НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.06.2021)

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ: ЩЕ НАСТОЯВАМЕ ЗА СРЕЩА СЪС ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ
Ще настояваме за среща със здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Това каза пред Zdrave.net председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева. Основна тема на разговора, ако той бъде проведен, ще е рискът от спирането на изплащането на средствата за работещите на първа линия, както и промяната в медицинските стандарти.
Председателят на БАЗПГ определи спирането на допълнителните средства като изключително голям проблем, който ще внесе смут и напрежение сред работещите. „Ние от самото начало на пандемията твърдим, че понятието първа линия не е добре регламентирано и още тогава се получиха сериозни разногласия в системата“, обясни Милка Василева. „Имаше работодатели, които си позволиха да не изпълняват точно формулата на бившия министър за изплащане на тези 1000 лв.“, изтъкна тя и припомни, че медицинският персонал на „първа линия“ е трябвало да получава тези средства през срока на извънредната епидемична обстановка и 3 месеца след края ѝ.
„Спирането им ще доведе до изключително голямо недоволство сред професионалистите по здравни грижи и отново внася смут в системата, което не е добре за никого. В същото време ние знаем, че парите за тези допълнителни 1000 лв. са по Оперативна програма през сметките на Министерство на здравеопазването. Ние сме убедени, че трябва да се направи всичко възможно предишното обещание за изплащането им в този период да се спази“, каза тя. „Проблемът е много голям, наслагва напрежение в системата, а никой няма нужда от такова нещо в момента“, отбеляза Василева. „Да, действително случаите намаляват и добре че е така, но ние трябва да сме готови евентуално за следваща вълна. А ако хората, които вече има опит с лечението на COVID, нямат спокойствието, че ще получат допълнителни средства за изключително рисковия си труд, не виждам кой ще работи при една нова вълна“, каза още председателят на БАПЗГ.
Тема, по която от Асоциацията ще искат да говорят със служебния министър, е и предложената промяна на медицинските стандарти.
„С новото предложение да няма определен брой лекари и професионалисти по здравни грижи в медицинските стандарти според мен ще стане още по-лошо, защото работодателите ще имат право да определят какви дейности ще се извършват в лечебното заведение и колко лекари и медицински сестри ще са нужни за извършването им. Това като определение не звучи лошо, но ние не можем да сме сигурни, че всеки един работодател добросъвестно ще прецени колко медицински сестри са например необходими в една вътрешна клиника или отделение“, коментира тя.
Василева припомни, че от БАПЗГ са предоставили на здравните власти методика за нужния брой сестри спрямо спецификата на лечебното заведение, която е консултирана с Международния съвет на сестрите и Европейската федерация на сестрите. „Нашето желание да участваме в работните групи за изработване на тези стандарти не беше уважено“, изтъкна още председателят на БАПЗГ. Милка Василева беше категорична, че е нужно в стандартите да има заложен минимален брой медицински сестри, защото в противен случай ще се създаде риск някои работодатели да пренатоварват вече ангажираните. „Като се има предвид, че почти една четвърт от медицинските сестри са в пенсионна възраст над 65 години, съвсем логично е тези хора да напуснат и тогава системата ще колабира“, предупреди Василева.
Минимум 30 000 сестри липсват на системата, каза тя. В резултат на това една сестра се грижи за 30-40 пациенти и е практически невъзможно тя да извършва в пълен обем сестринските дейности. Останалата част от грижата за пациента – комуникацията с него, общуването, не се върши, защото няма време за него, допълни тя.
„Тези проблеми, съчетани с ниското заплащане, подтикват голяма част от професионалистите по здравни грижи да напускат системата“, посочи още Милка Василева.

