НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.02.2021)

ПОСТАВЕНИТЕ ДО МОМЕНТА ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 У НАС СА ОБЩО 85 920
1246 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. От тях 770 са установени с PCR, а 476 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове през изминалите 24 часа са общо 11 545, от които 6 001 са PCR, а 5544 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 53; Бургас – 137; Варна – 60; Велико Търново – 28; Видин – 8; Враца – 49; Габрово – 8; Добрич – 7; Кърджали – 9; Кюстендил – 55; Ловеч – 12; Монтана – 14; Пазарджик – 29; Перник – 22; Плевен – 68; Пловдив – 72; Разград – 5; Русе – 21; Силистра – 14; Сливен – 34; Смолян – 17; София област – 32; София град – 369; Стара Загора – 22; Търговище – 1; Хасково – 29; Шумен – 48; Ямбол – 23.Общо 233 342 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 24 710 от тях са активни. Излекувани са 198 888 лица, 564 от които са регистрирани през последните 24 часа.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3613 пациенти. 296 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Поставените до момента дози от ваксините срещу COVID-19 у нас са общо 85 920. От тях 4582 са поставени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 9937. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 32. От тях 6 са установени при лекари, 6 – при медицински сестри, 7 – при санитари, 1 – при фелдшер и 12 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 9744. През изминалите 24 часа са регистрирани нови 41 случая.

БЪЛГАРИЯ Е НА 25-О МЯСТО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
„От днес до деня, в който бъде имунизиран и последният български гражданин, заявил желание да получи ваксина срещу COVID-19, мой приоритет, като лекар и като министър, е ваксинационният процес. С организацията и логистиката на имунизационната кампания са ангажирани хиляди хора и тя ще се случи, въпреки недоверието и въпреки разпространяваната невярна информация за ваксините. Ако в края на миналата година говорихме, че 2021 г. ще бъде годината на надеждата, то тази надежда е ваксината и тя е в нашите ръце. Единствено тя ще ни върне спокойствието и свободата, които пандемията ни отне.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министър Ангелов съобщи, че се обсъждат различни варианти за ускоряването на темпа на ваксинацията, един от които е стартирането и на четвърта фаза от Националния ваксинационен план, която обхваща гражданите над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. На Българския лекарски съюз и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари вече са предоставени препоръките за приложение на ваксината срещу COVID-19, изготвени от експертните съвети към министъра на здравеопазването. „Личните лекари вече са въоръжени с отговорите на всички питания, които зададоха. Ако колегите имат допълнителни въпроси, ще дадем разяснение отново“, уточни още проф. Ангелов.
Директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира, че въпреки създадената отлична организация голям процент от заявилите желание да бъда имунизирани не се явяват в пунктовете в уречения ден. Като пример той посочи, че „Пирогов“ разполага с 5 ваксинационни пункта и възможност за осигуряване на два допълнителни мобилни екипа, но от записани, само за един ден 170 души за ваксина, на място са дошли едва 50.
По отношение на актуалното разпространение на коронавирусната инфекция у нас здравният министър подчерта, че въпреки повишените нива на заболеваемост не е отчетен натиск върху лечебните заведения. На този етап не се налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки и на всеки 12 часа продължава да се извършва мониторинг на ситуацията по над 22 показателя. При достигане на заболеваемост за страната от 200 на 100 хил. души население може да се говори за въвеждането на нови мерки, припомни проф. Ангелов.
За последните 14 дни заболеваемостта в страната е 127,4 на 100 хил. души население, което нарежда България на 25-о място в Европейския съюз. Смъртността е 7,3 на 100 хил. души население, като по този показател сме на 15-о място в ЕС, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
В отговор на журналистически въпрос относно медицинския протокол за провеждането на предстоящите парламентарни избори министър Ангелов отбеляза, че документът вече е изготвен, отразени са бележките на Централната избирателна комисия и след окончателното му утвърждаване, ще бъде представен публично.

