НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.02.2022)

НАМАЛЯВА БРОЯТ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ COVID-19 У НАС
4 626 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие срещу 5 023 диагностицирани с COVID-19 на 16 февруари и 6 589 диагностицирани на 15 февруари. От новите случаи 2 410 са установени с PCR, а 2 216 – с бързи антигенни тестове. От новите случаи, доказани за последните 24 часа, 74,86% са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Направените през последното денонощие тестове са общо 25 056 – от тях 6 350 са PCR, а 18 706 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 64; Бургас – 420; Варна – 740; Велико Търново – 124; Видин – 28; Враца – 153; Габрово – 59; Добрич – 102; Кърджали – 21; Кюстендил – 61; Ловеч – 42; Монтана – 61; Пазарджик – 99; Перник – 76; Плевен – 153; Пловдив – 382; Разград – 59; Русе – 110; Силистра – 84; Сливен – 67; Смолян – 39; София област – 117; София град – 989; Стара Загора – 209; Търговище – 86; Хасково – 105; Шумен – 106; Ямбол – 70.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са 1 059 192. Активните случаи са 251 920. Излекуваните лица са 772 388, от тях 9 866 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 545 пациенти с доказан COVID-19, от тях 588 са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 633, от които 85,15% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 265 854 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента. 5 703 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 22 791. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 95: от тях 23 са установени при лекари, 22 – при медицински сестри, 24 – при санитари, 1 – при фелдшер и 25 – при друг медицински персонал.
Общо 34 884 души у нас са починали от COVID-19. Единният информационен портал показва, че през последното денонощие са починали 105 лица, при които е бил потвърден COVID-19 – от тях 89,52% не са били ваксинирани.

ОЧАКВАМЕ ДОСТАВКА НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19, ЧАСТ ОТ ТЯХ ПРЕПРОДАВАМЕ И ДАРЯВАМЕ
10 хиляди дози ваксини срещу COVID-19 от производителя „Валнева“ и 7 млн. дози от ваксината на производителя “Пфайзер” се очакват в България, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на парламентарния контрол. В доставката на ваксината от “Пфайзер” е включено количество и за следващата година, съобщи БТА.
В периода 15 декември 2021 г. – 15 февруари 2022 г. в регистъра за ваксинация са вписани 725 971 поставени дози ваксини, посочи министър Сербезова и уточни, че за първи прием са 135 155 дози, за втори прием – 147 985 дози, за бустер – 442 831 дози.
Министерството на здравеопазването проучва възможността за препродажба и дарение на ваксини, които ще се доставят тази година у нас и към момента е направено преразпределение на три млн. дози за Франция от заявените дози за България. Тези дози ги преразпределихме преди да пристигнат, уточни министър Сербезова. По думите ѝ е започнал процес на преговори за дарение на ваксини от производителя “АстраЗенека” на Иран и на Уганда. За целите на финализиране на преговорите се очаква съдействието на Европейската комисия, допълни тя.
Ваксинационното покритие в страната не е достатъчно, но заради това има много причини, като една от тях е, че в началото на пандемията трябваше да има адекватна кампания и на достъпен за хората език, добави министър Сербезова.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ПУБЛИЧНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ
Министерството на здравеопазването ще предложи промени в Закона за публичните предприятия. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на днешния парламентарен контрол, информира БТА.
Министър Сербезова посочи, че сега чрез Закона за публичните предприятия доста се ограничават възможностите за намеса на Министерството на здравеопазването в конкретните оперативни решения на болниците. В отговор на въпрос на депутата Ивайло Христов за сключени договори от страна на Александровска болница за периода 2014-2020 год. за юридически и медийни услуги на стойност над 400 хил. лв., министър Сербезова посочи, че оперативното управление на болницата се извършва от Съвет на директорите, в чиито правомощия са и сключването на договорите. „Изискахме информация от дружеството и от нея е видно, че настоящото ръководство на лечебното заведение потвърждава достоверността за разходите за договорите“, допълни тя.
При направената справка е установено, че за този период са сключени 15 договора за юридически услуги и 19 – за медийни услуги. За този период Александровска болница е имала четирима юристи, 24 аналитични специалисти, които през 2020 г. са намалели до 18, а експертите за връзки с обществеността от един са станали двама, каза още министър Сербезова.

