НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.01.2021)

У НАС ПРИСТИГНАХА ОЩЕ 18 720 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА PFIZER/BIONTECH
Още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Новата пратка е наполовина по-малко от предварително обявения график. Доколкото разбрах, идеята е с една реконструкция на производството на фирмата и допълване на капацитета да могат да задоволяват нуждите с още по-големи доставки. Така че, само тази доставка сега е съкратена наполовина. Оттук нататък ние влизаме в график. Очакваме, че втората половина на февруари – март дори, ще получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
По думите му здравните власти не споделят идеята на Великобритания да се правят колкото може повече първи дози от ваксината срещу коронавирус.
„Когато има производство, винаги има и риск, но със схемата, която сме решили да следваме, той е сведен до минимум. Всеки, който е получил първа ваксина, за него се пази някъде и втората – дали е в Бул Био, дали е в местното РЗИ – няма значение. Ваксина има“, заяви проф. Кунчев.
„Следващата седмица се очаква в страната да пристигнат около 4000 дози от ваксината на Moderna. В началото на февруари трябва да получим 35000 дози от Pfizer/BioNTech, а в средата на същия месец се очаква и следваща доставка на Pfizer/BioNTech. „Информацията, която имаме към момента, е, че тази, която ще бъде в средата на февруари, ще компенсира и половината количество, което не получаваме днес“, уточни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
Още тази седмица в някои области в страната може да започне втората фаза от Националния план за ваксиниране.
Доц. Кунчев очаква през пролетта да започне масовото имунизиране: „За момента личните лекари имат данни за хората, които активно са потърсили ваксина. Списъкът трябва да се прави не по-рано от 2-3 седмици преди самата имунизация, за да е максимално актуален. Който не се е записал, а после поиска, също ще бъде включен. Личните лекари познават много добре здравословното състояние на пациентите си. Би следвало да започнат с хората, които са в най-голям риск – с хронични заболявания, със специфични белодробни заболявания, които се стремим да предпазим най-бързо.“
Във връзка с предстоящите избори главният държавен здравен инспектор посочи, че може да бъде осигурена имунизация на хората, които ще обслужват подвижните избирателни секции. Той уточни, че решението е напълно доброволно: „Процесът на гласуване, като време и контакт с хората, не е по-рисков, дори бих казал доста по-нерисков от едно събиране с компания или едно посещение на търговски център с много хора, със затворени пространства. Гласуването продължава не повече от 10-15 минути.“
И при упражняване правото на глас ще трябва да се спазват основните противоепидемични мерки като носенето на лични предпазни средства, спазването на отстояние и дезинфекцията.

77 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
77 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 35 от които са установени с PCR, а 42 – с бързи антигенни тестове. Общо 1194 теста са направени у нас през последното денонощие. От тях 765 са PCR, а 429 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 1; Варна – 1; Велико Търново – 2; Видин – 1; Добрич – 1; Кърджали – 1; Кюстендил – 6; Ловеч – 2; Пазарджик – 4; Перник – 2; Плевен – 7; Пловдив – 4; Разград – 2; Русе – 4; Силистра – 3; Сливен – 1; София област – 2; София град – 30; Стара Загора – 1; Ямбол – 2.
Към момента у нас са доказани общо 211 813 случая на новия коронавирус. 46 608 от тях са активни. 156 722 са излекуваните лица, от които 396 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 3485. От тях 341 се намират в интензивни структури.
Ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас до момента са общо 18 453, като 121 от тях са се ваксинирали през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 9264 лица-медицински служители. Два са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. Единият от тях е установен при санитар, а другият – при друг медицински персонал.
8483 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Нови девет случая са регистрирани през последните 24 часа.

СВЪРЗВАТ СИСТЕМИТЕ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ И ЗА БОРБА С COVID-19
Обществена поръчка за близо осем милиона лева за оборудване в информационните центрове за спешна медицинска помощ е публикувана в Агенцията по обществени поръчки. Конкретният предмет на поръчката е „Надграждане на информационната система за регистриране и проследяване на получените обаждания (ИСРППО) за нуждите на Министерство на здравеопазването и свързана с нея доставка на оборудване за информационни центрове за спешна медицинска помощ“, информира Zdrave.net.
