НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.12.2018)

НЗОК ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ДОГОВАРЯ МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ ДИРЕКТНО С ПРОИЗВОДИТЕЛ

Промените, според които НЗОК ще може да плаща директно медицински изделия в болничната помощ на производители или търговци на едро, вече са в сила.
Това стана с обнародването в „Държавен вестник“ на промените в Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия, информира Zdrave.net.
С промените на НЗОК се дава възможност да сключва договори с участниците, заявили съответни групи медицински изделия, заплащани на производители или търговци на едро. Касата ще сключва договор само с тези от тях, представили най-разходоефективни за бюджета на НЗОК предложения, включващи определените от Националната здравноосигурителна каса съответни условия за доставка на медицинските изделия, отчитането им, заплащането, представяне на банкова гаранция и други.
С измененията се дава възможност Здравната каса да обезпечава, мониторира и контролира доставянето на медицински изделия и поддържането на съответни наличности от тях, посредством договорите, които ще сключва с производители или търговци на едро.

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ОБЯВИ ОЩЕ ЕДИН ТЪ РГ ЗА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА
Още един търг за изграждане за Национална здравна информационна система обяви Министерството на здравеопазването. Този път тя е на стойност 1. 966 млн. лв. без ДДС. и за четири обособени позиции, информира Clinica.bg.
Първата позиция е за изграждане на национални номеклатури, които са задължителни по отношение на медицинската информация и обмена й в реално време. Втората е за разработка и въвеждане на стандартите, които са необходими отново за обмена на данни. Третата позиция е свързана с изграждане и внедряване на базовата функционалност на ядрото на електронната здравна система. И четвърта дейност е за създаване на подсистема за идентификация и автентикация.
Крайният срок за подаване на офертите е 24 януари 2019 г. Не се знае обаче дали процедурата ще приключи успешно, предвид жалбите до КЗК във връзка с обществените поръчки за е-системата.
Комисията за защита от конкуренция е отхвърлила искането за спиране на предишния търг свързан с изграждането на НЗИС.Той е за изграждането на регистри, административни услуги и здравен портал. Предвид възможността решението на КЗК да бъде обжалвано от ВАС се очаква обществената поръчка, която бе замразена, да бъде възстановена отново най-късно до 20 януари.

336 МЛН. ЛЕВА Е ПЛАТИЛА ДЪРЖАВАТА ЗА БОЛНИЧНИ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 9 МЕСЕЦА НА 2018 ГОДИНА
Дългите болнични са стопили малко над 336 млн. лв. от хазната. Това сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за първите девет месеца на 2018 г. Само за последните 4 месеца изплатената сума е скочила със 118,2 млн. лв. Обезщетенията били изплатени на 650 396 нашенци за 10 946 469 дни, което означава, че средно всеки е боледувал по 17 дни и е получавал по 30 лв. на ден. Сумата за тези, които са боледували поне 17 дни, набъбва до малко над 500 лв., съобщи в. “Монитор”.
Най-болни според статистиката се оказват жителите на икономически развитите региони. Първенци по болнични са София, Пловдив и Варна, където и броят на осигурените лица е най-голям. Същевременно в регионите с голяма безработица хората не си позволяват да отсъстват от работа заради болест. Малък е броят на изплатените обезщетения във Видин, Силистра и Добрич, отбелязва вестникът.
Публикацията припомня, че през 2017 г. Националният осигурителен институт и работодателите са изплатили рекорден брой болнични – над половин милиард лева. През 2010 г., когато бизнесът започна да изплаща първите три дни от болничния, сумата е била далеч по-малка. Дългите боледувания са стрували на държавата около 288 млн. лв. От 2013 г. насам обаче разходите стремглаво нарастват.