Според изследване на НСИ: ПРОДЪЛЖАВА ОГОЛВАНЕТО НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ОТ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Затвърждава се тенденцията за застаряване на практикуващото медицинско съсловие у нас, както и оголването на здравната система от медицински специалисти по здравни грижи. Това става ясно от данните на НСИ, информира Zdrave.net.
Според статистиката към края на 2020 г. най-голям е делът на лекарите във възрастовата група 55-64 години и те са 10 442, или 35.1%. Младите практикуващи лекари на възраст до 35 години са 4589, или 15.4%, а най-възрастните (на 65 и повече години) са 5299, или 17.8%, сочат данните на института.
От данните се разбира, че само за година броят на медицинските сестри у нас е намалял с близо 1400 и в момента те са 29 160. За разлика от тях при лекарското съсловие тенденцията е обратна, макар и съвсем плаха. При лекарите увеличението е с около стотина лекари спрямо 2019 г. и през 2020 броят им достига 29 717.
В края на 2020 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в страната практикуват 29 717 лекари. Лекарите по дентална медицина са 7312, като 6454 от тях работят в практики със сключен договор с НЗОК. Медицинските специалисти по здравни грижи са 44 676, от които 29 160 медицински сестри и 3251 акушерки.
В болниците у нас практикуват 17 054 лекари и 38 лекари по дентална медицина, а медицинските специалисти по здравни грижи са 26 589, от които 18 701 медицински сестри. В заведенията за извънболнична помощ на основен трудов договор работят 10 502 лекари и 6905 лекари по дентална медицина, включително всички лекари (6795) и лекари по дентална медицина (6454), които работят в индивидуални и групови практики по договор с НЗОК, посочват от НСИ.
На фона на световната епидемия и нуждата от инфекционисти, данните на националната статистика показват обезпокояващо нисък процент на този вид специалисти спрямо общото медицинско съсловие в страната. Броят на лекарите, практикуващи инфекциозни болести у нас, е едва 233 или 0.8%. Най-голям е делът на общопрактикуващите медици, като те са 4015, или 13.5% от всички лекари в страната, следвани от практикуващите кардиология – 6.2%, акушерство и гинекология – 5.9%, анестезиология и интензивно лечение – 5.6%, хирургия – 5.1%, и нервни болести – 4.9%. Броят на лекарите, практикуващи пневмология и фтизиатрия, е 601 (2.0%).
Осигуреността с лекари в края на 2020 г. общо за страната е 43.0 на 10 000 души от населението, а с лекари по дентална медицина – 10.6. В сравнение с 2019 г. осигуреността с лекари се увеличава незначително (42.6 на 10 000 души от населението), а осигуреността с лекари по дентална медицина остава непроменена, сочат още данните на НСИ.
Най-висока е осигуреността на населението с лекари в областите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници. Това са градовете Плевен (63.4 на 10 000 души от населението), София (столица) (55.5), Пловдив (51.8) и Варна (50.9). Най-малко медици спрямо населението има в областите Кърджали (24.3 на 10 000 души от населението), Добрич (26.7) и Ямбол (27.3).
Осигуреността с общопрактикуващи лекари за страната е 5.8 на 10 000 души от населението. Най-много ОПЛ има в областите Плевен (8.1 на 10 000 души), Видин (6.9) и Кюстендил (6.8). Най-ниска е осигуреността на населението с общопрактикуващи лекари в областите Кърджали (3.2 на 10 000 души от населението), Търговище (4.2) и Разград (4.4), сочат още данните на НСИ.
Осигуреността с лекари по дентална медицина за страната е 10.6 на 10 000 души от населението, като най-много стоматолози има в Пловдив и столицата София, а най-малко в областите София и Търговище.

НАЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ ДОКАЗА СЛУЧАЙ НА ДЕЛТА ВАРИАНТ НА COVID-19 У НАС
Проба от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от УМБАЛ “Д-р Георги Странски” – Плевен на 21 април 2021 г., беше секвенирана в Националния център по заразни и паразитни болести на 5 май. Проведеният геномен анализ не е показал принадлежност към познатите варианти на коронавируса. След депозирането на пробата в международната генна банка GISAID и повторен анализ, проведен през месец юни, е установено, че се касае за B.1.617.2 вариант на коронавируса (Делта) или т.н. индийски вариант, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Пациентът е мъж във възрастовата група 20-30 години от гр. Плевен. Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ “Д-р Георги Странски” – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и е насочен за домашно лечение. Мъжът не е декларирал пътуване в чужбина.
НЦЗПБ информира, че през месеците април и май са секвенирани общо 34 проби от област Плевен, при които не е открит друг случай на B.1.617.2 вариант (Делта).
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди на ръководството на НЦЗПБ да му докладва лично за цялата налична информация във връзка с оповестения днес случай на пациент с „Делта“ варианта на COVID-19. Министър Кацаров иска изясняване на всички факти и обстоятелства – кога е взета пробата, какво епидемиологично проучване е направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина и т.н. Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

НЦЗПБ ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ ПО ПЪРВИЯ РЕГИСТРИРАН СЛУЧАЙ НА ДЕЛТА ВАРИАНТА НА КОРОНАВИРУСА
Във връзка с регистрирания случай на заразен мъж с „Делта“ варианта на COVID-19 от Министерството на здравеопазването публикуваха в края на работния ден следната информация от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ):
На 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. При проявата на първите симптоми, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април лицето се изследва за COVID-19, като пробата е взета в УМБАЛ “Д-р Георги Странски”, гр. Плевен. Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция, мъжът е поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения. По данни от извършеното епидемиологично проучване, лицето е с поставена на 24.02.2021 г. първа доза от ваксината на AstraZeneca.
На 21 април УМБАЛ “Д-р Георги Странски” изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е установено, че при тази проба се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант. Повторен анализ установява, че се касае за Делта вариант, или т. нар. индийски вариант на коронавируса.
МЗ възлага на НЦЗПБ да създаде такава процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел превенция и защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки в тази посока.

