НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.04.2022)

100 СА СВОБОДНИТЕ МЕСТА ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В ЯСЛЕНИТЕ ГРУПИ В СОФИЯ
За недостиг на медицински сестри в яслените групи в София алармира зам.-кметът по образованието Мирослав Боршош, информира Zdrave.net
Над 100 са свободните работни места. Столичната община обмисля възможността вместо медицински персонал да се назначи педагогически, за да функционират яслени групи.
„Повече от година, аз лично и кметът сме изпратили десетки писма до Министерството на здравеопазването. Става въпрос за промяна на две изречения в Наредба 26. В момента наредбата е на страницата на МЗ, за огромно съжаление и учудване наше няма дума за промяна да вкараме хора с образователен ценз, което е изключително важно и това е нашата борба. Не могат да разберат смисъла, защото живеят в кабинетите си, защото не разбират какво се случва на фона на недостига ще се наложи да затваряме яслени групи, тъй като ще нарушаваме иначе наредбата“, коментира Боршош, цитиран от БНР.
Преди десет дни МЗ публикува на сайта си проектопромени в наредбата, с които се дава възможност фелдшери и лекарски асистенти да работят в детските ясли. Причината за промяната ведомството аргументира с липсата на медицински специалисти, припомнят от здравния портал.

222 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС НА 17 АПРИЛ
222 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 40 от които са установени с PCR, а 182 – с бързи антигенни тестове. 70,72% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените през изминалото денонощие тестове са общо 3 266 – от тях 680 са PCR, а 2 586 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Бургас – 5; Варна – 15; Велико Търново – 4; Видин – 1; Враца – 5; Габрово – 3; Добрич – 1; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Ловеч – 5; Монтана – 1; Пазарджик – 2; Перник – 5; Плевен – 4; Пловдив – 9; Разград – 7; Русе – 6; Силистра – 3; Сливен – 4; Смолян – 6; София област – 8; София град – 108; Стара Загора – 7; Търговище – 1; Хасково – 5; Шумен – 2.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 149 447, от които 163 460 са активни. 949 203 са излекуваните лица, 702 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
Общо 1 056 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 116 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 10, от които 90% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента е 4 370 982, от тях 95 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е доказан при общо 24 292 лица-медицински служители. Два нови случая на лекар и санитар са регистрирани през изминалите 24 часа.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 784. Два нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ОТДЕЛЕНИЕТО ЗА ДОЛЕКУВАНЕ И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ НА „УМБАЛ-БУРГАС“ ОТНОВО ПРИЕМА ПАЦИЕНТИ
Отделението за долекуване и продължително лечение на „УМБАЛ-Бургас“ от днес отново приема пациенти. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от болницата.
В отделението се настаняват болни, които имат нужда от медицинско наблюдение, допълнително лечение и рехабилитация след изтичане на клиничната пътека. Най-често това са пациенти след прекарани инсулти, инфаркти, операции за смяна на става и т.н. Приемат се и възрастни хора, които не могат да се грижат сами за себе си у дома. Сред бургазлии отделението е познато още и като хосписът на „УМБАЛ-Бургас“.
Пациентите могат да бъдат насочени както от лекуващи лекари или след престой в болница, така и от близки и роднини. Престоят в отделението не се заплаща от Здравната каса и струва 70 лв. на ден първия месец и по 50 лв. на ден след първия месец. В цената влиза медицинското наблюдение, лечението, рехабилитацията, битовото обслужване, храната, венозните вливания със стойността на лекарствата, консултации и лекарска намеса при спешно състояние.
С възстановяването на Отделението по долекуване „УМБАЛ-Бургас“ закри последната си COVID-структура, информират още от лечебното заведение. COVID пациентите вече ще се приемат само в инфекциозно отделение. През всички месеци на пандемията, персоналът на всички 12 COVID-отделения в болницата успя да спаси близо 3000 пациенти.

ПРОВЕДЕ СЕ ТРЕТАТА НАУЧНА СРЕЩА НА ОФТАЛМОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Уникална операция по трансплантация на роговица – пенетрираща кератопластика с помощта на фемтосекунден лазер, представи д-р Веселин Даскалов по време на Третата Научна среща на офталмолозите в България, организирана от Очна болница „Пентаграм“. За това информира Zdrave.net.
Роговицата е лъскавата и прозрачна обвивка на окото, която пропуска, пречупва и отразява светлината. Различни заболявания, между които каратоконус, увреждане на роговицата след операция за перде, след изгаряния и инфекции, могат да доведат до помътняването й, в резултат на което зрението се уврежда и може да настъпи слепота. Помътняването на роговицата е една от най-често срещаните предотвратими причини за слепота в света.
При пенетриращата кератопластика на засегнатия пациент (реципиент) се присажда роговица от трупен донор, взета от сертифицирана очна банка. От донорската роговица се изрязва миниатюрно парче, което съответства абсолютно точно на увредената част, която се отстранява от окото на реципиента. Трансплантираният материал се поставя на освободеното място и се зашива със специален конец, който е 10 пъти по-тънък от косъм. При успешна операция постепенно окото възвръща прозрачността си и пациентът проглежда отново. Предимството на новата технология, която благодарение на фемтосекундния лазер е 50% роботизирана, е възможността да се направи много по-прецизен разрез, без увреждане на ендотела (вътрешната мембрана на роговицата. която най-много отговаря за нейната прозрачност), което осигурява ефекта от операцията и скъсява много времето за възстановяване. Фемтосекундният лазер при трансплантация на роговица е широко използван в западните страни, но в България за тази операция се използва единствено в очна болница „Пентаграм“. В лечебното заведение той се прилага и в рутинната практика при лечение на катаракта, където подобрява значително оперативните резултати.
Над 100 от най-известните български офталмолози – началници на частни и държавни клиники, университетски преподаватели, както и много млади специалисти – специализанти, студенти взеха участие в конференцията, която се проведе в „Милениум Тауър“.