Част от надграждането на системата предвижда свързване на системата на спешна помощ с тази за борба с COVID-19, а друга – обмяна на информация между лечебните заведения и спешните екипи, става ясно от публикуваните документи по обществената поръчка.
Информационната система за регистриране и проследяване на получените обаждания е част от комуникационно-информационните системи в спешната медицинска помощ (СМП) към Министерството на здравеопазването е посочено в техническата спецификация към поръчката, с която се прави преглед на сега действащия модел на работа. Операторите в зависимост от правата си могат да приемат и регистрират обаждания, да въвеждат данни за пациент, да назначават екипи по случаи и да въвеждат данни за тяхната работа, да проследяват маршрута на линейките, да правят изходящи обаждания и конферентни разговори. Добавянето на данни за пациенти може да бъде направено във всеки един момент до приключването на работата по случая. След приемане на случай в системата операторът назначава екип, като по даден случай може едновременно да се назначат повече екипи или на по-късен етап в процеса на работа по случая да бъдат добавени нови. Системата осигурява възможности операторите да пренасочат назначението за работа на един екип от един случай към друг или да прекратят назначението за работа на екипа.
Екипите оборудвани с мобилни устройства ИСРППО предоставя възможност за получаване на всички данни от телекомуникационния триаж, достъп до токсикологичен справочник, което елиминира нуждата от допълнителни консултации достъп до свободни места за пациенти с COVID- 19 в болничните заведения на територията на обслужвания район, се разбира още от информацията към поръчката.
Целта на интеграцията с националната система за борба с COVID-19 е да предостави полезна информация на служителите от координационните централи дали пациентът е поставен под карантина или е с потвърден COVID-19. За да се случи това, системата ще бъде надградена с данни за всеки пациент – ЕГН и предоставената от националната система за борба с COVID-19 актуална информация. Разширението на данните за пациент с конкретен идентификатор ще предостави и възможност в бъдеще да се преглеждат данните и документите от всички предходно регистрирани случаи за пациента – информация, която би била полезна както за операторите, така и за специалистите от спешните екипи, е отбелязано още в документацията по поръчката. Това ще е и основа за изграждане на интеграция с бъдещата Национална здравно-информационна система (НЗИС), която да предоставя на медицинските специалисти от спешните екипи полезна информация за пациента, е посочено още в нея.
Надграждането на системата предвижда още разработване на специализиран уеб базиран информационен портал, чрез който всеки директор на ЦСМП ще може да наблюдава в реално време работата и натовареността за своята организация, а всеки ръководител в координационната централа работата и натовареността на екипите на смяна. Предвижда се и възможност за наблюдение и от Министерство на здравеопазването.
Освен това се предвижда възможност за информиране на Националния медицински координационен център и Министерство на здравеопазването при настъпване на определени събития с повече от трима пострадали, пререгистриране на бедствие и други.
Обществената поръчка предвижда и свързаност между спешните отделения на болничните заведения и екипите на спешната медицинска помощ. Това, което се предвижда е чрез данни, подадени по електронен път, специалистите от отделението да получават информация, че даден пациент ще бъде транспортиран в конкретно избрано болнично заведение. Те ще могат да прегледат всички нови съобщения за пристигащи пациенти, както и да получат предварителна информация за състоянието на пациента и текущата локация на всеки екип на СМП, пътуващ към тях. Специално приложение ще информира и дали пациентът е поставен под карантина или е с потвърден COVID-19.
ОП е публикувана на 13 януари 2021 г., оферти могат да се изпращат до 8 февруари 2021 г., а точната ѝ стойност е 7 977 650,00 лв.

ОТ ДНЕС СА РАЗРЕШЕНИ ПРИСЪСТВЕНИ ПРАКТИКИ, ИЗПИТИ, ОЛИМПИАДИ И СЪСТЕЗАНИЯ
От днес учебни практики, изпити, олимпиади и състезания, които не могат да се провеждат дистанционно, ще могат да протичат присъствено в училищата, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съгласно последната заповед на здравния министър от събота, съобщи БНР
По време на такива дейности в учебните заведения ще бъде задължително носенето на предпазни маски, спазването на дистанция и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести.
