НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.05.2021)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧАТ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19
Възможностите за сътрудничество между Министерството на здравеопазването и Представителството на Европейската комисия в България за популяризиране на ваксинацията срещу COVID-19 в България обсъдиха днес, 18 май, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов на среща в Министерството на здравеопазването, информираха от пресцентъра на ведомството.
Министерството напълно подкрепя кампанията на Представителството на ЕК в България за информиране на обществото и насърчаване на ваксинацията срещу коронавирусната инфекция, посочи министър Кацаров. Той допълни, че МЗ, чрез здравните медиатори, е готово да съдейства и логистично за разпространение на информационни материали в отдалечените райони и сред малцинствените групи, като целта е посланията на кампанията да достигнат до максимален брой хора.
“Само когато достигнем 70% колективен имунитет, ще можем да се върнем към нормалния живот. Затова е изключително важно институциите да работят заедно, за да може информацията да стигне до всички граждани”, стана ясно още от думите на здравния министър.
По време на срещата беше обсъден и Планът за възстановяване и устойчивост. Д-р Кацаров коментира, че в момента се подготвят промени в него в частта „Здравеопазване“, които се очаква да бъдат готови в рамките на тази седмица. Като основни акценти в предложенията той открои дигитализацията и иновациите в сектора, както и електронното здравеопазване.

„ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ ЗА ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19 ЩЕ РАБОТЯТ ПО СТАРИЯ РЕД
„Зелените коридори“ за имунизация срещу COVID-19, които със заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров от днес трябваше да работят с променен ред, връщат отново стария си начин на работа. Това става ясно от изменение на заповедта, публикувано днес, информира Zdrave.net.
От здравния портал припомнят, че от днес в рамките на два месеца имунизацията навсякъде в страната трябваше да протича по следния ред: от понеделник до четвъртък – възрастни хора над 60 години, както и хора под тази възраст с определени хронични заболявания; от петък до неделя – всички останали желаещи. С днешна дата обаче този текст от заповедта е променен, като в него се уточнява, че в дните от понеделник до четвъртък хората над 60-годишна възраст и тези с хронични заболявания ще се имунизират с приоритет.
Още днес стана ясно, че пред голяма част от пунктовете за имунизация на практика опашки няма, така че за медиците не представлява проблем да имунизират всеки желаещ, което пък не ощетява възрастните и хората с хронични болести. Така, въпреки влизането в сила на заповедта на министъра, повечето имунизационни пунктове продължиха да ваксинират всеки дошъл, за да не стопират имунизационния процес.

677 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС
677 са новодиагностицираните лица с коронавирусна инфекция у нас през последните 24 часа. От тях 251 са установени с PCR, а 426 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове през изминалото денонощие са общо 16 505, от които 6416 са PCR, а 10 089 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 43; Бургас – 13; Варна – 40; Велико Търново – 30; Видин – 15; Враца – 11; Габрово – 21; Добрич – 8; Кърджали – 10; Кюстендил – 12; Ловеч – 14; Монтана – 26; Пазарджик – 15; Перник – 11; Плевен – 17; Пловдив – 49; Русе – 37; Силистра – 13; Сливен – 6; Смолян – 10; София област – 21; София град – 113; Стара Загора – 73; Търговище – 21; Хасково – 15; Шумен – 17; Ямбол – 16.
Към момента у нас са потвърдени общо 414 869 случая на новия коронавирус. 32 844 от тях са активни. 364 682 са излекуваните лица. През изминалите 24 часа са регистрирани 2207 от тях.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4592-ма пациенти. 490 от тях са настанени в интензивни структури.
1 134 977 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента, 18 236 от които са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 350. Нови 11 случая са регистрирани през изминалото денонощие. Три от тях са установени при лекари, четири – при медицински сестри, три – при санитари и един – при друг медицински персонал.
17 343 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 84 нови случая са регистрирани през последните 24 часа.

