НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.01.2022)

БЛИЗО 10 ХИЛЯДИ СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС НА 17 ЯНУАРИ
9 996 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последните 24 часа – 3 261 от тях са установени с PCR, а 6 735 – с бързи антигенни тестове. 78,78% от новите случаи, доказани през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общо 44 772 са тестовете, направени през последното денонощие, 8 789 от тях са PCR, а 35 983 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 907; Бургас – 202; Варна – 551; Велико Търново – 209; Видин – 82; Враца – 207; Габрово – 186; Добрич – 164; Кърджали – 71; Кюстендил – 226; Ловеч – 162; Монтана – 190; Пазарджик – 371; Перник – 273; Плевен – 285; Пловдив – 737; Разград – 58; Русе – 228; Силистра – 96; Сливен – 214; Смолян – 194; София област – 482; София град – 2 711; Стара Загора – 621; Търговище – 57; Хасково – 265; Шумен – 148; Ямбол – 99.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 830 604, от тях 160 761 са активни. 637 596 са излекуваните лица, 551 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 223-ма пациенти, 541 от които са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 829, от които 82,63% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени в България към момента, са общо 4 020 717, през изминалото денонощие са приложени 13 723 от тях.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 18 957. Нови 93 случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях 26 са установени при лекари, 18 – при медицински сестри, 17 – при санитари и 32 – при друг медицински персонал.
32 247 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 161 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 91,93% от починалите лица не са били ваксинирани.

ПРОМЕНЯ СЕ РЕЖИМЪТ ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ ОТ СТРАНИ В „ЧЕРВЕНА ЗОНА“
Считано от 20 януари, четвъртък, гражданите на Република Северна Македония, Израел, Турция и Сърбия и членове на техните семейства, които пристигат от държава-членка на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство, Конфедерация Швейцария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Северна Македония, Държавата Израел, Република Турция и от Република Сърбия, която е в „червена зона“, се допускат на територията на страната ни при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Това нареди министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена на 17 януари т. г., информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Също от 20 януари в „червена зона“ влизат Албания, Босна и Херцеговина, Колумбия, Република Малдиви, Фиджи, Демократична република Сао Томе и Принсипи, Сейнт Винсент и Гренадини.
В заповедта са отразени отправените от туристическия сектор препоръки и предложения.

МЗ и ИАЛ към българските граждани: В БЪЛГАРИЯ НЯМА СЛУЧАЙ НА ДОКАЗАНА ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА ВРЪЗКА МЕЖДУ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID 19 И СМЪРТЕН ИЗХОД
По повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц. Атанас Мангъров в ефира на „Нова телевизия“ (16 януари т. г.): „564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани“, Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата информират всички български граждани:
В България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина. Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани, изтъкват още от ведомството.
В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.
Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ.
Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.
Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган – Европейска агенция по лекарствата (ЕМА), изтъкват още от МЗ.
На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина. Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване.
Изпълнителната агенция по лекарствата стимулира по всякакъв начин съобщаването на подозирани нежелани реакции. Призив за съобщаване се съдържа във всяка листовка на всеки лекарствен продукт, както и в информацията за медицински специалисти, наречена кратка характеристика на продукта.

