НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.07.2021)

76 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС
76 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 23 са установени с PCR, а 53 – с бързи антигенни тестове. 16 122 са общо тестовете, направени през изминалите 24 часа. 3146 от тях са PCR, а 12 976 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 4; Варна – 8; Велико Търново – 1; Враца – 1; Добрич – 2; Кърджали – 3; Кюстендил – 1; Монтана – 2; Пазарджик – 3; Перник – 2; Пловдив – 3; Разград – 2; Русе – 2; Сливен – 1; Смолян – 3; София област – 5; София град – 16; Стара Загора – 5; Търговище – 1; Хасково – 4.
Към момента у нас са потвърдени общо 422 873 случая на новия коронавирус, 7544 от които са активни. 397 160 са излекуваните лица. 84 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 736. От тях 91 се намират в интензивни структури.
1 907 247 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са поставени общо у нас до момента, като през последните 24 часа са приложени 10 682 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 457. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.
18 169 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Шест нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ИЗНЕСЕНИ ИМУНИЗАЦИОННИ ЕКИПИ ЩЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19 В СОФИЯ, ВАРНА, ПЛЕВЕН И ОБЛАСТ ВРАЦА
Изнесени имунизационни екипи ще ваксинират срещу COVID-19 в София, Варна, Плевен и на територията на област Враца, информира БНР като се позова на съобщение от Министерството на здравеопазването.
Мобилен пункт на Столичната РЗИ имунизира на Централната автогара в София. От сутринта ваксини са поставени на 7 души, информира д-р Ниа Иванова от Центъра за спешна медицинска помощ – София.
Работят и изнесените ваксинационни центрове на Столичната община в 5 от големите търговски центрове в града, както и в читалището в кв. “Христо Ботев” и културния дом в “Дружба”.
От 9:00 до 18:00 ч. на Централна Автогара – София ще бъде разположен ваксинационният автобус на РЗИ, а от 13 ч. мобилни пунктове ще бъдат разкрити в пет столични мола. Такива пунктове ще има и в кв. „Христо Ботев“ и в ж.к. „Дружба“.
Във Варна ще се поставят ваксини от 17:00 до 21:30 ч. на входа на Морската градина.
В 8:00 ч. отвари врати мобилният кабинет на пл. Възраждане в Плевен. Той ще работи до 13:00 ч.
Ваксинационни пунктове ще има на общинските пазари в градовете Криводол и Козлодуй, както и в село Бутан, с работно време от 08:00 до 12:00 ч.

ПОДВИЖЕН ЕКИП НА РЗИ-КЮСТЕНДИЛ ЩЕ ПОСТАВЯ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ПО ПРЕДПРИЯТИЯТА
Подвижен екип на РЗИ-Кюстендил ще поставя ваксини срещу коронавируса по предприятията, съобщи БНР като се позова на Областния кризисен щаб.
„Подвижният екип на РЗИ-Кюстендил ще ваксинира по предприятия и колективи, но само при изразено желание от ръководствата на фирмите и дружествата“, подчерта заместник-областният управител Георги Илинов – член на Кризисния щаб.
“РЗИ вече има мобилен кабинет, който може да посети различни места, различни трудови колективи, различни общини и в тази връзка ще се говори първо по общини, после евентуално по предприятия, с ръководителите на предприятия и така нататък, ако имат желание работниците в техните колективи, ще отиде дори и на място. Това ще ги облекчи, за да не ходят да се редят горе. И от друга страна това е по-мотивиращо, все пак”, допълни Илинов.
Същевременно ваксинирането при личните лекари е почти нулево, каза председателят на Регионалната организация на общопрактикуващите лекари и член на Областния кризисен щаб д-р Румен Алексов: “Вече няма желаещи. Имаше малко желаещи, които ваксинирахме тази седмица и други няма. Може би наесен”.