НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.12.2019)

МОДЕРНИЗИРАТ НАЦИОНАЛНИЯ ТЕЛЕФОН 112
Националният телефон 112 за спешни и аварийни обаждания сам ще открива къде се намира човекът, който се обажда. Това е едно от нововъведенията в подготвяната от МВР концепция за развитието на телефона от 2021 г. Проектът за новата система за спешни повиквания е публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации на МС. Крайният срок за подаване на становища е 15 януари 2020 г., информира Clinica.bg.
Сега системата засича мобилната клетка, която е с радиус от около 15 км. Понякога хората, които търсят помощ, не могат да се ориентират точно къде се намират. Има и множество фалшиви сигнали. С новата услуга това ще бъде избегнато. Със самото позвъняване на тел. 112 мобилният апарат ще изпраща текстово съобщение в спешния център с точните координати на позвъняването.
Друго нововъведение е, че всички ще могат да чатят с тел. 112. Това ще става със скайп, вайбър и други подобни приложения. В момента чатът също е достъпен, но само за хората с увреждания, които ползват специално приложение. Видеовръзката е друг вариант за контакт. С нея ще може да се покаже състоянието на пациента или размерът на инцидента при пожар, наводнение или катастрофа. Така ще се преценява как адекватно да се реагира. Ще могат да се ползват и камерите, които са монтирани в района на събитието.
Освен това системите на 112, полицията, противопожарната защита, спешната помощ и други институции ще бъдат уеднаквени, за да има координация между отделните служби. Засилване на трансграничното сътрудничество е друг от акцентите, залегнал в проекта. Целта е при инцидент в р. Дунав например да участват екипи от България и от Румъния. Прогнозната цена на нововъведенията е 44 млн. лв., пише в проектодокумента.

Българският лекарски съюз в своя позиция: ВСЕКИ ОПИТ ЗА ОБОБЩЕНИЕ И ВНУШАВАНЕ НА ГРУПОВА ВИНА Е НЕПРАВИЛЕН И ОПАСЕН
„БЛС многократно е заявявал, че не подкрепя лошите практики и злоупотребите, многократно е настоявал – има ли виновни те да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. Всеки опит за обобщение и внушаване на групова вина е неправилен и опасен. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито чрез обострянето на отношенията между специалистите, които работят всеки ден заедно, рамо до рамо, под огромно напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи.” Това пише в позиция на Българския лекарски съюз, подписана от председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров по повод на твърдения на протестиращи медицински сестри по време на срещата им с премиера Бойко Борисов и здравния министър в Министерския съвет. Според БЛС изказванията на сестрите са довели до противопоставяне между лекарите и специалистите по здравни грижи – ситуация от която губят всички, включително и пациентите.
„Остро възразяваме срещу направените внушения, че „парите за здраве отиват в джобовете на лекарите”. Същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един момент могат да бъдат подведени под съдебна отговорност.
Цитираните по време на разговорите лекарски заплати са единици, нещо повече – немалка част от специалистите по здравни грижи у нас получават по-високо възнаграждение от исканото от тях (две минимални работни заплати). Заплатите на лекарите и специалистите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болницата от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти”, се казва още в позицията.В документа се изтъква, че БЛС е успял да извоюва осезаемо повишение на цените на клиничните пътеки, което ще се отрази върху приходите на медиците.
„За първи път БЛС извоюва да се запише минимален процент от приходите на лечебното заведение, които да са гарантирани за заплати на лекарите и специалистите по здравни грижи. Нещо повече: Като страна в преговорите по Националният рамков договор Съсловната организация покани и за първи път ръководството на БАПЗГ да присъства на преговорите”, припомнят от съсловната организация на лекарите.

ПОЛИЦИЯТА ВЛИЗА В ОЩЕ БОЛНИЦИ
Полицията влиза в още болници, за да извърши проверки за нарушение. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който допълни че тези акции вървят повече от година. Дотук се стигна след среща на протестиращите медицински сестри с премиера Бойко Борисов в понеделник вечерта, информира Clinica.bg.
По думите на министър Маринов проверките в лечебните заведения вървят повече от година и половина.
„Вече има и реализирани операции. Като политика на министерството, това е една от линиите, по които усилено работим, тъй като това е основен проблем за качеството на здравеопазването и цената му”, заяви министър Младен Маринов. Той подчерта, че те разследват престъпления и установяват нарушения. По думите му в проверките влизат и тези, свързани с фалшивите ТЕЛК решения. Директорът на ГД „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски припомни, че миналата година в области като Бургас и Благоевград хората с решения на ТЕЛК са близо 10 на сто от населението на тези градове. А в област Силистра, освидетелстваните за нетрудоспособни са близо 20 на сто. Терзийски обяви, че към настоящия
момент са образувани повече от 50 досъдебни производства в цялата страна.