НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.09.2019)

ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПАЦИЕНТА
През май 2019 г. по време на 72-рата сесия на Световната здравна асамблея 194 държави – членки на Световната здравна организация се обединиха и определиха 17-ти септември за Световен ден за безопасност на пациента, който ще се отбелязва всяка година под надслова: „Безопасност на пациентите: глобален здравен приоритет“, информира Zdrave.net.
В България Офисът на СЗО със съдействието на Министерство на здравеопазването и с подкрепата на онлайн платформата за социално значими заболявания Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg)
за първи път ще отбележат Световния ден за безопасност на пациента, а от 20:30 часа Националният дворец на културата ще светне в оранжев цвят.
Световният ден за безопасност на пациента ще помогне на пациентите да бъдат по-осведомени и ангажирани към собственото си здраве. Ще повиши информираността сред лидерите на мнение в здравеопазването, здравните работници и други ключови страни за необходимостта от формулиране на политики, създаване на работна култура и осигуряване на грижи, в които безопасността на пациентите е приоритет.
Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева изпрати поздравителен адрес до председатели на пациентски организации във връзка с отбелязването на Световния ден за безопасност на пациента, съобщи Clinica.bg.
“За да има сигурност за пациентите е задължително медицинските специалисти да имат отлична професионална подготовка и да следват своето призвание и висок морал. Нужни са конкретни стъпки и гаранции за професионалното развитие на кадровия потенциал в системата, за осигуряване на добри условия на труд и адекватно заплащане, за приемане на нужните стандарти и добри практики по медицина и здравни грижи, както и за изготвяне на дългосрочна стратегия за развитието на здравеопазването у нас с ясна визия за мястото и ролята на лекарите и специалистите по здравни грижи в профилактиката, превенцията, диагностиката, лечението и рехабилитацията”, се казва в поздравителния адрес на БАПЗГ. В него се отбелязва, че за да бъдат постигнати високите цели Асоциацията и занапред ще продължи да разчита на партньорството с всички пациентски организации.
“Нека покажем, че заедно можем да постигнем много за здравето, сигурността и просперитета на обществото!”, завършва поздравлението си Милка Василева.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ СЕЗИРА ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ ПО СЛУЧАЯ С ЛЕКАРЯ ОТ “МБАЛ – ПАЗАРДЖИК”
Във връзка с излъчен материал на 15.09.2019 г . в ефира на НОВА телевизия, показващ как лекар от „МБАЛ – Пазарджик“ предлага да бъде извършена сложна интервенция без реално, според репортажа, да има необходимост от такава, БЛС сезира Комисията по професионална етика към регионална колегия на БЛС – Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на съсловната организация.
“Едно от основните задължения на Български лекарски съюз е да гарантира на обществото, че то ще бъде лекувано от компетентни лекари, които не злоупотребяват със своите правомощия, а упражняват професията си отговорно и достойно”, изтъкват от там.
“Всяко поведение, несъобразено със съвременните медицински стандарти, е опасно и вредно за цялото общество. То всява недоверие към лекарското съсловие, а по този начин поставя в риск живота и здравето на пациента, защото, ако човек изпадне в нужда и действително трябва да му бъде оказана медицинска помощ, съществува реална опасност той да откаже да му бъде направена съответната интервенция или да му бъде приложено необходимото лечение поради породилия се страх от злоупотреби”, коментират още от БЛС. От съсловната организация изтъкват, че осъждат и се противопоставят на порочните практики, които поставят петно върху цялото съсловие. Според БЛС тези порочни практики “не само всяват недоверие, но настройват българското общество срещу лекарите, нанасят трайна вреда върху авторитета на медиците, но и са една от основните причини за нарастващата агресия над медицински лица.”
От Българския лекарски съюз заявяват, че организацията ще реши дали да приложи предвидените в Закона и Устава на съсловната организация санкции след приключване на разследването и при наличието на доказващи вината обстоятелства за неспазване на етичните и медицинските правила.

ПАЦИЕНТИ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ЗА ЛЕКАРСТВА, ОБЯВЕНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ЗА ОПАСНИ
Пациентски организации „Заедно с теб” заявиха в своя позиция, адресирана до Министерството на здравеопазването, че очакват ведомството да даде официална информация относно лекарства, съдържащи ранитидин срещу киселини и язва, съобщи Clinica.bg. От сдружението припомнят, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е съобщила официално на 13.09.2019 г., че тези лекарства съдържат примес, наречен N-nitrosodimethylamine (NDMA) от групата „сартани”, който е канцерог е класифициран като вероятен канцероген за човека (вещество, което може да причини рак) въз основа на изследвания върху животни.
Лекарствата с ранитидин се използват широко за намаляване на производството на стомашна киселина при пациенти със състояния като киселини и стомашни язви. Те се предлагат без рецепта или по лекарско предписание, припомнят пациентските организации.
От Министерството на здравеопазването съобщиха, че Изпълнителната агенция по лекарствата започва проверка на лекарствата съдържащи ранитидин.

ТРИ ВИДА ВИРУСИ ЦИРКУЛИРАТ В СТРАНАТА
Три вида вируси циркулират в страната в края на лятото и началото на есента. Наблюдава се и увеличение на заболелите на прага на новата учебна година. Това показват данните на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи за Clinica. bg директорът на центъра проф. д-р Тодор Кантарджиев. В столицата върлуват бока вирусите, в Южна и Централна България – аденовирусите, а риновирусите циркулират в цялата страна.
Обикновено заразените боледуват около седмица, при 25% о тях симптомите отшумяват за около две.
Аденовирусите засягат горните дихателни пътища и причиняват кашлица. Болният обаче може да развие и вирусна пневмония, която от своя страна да доведе до усложнение с бактериална инфекция. Затова макар и вирусите не са масови като грипа, те не трябва да се подценяват, обясни специалистът.
Заразяването става по въздушно-капков път чрез кихане или кашляне. За разлика от грипа, при който инкубационният период е между 24-36 часа, при аденовирусите първите симптоми се появяват до няколко дни. Софиянци са застрашени от така наречените бока вируси, които също причиняват кашлица, но не водят толкова често до пневмонии и усложнения. Ринoвирусите също бележат увеличение, обясни още проф. Кантарджиев.

ВМА РАЗШИРЯВА ОБУЧЕНИЕТО НА ЛЕКАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА
Военномедицинска академия (ВМА) разширява обучението на лекари от България и Югоизточна Европа, което започна през 2018 г. в рамките на създадения и единствен по рода си в региона Международен референтен център, съобщиха от лечебното заведение.
Досега млади специалисти и специализанти са имали възможност да усвояват всички иновативни техники, преминавайки курсове в Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Клиника по ендоскопска хирургия. След преминала успешна сертификация, обучения вече ще се провеждат и в две от клиниките на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия.
“Това е голям успех за нашата катедра – разширяваме нашия обзор както в национален, така и в европейски мащаб”, коментира ръководителят на катедрата проф. д-р Неделчо Цачев. Той подчерта, че от няколко години екипи на ВМА провеждат курсове за обучение на български хирурзи, на които предават своя опит в колянното и тазобедреното ендопротезиране, както и в артроскопска травматология. Сега, шанс да почерпят от една от най-добрите школи в България ще имат и техни колеги от чужбина. Следващият курс ще се проведе в края на месец септември 2019 година, а участниците ще бъдат от Словения и Босна и Херцеговина.