РЗИ – ПЛЕВЕН ИЗПРАТИ ЕКИП ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА НОВО ЕПИДЕМИОЛОГИЧНО ПРОУЧВАНЕ ПО ПОВОД СЪОБЩЕНИЯ СЛУЧАЙ НА ДЕЛТА ВАРИАНТ НА COVID-19
Регионалната здравна инспекция – Плевен изпрати екип за извършване на ново епидемиологично проучване по повод съобщения случай на Делта вариант на коронавируса. Това каза в отговор на въпрос на БТА директорът на инспекцията д-р Илиян Минчев.
Той уточни, че пациентът, при който е бил установен този вариант, е оздравял още в края на април и не се е налагало да бъде лекуван в болница. Въпреки това екип на инспекцията ще тества хората, които са били и са контактували с него, като по предварителна информация няма данни някои от тях да има коронавирус, поясни д-р Минчев. В момента епидемиологичната обстановка по отношение на пандемията в региона на Плевен е спокойна, каза той. Заболеваемостта е около 15 на 100 хиляди души население на 14-дневна база.
„Случаят е още един повод да се огледаме за хода на процеса на ваксинацията“, каза д-р Минчев. По думите му в региона с първа игла са близо 60 000 души, а около 30 000 са си поставили две дози, уточни той.

227 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ НАМИРАТ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
95 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последните 24 часа, от които 32 са установени с PCR, а 63 – с бързи антигенни тестове. 12 171 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. 4294 от тях са PCR, а 7877 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 8; Варна – 8; Велико Търново – 1; Видин – 7; Враца – 2; Габрово – 2; Кюстендил – 3; Ловеч – 2; Монтана – 4; Пазарджик – 9; Перник – 3; Плевен – 3; Пловдив – 6; Русе – 1; Сливен – 1; София област – 9; София град – 17; Стара Загора – 3; Търговище – 2.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас са общо 420 749. От тях активни са 10 757. Излекуваните лица са 392 035. През изминалите 24 часа са регистрирани 1064 от тях.
Общо 1954 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 227 от тях се намират в интензивни структури.
1 619 744 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. 17 626 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са общо 13 435. Нови два случая на друг медицински персонал са регистрирани през изминалото денонощие.
17 957 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. 25 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

НОВИ КОЛИЧЕСТВА ВАКСИНИ ПРИСТИГНАХА У НАС
Днес, 17 юни, в България пристигнаха 12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Johnson and Johnson. Вчера, 16.06.2021 г., в страната бяха доставени 179 010 дози от производителя Pfizer/BioNTech. Количествата веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в утре, 18.06.2021 г., от производителя Moderna – 37 200 дози.

