НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.03.2021)

ВЪВЕЖДАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ДО КРАЯ НА МАРТ
От понеделник, 22 март, за 10 дни – до 31 март, в страната ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки. Причината – през последните 2-3 седмици се увеличава както броят на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните лица, при които е потвърдена коронавирусната инфекция. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От понеделник, 22 март, се преустановяват посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като единствено се разрешават доставките и вземането на храна за дома и офиса. В хотелите изхранването на гостите ще става по стаите. Не се разрешават посещенията в игралните зали и казината. Търговските обекти тип МОЛ също няма да работят, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, банките, застрахователите, офисите на телекомуникационните оператори и др. Няма да бъдат допускани посещения във фитнес центровете и залите за групови занимания, плувните басейни, кината, театрите, музеите. На събирания и тържества от частен характер се допуска присъствието на не повече от 15 души. Учениците преминават на обучение в електронна среда. В рамките на 10 дни децата няма да посещават детски ясли и градини, образователни и езикови центрове. Тези и други мерки ще залегнат в заповед на министъра на здравеопазването, която ще бъде утвърдена в рамките на днешния ден, 18 март. Целта на допълнителните противоепидемични мерки е контролът върху разпространението на коронавирусната инфекция да продължи да бъде ефективен, обясни проф. Ангелов. Той уточни още, че решението за налагане на по-строги мерки е било трудно, но е взето след анализ на ситуацията в страната и на база наличната научна информация.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изнесе данни за заболеваемостта у нас. През последните 14 дни тя е 483 на 100 хил. души население, което ни нарежда на 9-то място в Европейския съюз и на 3-то на Балканския полуостров. Заболеваемостта е най-висока в Бургас, Плевен и София. На другия полюс са Търговище, Видин и Разград.

ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ОФИЦИАЛНО ПОТВЪРДИ В СТАНОВИЩЕТО СИ ЕФИКАСНОСТТА И БЕЗОПАСНОСТТА НА ВАКСИНАТА НА „АСТРАЗЕНЕКА“
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) официално потвърди в становището си ефикасността и безопасността на ваксината на „АстраЗенека“, т.е. съотношението полза – риск продължава да бъде положително. Няма проблем всички държави членки да продължат да прилагат ваксината.” Това каза изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов на извънреден брифинг днес, съобщи Zdrave.net.
Направен е пълен анализ на всички данни и от ИАЛ. „На този етап имаме пълното основание да продължим с прилагането на ваксината от утре“, изтъкна Кирилов.
„Заключенията от анализите на Европейската агенция по лекарствата са, че няма отклонение от качеството на всички партиди, няма връзка между ваксината и тромбообразуването, но остава една малка сива зона за бъдещи проучвания“, каза д-р Мария Попова, представляваща България в комитета на ЕМА. По думите ѝ сивата зона касае много редки случаи, изключително малък брой, които включват едновременно малък брой тромбоцити и образуване на кръвни съсиреци с или без кървене. В България няма данни за такива събития. Комитетът е формирал препоръки за тези хора, които предстои да бъдат публикувани.
Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че от утре стартира отново електронната система за ваксиниране. „Още тази вечер ще бъдат известени тези лица, които са били записани за 12 април, за да могат да се явят утре във ваксинационните центрове и да получат своята първа доза“, каза тя.

49 597 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
4201 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. От тях 2655 са установени с PCR, а 1546 – с бързи антигенни тестове. През последните 24 часа са направени 17 652 теста. 9957 от тях са PCR, а 7695 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 134; Бургас – 291; Варна – 305; Велико Търново – 88; Видин – 30; Враца – 122; Габрово – 62; Добрич – 105; Кърджали – 51; Кюстендил – 87; Ловеч – 74; Монтана – 69; Пазарджик – 95; Перник – 106; Плевен – 149; Пловдив – 263; Разград – 36; Русе – 124; Силистра – 112; Сливен – 91; Смолян – 57; София област – 167; София град – 1097; Стара Загора – 157; Търговище – 22; Хасково – 113; Шумен – 123; Ямбол – 71.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 291 769, от които 49 597 – активни. Излекуваните лица са вече 230 457. През последното денонощие са регистрирани 1641 от тях.
Общо 7804 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 609 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Към момента в България са поставени общо 350 702 дози от ваксините срещу COVID-19. 4 708 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 11 043. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 70. От тях 12 са установени при лекари, 24 – при медицински сестри, 17 – при санитари, 1 – при фелдшер и 16 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 11 715. Нови 136 случая са регистрирани през последните 24 часа.

