НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.03.2022)

82,65% ОТ ПРИЕТИТЕ В БОЛНИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ НЕ СА ВАКСИНИРАНИ
1 720 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа – 859 от тях са установени с PCR, а 861 – с бързи антигенни тестове. 69.88% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през изминалото денонощие са направени общо 15 874 теста. 3 356 от тях са PCR, а 12 518 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 135; Варна – 207; Велико Търново – 72; Видин – 20; Враца – 29; Габрово – 11; Добрич – 43; Кърджали – 11; Кюстендил – 19; Ловеч – 19; Монтана – 15; Пазарджик – 26; Перник – 30; Плевен – 44; Пловдив – 138; Разград – 12; Русе – 40; Силистра – 37; Сливен – 34; Смолян – 18; София област – 84; София град – 446; Стара Загора – 69; Търговище – 32; Хасково – 27; Шумен – 60; Ямбол – 31.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 121 194. Активните случаи са 192 721. Излекуваните лица са общо 892 225, от тях 2 751 са регистрирани през последните 24 часа.
Общият брой на пациентите с потвърден COVID-19, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ, е 2 259. В интензивни отделения или клиники са настанени 276 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 196, от които 82,65% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 332 347 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента, 2 444 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 23 775. Нови 34 случая са регистрирани през изминалото денонощие: от тях 5 са установени при лекари, 16 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 10 – при друг медицински персонал.
36 248 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 26 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 92,31% от починалите лица не са били ваксинирани.

Министър Божидар Божанов: ДОБРЕ ДОШЛО Е, АКО ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ЛИНЕЙКИТЕ И БОЛНИЦИТЕ СЕ ИЗГРАДИ НА ПОЛОВИН ЦЕНА
„Това, което трябва да се изгради по тази поръчка, е софтуерно дефинирана мрежа, което не отговаря напълно на краткото описание в началото на поръчката. Това е дефицит, който съм възложил да бъде идентифициран и коригиран така, че да стане ясно какъв точно е обхватът от първоначалното описание.“ Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов в отговор на въпрос на депутата от БСП Благовест Кирилов относно обществената поръчка за „Изграждане, внедряване и поддръжка на интегрирана комуникационна система за взаимодействие между екипите на Спешна медицинска помощ и болничните заведения и откриване на нови локални точки към изградената мрежа при възникнала необходимост за нуждите на Министерството на здравеопазването“. За това информира Zdrave.net.
„Извършена ли е проверка за съществуващи решения, които да изпълняват същите функции на значително по-ниска цена?“, попита Кирилов.
„Готови решения за софтуерно дефинирана мрежа има на пазара и очакваме кандидатите по въпросната поръчка да предложат най-добрата цена. Посочената цена в обявлението е индикативна и ако има доставчик, който може да го предостави на половин или по-малка цена, това ще е добре дошло“, каза министър Божанов.
От здравния портал припомнят, че председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров съобщи преди месец, че вече има изградена платформа за връзка между екипите на Спешна помощ и болниците. Системата е направена от доброволци, готова е и е изпратена на Министерството на здравеопазването.

ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦА СА РЕГИСТРИРАНИ 65 ЧАСТИЧНИ ПРЕКЪСВАНИЯ НА ДОСТЪПА ДО НЗИС
„За последните 6 месеца са регистрирани 65 частични прекъсвания на достъпа до НЗИС. Тяхната продължителност варира между 1,9 минути и 4 часа (което е най-дългото). Използва се автоматизирана система за наблюдение, която регистрира всички тези прекъсвания. На практика всички са свързани с атаки тип „отказ от услуга“. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов в отговор на въпрос на депутата от БСП Благовест Кирилов относно отчетените прекъсвания на Националната здравноинформационна система (НЗИС), причините за тях и мерките, предприети от „Информационно обслужване“ АД с цел гарантиране на сигурността на системата.
Министърът уточни, че компанията „Информационно обслужване“ е сключила договор за защита с един от най-големите световни доставчици на тази дейност, информира Zdrave.net.
„Това, което е причинило голям брой от тези прекъсвания, е периодът на превключване от режим на неактивна защита в режим на активна, когато бъде разпозната атака. Проблемите в основната си част са били при доставчика на услугата, но те вече са отстранени“, каза Божанов.
Той допълни, че „Информационно обслужване“ изпълнява договора с Министерството на здравеопазването във всички негови точки, но възлагането на поръчката ще бъде ревизирано, за да се осигури по-голяма прозрачност на дейностите.

