение дава ход на основното грантово финансиране за изграждане на детската болница в интегрирания проект на Югоизточна България по регионално развитие“, посочи кметът Николов по време на заседанието на местния парламент.
С това се дава мандат на кмета на Община Бургас съвместно с общините от Югоизточния регион да подготвят необходимата документация и апликационна форма на проект „Модел за интегрирана детска здравна грижа на територията на Югоизточен регион” по Програмата за развитие на регионите 2021 – 2027 г.
В докладната записка се посочва още, че през април е получено принципно съгласие от страна на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова да бъде създадена нова общинска болница за активно лечение на детски болести в Бургас. След получаване на принципното съгласие от страна на министъра на здравеопазването следва да стартира процедура по подготовка на документи за регистрация на лечебно заведение.
Детската болница е основен компонент от Проекта „Модел за интегрирана детска здравна грижа на територията на Югоизточен регион”, който предвижда изграждане на партньорство между Община Бургас, част от общините от област Бургас и от областите Сливен, Ямбол и Стара Загора, както и Медицински факултет на Университет „Проф. Д-р Асен Златаров”.
Миналата седмица общинските съветници на Бургас се запознаха подробно и в детайли с идейния проект на Специализирана детска болница, изготвен от консултантския екип на международния консорциум IDOM. Целта на бъдещата детска болница е не само да обслужва Бургас, а цяла югоизточна България.

28 ПРОЕКТА НА УЧЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СА КЛАСИРАНИ СЛЕД ПЪРВАТА ФАЗА НА XIV-ТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО”
28 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са класирани след първата фаза на XIV-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”. Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Офиса на Световната здравна организация за България, Българския младежки Червен кръст и Националния център по обществено здраве и анализи. За това съобщиха от пресцентъра на МЗ.
„Посланици на здравето“ е една от инициативите на Министерството на здравеопазването в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.
Целта на конкурса е превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Съгласно регламента допуснатите проекти са 28, като в категорията от 1-ви до 4-ти клас класирани са 7 проекта; от 5-ти до 7-ми клас – 12 проекта и от 8-ми до 12-ти клас – 9 проекта.

ВЪЗСТАНОВЯВАТ ДНИТЕ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В РОДИЛНО ОТДЕЛЕНИЕ НА УМБАЛ БУРГАС
След дълго прекъсване заради COVID-пандемията, Дните на отворените врати в Родилно отделение на УМБАЛ Бургас се възстановяват от днес и ще се провеждат отново всяка сряда. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от болницата.
Инициативата е предназначена за бъдещите майки и цели да ги запознае с условията, по които протича раждането в УМБАЛ Бургас – всяка стъпка от приемането до изписването. Всяка от тях може да посети лечебното заведение, да получи списък с необходими вещи и документи за раждането, да разгледа отделението, да зададе своите въпроси на екипа. Татковците също са добре дошли, допълват от болницата.
Предварително записване не е необходимо. Желаещите се събират всяка сряда от 13 ч. на входа на Родилно отделение (намира се на гърба на Хирургическия корпус, вдясно по естакадата). Те ще бъдат посрещнати от старшата акушерка Руска Ганчева, която ще ги придружава през цялото посещение.
Специалистите в Родилно отделение в УМБАЛ Бургас напомнят, че жените в напреднала бременност (след осмия месец) могат да се възползват от измерване на тонове, независимо от това къде посещават женска консултация и кой акушер-гинеколог следи бременността им. Необходимо е само записване на час на тел. 056 894-923. Цената е 10 лв. Тоновете се измерват в приемния кабинет до входа на Родилно отделение, всеки ден до 12:30 ч.

ЕСТЕТИЧНАТА ДЕРМАТОЛОГИЯ ВЛИЗА В МЕДИЦИНСКИЯ СТАНДАРТ “КОЖНИ И ВЕНЕРИЧЕСКИ БОЛЕСТИ”
Предложението на Българската асоциация на естетичните дерматолози в България е обсъдено от Експертния съвет по медицинската специалност „Кожни и венерически болести“ към министъра на здравеопазването. Експертният съвет е предложил да бъде включен и раздел по естетична дерматология в проекта на медицински стандарт по „Кожни и венерически болести“. Това казва здравният министър проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Росица Кирова относно становището на МЗ за въвеждане на стандарти за практикуване на естетична дерматология, информира Zdrave.net.
Целта е професията да бъде изведена от нелегитимното поле на дейност и да се работи безопасно и отговорно. Загрижеността на Асоциацията е, че поради създалия се законодателен дефицит в момента такива медицински дейности се извършват от лица, които нямат необходимата квалификация. Всичко това се отразява на здравето на пациентите. Съществуват и порочни практики на обучения, които се извършват от лица, които нямат компетентност“, казва Кирова.
„Проектът на наредба за утвърждаване на медицински стандарт по „Кожни и венерически болести“ предстои да бъде публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването съгласно изискванията на Закона за нормативните актове. Становищата и предложенията по проекта, подадени в срока за обществено обсъждане, ще бъдат разгледани и в случай на целесъобразност – приети“, допълва още министър Сербезова.