Също от днес присъствено ще могат да се провеждат практики и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти, семестриални изпити с практическа част, както и държавни изпити и защити на дипломни работи.
„Ние не сме затваряли и по време на дистанционното обучение, имали сме консултации и сега ученици и учители имат готовност да се върнат в класните стаи“, коментира Димитрина Иванова от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград.
„В нашето училище единични случаи от деца идваха присъствено, това бяха учениците от 11 и 12 клас, защото им предстоят държавни зрелостни изпити за степен на квалификация“, коментира в предаването „Преди всички“ и Таньо Стойчев – директор на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд” в София. По думите му има практически занятия, които не могат да се учат дистанционно, то учениците не са имали такива практики пред по-строгия режим на противоепидемични мерки.
„С новата заповед всички се връщат присъствено за практическите занимания, отдавна имаха желание за това и учителите, и учениците. Това е много важно за учениците от XII клас, за да се подготвят добре за зрелостните изпити – както теоретически, така и практически“, изтъкна г-н Стойчев.
От Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград днес ще изготвят план за завръщането при практическите занятия. Предстои и изненада за учениците – нов ресторант в училището, където да учат в реална обстановка.
И в двете училища няма притеснения за завръщането в часовете по практика – нито от родители, учители или ученици. За всеки ученик има индивидуално работно място и се спазват всички мерки.
Ще продължат и консултациите за теоретичните предмети като българския език и литература, за да се подготвят за матурите, това поясниха преподавателите.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ЗАКУПИ 133 РЕСПИРАТОРА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Министерството на здравеопазването отправи покана за оферти, по които да купи 133 респиратора за лечение на Те трябва да могат да се ползват като стационарни и транспортни. Отделно МЗ ще закупи и 92 респиратора за интензивно лечение, информира Clinica.bg.
Средствата за апаратурата са по линия на проекта за борба с коронавирусната инфекция на Оперативна програма „Региони в растеж”. Суми не са посочени, като от фирмите се очаква да посочат оферти.
Портативните респиратори трябва да са за инвазивна и неинвазивна вентилация, подходящи за обдишване на възрастни и деца, да са подходящи за транспортиране на пациенти с COVID-19, които имат нужда от апаратна вентилация. Респираторите трябва да са с максимално тегло, заедно с батерията, до 10 кг., като батерията трябва да издържа без захранване до 7 часа. Кандидатите за поръчката трябва да гарантират, че имат поне 5 сервизни специалисти или инженери, които да осигурят гаранционната поддръжка на апаратурата, да имат разрешения за търговия с медицински изделия, която пък да е със CE маркировка. Офертите трябва да се изпратят в МЗ до 17:30 часа на 20 януари.
Респираторите за интензивни отделения пък трябва да са с батерийно захранване до 60 минути, а изискванията за доставчиците са същите.

ПОЛОВИНАТА ОТ СТОЛИЧНИТЕ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ ВЕЧЕ СА ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ COVID-19
По данни на СРЗИ до петък около 50% от заявилите желаниe общопрактикуващи лекари в София, или около 350 лекари са ваксинирани срещу COVID-19. Общо заявилите желание са 690, което е 90 на 100 общопрактикуващите лекари в столицата. Това каза пред bTV д-р Георги Миндов, председател на сдружението на ОПЛ в София, информира Zdrave.net.
В София не е приключила още фаза 1 на ваксинацията и когато всички медици се имунизират, тогава официално ще започнем със списъците за пациентите, добави той.
Д-р Миндов съобщи, че до момента между 2% и 3% от неговата пациентската листа са заявили желание за ваксинация.
„В момента интересът е нормален – нито е висок, нито е нисък. Притеснявам се обаче, че ще има бум в момента, в който се види, че профилът на безопасност е добър, хората ще се престрашат в последния момент. Ще има големи струпвания особено през лятото, преди курортния сезон“, прогнозира д-р Миндов. Той обясни, че при масовата ваксинация се опасява, че лекарите няма да могат да се занимават с другите пациенти.