СЗО предупреди: СИТУАЦИЯТА С ЕПИДЕМИЯТА ОТ COVID-19 НА БАЛКАНИТЕ И В ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА Е ОСОБЕНО ОБЕЗПОКОЯВАЩА
Ситуацията с епидемията от COVID-19 на Балканите и в Централна Европа е особено обезпокояваща, в момент, когато броят на случаите в Европа нараства за трета поредна седмица, заяви днес регионалната дирекция на Световната здравна организация , съобщи БТА като се позова на Агенция „Франс прес“.
“Ние сме особено обезпокоени от епидемиологичната ситуация на Балканите, както и в много други страни от Централна Европа”, посочи Катрин Смолуд, високопоставена представителка на европейския филиал на СЗО в ресора за извънредните ситуации, подчертавайки, че броят на починалите и хоспитализираните там сега е “сред най-високите в света”.
“Заболеваемостта продължава тенденцията на нарастване и се измества на изток. Ние се намираме в трета поредна седмица на увеличение на случаите” в района, който включва 53 страни“, посочи ръководителят на европейския клон на СЗО Ханс Клюге. “Броят на умиращите от COVID-19 в Европа е по-висок днес, отколкото е бил през същия период на миналата година, което отразява повсеместното разпространение, което има този вирус”, подчерта той.
През последните седем дни над 21 000 души са починали от COVID-19 в страните от Европа, според СЗО. Според отговорния представител на СЗО ползите от ваксините ще се видят, но засега европейците трябва да продължат да използват предпазните средства. Той каза, че ваксинацията не заменя социалните мерки и мерките за общественото здраве.
Според официални данни, събрани от АФП, в ЕС 3,6 %от населението са получили двете дози от ваксина срещу коронавируса, а 8,4% – поне една доза.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА ПОЛУЧИЛИ 28% ОТ ЗАЯВЕНИТЕ ДОЗИ
Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини, а не в готовността на ОПЛ да извършват тази ваксинация. Това сочат изводите от проведена анкета сред 607 общопрактикуващи лекари в България, които съставляват 15% от семейните медици у нас, разпространена от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. За това информира Zdrave.net.
Личните лекари са получили 28% от заявените дози. 73% от тях са заявили между 50 и 200 дози, но са получили между 10 и 40. Към 12-ти март 78% от личните лекари са поставили и между 10 и 40 ваксини на пациентите си. В тази връзка от НСОПЛБ посочват, че е налице внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от ОПЛ, въпреки явната и заявената готовност от тяхна страна, както и желание от пациентите.
Общият брой заявени дози от ОПЛ, съответстващ на броя записани за ваксинация лица към 12-ти март, е 67 530, или средно по 112 дози на един медик.
Общопрактикуващите лекари правят необходимото за максимално оползотворяване на недостатъчните дози ваксини, категорични са от там.
Почти наравно отговарят медиците на въпроса дали са използвали възможността да поставят 11-тата доза от флакон на ваксината на „АстраЗенека“, като положително са отговорили 50,8% от участвалите в допитването.
На 50,6% от ОПЛ се е наложило да посетят РЗИ между 1-3 пъти, без да получат ваксина, а 69% от тях са посетили РЗИ повече от веднъж, за да получат такава. 70% от тях са чакали над два часа за ваксини. Почти всички запитани лични лекари (97,7%) са поставяли в амбулаториите си продукта на „АстраЗенека“, въпреки че по-голямата част от пациентите им, или 65,8% са заявили, че предпочитат иРНК ваксина. Предпочитанията на пациентите налагат да се осигурят иРНК ваксини и на ОПЛ, което отново поставя въпроса с логистиката, заявяват от сдружението.
Само на няколко, малко на брой, места има изключения от общото правило, където ОПЛ са уведомявани, не са чакали (по стечение на обстоятелствата практиката е била в съседство до РЗИ), служебно лице е доставило на място ваксините и т.н., но и в тези случаи недостатъчността е налице, допълват от сдружението.
78,9% от общопрактикуващите лекари заявяват готовност да поставят масово и иРНК ваксини. Почти толкова е и броят на медиците, които отговарят отрицателно на въпроса дали всеки ден получават обаждане от здравните инспекции за получаване на ваксините и гарантиран брой дози.