Премиерът Кирил Петков: АКО НЕ ИСКАМЕ ЛОКДАУН, ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ
„Дадена област ще бъде затворена само ако се стигне до тези екстремални нива на заетост на интензивни легла, защото това означава, че ако ги минем, има риск за здравето и живота на хората. Ние направихме група от области, за да сме сигурни, че области с малък брой интензивни легла не се затварят бързо. Затова страната беше разделена на 6 региона, а не се гледа област по област“. Това каза премиерът Кирил Петков днес пред Нова телевизия преди да отпътува за Северна Македония, информира Zdrave.net.
По думите министър-председателя в момента повече от областите ни са далеч от затваряне. „Някои са по-близо до този етап. Ние обаче направихме няколко ключови неща – модел, който да е истински критерий за здравната ни система. Даваме възможност да се прави прогноза за пет дни и мерките, които стимулират бизнеса в момент на затваряне, да са ясни. Важният момент е, че ако вдигнем нивото на ваксинация, по-малко хора ще попадат в интензивните легла и рискът да затворим училищата и икономиката е по-нисък”, заяви премиерът.
„Всички учени казват, че между ваксинацията и заетостта на интензивните легла има директна връзка – колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-малък е рискът да се запълнят интензивните легла, толкова по-малък е рискът да затворим икономиката и училищата“, допълни премиерът Петков. По отношение на създаването на работната група за COVID мерките, в която е включен и доц. Атанас Мангъров, той заяви: „Вратите са отворени да чуем всякакви мнения, но реалните решения, които ще вземем, трябва да се основават на научни факти. Не искам да чувам нечии вярвания и убеждения – тези неща не ме интересуват, не биха повлияли на моите решения.”
„Всеки един има лична отговорност за цялото общество. Ако искаме да не стигаме до локдаун и децата да ходят на училище – ние трябва да се ваксинираме. Това е научен факт”, заяви още министър-председателят.

ПРОФ. РАДКА АРГИРОВА ЩЕ БЪДЕ КООРДИНАТОР НА РАБОТНАТА ГРУПА, В КОЯТО ЩЕ УЧАСТВАТ И ЕКСПЕРТИ НА “ВЪЗРАЖДАНЕ”
Съветникът на премиера Кирил Петков по въпросите на COVID пандемията проф. Радка Аргирова ще бъде координатор на работната група, която трябва да обсъди заедно с експерти на “Възраждане” необходимостта от запазване на „зеления сертификат“ и ограничителните мерки, съобщи БНР.
Това съобщи лидерът на партията Костадин Костадинов: „Днес се чухме с Асена Сербезова сутринта, тя ми каза, че до края на деня ще получим от нея писмо за това какви хора включват те от тяхна страна и съответно ние официално да ги уведомим на свой ред за хората, които ние включваме и да започнат да разговарят.
Ще изчакаме да видим какви ще бъдат заключенията. Разговорът трябва да бъде експертен, но за съжаление, както винаги, решението ще бъде политическо.
Казвам за съжаление, защото очевидно е, че проблемът със ситуацията в страната около налагането на ограничения не е медицински, а политически“.
Работната група беше договорена на среща с премиера Кирил Петков в петък след протеста на “Възраждане” срещу СOVID сертификатите и ограниченията.
Групата трябва да излезе със становище на 2 февруари.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПРОВЕДЕ СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ У НАС НА УНИЦЕФ И СЗО
Днес, 18 януари, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова проведе среща с представителите в страната ни на УНИЦЕФ – г-жа Кристина де Бройн и на СЗО – д-р Скендер Сила. Тримата обсъдиха общите теми на сътрудничество, сред които: повишаване на разбирането по отношение ползите от ваксинацията, ефектът на пандемията от COVID-19 върху психичното здраве, промотирането на здравното обучение в училищата, майчиното и детското здравеопазване. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Представителите на двете международни организации поздравиха проф. Сербезова за активността ѝ по отношение на включване на широко представителство от специалисти от различни сфери в изготвянето на комуникационна стратегия на България за повишаване на ваксиналното покритие, като потвърдиха готовността си да продължат усилията си за финализиране на процеса.
На свой ред министърът на здравеопазването благодари за ключовата подкрепа на УНИЦЕФ и СЗО особено в условията на пандемията, която показа, че можем да се справим само с обединени усилия. В допълнение, проф. Сербезова отличи като особено важна темата за здравното обучение на подрастващите в училищата и изрази надежда за успехи в тази посока съвместно с другите заинтересовани страни.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари: ОТВРАТЕНИ СМЕ ОТ ПОРЕДНАТА ПРОЯВА НА ПРОВОКАТИВНО ПОВЕДЕНИЕ И НАСИЛИЕ СРЕЩУ НАШ КОЛЕГА
„Отвратени сме от поредната проява на провокативно поведение и насилие срещу наш колега. Настояваме институциите най-сетне да направят съответни стъпки, за да осигурят защитена и спокойна среда, в която да работим!“ Това се казва в позиция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) по повод вчерашното нападение над д-р Ивайло Иванов в кабинета му в с. Ново село, Русенско. За това съобщи Zdrave.net.
„Очакваме в рамките на няколко дни съответните инстанции да осигурят справедливост! Ние, като организация на ОПЛ в България, ще подкрепим по всеки един възможен и законов начин нашия колега“, се казва още в позицията на НСОПЛБ, изпратена до министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазването доц. Антон Тонев, председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и до медиите.