ЧЕТИРИ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТА ПРЕЗ УИКЕНДА В СОФИЯ
Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 имат възможност да го направят тази събота и неделя, 19 и 20 март, в 4 общински ваксинационни кабинета. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Столичната община.
Пунктовете се намират в три търговски центъра – „България мол“, „Парадайс мол“ и „Сердика мол“ с работно време от 13:00 до 18:00 часа. Един ваксинационен пунк ще работи и в Многопрофилната болница „Княгиня Клементина“ (бившата Пета МБАЛ) – от 10:00 до 17:00 часа.
Продължава и инициативата на общината за ваксинация на колективи на място, припомнят от СО. Това става с предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят.
От 4 януари до 17 март т.г. в общинските ваксинационни пунктове в София са поставени общо 25 962 дози ваксина срещу COVID-19, отчитат още от Столичната община.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ИЗНЕСЕНИТЕ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТОВЕ В СТРАНАТА
Министерството на здравеопазването обяви изнесените ваксинационни пунктове в страната. В София на 19.03 (събота) и 20.03 (неделя) ще работят следните изнесени пунктове: България мол (13 ч. – 18 ч.); Парадайс мол (13 ч. – 18 ч.); Сердика мол (13 ч.-18 ч.); Магазин „Метро“ – 1 и 2 (бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Европа“ – 10 ч. – 18 ч.)
В Пловдив през почивните дни изнесен пункт на РЗИ-Пловдив ще работи на територията на магазин „Метро“ (бул. „Санкт Петербург“ №135 – 10 до 16 ч.)
В Бургас ще работи изнесен ваксинационен пункт на територията на магазин „Метро“ (от 10 до 17 ч.)
Във Велико Търново в събота ще работи изнесен имунизационен пункт, разположен на територията на Търговски парк – Велико Търново (ул. „Магистрална“ №17 – от 9:30 до 13 ч.).
Във Враца на 19 март изнесени ваксинационни пунктове (от 14 до 17 ч.) ще има до хипермаркети „Лидл“ (ул. „В. Кънчов“ №21 и ул. „Стоян Даскалов“ №3).
В почивните дни мобилен екип на РЗИ-Враца ще извършва ваксинация по домовете.
Освен в изнесените ваксинационни пунктове желаещите да си поставят ваксина срещу COVID-19 през почивните дни могат да го направят и в имунизационните пунктове в лечебни заведения и регионални здравни инспекции, някои от които работят през цялата седмица.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МОЗЪКА
Днес отбелязваме Световния ден на мозъка, информира БНР.
Мозъкът е една от най-изумителните и сложни части на човешкото тяло. Човешкият мозък е отговорен за поддържането на тялото през целия ден. Той не само помага на хората да мислят и научават нови неща, но също така контролира движенията и речта.
Какво трябва да правим, за да избегнем натоварване и болести на мозъка, коментира в “Нашият ден“ д-р Нейко Нейков, специалист по неврология.
“Надсловът тази година е “Качествен сън – красив ум – щастлив живот“. Понякога в рамките на съня си проличават невродегенеративните заболявания. Това са болести, при които губим части от мозъка си по различни причини, по рядко съдови. Изследването на съня може да доведе до по-ранна им диагностика“ , обясни д-р Нейков. Той изтъкна, че загубата на невропластичност заради недоспиване и стрес е един от основните рискови фактори. „При някои заболявания първите симптоми могат да бъдат в съня, а не в будния живот“, обясни д-р Нейков.
“Обучаването, правилната дисциплина, правилната хигиена на съня е нещо, което се изисква персонално от всеки едни човек. Както се променяме като личности спрямо житейските случки, така променяме и съня си спрямо тях. Едно от най-важните неща, които се препоръчват, е човек да си ляга и става по едно и също време. Това е един от първите принципи на хигиената на съня. Трябва да имаме и физическо, и умствено натоварване. Рецептата е разнообразен живот и разнообразно хранене“, обясни специалистът.

УЧРЕДЯВАТ АСОЦИАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИТЕ С НАРКОЛЕПСИЯ
22 март ще бъде учредена Българска асоциация на пациентите с нарколепсия (БАПН), информира Zdrave.net. Това рядко хронично, неврологично, вероятно автоимунно заболяване, при което мозъкът губи способността си да регулира между сън и будно състояние, е почти непознато у нас. По света от нарколепсия страдат средно около двама души на всеки 10 000, а в България официално диагностицираните пациенти са едва десет.
Учредители на асоциацията са Адриана Андреева и Калоян Димитрова – родители на пациент с нарколепсия, сблъскали се не само с тежката и трудна за дефиниране диагноза на своята дъщеря, но и с всички бюрократични спънки по пътя. Мотивирани от личния си опит, но с мисия да помогнат на много други, Адриана и Калоян решават да създадат общност за взаимопомощ, информираност и устойчива подкрепа за пациентите с това рядко неврологично заболяване в България.