Министър Сербезова: ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ПО НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА Е ПОДЛОЖЕНО НА ДЪЛБОК АНАЛИЗ
„Всяко наше действие от момента, в който този казус бе поставен на нашето внимание, е подложено на задълбочен анализ и от първия момент, в който казусът е под моя отговорност, е подложено и на мненията на всички заинтересовани страни, включително представителите на педиатричната общност, на медицинските специалисти и неправителствените организации, които по този казус са също много активни“. Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова във времето за парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата проф. Георги Михайлов по отношение на развитието на казуса с Националната детска болница, информира Zdrave.net.
От думите на здравния министър стана ясно, че екипът на МЗ обмисля както въпроса, свързан със сградата на бъдещото лечебно заведение, така и въпроса със специалистите в него. „Уверявам ви, че екипът ни се въздържа от прибързани и необосновани решения по този казус“, заяви министър Сербезова. Тя припомни хронологията по казуса след встъпването ѝ в длъжност – спирането на процедурата по вливане на болница „Лозенец и здравната инвестиционна компания за детска болница в специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, срещите с ръководството на болницата, изготвения проект за подобряване на условията в нея.
„Доклад по темата от изпълнителния директор е постъпил в МЗ още в края на миналата година и е предоставен за разглеждане от компетентните дирекции. Стремежът ни е Националната детска болница да не бъде само сграда и механично вливане на болнични структури, а резултат от един цялостен анализ на нуждите на детското здравеопазване и това е един от приоритетите на коалиционното управление – извършването на цялостен анализ за нуждите на детското здравеопазване като национален приоритет“, допълни здравният министър.
Тя информира още, че през изминалия месец в МЗ са проведени две срещи и с Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“, изслушани са техните искания и предложения и със заповед от 24 януари е създадена работна група от експерти от МЗ, която има срок от два месеца да анализира всички действия, предприемани до момента в годините и всички проблеми, които са изниквали по пътя на този проект.
„Ще бъде изготвен анализ на правни, финансови и медицински аспекти по изграждането на Национална многопрофилна детска болница, както и на обществения отзвук сред лекарите специалисти, пациентски организации и всички заинтересовани лица. В момента тече и проверка от звено „Вътрешен одит“ към МЗ за извършените разходи по реализация на проекта, така че в най-скоро време – до един месец след приключването на работната група, ще ви предоставим този анализ“, обеща министър Сербезова. Тя информира още, че има извършена проверка от АДФИ за законосъобразността относно спазване на нормативните актове, които уреждат нормативната уредба в областта на обществените поръчки във връзка и с проведената процедура за избор на изпълнител за извършване на инженеринг, проектиране, строителство и авторски контрол за изграждането на Националната многопрофилна детска болница. Изводите от този доклад също ще бъдат взети предвид.
„Действително оценката е много комплексна, тя ще отнеме време, но същевременно не трябва да се бави и консолидирането по възможност при настоящите условия, с допълнително финансиране, на разпокъсаните звена“, завърши здравният министър.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЗЛЕЗЕ С ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ВАКСИНАЦИЯТА НА ДЕЦА СРЕЩУ РОТАВИРУСНИ ГАСТРОЕНТЕРИТИ
Националната програма за профилактика на ротавирусните гастроентерити в Република България стартира през 2017 г. и приключи в края на 2021 г. Основна цел на програмата е да осигури, при желание на родител, безплатна ваксина и нейното поставяне от страна на общопрактикуващ лекар на препоръчителна имунизация.
С цел осигуряване на непрекъснатост на процеса по обхващане на новородените с ваксина срещу ротавирусни инфекции Министерството на здравеопазването предприе действия и изготви нова Национална програма за срок от четири години, стартираща от началото на 2022 г., съобщиха от пресцентъра на МЗ.
В допълнение, МЗ потвърди ангажимента си относно продължаване действието на програмата и пред фирмите производител и доставчик на ваксината Rotarix.
Поради липсата на приет Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Програмата не е разгледана от Министерския съвет.
Предвид че дейностите по сключване на договори с фирмите доставчици на ваксини срещу ротавирусни инфекции, тяхното отчитане и заплащане се извършва от Националната здравноосигурителна каса, МЗ е информирало НЗОК и е предложило дейностите по осигуряване на ваксини да продължат до приемането на бюджета за 2022 г. и респективно до одобряването на новата Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити 2022-2025 г.
Обръщаме внимание, че разрешени за употреба в страната са ротавирусни ваксини със следните търговски наименования: Rotarix и RotaTeq, които предлагат защита срещу съответно 1 и 5 ротавирусни генотипа.
По данни от представителите на производителите на двата лекарствени продукта, към момента в изпълнение на Програмата е възможно прилагането на ваксината RotaTeq.
Министерството на здравеопазването, в рамките на своите правомощия, ще продължи да полага усилия за осигуряване на всички ваксинални лекарствени продукти по национални програми, с което да се постигнат заложените цели за защита на лицата от определените целеви групи от ваксинопредотвратими заболявания.

ОБМИСЛЯТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЗДРАВЕН СЪВЕТ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
„Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на управление, затова управлението на процеса в здравеопазването е ключов приоритет“. Това заяви пред БНТ д-р Александър Симидчиев, депутат от „Демократична България“ и член на парламентарната Комисия по здравеопазването.
По думите му бюджетът за здраве нараства по-бързо от брутния вътрешен продукт, но здравеопазването ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, информира Zdrave.net.
Д-р Симидчиев обясни, че „Демократична България“ обсъжда да се създаде орган към Народното събрание, който да позволява да се продължават здравните политики между различните парламенти. Той бе категоричен, че като бъде въведена институция към Народното събрание с участието на всички политически сили, това ще спомогне за постигането на приемственост, за устойчивост и възможност да се следва една политика.
„В здравеопазването трябва да има приемственост, там една политика върви поне 10 години“, изтъкна д-р Симидчиев.
„Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко парламента, така да се направи подобен съвет за здравеопазването, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, за да може политиките, свързани със здравеопазването, да имат един устойчив орган, който да надвишава мандата на един парламент“, посочи аргументите за такова решение депутатът.
Д-р Симидчиев посочи още, че причината за високата смъртност от COVID у нас е демографската картина – населението е застаряващо и болно, освен това системата не работи оптимално.
Депутатът се спря и на темата за кадрите в здравеопазването изтъкна, че лекарите и специалистите по здравни грижи учат с години за да вземат висшето си образование и да специализират. Д-р Симидчиев беше категоричен, че парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развитие – какво ще се случи с тях след 5-10 години, смята д-р Симидчиев. Той коментира и друг аспект на здравната политика – правата на пациентите.
„Пациентите трябва освен права да имат и задължения“, каза той в контекста на необходимостта от профилактични прегледи.
В отговор на въпрос дали се мисли за повишаване на размера на здравните осигуровки за хората, които пропускат годишните си профилактични прегледи, каквато е практиката в някои европейски държави, той уточни, че темата не е обсъждана в конкретика.
„Първо трябва да се съгласим всички политически сили, че такъв път е правилен – да има не само права, но и задължения“, каза д-р Симидчиев. Навлизайки в темата за ваксинацията срещу COVID-19, д-р Симидчиев изрази мнение, че у нас тя е на най-ниската си точка.
„За да управляваме пандемията, трябва да спазваме мерки и да се ваксинираме – втръсна ни да го повтаряме. Но общественото мнение вече е втвърдено като изсъхнал бетон. У нас може да отпадат мерки, когато пандемията е под контрол“, обобщи депутатът.

ПРОЕКТ НА НАРЕДБА ЗА ДЕЙНОСТИТЕ В ОБЛАСТТА НА АСИСТИРАНАТА РЕПРОДУКЦИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОДЛОЖЕН НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Готов е проект на наредба на здравното министерство за дейностите в областта на асистираната репродукция и предстои в най-скоро време той да бъде качен на сайта на МЗ и в портала за обществени консултации за 30-дневно обществено обсъждане.
Това каза от трибуната на Народното събрание здравният министър проф. Асена Сербезова днес в отговор на въпрос на депутата от „Продължаваме промяната“ Йорданка Костадинова.
По думите на министъра, проектът е приет на заседание на ръководството на МЗ вчера и е изпратен към работната група на Съвета по европейските въпроси, като незабавно след получаване на становище от тяхна страна, ще бъде даден старт на процедурата за обществено обсъждане.
Така България ще излезе от ситуацията на правен вакуум след като през ВАС отмени Наредба 28 от 2007 г., която регламентираше тези дейности.
„Наредбата е разработена в съответствие с изискванията на Закона за лечебните заведения и Закона за здравето от Експертния съвет по акушерство и гинекология при министъра на здравеопазването, взето е становището на ИА „Медицински надзор“, както и на водещи експерти в областта на асистираната репродукция“, увери министър Сербезова.