“Чисто административно на човек ще отнеме 20-30 минути. Ако една семейна практика е 1500 души и половината от тях изразят желание да се ваксинират, това означава, че един лекар при 8-часов график, трябва да работи месец-месец и половина само за да ваксинира, при наличие, разбира се, на ваксини. Самото поставяне е между 5-10 секунди, но огромно време отива за попълване на документи. За да сме пълноценни, трябва да мислим как ще се организира времето за ваксиниране, за да можем да работим и с другите си пациенти“, каза д-р Миндов.

Доц. д-р Албена Телчарова: 20 ДЕЦА У НАС В МОМЕНТА СЕ ЛЕКУВАТ ОТ МУЛТИСИСТЕМЕН ВЪЗПАЛИТЕЛЕН СИНДРОМ СЛЕД ПРЕКАРАНА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Рядкото, но опасно усложнение след прекарана коронавирусна инфекция при децата – мултисистемен възпалителен синдром, се проявява във втората, имунна фаза на заболяването, когато виремията е минала, децата вече са с отрицателен PCR тест и имат формирани антитела. Това заяви пред БНТ педиатърът от Специализираната болница за активно лечение на детски болести “Проф. д-р Иван Митев” в София доц. д-р Албена Телчарова , информира Zdrave.net.
По думите й в момента в големите болници в София, Пловдив и Варна има около 20 деца с подобно усложнение, като те са на възраст между 6 и 15 години. В столичната педиатрия най-малкото прието дете е на възраст под 2 години, а най-голямото с този синдром е на 16.
“Първата фаза е вирусната – когато имаме директно навлизане на вируса в горните дихателни пътища, в организма. След острата фаза винаги следва имунна фаза и някои са предразположени към една имунна дисрегулация, която води до този хиперимунен отговор. Тогава, когато имунната система прави свръхреакция, която е причина за този свръхвъзпалителен процес и който засяга много органи и системи”, обясни педиатърът. По нейните думи е доказан факт, че децата боледуват много леко от COVID-19, но в случая с този синдром протичането е тежко и изисква задължително бърза лекарска намеса.
Доц. Телчарова допълни, че това състояние е установено и при абсолютно здрави деца, дори спортисти. Специалистката уточни, че все пак децата с диабет, астма, имунодефицити и наднормено тегло са предразположени към усложнението.
Тя описа и клиничната картина на заболяването. Между втората и шестата седмици след острата фаза се явяват симптоми като висока температура над 38 градуса, коремни болки, повръщане, разстройство, на този фон могат да се появят симптомите на учестено дишане, много учестена сърдечна дейност, много влошено общо състояние. Тогава трябва да се потърси лекарска помощ.
Много важна е епидемиологичната анамнеза, особено ако детето е имало контакт с COVID заразен в семейството в периода 2 до 4 седмици преди това, уточни специалистката. Коремната болка, диарията и повръщането са типичната картина на коронавирусната инфекция при деца, подчерта тя. Педиатърът не препоръчва намесване в имунния статус на децата под формата на даване на витамини и подсилване на организма.
“Децата по начало имат много по-добър имунен статус от възрастните, защото нямат придружаващи заболявания, има някои особености на имунната система, която ги предпазва, имат създадени антитела към обичайните коронавируси, причина за обикновените настинки”, обясни педиатърът.
Тя подчерта, че сърдечните усложнения при този синдром могат да бъдат много тежки – увреждане на миокарда, сърдечна недостатъчност и шок синдром, и това не трябва да се забравя, а при първите прояви на увредено общо състояние да се търси лекар.