Министър Сербезова: МЕДИЦИТЕ ЗАСЛУЖАВАТ УВАЖЕНИЕ И БЛАГОДАРНОСТ
„9996 случая на COVID-19 за последното денонощие при над 160 хил. активни към днешна дата… 5 223 граждани в момента се намират в болница, 541 са тези в интензивните отделения на лечебните заведения. За всички тях се грижат преуморени, на абсолютния предел на физическите си сили и на психическата си издръжливост, медицински специалисти.“ Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в изявление в профила си във фейсбук, информира Zdrave.net.
„Медиците се борят не само с COVID-19, но и със страхове, недоверие и невежество. Те лекуват и ваксинирани и неваксинирани, и вярващи и невярващи в науката, лекуват и в малки и в големи болници, и в държавни и частни структури, но всички те често на предела на силите си… На всички тях, независимо от различните убеждения, дължим уважение и благодарност“, казва още министърът. Тя подчертава, че България е сред държавите с най-ниски нива на ваксинация срещу СOVID-19 в Европа, което, заедно с влошеното здраве на българина, води до изключително високо натоварване на болничната система, до тотално изтощение на медиците и до висока смъртност сред неваксинираната част на населението.
„Не приемам никаква форма на агресия спрямо лекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи, санитари и шофьори на линейки – изобщо срещу хората в системата на здравеопазването, които всеки ден пренебрегват себе си, за да помогнат на друг, вярващ или не вярващ, а накрая – просто човек, който има нужда от квалифицирана медицинска помощ, основана на медицинската наука и практика“, допълва още министърът.

БЛИЗО 80% Е ЗАПЪЛНЕН КАПАЦИТЕТЪТ НА БОЛНИЦИТЕ В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Близо 80% е запълнен капацитетът на болниците в област Благоевград за лечение на пациенти с COVID-19. Повечето интензивни легла обаче са свободни. От Регионалната здравна инспекция алармират за усложнена ситуация в училищата и детските градини, която няма как да бъде преодоляна без затварянето им, съобщи БНР.
Заразната заболеваемост на 100 000 души население в областта е близо 2200, над 900 са положителните проби за последното денонощие. От 370 COVID легла в болниците свободни са едва 87. В областната болница ситуацията все още е под контрол, заяви директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев. “В „Реанимация“ имаме няколко свободни легла. В предишните вълни са стигали над 200 хоспитализирани, в момента са наполовина, но в никакъв случай не мога да направя прогноза занапред”, допълни той.
Повечето от заразените с COVID-19 са с леки симптоми и се лекуват в къщи, заяви д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград. Тревожна е тенденцията при децата и непълнолетните, където се отчита най- голям ръст на заразени. Това поставя под въпрос учебния процес в училищата.
“Тази седмица имаме доста заразени деца. Това се вижда и по скоростта, с която карантинираме групи от детските ясли и градини и от училищата. Всеки ден по стотина паралелки карантинираме. Това нещо трябва да се помисли, защото има и много болни учители”, изтъкна Мончева.

ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА БЛС РАЗГЛЕЖДА СИГНАЛИ СРЕЩУ ДОЦ. АТАНАС МАНГЪРОВ
„Получени са много сигнали срещу доц. Мангъров. Един е във фаза на разглеждане и са получени обяснения от доц. Мангъров, но все още нямаме становище по случая. Няма обаче да стоим и безучастни. До края на седмицата ще има по-голяма яснота.“ Това каза пред Zdrave.net председателят на Комисията по етика на БЛС проф. Мая Аргирова по повод изказването на доцента в дебат с д-р Симидчиев, че 564 ваксинирани срещу COVID са починали не от вируса, а от ваксината.
На въпрос какви са възможностите да бъде спряно безотговорното говорене на доц. Мангъров проф. Аргирова отговори, че не са големи. „Лошото е, че според сега действащият правилник и устав на Лекарския съюз, Централната контролна комисия на практика сме с вързани ръце. Нашите решения и становища имат само препоръчителен характер, можем само да възразяваме срещу определени действия, но за съжаление не може да наложим сериозно наказание. За това трябва да има промени в устава, в Закона за съсловните организации, за да се случи това. Столичната колегия е взела отношение и тя вече има право да налага наказания“, уточни тя.
Проф. Аргирова обясни, че е възмутена от говоренето на доц. Мангъров, защото той е от лекарите, които нямат дейност, свързана с тежки пациенти. Тя подчерта, че ситуацията в УМБАЛСМ „Пирогов“, където е началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, е различна, откакто сме в пандемия.
„Млади лекари губят квалификацията си, тъй като стоят постоянно в COVID-отделенията. Натоварени сме до такава степен, че нямаме реаниматори, които да се грижат за другите болни. Централна реанимация, чиято основна дейност е да се справя с мултитравми и тежки оперативни интервенции, работи само COVID, откакто има COVID. Разбирате ли за какво става дума?! И на този фон излизат колеги, не само доц. Мангъров, и застават срещу нас. Не може ние да се лишаваме, за да вършим качествено работата си, защото трябва да помогнем на тези хора при толкова голяма заболеваемост, а те да застават с позиция срещу мерките“, каза проф. Аргирова.

ПРОКУРАТУРАТА ЗАПОЧНА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПОРЪЧКИТЕ НА ТЕСТОВЕ ЗА ДЕЦА
Прокуратурата започна разследване на поръчките на тестове за деца, съобщи Clinica. bg. От здравния сайт припомнят, че сериозни нарушения най-напред бяха установени от Антикорупционната комисия, откъдето подадоха сигнала до прокуратурата. Образуваното досъдебно производство е от страна на Специализирана прокуратура и засяга четири процедури, осъществени от екипа на бившия служебен министър д-р Стойчо Кацаров. Досъдебното производство е за длъжностно престъпление по чл. 282 от НК. Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен” при Специализирана прокуратура. На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложено извършване на финансова инспекция.
Същевременно миналата седмица здравният министър проф. Асена Сербезова спря друга поръчка за тестове, заради данни за нарушения, които предаде на Антикорупционната комисия.

37 000 ОСИГУРЕНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ СЕ ВЪЗПОЛЗВАХА ОТ ПРОГРАМАТА НА НОИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Независимо от трудната пандемична обстановка, през изминалата 2021 г. НОИ изпълни успешно програмата си за профилактика и рехабилитация, като до 1 декември м.г. от нея се възползваха над 37 000 осигурени български граждани, отчитат от осигурителната институция. За това съобщи Zdrave.net.
Над 18,5 млн. лв. е изплатил институтът от фондовете на ДОО на своите договорни партньори, като 8,29 млн. лв. от тях са били заплатени за диагностични и рехабилитационни дейности, допълват оттам.
Задържа се тенденцията най-често от програмата на НОИ да се възползват хора, които имат необходимост от рехабилитация поради заболявания на опорно двигателния-апарат – това са 69,5% от преминалите през базите, с които институтът има сключен договор. На второ място са преминалите рехабилитация поради заболявания на периферната нервна система – 25% от потребителите, обхванати в програмата.
Любопитна подробност е, че жените по-често ползват тази възможност – 61,5% от ползвалите възможността да почиват и се лекуват чрез фондовете на НОИ са дами.
Що се отнася да възрастта на потребителите, най-често услугите по програмата са ползвали хора над 51 години – 70,5%, следвани от по-младите – на възраст между 31 и 50 години, отчитат от НОИ.
Хората с трайно намалена нетрудоспособност, преминали през ТЕЛК, също са сред най-активно ползвалите възможностите на програмата. Основни потребители от тази група са били пациенти с трайна нетрудоспособност между 50% и 71%, следвани от групата, в която признатата нетрудоспособност е в границите между 71% и 90%.
От НОИ отчитат още, че най-голямата част – близо 45% от преминалите рехабилитация по тяхната програма са били лекувани в базите на ПРО ЕАД, 15,7% са ползвали услугите на СБР – НК към здравното министерство, а 8,6% – на базите на ВМА. Част от ползвателите са преминавали през други бази основно в областите Бургас, Варна, Добрич, Пловдив, Смолян, Пазарджик и София.

