НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.07.2022)

11 790 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19
552 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 68 от които са установени с PCR, а 484 – с бързи антигенни тестове. 65,04% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса.
Направените тестове през изминалото денонощие са общо 2 223 – от тях 366 са PCR, а 1 857 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 68; Варна – 93; Велико Търново – 12; Видин – 3; Враца – 8; Габрово – 11; Добрич – 10; Кърджали – 9; Кюстендил – 5; Монтана – 7; Пазарджик – 11; Перник – 6; Плевен – 8; Пловдив – 21; Разград – 1; Русе – 2; Силистра – 6; Сливен – 21; Смолян – 6; София област – 21; София град – 158; Стара Загора – 22; Търговище – 3; Хасково – 12; Шумен – 1; Ямбол – 8.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 184 429. Активните случаи са 11 790. Излекуваните лица са общо 1 135 348, от тях 53 са регистрирани през последните 24 часа.
Общият брой на пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 581, от тях 33-ма се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 3, от тях 68,42 % не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 4 439 55 – през последното денонощие са приложени 179 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е доказан при общо 24 839 лица-медицински служители. През изминалите 24 часа са регистрирани два нови случая на друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 291. Нови два случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Д-р Александър Симидчиев: ПАНДЕМИЯТА Е ПО-МАЛКО СТРАШНА И ПО-ПОЗНАТА
„За този тип вирус на този етап се опасявам, че няма ефективна превенция, имайки предвид изключително високата му способност да заразява“. Това коментира пред bTV проф. Андрей Чорбанов, народен представител от ПП „Има такъв народ“. Според него когато се въвеждат каквито и да е мерки, действително трябва да се мисли за превенция, но тя да бъде ефективна, информира Zdrave.net.
„За мен маските са като рибарска мрежа. Когато вали дъжд, ако си я сложите, някои от капките със сигурност ще се спрат от нея, но далеч няма да е всичко“, каза проф. Чорбанов.
„Пандемията е по-малко страшна и по-позната. Трябва да се мисли как да се управлява систематично. Въпреки че случаите не са чак толкова много, тестовете са малко“, коментира от своя страна д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“. Според него трябва да се правят повече тестове. „Еволюционно няма основание да мислим, че ще се селектира такъв вирус, който да протича по-леко. Със сигурност знаем, че ще се селектира вирус, който да протича с по-голяма заразност, което се случва“, допълни д-р Симидчиев. „Той трябва да става по-заразен, за да оцелява. Но оцеляването му не зависи от това дали предизвиква тежко боледуване, или не“, обясни още той.

Доц. д-р Жана Казанджиева: МАЙМУНСКАТА ШАРКА МАЛКО ПРИЛИЧА НА СИФИЛИСА
“Най-честият механизъм на предаване на маймунската шарка ще бъде близкият контакт на кожа с кожа. Но разбира се, има чрез полов контакт и по въздушно-капков път. Така че, като образование по кожата, ние дерматолозите ще ни се наложи да се сблъскаме с маймунската шарка, но лечението се извършва от инфекционистите”, коментира за БНР доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог от Александровска болница по повод случаите на маймунска шарка в света.
“Маймунската шарка малко прилича на сифилиса. Защото имаме много тесен контакт кожа с кожа – какъвто е половият акт. Защото тя започва оттам, откъдето е мястото на контакта, точно както е при сифилиса. Там, където е намерена “пролуката в бронята”. Затова, ако е въздушно-капков пътя може да започне около устата, лицето, но може да започне и по половите органи, ако причината е половият контакт. От там нататък това, което я прави различна от варицелата, е фактът, че всички обриви са в един стадий.
Варицелата я наричаме “звездно небе” – при нея има корички, нови мехурчета, има пъпчици. Докато при маймунската шарка всички обриви са по един и също начин. Първо се получават едни петънца, те се надигат, получават се мехурчетата, които много бързо изглеждат като гнойни мехурчета, картината е много специфична. Не винаги обривът е по цялото тяло“, обясни специалистката.
Доц. Казанджиева обобщи, че начините на предаване на маймунската шарка са по полов път, чрез контакт кожа с кожа, по въздушно-капков път, чрез телесни секрети и при контактно-битов път. По думите ѝ при преглед и лечение на такъв пациент трябва да се носи маска и ръкавици. Тя посочи, че все още не е лекувала пациенти с маймунска шарка, но вече е виждала такива.
“Така или иначе това е заболяване, което преминава, което не крие някакъв смъртен риск, за разлика от COVID-19, тоест дори и да стане пандемия, с което ни плашат, това е нещо, което няма да е рисково за човешкия живот. Точно както при COVID-19, очакваме СЗО да даде инструкции за третиране на пациентите с маймунска шарка. Аз бих използвала веднага ритъмът на лечение какъвто е при варицелата, защото то е едно и също – това е вирусно заболяване. То ще изчезне. Има един период като при една шарка, след което обривите завяхват и изчезват”, каза още доц. Казанджиева.

ОНКОБОЛНИЦАТА В БЛАГОЕВГРАД ЩЕ ТЕГЛИ КРЕДИТ ОТ БАНКА ЗА ПОГАСЯВАНЕ НА БЛИЗО 2 МЛН. ЛЕВА ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ФАРМАКОЛОГИЧНИ КОМПАНИИ
„Онкоболницата в Благоевград ще търси възможност за кредит от банка за погасяване на близо 2 млн. лева задължения към фармакологични компании.“ Това каза за БТА управителят на лечебното заведение д-р Теодор Велчев.
Специализираната болница за активно лечение по онкология „Св. Мина“ в Благоевград дължи голяма сума за доставени лекарства, натрупана от 2019 г. Най-големите задължения са от 2020 г. и от 2021 г., посочи д-р Велчев. От края на миналата година, когато поема ръководството на лечебното заведение, заедно с екипа му успяват да погасят около 200 хил. лева от старите, заварени задължения.
Законната лихва, която фармакологичните компании могат да наложат върху дължимата сума, е в размер на 10%. Към момента са проведени разговори с компаниите, които доставят нужните медикаменти и няма затруднения с доставката на лекарства, необходими за лечение на пациентите, допълни управителят на СБАЛО „Св. Мина“. Въпреки това остават натрупаните стари задължения, посочи новият управител на лечебното заведение.
Онкоболницата в Благоевград е общинско лечебно заведение, поради което съгласие за преговори за кредитиране трябва да се даде от местните общински съветници. Управителят на лечебното заведение вече е отправил своето предложение към кмета на Благоевград Илко Стоянов. За БТА кметът на Благоевград каза, че предложението вече е придвижено до Общинския съвет и се очаква то да бъде разгледано още на следващата сесия, която е в края на месец юли.
„Ежемесечно през СБАЛО „Св. Мина“ преминават между 1200 и 1300 пациенти. Част от тях се налага да се хоспитализират по два пъти, което се изисква от назначената терапия, при други се налагат консултации в кабинетите“, посочи д-р Велчев. Той допълни, че в лечебното заведение се лекуват пациенти не само от област Благоевград, но и от Кюстендилска, Пернишка и Пазарджишка области.