С 22% СА НАМАЛЕЛИ ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 ЗА ЕДНА СЕДМИЦА
Хоспитализациите на пациенти с COVID-19 продължават да намаляват. Това сочи седмичната справка на НЗОК за заетостта на леглата в болниците в страната.
Към 16 май заетите от пациенти с коронавирус легла са 3689, докато седмица по-рано те са били 4757. Намалението на заетостта е с 22,45%, съобщи Zdrave.net.
Без промяна остава челната позиция по отношение на хоспитализации – това е столицата, където към 16 май пациентите с COVID в болница са 848, показва справката на Касата. За първи път от повече от четири месеца обаче хоспитализациите в София са под хиляда. Само седмица по-рано – към 9 май, те са били 1153. Намалението е с 26,45%.
Втора по брой хоспитализации все още е област Пловдив, където пациентите с коронавирусна инфекция на болнично лечение са били 385. Тук намалението за седмица е с 21,75%, като преди седмица броят им е бил 492.
На трета позиция отново излиза област Бургас с 228 пациенти с COVID на болнично лечение – 28,3 на сто по-малко от предходната седмица.
С най-малко хоспитализации е област Кюстендил, където към 16 май за лечение в болница са настанени 25 пациенти с коронавирус. Следват я областите Видин (27 хоспитализирани пациенти с коронавирусна инфекция) и Силистра (31 пациенти с COVID-19 в болница).

ОТ 31 МАЙ СЕ РАЗРЕШАВА ПРИСЪСТВЕНИЯТ УЧЕБЕН ПРОЦЕС НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ
От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това гласи Заповед № РД-01-355/18.05.2021 г., издадена днес от министъра на здравеопазването.
От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.
ВЪЗСТАНОВЯВА СЕ ПРИСЪСТВЕНОТО ОБУЧЕНИЕ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ
От утре, 19 май, отпада забраната за провеждане на присъствено обучение, във висшите учебни заведения. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 18.05.2021 г.

СПОРТНИТЕ СЪСТЕЗАНИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ С ПУБЛИКА, КОЯТО ЩЕ ЗАЕМА 50% ОТ МЕСТАТА НА СТАДИОНИТЕ
От утре, 19 май, спортните състезания ще се провеждат при заемане на не повече от 50% от местата за публика и при спазване на физическа дистанция от най-малко 1, 5 м, както и носене на защитни маски за лице. Това е посочено в Заповед № РД-01-355/18.05.2021 г., издадена от министъра на здравеопазването днес, 18 май.

БЛИЗО 2000 ЖИТЕЛИ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО СА СЕ ЗАПИСАЛИ ЗА ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19 С ВАКСИНИ, ОСИГУРЕНИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА
Близо 2000 жители на Северна Македония с българско гражданство са се записали за имунизация срещу COVID-19 в два мобилни кабинета, разкрити на граничните пунктове „Станке Лисичково“ и „Златарево“, съобщи БНР.
Българската държава осигури ваксините, а финансирането е с помощта на д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“.
На граничния пункт „Станке Лисичково“ ваксинирането започна малко след 10 часа, а желаещите да се имунизират бяха над 50. В екипа, осигурен от д-р Врабевски, са двама лекари и четири медицински сестри.
„Има силен интерес от гражданите от близкия район. Но имаме и хора, които пътуват от вътрешността на страната“, сподели д-р Николина Кръстева
Близо половин година са продължили усилията на д-р Милен Врабевски за реализацията на идеята, която е насочена предимно към хората с български произход от Северна Македония. Благородната инициатива е подкрепена с решения на Министерския съвет.

УМБАЛ “КАНЕВ“ ОРГАНИЗИРА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНИ ОРТОПЕДИЧНИ ПРЕГЛЕДИ
Тази година се навършват 45 години от поставянето на първата изкуствена става в Русе. По този повод УМБАЛ “Канев“ и Клиниката по ортопедия и травматология организират кампания за безплатни ортопедични прегледи, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Инициативата е с фокус към пациенти с тежки артрозни промени на коленни и тазобедрени стави, които са показани за операция.
Кампанията ще се проведе в рамките на 5 дни – от 31 май до 4 юни, включително, от 10.00 до 12.00 часа, в специално обособен пункт във фоайето на Хирургичен блок на болницата. Необходимо е предварително записване на час, което може да се направи на телефон: 082 887 446.
Пациентите, които вече имат установен ортопедичен проблем, трябва да носят на прегледа цялата медицинска документация, която имат.