Д-р Живка Георгиева: СИЛАНТИТЕ НАМАЛЯВАТ КАРИЕСИТЕ ПРИ ДЕЦАТА
Запазва се броят на поставените силанти при миналогодишната кампания в област Сливен, като през 2021г. са поставени 628 силанти на 178 деца. Това съобщи пред репортер на БТА д-р Живка Георгиева, регионален координатор за Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца в област Сливен. Наблюдава се лек спад при силанизирането в сравнение с 2020 година, когато въпреки пандемията в Сливенско са били поставени 674 силанти. Тогава областта бе единствената с отчетено завишение с три на сто на силанизираните детски зъби спрямо предходната 2019 г.
По думите на д-р Георгиева, проследявайки пациенти, на които е поставила силанти, има намаление на кариесите. Заздравени са били зъбната структура и зъбният емайл. “Това означава, че защитата, която осъществяват силантите, е била ефективна. Това е положителен ефект, който освен профилактиката, спестява средства на държавата за лечение на кариеси и усложнения на детските зъби”, коментира д-р Георгиева.
От 2011 до 2021 година в Сливенско са били поставени общо 17 703 силанти на 4979 деца. Силанти се поставят на постоянните шести зъби на децата от 6 до 8 години, за да ги предпазят от разрушение и кариес. Процедурата е напълно безплатна и се извършва с информираното съгласие на родителите, припомни д-р Георгиева.

ОБЩИНА ДУПНИЦА ЩЕ ОСИГУРИ МОБИЛЕН ЕКИП ЗА ВАКСИНАЦИЯ НА ВЪЗРАСТНИ И ХОРА С ДВИГАТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ
Мобилен екип за ваксинация на възрастни и хора с двигателни проблеми от селата ще осигури Общината в Дупница, съобщи БТА като се позова на общинския пресцентър. Кметът на Дупница Методи Чимев е разпоредил да бъде направена организация по осигуряване на такава възможност, предвид множеството отправени до него молби за транспорт.
“Това са хора, които искат да се ваксинират, но са самотноживеещи или не могат да се придвижат по някаква причина. Кметовете на селата в общината ще запознаят жителите, че предстои осигуряването на мобилен екип, който да посещава селата и да ваксинира желаещите на място. Това ще става по график, които ще бъде изготвен след 21 януари”, казаха от общината.

Министър Николай Денков: КАРАНТИНИРАНИ СА 3,6% ОТ УЧИТЕЛИТЕ И 2,58% ОТ УЧЕНИЦИТЕ И ДЕЦАТА
Данните от тази сутрин показват, че в България от коронавируса са карантинирани 3,6 процента от учителите, от непедагогическия персонал – 2,3 процента, а карантинираните ученици и деца са 2,58 процента. Това съобщи пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и отбеляза, че “няма някакви изключително високи стойности средно за страната”, информира БТА.
Има обаче изключително разнообразие в различните региони, като разликите в карантинираните понякога са от пет до осем пъти. Затова още през миналото лято и през есента заявихме, че за нас е ключов локалният подход, при който се отчита каква е ситуацията в конкретното училище и в конкретното населено място, припомни образователният министър. “И в момента имаме механизъм, който работи изключително добре, за карантиниране на паралелки и на училища. Всеки ден се получават заявки, в същия ден издавам заповед и на другия ден съответната паралелка или училище е в карантина”, обясни министър Николай Денков как става карантинирането на учениците. Той подчерта, че няма никаква причина да се променя този локален подход.
“Няма никаква причина на национално ниво да затваряме, каквото и да е било в момента и да повтаряме грешките от миналата година, при които училища без нито един заразен учител и ученик да бъдат затваряни, защото на други места има проблеми”, коментира министър Денков.