ПРОМЕНЯТ КРИТЕРИИТЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ НА ДЕЦА С ДИАБЕТ ТИП 1 ЗА ГЛЮКОЗНИ СЕНЗОРИ
Децата с диабет тип 1 са дискриминирани по отношение на съвременното лечение и контрол на тяхното заболяване, същото се отнася и за възрастните с вроден хиперинсулинизъм и латентен автоимунен диабет (LADA). Това пише в отворено писмо до институциите, подписано от 500 родители на деца с диабет и 142-ма възрастни пациенти със заболяването, информира Zdrave.net.
Неоправдано високи критерии при предписването на сензори за продължително мониториране нивата на кръвната захар, липса на реимбурсация на иглите за инсулиновите писалки, изключване от реимбурсния списък на Здравната каса на глюкагона – животоспасяващо средство за спешно приложение при тежки хипогликемии, малко на брой комисии, които издават протоколи за медицинските изделия. Това са само част от проблемите на пациентите, които чакат решение от дълго време.
В отговор на поставените въпроси днес НЗОК разпространи отговор, в който се посочва, че вече се предприемат мерки за промяна в посока към улесняване на родителите на децата с диабет тип 1, като са подготвени конкретни предложения.
Създава се още една специализирана комисия в плевенската УМБАЛ „ Д-р Г. Странски” за издаване на протоколи за пациенти до 18-годишна възраст, с което да се разшири териториално достъпът на децата до медицинската услуга и необходимите медицински изделия. Облекчава се и административният ред за заверяване на протоколите за медицински изделия за инсулинови помпи и сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата при лечение на захарен диабет тип 1, като експертизата при започване на лечението ще се осъществява в комисия в районните здравноосигурителни каси (РЗОК), а не в Централното управление на НЗОК, с което ще се спести времето за утвърждаване на началното лечение, уверяват от финансиращата институция.
Друга важна промяна е, че за пациентите под 18-годишна възраст вече ще се приема друга стойност на медицинския критерий при кандидатстване за сензори – ниво на HbA1c ≥ 7%, а не ниво на HbA1c ≥ 8%, както е досега.

OFF-LABEL ЛЕКАРСТВАТА ЗА НЯКОЛКО ЗАБОЛЯВАНИЯ МОГАТ ДА СЕ ПОЕМАТ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА
Възможно е да се приеме заплащането с публични средства на off-label лекарствата за заболявания като миастения гравис, синдром на Гилен-Баре, хроничен полирадикулоневрит и други. Предложения за това са постъпили от различни пациентски и други организации и в момента се разглеждат от ръководството на МЗ, като в най-кратък срок ще бъдат представени за обществено обсъждане.
За това информира здравният министър проф. Асена Сербезова във времето за парламентарен контрол. Тя припомни, че към момента с публични средства се заплащат единствено off-label медикаментите за лечение на системен лупус и уточни: „Първоначално се е предвиждало заболяванията, за които се реимбурсират тези лекарства, да бъдат системният лупус и множествената склероза (МС), но според постъпило становище от акад. проф. Иван Миланов, главен координатор на Експертния съвет по нервни болести, съветът не намира за необходимо заплащането на този лекарствен продукт за МС, тъй като с посочения лекарствен продукт не са проведени достатъчно клинични изпитвания, които да потвърждават неговата безопасност и ефикасност. Становище, което с натрупването на достатъчно клинични данни може да претърпи промяна“.
Към момента в нашето законодателство е регламентирана употребата на лекарства извън условията на разрешението за употреба – т. нар. off-label употреба, като в текстовете е посочено, че тези продукти не се заплащат с публични средства, така че пациентите, на които подобни медикаменти могат да помогнат, са принудени да ги заплащат от джоба си. „В редица случаи обаче тези лекарства според медицинската практика са единствените, които са подходящи за лечението на определени пациенти“, отбеляза доц. Джевдет Чакъров, който постави въпроса за заплащането на медикаментите с публични средства пред министъра. В отговор проф. Сербезова информира за готвените промени и обеща, че решението на въпроса ще бъде ясно скоро.