Сдружението на общопрактикуващите лекари: ЛОШАТА ЛОГИСТИКА ПРИ ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ВАКСИНИТЕ, КАКТО И РАЗНОПОСОЧНИТЕ ПОСЛАНИЯ, КОИТО ПОРАЖДАТ НЕДОВЕРИЕ
Лошата логистика при предоставянето на ваксините, както и разнопосочните послания, които пораждат недоверие, според НСОПЛБ води до демотивация на медиците да извършват дейността си, както и до демотивация на пациентите. След спирането на векторната ваксина на „АстраЗенека“ се наблюдава разколебаване в част от хората, които са били заявили желание за ваксинация, както и промяна на избора, изтъкват от сдружението, информира Zdrave.net.
Личните лекари са категорични, че в условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация, институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика. Според тях приоритетно трябва да се доставят до ОПЛ необходимите ваксини на заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец. До приключване на тази част от кампанията, имунизацията в пунктовете за ваксинация трябва да обхваща само хората, които подлежат на втора доза, когато първата е поставена там, както и неосигурените лица, които са трайно отдалечени от семейния си лекар или лекарят е в невъзможност по здравословни причини да извърши имунизацията, но с условие те да отговарят на критерия за повишен риск поради здравословното си състояние. Според джипитата, ако има достатъчно ваксини, за това ще са нужни десет дни.
Личните лекари настояват на сайта на всяка РЗИ и МЗ да има информация за наличните и предоставени вид и брой дози ваксини на ОПЛ и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно. Те искат и при потърсен съвет от Спешна помощ по повод нежелана реакция в рамките на 48 часа след поставяне на ваксината, от там да осъществят консултация, независимо от това кой е извършил имунизацията.
Общопрактикуващите лекари са на мнение, че трябва да започне едновременно зареждане с ваксини от всеки вид на всички места, в които се осъществява масовата ваксинация в съотношение 3 към 1 за ОПЛ и пунктовете. Друго тяхно искане е да се обяви публично, че иРНК ваксини ще се поставят и при ОПЛ, и пациентите могат да заявят избора си.
В същото време те са на мнение, че трябва се говори публично за възможност за избор на ваксина, единствено и само ако има осигурена такава във всяко място, където се провежда масовата ваксинация.
При едно получаване на ваксини на личен лекар да се предоставят не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина, освен ако той изрично не е заявил по-малки количества, а при осигурен достатъчен брой дози в национален мащаб, да се даде цялото заявено към датата на получаване количество, настояват още ОПЛ. Изключения според тях може да се допускат само за иРНК ваксините поради по- краткия срок за съхранение в обикновен хладилник, които да са съобразени с планирания за ваксиниране график.
Общопрактикуващите лекари предлагат още един лекар да може да получава количествата и за други колеги, с които работи в непосредствена близост, както и ваксините да се доставят чрез органите на МВР или чрез специална куриерска услуга, което да е ангажимент на МЗ.

Д-р Дафинка Колева: БРИТАНСКИЯТ ВАРИАНТ НА COVID-19 ЗАРАЗЯВА ХОРА НА ВЪЗРАСТ МЕЖДУ 25 И 45 ГОДИНИ
„За разлика от октомври-ноември месец миналата година, когато хоспитализираните пациенти бяха предимно в напреднала възраст с множество придружаващи заболявания, сега повечето са млади хора на възраст между 25 и 45 години.“ Това каза за Zdrave.net кардиологът от УМБАЛ „Св. Анна“-София д-р Дафинка Колева.
По думите ѝ повечето от тях стигат до болницата след дълго домашно лечение, вече с доста напреднали и усложнени пневмонии и се нуждаят от тежки антибиотични комбинации, за да мога реално да бъдат излекувани.
„Със сигурност през последните две-три седмици откакто започна масовата хоспитализация поради повишаване броя на доказаните случаи, има страшно много млади пациенти. Превалиращият пол отново е мъжкият. Пациентите се подобряват доста по-бавно в сравнение с предишния пик на заболяването, когато успявахме много по-бързо да ги изпишем. Подобряването на реконвалесценцията се случва най-рано след седмица, а при повечето след 10 дена, което допълнително натоварва COVID-отделенията, тъй като ние изключително трудно изписваме пациентите и не могат да се освободят места за нови пациенти. В болниците вече почти няма места“, каза д-р Колева. По думите ѝ прави впечатление и че при сегашния, британски вариант на коронавируса, децата също правят по-често усложнения. „Не съм педиатър и нямам преки наблюдения, но това, което съм чела и наблюдавам при познати с деца е, че се налага хоспитализирането на все повече заразени лица под 18-годишна възраст, защото те вече имат оформена пневмония“, каза още д-р Колева.