БЛИЗО 800 ДЕЦА И УЧЕНИЦИ В ОБЛАСТ ВРАЦА СЕ ОБУЧАВАТ ДИСТАНЦИОННО
Общо 780 деца и ученици в област Враца се обучават дистанционно заради въведени временни противоепидемични мерки /карантина/ поради установени положителни резултати за заразяване с коронавирус. Това съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Лорета Колева. Тя уточни, че това са общо 16 паралелки и групи в детски градини. За всяка паралелка, учебно или детско заведение поводът за въвеждане на временни мерки е различен – заболяване от COVID-19 или положителен резултат както на учители, така и на деца, и ученици, каза още Колева.
Единственото учебно заведение в областта, в което са прекратени присъствените занятия със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция, остава училището в криводолското село Ракево. Там над 65 на сто от педагогическия и непедагогически персонал е заболял, което налага допълнителни противоепидемични мерки, сочат данните на здравната инспекция.
Лорета Колева посочи, че засега обстановката в образователната система в област Враца е относително спокойна. Няма съществена разлика спрямо предходната седмица след задължителното тестване на учениците в понеделник тази седмица, допълни тя.

УЕБИНАР ЗА ОБМЯНА НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА COVID-19 ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 19 ЯНУАРИ
Уебинар за обмяна на информация за COVID-19 ще се проведе на 19.01.2022 г., с начален час 16:00 ч., информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Българския лекарски съюз.
Експерти от Европейския център за контрол на болестите (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) са сред лекторите на уебинара.
Дискусията е предназначена за медицински специалисти. Осигурен е превод на български език.
Лектори в уебинара ще бъдат д-р Андреа Амон – директор на ECDC, проф. д-р Ива Христова – директор Националния център по заразни и паразитни болести в България, д-р Пьотр Крамарц – заместник-главен научен специалист в ECDC, д-р Георги Генов – ръководител на отдел „Фармакологична бдителност“ в EMA, д-р Диаматис Плачурас – главен експерт по антимикробна резистентност и инфекции, свързани със здравеопазването в ECDC, Андреа Вюрц – експерт промяна в поведението и комуникация на риска в ECDC.

ПЕТИМА ЛЕКАРИ, КОИТО ЛЕКУВАТ БОЛНИ ОТ COVID-19 ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПОЛУЧАВАТ ВЕДОМСТВЕНИ ЖИЛИЩА БЕЗ НАЕМ
Петима лекари, които лекуват болни от COVID-19 във Велико Търново, получават ведомствени жилища, в които да пребивават безплатно, докато работят в старата столица. Здравните специалисти са част от екипа на Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ и благодарение на тяхното присъствие в клиниката, тя преодоля огромния кадрови дефицит на лекари в стационара. Искането за жилищно обезпечаване на докторите е направено от управителя на лечебното заведение д-р Стела Денчева, а Общинският съвет даде своето съгласие по казуса, информира Zdrave.net като се позова на Borbabg.com.
В заповедите за предоставяне на ведомствени жилища за петимата медици е уточнено, че ползването на апартаментите е за срока, в който полагат труд в клиниката. Здравните специалисти ще останат на работа поне 5 години, тъй като това е една от клаузите, с които са се съгласили при назначаване.
Регионалното издание припомня, че докторите са привлечени в стационара с атрактивно заплащане над 4000 лв., каквото в никоя друга болница в Централна Северна България не се предоставя.
Все още в клиниката се надяват на медицински сестри, които да се присъединят към колектива, като възнаграждението за позицията е над 3000 лв.