ИЗСЛЕДВАНЕ ПОКАЗВА, ЧЕ 27% ОТ БЪЛГАРИТЕ БИХА СЕ ВАКСИНИРАЛИ
27% от българите заявяват, че биха се ваксинирали, докато 48% не биха. Делът на колебаещите се е 24%. Това показват социологически резултати на „Галъп интернешънъл болкан“, информира Zdrave.net.
Данните са от независимо изследване „лице в лице“, част от редовната програма на агенцията. Изследването е проведено между 4 и 12 февруари сред 1011 пълнолетни българи в цялата страна.
Един процент от допитаните твърдят, че вече са се ваксинирали, което съвпада с реалността към момента на проучването, посочват социолозите.
От „Галъп“ предоставят и картина на профила на лица, които не биха се ваксинирали. Това са най-вече младите групи от София и по-големите населени места. Обоснована е хипотезата, че нежеланието за ваксиниране има и очевидна връзка с факта, че голяма част от тези групи вече са прекарали вируса или не се боят толкова от него, колкото по-възрастните хора.
Това, посочват социолозите, означава, че като се отчетат вече преболедувалите, реалното желание за ваксиниране у нас всъщност не е ниско. В тази връзка те припомнят данните от международно сравнително изследване за готовността за ваксиниране в света на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“, според които България е на средни места в Европа и изглежда близка по резултати до много други източноевропейски страни, т.е. далеч е от високо отрицание на ваксините.
Сред най-желаещите да се ваксинират са предимно възрастни хора. Очевидно е, че за тях бързо трябва да започне масово ваксиниране, изтъкват още от агенцията.
От Галъп предоставят и извадка на българите, които са декларирали, че са прекарали болестта – леко или тежко. Според проучването това са 16% от пълнолетните българи или над 800 хиляди. Изследователските анализи показват, че поне още толкова са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или пък просто не са я декларирали на медицинските власти. Това означава, че в крайна сметка поне около 1,5 милиона души са тези, за които може да се заключи, че са прекарали вируса, смятат социолозите и посочват, че става дума за близо една трета от пълнолетното българско население у нас.
Всеки десети преболедувал сам определя случая си като сравнително тежък, което корелира и с медицинската статистика, допълват те. Най-много са боледували хората от по-младите възрастови групи – в София и по-големите градове. И обратно – най-нисък е процентът на преболедувалите сред лицата над 65 години и в селските райони.

КОМИТЕТЪТ НА ЕС ЗА ЗДРАВНА СИГУРНОСТ УНИФИЦИРА АНТИГЕННИТЕ ТЕСТОВЕ
Комитетът на ЕС за здравна сигурност постигна съгласие по общ списък на бързите антигенни тестове за COVID-19, информират от Европейската комисия. Постигнато е и съгласие за подбор от тестове, чиито резултати държавите членки взаимно ще признават, като ще има общ стандартизиран набор от данни, които да бъдат включени в сертификатите за резултати от тестовете за COVID-19, информира Zdrave.net.
Тези три решения ще бъдат непрекъснато преразглеждани и актуализирани, отбелязват от ЕК.
Бързите тестове за антигени са от решаващо значение за забавяне разпространението на COVID-19 и следва да бъдат част от цялостния ни отговор на пандемията. Ако трябва да се изискват или препоръчват отрицателни тестове за COVID-19 за каквато и да е дейност, от съществено значение е те да бъдат взаимно признавани и да водят до получаването на сертификати, признати в целия ЕС, посочи комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду. По думите ѝ това е от съществено значение, особено в контекста на пътуванията. Нашите граждани се нуждаят от яснота и предвидимост, отбеляза Кириакиду.
Съвместният изследователски център (JRC) е в процес на актуализиране на своята база данни за медицинските изделия за инвитро диагностика на COVID-19 с цел интегриране на цялата информация относно бързите антигенни тестове, събрана и одобрена от Комитета за здравна сигурност.
Бързата реакция на сериозни трансгранични заплахи за здравето в ЕС се координира от Комитета за здравна сигурност (КЗС). Той е важен форум за обмен на информация относно конкретни мерки, приети от всяка държава, и заедно с Европейската комисия определя действията, които трябва да се предприемат по отношение на готовността, планирането, комуникацията и реакцията при рискове и кризи, посочват от ЕК.
КЗС се състои от представители на здравните органи на страните от ЕС, като страните кандидатки и потенциалните страни кандидатки участват като наблюдатели. Специално за заседанията на КЗС относно COVID-19 държави като Обединеното кралство, Швейцария и Украйна получават покана да участват с цел укрепване на сътрудничеството.

408 НА 100 ХИЛЯДИ НАСЕЛЕНИЕ Е ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА В КЮСТЕНДИЛ НА 14-ДНЕВНА БАЗА
Осем са потвърдените досега случаи на британския щам за COVID-19 в Кюстендил, но вероятно са повече, и това е причината за растящата заболеваемост в града, каза за Националното радио тази сутрин главният лекар на Районната болница д-р Александър Величков. За последното денонощие новозаболелите са 55, а на 14-дневна база заболеваемостта е 408 на 100 хиляди население.
Първият случай с британския щам в града е още от 30 декември миналата година, каза д-р Величков. “Предполагам, че преди Коледа са се върнали хора от европейски държави”, каза още той.
В града се коментира и това, че здравните власти не обявяват статистиката коректно и бързо, за което главният лекар на болницата поясни: “Тоя процес на геномно секвениране и много бавен, той не е като изследване на PCR. Затова резултатите ще станат сигурно след месец. При всички положения този британски вариант е тук в Кюстендил. Това означава първо, че много хора се заразяват. Второто нещо е, че той създава условя за много висок вирусен товар. Това определя и по-тежко протичане на болестта”.