Децата трябва да ходят на детска ясла и градина, за да бъдат в социалната си среда, но трябва да бъдат наблюдавани за симптоми и ако такива се появят, да се търси помощ без забавяне, каза още доц. Телчарова.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВАКСИНАЦИОНЕН ЩАБ ПРЕДЛАГА ОРГАНИЗИРАНЕТО НА МОБИЛНИ ЕКИПИ И ВАКСИНАЦИОННИ ЦЕНТРОВЕ, КОИТО ДА РАБОТЯТ ДО КЪСНО ВЕЧЕРТА
Организирането на мобилни екипи, както и ваксинационни центрове, които да работят до 22 часа вечерта, е предложено на Националния ваксинационен щаб. Това обяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който днес беше ваксиниран с втората доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, информира Zdrave.net.
Той посочи, че при започване на масовата имунизация хората са на работа и ще е трудно да се имунизират в работно време. „Предвидили сме това и ще работим до 22:00 часа, когато възникне нуждата от това“, обясни председателят на НОЩ.
По думите му ваксинационни центрове и мобилни екипи може да има в множество болници, а не само в големите лечебни заведения.
Проф. Мутафчийски отговори и на въпрос, свързан с по-малкото получени днес ваксини от „Пфайзер“, като посочи, че количествата се поръчват от Европейската комисия и разпределят на квотен принцип, като квотата за България е 1.55 съобразно броя на населението ни. Тоест, на всеки 200 ваксини, пристигнали в ЕС, ние ще получим три, поясни той.
Освен него на втория етап от имунизацията се подложиха и всички медици от системата на ВМА, които бяха ваксинирани в края на декември 2020 г. В първата група – съобразно бройките, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят в десетте COVID клиники.
След поставянето на ваксината проф. Мутафчийски обясни, че имунизацията е направена на 22-ия ден и припомни, че изискването на производителя е минимум 21 дни между двете дози. „Не сме имали никакви оплаквания. Регистрирана е само една лека алергична реакция“, обясни той.
717 са вече ваксинираните медици от структурите на ВМА, от тях 491 са в столичната ВМА. В санаториумите към академията процесът все още не е започнал, допълни той.
По думите му залата, в която бяха извършени ваксинациите днес, ще работи непрекъснато, докато се извършват имунизации.
„Имаме готовност да разкрием още две зали, които да бъдат в услуга на здравната система при масовата ваксинация. Ангажирани сме с ваксиниране на част от личните лекари, като първо ще започнем с личните лекари, които работят в нашата поликлиника, а също така и в други лечебни заведения“, обясни още началникът на ВМА.
„Вече имаме договорка с директори на училища и на детски градени и имаме изпратени списъци с желаещи да се ваксинират от втората приоритетна група. Процесът оттук нататък става все по-масов“, посочи проф. Мутафчийски.

Проф. Марияна Мурджева: НЯМА ПРОУЧВАНИЯ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА ВАКСИНИТЕ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА
„Ваксините създават изкуствен имунитет. Той е еднакъв с този, който се създава след преболедуване от естествената инфекция. Не знаем колко ще продължи имунният отговор след ваксиниране“. Това поясни пред БНР клиничният имунолог проф. Марияна Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. По думите ѝ трябва да се преценява индивидуално дали хората, прекарали инфекция, трябва да се ваксинират. „Не съветваме ваксиниране на преболедувалите преди третия месец след излекуването им“, уточни специалистката.
В предаването „12+3“ проф. Мурджева допълни: „Страничните реакции могат да бъдат локални и системни. Към локалните се отнасят болката около мястото на инжекцията, дискомфорт, зачервяване, леко подуване. Системните са свързани с умора, отпадналост, повишена температура. Най-сериозните усложнения, описани до момента, са свързани с появата на анафилактичен шок. Затова препоръките са ваксинираният да остане 15-20 минути на мястото, където е направено ваксинирането, за да се реагира, ако се наложи. Що се отнася до леталния край, липсват ясни доказателства дали ваксинирането е допринесло за смъртния изход, или той е причинен от някакво заболяване. Двете ваксини у нас – на „Пфайзер“ и на „Модерна“, са получени по изключително пречистена технология. Евентуална алергична реакция може да бъде предизвикана от добавките към ваксините“.
Има пояснения при кои случаи не трябва да се прилага ваксината – при остър период на инфекция, при хора с тежки заболявания или с имунни дефицити, при някои онкоболни пациенти.