БИВШАТА БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА В ПЛОВДИВ СТАВА ЦЕНТЪР ЗА БЕЖАНЦИ
Основната сграда на бившата Белодробна болница на „Цариградско шосе“ в Пловдив се предоставя за настаняване на бежанци, където ще бъдат настанени украинци от Пловдив. Това реши Общинският съвет на Пловдив, който прие с 43 гласа „За“ предложението на зам.-кмета Пламен Райчев, информира БНР.
Преди гласуване в зала възникнаха дебати, които касаеха предимно въпроси за срока за предоставяне на сградата, управлението ѝ и разходите, които Община Пловдив ще направи за ремонт и издръжка на бежанците.
Заместник-кметът Георги Титюков обясни, че Община Пловдив ще поиска от държавата да компенсира режийните разходи, които ще бъдат направени.

12 000 БЪЛГАРИ СЕ ВКЛЮЧИХА В АНКЕТА ЗА ОПАСНОСТИТЕ ПРИ КОНСУМАЦИЯ НА АЛКОХОЛ
Като нация, която традиционно се нарежда в челната десетка на държавите с най-висока консумация на алкохол на глава от населението в света, българите смятат, че имат висок праг на поносимост към спиртните напитки, както и сравнително добра алкохолна култура. През последните няколко месеца водещият световен производител и дистрибутор на алкохолни напитки Diageo проведе кампания в България за повишаване осведомеността за отговорна консумация на алкохол чрез специалната анкета DRINKiQ от 10 въпроса, свързани с базова информация за алкохола и неговото влияние върху човешкия организъм, информира Zdrave.net.
Над 12 000 анкетирани у нас са проверили знанията си, като средно са отговорили вярно на 7 от 10-те въпроса. Ето и някои от най-интересните резултати от проучването, направено сред българите:
Само 16% от анкетираните вярват, че биха се напили по-бързо от смесването на бира, вино и спиртни напитки. Оказва се, че повечето българи са наясно, че това е често срещан мит, тъй като ефектът се определя от това колко пиете, а не от вида на алкохола.
По-малко от ¼ от попълнили анкетата не знаят, че ако мъж и жена със сходни телосложения пият еднакво количество алкохол, те ще бъдат засегнати по различен начин. Това означава, че само по-малко от 25% от анкетираните не са наясно с факта, че черният дроб обработва алкохола посредством ензима алкохолдехидрогеназа (ADH) и жените имат по-малко ензим ADH в организма си, следователно, те може да пият същото количество, но усещат ефектите по-силно.
Близо 70% от анкетираните не знаят дали една мярка спиртна напитка (30 ml, 40%), малка бира (250 ml, 5%), или чаша вино (100 ml, 13%) съдържа най-много алкохол. Експертите обаче са категорични, че стандартната мярка от спиртна напитка, бира или вино съдържа еднакво количество алкохол. Ефектът върху организма зависи от това колко консумираме.
Почти 11% от анкетираните вярват, че децата могат понякога да пият по малко алкохол, за да се научат да пият отговорно, когато пораснат. Въпреки това схващане, децата и непълнолетните никога не трябва да пият алкохол, припомнят експертите.
Близо 27% от запитаните казват, че пиенето на бира е по-здравословно от чаша вино или коктейл от спиртни напитки.
Стандартната мярка за една спиртна напитка, халба бира или чаша вино съдържат еднакво количество алкохол. Стандартната напитка обикновено е около 10-15 ml алкохол, ефектът върху организма се определя от това колко пие човек, а не от това, което пие.
63% от запитаните българи знаят, че ако пият само вино и избягват бирата и твърдия алкохол, няма да намалят приема на калории – калориите зависят от силата на алкохола, количеството алкохол и всички други съставки, които добавяте към напитката.
Кампанията беше проведена в още четири източноевропейски страни: Унгария, Чехия, Хърватия и Румъния, с общо 33 000 попълнени DRINKiQ анкети на всичките 5 пазара (включително и България). Докато повечето от резултатите са сходни във всички страни, някои все пак се различават. Например в Чехия почти половината, в България повече от половината от населението знае, че смесването на бира, вино и спиртни напитки няма да ги напие по-бързо, което е по-добър резултат в сравнение с DRINKiQ-то на унгарците по този въпрос.
Впечатляващите 83% от българските респонденти са наясно, че при консумация на едно и също количество алкохол жените ще усетят ефекта по-силно от мъжете, в сравнение с унгарците и хърватите (по 73%) и румънците (72%). В същото време, 56% от българите знаят, че горещото кафе, студеният душ или престоят на чист въздух няма да ги накара да изтрезнеят по-бързо, докато анкетираните от други държави се оказват по-добре запознати с този факт – Унгария (73%), Румъния (58%), Хърватия (64%).
Българите са дали най-много верни отговори на въпроса „Колко време е необходимо на черния дроб, за да обработи една мярка алкохол?“, в сравнение с всички останали страни – 29% са отговорили “отнема един час”, докато само 17% от унгарците и хърватите, 18% от румънците и 20% от чешките респонденти са отговорили правилно.
85% от анкетираните във всичките 5 страни казват, че с тази информация е по-малко вероятно да шофират под въздействието на алкохол, а 77% вече смятат, че знаят повече за алкохола и неговото въздействие върху организма, отбелязват организаторите на анкетата.