РЪСТ НА ДЕЦАТА С ИНФЕКЦИИ НА ДОЛНИТЕ ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА РЕГИСТРИРАТ В СТАРА ЗАГОРА
Ръст на децата с инфекции на долните дихателни пътища регистрират в Стара Загора тази зима. Все повече малки пациенти, диагностицирани с бронхиолит или бронхопневмония, лекуват специалистите в Клиниката по детски болести в УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“. Това съобщи за Радио Стара Загора началникът на клиниката проф. Петрана Чакърова. Тя предупреди, че долната възрастова граница пада и все повече новородени са засегнати от тежки белодробни заболявания. Тревожната тенденция, която се наблюдава от няколко месеца, се дължи на промяна в имуногенния фон на страната вследствие на COVID-19 и появата на нови серотипове.
За друг притеснителен тренд алармира проф. Петрана Чакърова. Пневмонията отключва и диабет при подрастващите.
Проф. Чакърова посъветва родителите да не прибягват до самолечение на децата и безразборна употреба на антибиотици, а да търсят незабавна медицинска помощ при проява на първи симптоми.

ОСТРА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ Е ПРИЧИНАТА ЗА СМЪРТТА НА 47-ГОДИШНИЯ МЪЖ ОТ БЛАГОЕВГРАД, ВАКСИНИРАН COVID-19
Остра вирусна инфекция, която е поразила вътрешните органи и основно белия дроб – това е причината за смъртта на 47-годишния Ивайло Даламангов от Благоевград. Това е установила направената в четвъртък аутопсия, информира Zdrave.net като се позова на в. „24 часа“.
„Мъжът се е ваксинирал на 11 март, като е пристигнал в имунизационния кабинет на РЗИ заедно с майка си. Поставена му е била ваксина от партидата, която на следващия ден – 12 март, бе спряна за употреба. При ваксинирането не е съобщил за някакви придружаващи заболявания”, каза директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов.
Майката на Ивайло е поискала да се направи аутопсия. Съдебният медик е установил, че вследствие от острата вирусна инфекция мъжът е получил остра дихателна и сърдечна недостатъчност, което нямало как да стане след ваксиниране.
Макар при имунизацията мъжът да не е съобщил за такива, оказва се, все пак е имал и придружаващи заболявания. Установена е хипертрофия на сърцето, което означава, че най-вероятно е имал и високо кръвно. Взети са хистологични проби, ще се изследва допълнително и дали не е бил заразен с коронавирус, като резултатите ще станат ясни до седмица.
От здравния портал припомниха, че Районната прокуратура в Благоевград разпореди проверка за смъртта на мъжа, починал пет дни след ваксинация. Ивайло Даламангов бе намерен мъртъв в дома си в кв. Грамада във вторник около 22 ч.
Полицаи са изискали документацията по случая от инспекцията, за да съберат материалите по разпоредената прокурорска проверка.

Министър Ангелов: НЯМА ВРЪЗКА МЕЖДУ ВАКСИНАЦИЯТА И СМЪРТТА НА 57-ГОДИШВАТА ЖЕНА ОТ ПЛОВДИВ
“Имаме вече резултати от аутопсията на починалата 57-годишна жена в Пловдив. Те не доказват връзка между ваксината и неблагоприятния изход. Също така не са открити никакви тромби или тромбообразуване.” Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред bTV, информира Zdrave.net.
Проф. Ангелов беше категоричен, че вирусът може да бъде преборен само чрез масова ваксинация на населението в глобален мащаб.