„Липсват завършени проучвания от независими източници за някои заболявания. Не се съобщава дали са ваксинирани и проучени болни с автоимунни заболявания, бременни жени… Не са провеждани проучвания за взаимодействие на ваксините с други лекарства. Съобщава се, че трябва да се прилагат внимателно при лица с антикоагулантна терапия“.
Проф. Мурджева уточни, че ще има малка група ваксинирани, които е възможно да са заразени с COVID-19 и да развият заболяването до две седмици след поставянето на ваксината, „но това е така, защото организмът им няма да има все още създаден имунен отговор“.

Д-р Благовест Стоименов: ПРЕКАРАЛИТЕ ТЕЖКА КОНОРАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУЛТИРАТ С КАРДИОЛОГ
При поне от половината от хоспитализираните пациенти, прекарали COVID инфекция с усложнения при ехография се наблюдава перикарден излив и е добре след инфекцията да се консултират с кардиолог. Задухът, стягането в гърдите и лесната умора могат да продължат до няколко месеца след вируса. Това е част от т.нар. Post COVID синдром, посочи в интервю за Радио Стара Загора кардиологът д-р Благовест Стоименов. Сърцебиенето (тахикардия) е характерно за всеки тежък възпалителен процес, допълни специалистът.
По думите му лекарствата срещу холестерол помагат в борбата с инфекцията, а антикуагулантите са препоръчителни да се приемат като терапия до 3 месеца след прекарана коронавирусна инфекция с усложнения.
Д-р Стоименов посочи, че е добре да има по-строги индикации за това кой да се ваксинира срещу коронавирус, като според него възрастовата препоръчителна граница трябва да се разшири в сравнение с тази на грипния вирус (65 години), тъй като заболяването категорично е по-тежко. Хора над 50 години и такива със съпътстващи заболявания – на сърдечно-съдовата система, захарен диабет, бъбречна недостатъчност, би трябвало да се ваксинират, допълни той. Според последни данни от ваксинирането на населението в Норвегия обаче, трябва да прецизираме внимателно случаите, при които се ваксинират тежко болни пациенти с очаквана малка продължителност на живота.

ОБЩИНА БОБОВ ДОЛ ЩЕ ИМА НОВ СПЕШЕН ЦЕНТЪР
„Имаме уверението на МЗ, че до края на тази година Община Бобов дол ще има нов Спешен център“. Това заяви кметът на миньорския град Елза Величкова пред Zdrave.net.
Опасността общината да остане без спешна медицинска помощ бе съвсем реална, тъй като частен съдебен изпълнител обяви на търг помещенията на Спешния център в сградата на вече закритата общинска болница. Това наложи спешно свикване на заседание на Общинския съвет, което се проведе в края на миналата седмица с участието на представители на Министерството на здравеопазването и ЦСМП – Кюстендил.
“На заседанието общинските съветници ме упълномощиха като кмет на общината да участвам в търга и това е важно, за да овладеем положението в момента“, поясни Елза Величкова. По думите ѝ търгът е насрочен за 25-ти януари.
„Трайно решение на проблема обаче ще се търси с построяването на нов център, има дарен парцел за тази цел и това е начинът общината ни с нейното 9000-но население да може да разчита на съвременна и качествена спешна медицинска помощ“, каза още кметът.

50 МЕДИЦИ В ПЛЕВЕН ЩЕ БЪДАТ РЕВАКСИНИРАНИ
В Многопрофилната болница за активно лечение „Сърце и мозък“ в Плевен имат готовност да започнат още днес реваксинацията на 50 медици. В лечебното заведение напълно са оборудвани пет кабинета за имунизация. Втора ваксина в града трябва да получат общо 200 медици, част от тях са медиците в МБАЛ „Сърце и мозък“, съобщи БНР.
Мартин Митев, административен директор на многопрофилната болница, обясни:
„Ако ни разпределят повече ваксини, съответно РЗИ ще ни изпрати и хора от първа линия за получаване на първа доза – джипита; стоматолози; фармацевти. Нямаме нито един от колегите, ваксинирани до момента, които да са споменали за някакви странични ефекти“.