НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.07.2019)

69 000 ДУШИ НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ СА ЗАРАЗЕНИ С ХЕПАТИТ С
По повод Световния ден за борба с хепатита УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стартира кампания „Да открием липсващите 69 000“. Тя започва утре, 18 юли и ще продължи до края на месец август 2019 г. Това съобщи председателят на Българското дружество по гастроентерология и проф. д-р Красимир Антонов по време на пресконференция днес по повод Световния ден на хепатита в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, информира Zdrave.net.
„Големият проблем в момента е, че медикаментите са осигурени, но няма кого да лекуваме. Имаме възможност да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, а реално през лечение преминават около 1200”, изтъкна проф. Красимир Антонов.
Поради безсимптомното протичане на инфекцията в момента 69 000 българи не знаят, че са инфектирани с вируса на хепатит С. Специалистът припомни, че СЗО обръща внимание на проблема, защото в момента от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души, а от смятаната за по-смъртоносна инфекция доскоро – ХИВ – едва 700 000 души.
„Това са хора, за които има голяма вероятност да са заразени, тъй като са оперирани или подлагани на кръвопреливане във време, когато медицината не е знаела изобщо за съществуването на вируса на хепатит С. Нашите пациенти в момента обикновено са над 50- 60-годишни. Затова насочихме кампанията основно в тази възрастова група”, коментира проф. Антонов.
Следващата седмица кампания започва и сдружение „ХепАктив”. Кампанията е под патронажа на МЗ за безплатно изследване за хепатит С в мобилни кабинети в Търговище, Разград и Варна.
Работна група от 54 експерти към Министерство на здравеопазването разработва Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити – А, В, С, Д и Е, която трябва да бъде готова през октомври и да започне да действа от 2020 г., информира д-р Тонка Върлева, директор на дирекция „Превенция и профилактика“ в МЗ и зам.-председател на работната група,

НАД 800 ДУШИ С ПСИХИЧНА ИЗОСТАНАЛОСТ ЧАКАТ ЗА НАСТАНЯВАНЕ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ДОМОВЕ
По данни на Агенцията за социално подпомагане към момента на територията на страната функционират 27 дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост (ДПЛУИ) с общ капацитет 2080 места, от които 2021 са заети, както и 13 дома за пълнолетни лица с психични разстройства (ДПЛПР) с общ капацитет 1020 места, от които заетите са 977. Чакащите за настаняване в ДПЛУИ са 169 души, а в ДПЛПР – 658. Това пише в отговор на Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, на питането на депутатите Надя Спасова Клисурска-Жекова и Даниел Йорданов относно броя на домовете за хора с умствена изостаналост и психични разстройства у нас, информира Zdrave.net.
В изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа за хората с увреждания и възрастните хора през януари 2018 г. Министерският съвет прие План за действие за периода 2018-2021 г. Планът е в съответствие с визията, приоритетите и целите на стратегията, и обхваща мерките за първия етап от изпълнението на процеса на деинституционализация на грижата за хората с увреждания и възрастните хора, който трябва да завърши до 2035 г. С изпълнението на плана ще се закрият 10 специализирани институции, като от тях ще бъдат изведени 786 потребители. На тези нуждаещи се ще им бъде оказана подкрепа в общността според индивидуалните им потребности, допълва социалният министър.
Същевременно, вече е в ход изграждането на 100 нови подкрепящи услуги и услуги за резидентна грижа в общността за 2140 потребители, които включват 10 Центъра за социална рехабилитация и интеграция за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост. Изграждане на 6 дневни центъра за подкрепа на хора с различни форми на деменция и техните семейства. Ще бъдат създадени също така 16 Дневни центъра за хора с увреждания и техните семейства и 68 Центъра за грижа за хора с увреждания и възрастни.
Особено важни са и услугите, ползвани в домашна среда. Към края на май 2019 г. услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник са ползвани от приблизителлнно 24 450 потребители и са били наети 17 500 лични и социални асистенти, и домашни помощници. За т.г. са осигурени от държавния бюджет 71,5 млн.лв. за финансиране на тези услуги, пише още в отговора на министър Петков.