НАД 11 МЛН. ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ И 310 000 ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ СА ИЗДАДЕНИ ЧРЕЗ НЗИС
„Към настоящия момент в Националната здравноинформационна система (НЗИС) са обработени и издадени 11 354 165 е-предписания, изпълнени са 10 300 000. Издадените направления са 310 000, изпълнените направления – 270 000.“ Това отчете здравният министър проф. Асена Сербезова във времето за парламентарен контрол, информира Zdrave.net.
В отговор на въпрос от депутата от ДПС Джевдет Чакъров тя информира, че на този етап са разработени и интегрирани с НЗИС основни системи на различни институции – това са ЕСГРАОН, НОИ, регистрите на БЛС и БФС, Позитивният лекарствен списък, Имунизационният регистър, COVID регистъра и др.
Министърът припомни, че у нас вече действа е-рецептата, която обхваща рецептите за лекарства, заплащани от НЗОК, и т.нар. бяла рецепта. По отношение на бялата рецепта проф. Сербезова уточни, че част от проблемите около интегрирането ѝ в системата не са проблем на НЗИС, а такъв, който трябва да се уреди нормативно. „В момента има създадена работна група в МЗ и се гледа проект на наредба, т.е. трябва да бъдат задължени съответните субекти да попълват информация“, осведоми проф. Сербезова.
Сред вече работещите модули на НЗИС здравният министър спомена още е-направлението за МДД и за изследвания за COVID-19.
„Предвиден е също е-преглед, който позволява в реално време да се изпращат данните от проведените медицински прегледи към НЗИС, като пускането му в експлоатация ще стане след излизането на наредбата“, допълни министър Сербезова. Тя уточни: „Е-досие, е-здравен запис – тук са разработени осем раздела, като техният брой ще се увеличи и с разработката на специален модул за е-хоспитализации, като в момента в него се съдържа само информация за предписаните и отпуснати е-рецепти и е-направления“. От думите ѝ стана ясно още, че се предвижда и здравноинформационен портал, като към него допълнително са добавени секции за записване на час за ваксинация и цифров сертификат. Предвидени са и мобилни приложения, приложения за валидация и за изтегляне на цифров сертификат, както и мобилни приложения за предписване на е-рецепти, за които са водени разговори с БЛС.
От думите на здравния министър стана ясно още, че до края на 2022 г. предстои НЗИС да бъде разработена и внедрена в пълната си функционалност, която ще включва и интегриране на редица регистри към нея, като националния раков регистър, регистъра на хората с диабет, национален регистър на инвазивна кардиология, национален генетичен регистър, включително и регистър на клиничните изпитвания и скрининг.
„Ще бъде разработена и въведена система за мониторинг и контрол след нормативните промени, които задължават всички субекти да попълват данни и въз основа на тези данни ще се извършва статистическа обработка с цел управленски контрол, вземане на решения, основани на факти, данни и анализи, с цел да се подобри ефикасността на системата и управлението на средствата“, информира още проф. Асена Сербезова.

МЕДИЦИ ЩЕ ДИСКУТИРАТ ЗА КОМУНИКАЦИЯТА С ПАЦИЕНТИ И ПОЛЗАТА ОТ ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19
В Плевен утре ще се проведе професионална дискусия за комуникацията с пациенти и ползата от ваксинацията срещу COVID-19. Това съобщиха от Медицинския университет (МУ), които са домакини на форума, информира БТА.
Събитието ще бъде открито от проф. Добромир Димитров, ректор на МУ-Плевен. Дискусията е за специалисти в доболничната помощ, служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен, студенти и преподаватели от университета. Модератори ще бъдат проф. Радостина Александрова, вирусолог от Българската академия на науките, Младен Владимиров, психолог-консултант, доц. Милена Карчева, ръководител на катедра в МУ-Плевен.
Инициативата е част от национална програма, която ще се осъществява във всички 28 области на страната. Организира се от фондация “Астра Форум”, съвместно с националните представителства на Световната здравна организация и УНИЦЕФ за България и със съдействието на Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз.
Гости на форума ще бъдат д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ-Плевен, д-р Росица Милчева, директор на РЗИ-Ловеч, служители на Областна администрация-Плевен, както и на Представителството на Европейската комисия в България. Началото на дискусията е в 10:00 часа в голямата зала на университета.