КОСОВО ЩЕ ИЗПОЛЗВА ОПИТА НА БЪЛГАРИЯ В ПРЕВЕНЦИЯТА И КОНТРОЛА НА ТУБЕРКУЛОЗАТА
Делегация от Министерството на здравеопазването на Република Косово, водена от заместник-министър Али Бериша, е на двудневно посещение у нас, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Гостите ще се запознаят с опита на България в осъществяването на пилотния проект за амбулаторно лечение на пациенти с туберкулоза. У нас той стартира в края на 2017 г. в 5 пилотни области в страната и ще продължи до март 2019 г. Финансирането се осъществява с подкрепата на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Целта на Проекта е разработването на модел на сътрудничество между лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулозата, изпълнителите на първичната извънболнична медицинска помощ, неправителствените организации и общинските структури при предоставяне на услуги и социална подкрепа на пациентите с туберкулоза.
„Превенцията и контролът на туберкулозата е един от приоритетите на Министерството на здравеопазването. В нашата страна през последните години се наблюдава тенденция за намаляване както на броя на случаите на туберкулоза, така и на заболеваемостта от туберкулоза – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. на 19,9.на 100 000 през 2017 г. Tова ни дава сигурността, че мерките, които сме предприели, са правилните и трябва да ги надграждаме. България изпълнява „Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата 2017-2020 г.“, каза заместник-министър Светлана Йорданова по време на среща с косовския си колега Али Бериша.

ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА ЩЕ СВЪРЗВА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ С ПОТЕНЦИАЛНИ РАБОТОДАТЕЛИ
Обучени незрящи хора успяват да “уловят” рак на гърдата двойно по-често от квалифицирани лекари. Хората с интелектуални затруднения пък често изпитват удовлетворение от изпълнението на повтарящи се рутинни дейности. Тези данни представят експерти от Балканския институт по труда и социалната политика при представянето на онлайн платформа за заетост на хора с увреждания, финансирана по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Новата специализирана платформа ще предлага възможност търсещите работа хора в неравностойно положение да акцентират върху уменията си и да се свържат директно с потенциален работодателу информира БНР.
От Балканския институт по труда и социалната политика се позовават на данни на Евростат и Националния статистически институт, според които българите в работоспособна възраст с трайни увреждания са над 465 000. Едва 31% от тях работят, а само 5-6 на сто от тях са регистрирани като безработни. За сравнение, във Финландия и Швеция работа си намират 60% от хората с увреждания.
Специализираната подкрепа за заетост на хора с увреждания е особено актуална в контекста на наскоро приетия от парламента Закон за хората с увреждания, в който бяха разписани задължения на работодателите за наемане на определен брой хора с увреждания. Квотите за бизнеса предвиждат в предприятия, състоящи се от 50 до 99 души персонал да бъде назначено едно лице с увреждания, а в тези със 100 и повече души – 2% от средносписъчния състав.

ПОПУЛЯРИЗИРАТ С МУЗИКА БЪРЗ ТЕСТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЯЙЧНИКОВИЯ РЕЗЕРВ НА ЖЕНИТЕ В ДЕТЕРОДНА ВЪЗРАСТ
Галя Георгиева посвети своя диск “Заклинание в четири сезона” и концерт на каузата на жените с репродуктивни проблеми. Албумът е част от информационна кампания за ранно информиране на жените за яйчниковия им резерв, информира БНР.
“Изследването отнема минута и не е скъпо. Когато се получи информация в ранна възраст, която това изследване дава, тогава всяка жена би могла да прецени как ще продължи пътя си – дали ще избере кариерното си развитие или ще се замисли за деца”, обясни Георгиева в предаването “Рано в неделя”.
Кампанията цели да информира жените между 25 и 35 години, защото това е възрастта, която се смята за най-подходяща за изследването.
Галя е решила да посвети три диска на каузата, след като лично е преживяла този проблем. Тази есен тя е родила близнаците Георги и Маргарита. „За мен са пример, че има смисъл в тази кауза. Много жени се свързаха с мен, когато започнах да говоря лично за този проблем.“

ОТКРИХА СОЦИЛНА КУХНЯ В ПРАВОСЛАНИЯ ХРАМ “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
Националният ансамбъл по художествена гимнастика, заедно с омбудсмана Мая Манолова откриха в православния храм „Св. Св. Кирил и Методий” социална кухня „Не хаби – дари”, информира Clinica.bg. Кампанията е подкрепена от Българския Червен кръст и се организира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Тя е насочена към социално слаби хора, изпаднали в нужда или временно затруднение, така че в най-студените зимни дни да получат топъл обяд.
Инициативата ще се реализира в специално изградено за целта уютно пространство в двора на храма. Менюто ще бъде съобразено изцяло с постите на Българската Православна Църква и ще включва супа, хляб, кофичка кисело мляко или плод.
В раздаването на първите порции супа се включи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, чието ведомство е сред основните партньори на кампанията.