Проф. Асен Балтов: ОКОЛО 70%ОТ ЗАЯВИЛИТЕ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19 НЕ СЕ ЯВЯВАТ В ОПРЕДЕЛЕНИЯ ДЕН
“Около 70% от заявилите желание да се ваксинират срещу COVID-19 не се подлагат на имунизация, стана ясно на седмичния брифинг за борбата срещу разпространението на коронавируса”, коментира директорът на УМБАЛСМ “Пирогов” проф. Асен Балтов. За това информира БНР.
“При заявен списък от 170 души, заявили жалание да бъдат ваксинирани, реално се явяват не повече от 50. Моята молба е да се включат хората, които искат да се ваксинират, а реално те изчакват да мине втора и трета фаза”, каза професор Балтов.
Малко под 86 000 дози ваксина са използвани от началото на кампанията. 24 107 души са получили по две дози. Здравното министерство е финализирало регламента, при който личните лекари ще поставят ваксинационни дози в следващата фаза – възрастните хора и хората с хронични заболявания.

ПРЕДЛАГАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИИ ДА ВЛЯЗАТ В КОМИСИЯТА, КОНТРОЛИРАЩА МЕХАНИЗМА НА НЗОК
Да има двама представители на организациите, представляващи производителите и притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти, които са напълно или частично реимбурсирани от НЗОК, в комисията, назначена от министъра на здравеопазването, която контролира Механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на НЗОК. Това предлагат от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) между първо и второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване, информира Zdrave.net.
От ARPharM смятат, че създаването на гореспоменатата комисия е необходима, тъй като по този начин ще се дадат допълнителни гаранции за защита на правата на пациентите и на стопанските субекти в областта на доставката на лекарствените продукти, заплащани от НЗОК, при приложението на механизма.
По отношение на двамата представители на фармакомпаниите от Асоциацията заявяват, че подобна практика е налице в редица държави от ЕС, в които „действат регламентирани в законодателството схеми на отстъпки и компенсации, заплащани от фармацевтичните компании на националните здравноосигурителни фондове.“
„Конфиденциалността на индивидуалните договорености между ПРУ и НЗОК се запазва, доколкото те не са част от Механизма и не биха били в правомощията на Комисията“, допълват още от Асоциацията.
Относно втората част от законопроекта – изключването на лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв – имуноглобулини, от Механизма по време на обявено извънредно положение или обстановка, от ARPharM предлагат текст, според който разходите за тези лекарства, над определените целеви средства в Закона за бюджета на НЗОК за съответната година, да не подлежат на възстановяване от притежателите на разрешения за употреба. „Добавянето на такъв текст ще гарантира, че притежателите на разрешение за употреба на лекарствени продукти, включени в Механизма, няма да компенсират разходите за лекарствени продукти, които не са включени в Механизма, което би било в нарушение на конкурентното законодателство“, изтъкват от Асоциацията.

В НАЙ-БЛИЗКО ВРЕМЕ НА КЛЮЧОВИ МЕСТА В СОФИЯ ЩЕ БЪДАТ ПОСТАВЕНИ АВТОМАТИЧНИ ВЪНШНИ ДЕФИБРИЛАТОРИ
„Имаме уверения от Столична община, че в най-близко време на ключови места в София ще бъдат поставени автоматични външни дефибрилатори, вероятно повечето от тях ще бъдат около станциите на метрото“. Това заяви пред Zdrave.net Марияна Манушева от Фондация „Първите 3 минути“ – неправителствена организация, която от няколко години работи активно за тази кауза. Преди дни във Физическия факултет бе монтиран първият за столичния град автоматичен външен дефибрилатор, очаква се в близко време това да се случи и на други оживени места в сгради на Софийския университет.
„Темата не е нова за българското общество и се радвам, че интересът към нея нараства непрекъснато“, каза Марияна Милушева. По думите ѝ, малко известен факт е, че вече в над 120 офиса в цялата страна има монтирани такива устройства за ранна дефибрилация, основно в София и в други големи градове, а интересът към тази практика също е голям. „Те са закупени от самите собственици на фирмите, важно е също така, че там имат обучени хора и това се приема като необходимост, което само по себе си е много положително“, допълни тя.
Най-често в страните, които имат вече изградени традиции в тази дейност, с нея се ангажират общините. Първият добър пример е Община Пловдив, където наскоро по общинска програма бяха монтирани 8 автоматични външни дефибрилатора – в общинските ДКЦ, двете общински болници и в сградата на самата община, защото това са локации, в които се събират много хора.
„Надяваме се и в Столична община идеята да се реализира още в близко бъдеще. Много усилия за изготвянето на програма за София полага и водещият наш кардиолог и общински съветник проф. Иво Петров. Ние от своя страна обучихме 48 служители на Столичен инспекторат, за да могат те покрай основната си работа да имат готовност да бъдат полезни и в случаи на необходимост от бърза намеса“, каза още Марияна Манушева. Тя допълни, че обучението е поверено на компетентни инструктори и съответства напълно на изискванията на Европейския съвет по ресусцитация, като преминалите курса получават международно признат сертификат с 3-годишна валидност. Това е и една от съвместните дейности на Фондация „Първите 3 минути“ и Българския Червен кръст. Има и друга идея – в програмата на шофьорските курсове да бъде включено и този вид обучение.
Една от най-актуалните инициативи на фондацията е „Стари акумулатори за нови дефибрилатори“, обясни Марияна Манушева. Целта е с набрани средства от върнати за рециклиране акумулатори да бъдат закупени 100 дефибрилатора за столичния град.