Министър Стойчо Кацаров: АКО ПРОДЪЛЖИМ СЪС СЕГАШНИЯ ТЕМП НА ВАКСИНАЦИЯ, СЛЕД 2 МЕСЕЦА ЩЕ СМЕ ОБХВАНАЛИ 80% ОТ ХОРАТА НАД 60 Г. С ПОНЕ ЕДНА ДОЗА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19
„Ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца ще сме обхванали 80% от хората над 60 г. с поне една доза ваксина срещу COVID-19 – това е реалистичната цел.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща с еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.
В рамките на разговора двамата обсъдиха епидемичната ситуация и имунизационния обхват на територията на Европейския съюз, както и проблемите, пред които са изправени държавите членки при изпълнението на ваксинационните си кампании.
Министър Кацаров посочи, че една от първите задачи, които той и екипът му са си поставили при встъпване в длъжност, е приоритетно да бъдат ваксинирани хората над 60 г.
„Регистрираната голяма смъртност идва от това, че хората над 60 г. не бяха приоритетна група в Националния ваксинационен план. Младите свързват ваксината със свободата да пътуваш, а за възрастните тя е равносилна на живот“, коментира здравният министър. Той отбеляза, че за последния месец броят на ваксинираните от тази възрастова група се е удвоил и към момента около 40% от хората над 60 г. са с поставена поне една доза.
Като основни причини за ниското ваксинационно покритие в страната д-р Кацаров посочи нежеланието на голяма част от българските граждани да се ваксинират, както и успокоението у хората на фона на намаляващия брой заразени с COVID-19. „Подобрихме логистиката, за да сме сигурни, че всеки общопрактикуващ лекар ще има достъп до необходимите за пациентите му ваксини. Но темпът на ваксинация продължава да бъде много нисък и това не се дължи на лоша организация“, посочи той. Здравният министър допълни, че в момента Министерството на здравеопазването започва информационна кампания за ползата от ваксините, но тя е закъсняла: „Това е нещо, което трябваше да бъде направено още в началото на годината, за да има ефект сега. По този начин щяхме да избегнем недоверието във ваксините, митовете и лъжите, които се разпространяват сред хората“, категоричен бе той.
„С еврокомисар Стела Кириакиду проведохме изключително полезен разговор. Имам уверението ѝ, че Европейската комисия ще ни окаже съдействие за организацията на информационната кампания, за да постигнем по-добри резултати в имунизацията на населението. Ще получим и методология за оценка на броя на хората в страната, които вече са се срещали с вируса, ваксинирани са или са изградили имунитет“. Това заяви министърът на здравеопазането д-р Стойчо Кацаров на съвместен брифинг с еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.
След разговора в Министерството на здравеопазването министър Кацаров и ерокомисар Кириакиду посетиха мобилния пункт за имунизация срещу COVID-19 на площад „Александър Батенберг“, а по-късно се срещнаха с ваксинационните екипи на УМБАЛ „Св. Анна“.

БЪЛГАРИЯ БИ МОГЛА ДА ДАРИ ИЛИ ПРОДАДЕ ДО 300 ХИЛЯДИ ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
България би могла да дари или продаде до 300 хиляди дози ваксини срещу COVID-19, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Кацаров, заедно с европейския комисар по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириакиду, посети ваксинационния център в столичната болница “Св.Анна”, съобщи БТА.
Имаме искания и водени разговори за ваксините с Република Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Молдова, посочи той. По думите му има направен план за количества, които могат да бъдат доставени, независимо дарени или продадени, на всяка една от тези държави. Направили сме запитвания и сме провели разговори с Европейската комисия и това е един от въпросите, за които помолих еврокомисаря за съдействие, тъй като и за продаването, и за даряването се изисква съгласието на ЕК и на фирмата-производител, но този процес върви много бавно, каза още Кацаров. Помолих я да се ускори този процес, защото в момента сънародниците ни проявяват слаб интерес към ваксинацията и имаме възможност, без да се нарушава нашият ваксинационен процес, да дарим или продадем ваксини, допълни още Кацаров. Ние имаме договорени 14 млн. ваксини и можем да помогнем на тези хора, които нямат никакви ваксини и се надявам да получим това разрешение и съгласие, посочи Кацаров.
Приоритетно ще бъдат дарени ваксини, пристигнали с първите партиди у нас, от доставките на производителите “АстраЗенека” и “Пфайзер”, уточни Кацаров. По думите му засега, до края на юни, няма риск за ваксини на които им изтича срокът. Ако има такива ваксини, те трябва да бъдат унищожени, припомни Кацаров.

Доц. д-р Михаил Околийски: ЗАЩИТАТА НИ НАЕСЕН ЗАВИСИ ОТ ТОВА КАК СЕ СПРАВЯМЕ В МОМЕНТА
„Защитата ни наесен зависи от това как се справяме в момента.“ Това заяви пред bTV доц. д-р Михаил Околийски, експерт в Офиса на СЗО в България. Той изтъкна, че ваксиналното покритие у нас е ниско – 10%, което дава основание за прогноза, че може да има нова вълна от епидемията през есента. На този фон ваксинацията в други европейски държави достига 50% и там към края на годината може да се говори за колективен имунитет.
Той коментира и новия вариант на вируса, разпространен в Индия. „Т. нар. от СЗО „Делта“ вариант на COVID-19 е много по-вирулентен, разпространява се много по-лесно и се твърди в някои научни статии, че води до по-големи щети. При него единственото противодействие е ваксинацията“, обясни експертът, като отново подчерта, че опазването на здравето на хората и връщането към нормалността зависи от ваксинацията.
Запитан за произхода на вируса, доц. Околийски се спря на думите на ръководителя на СЗО Тедрос Гебрейесус, който е посочил, че китайското правителство не е било прозрачно и не е дало достъп до данните на екипите на организацията. „Целта на разбирането как се е появил този вирус не е да се обвини Китай, а да се разбере как по-добре да се справим с него“, изтъкна той.
„Всички версии как се е появил вирусът отново се разглеждат, включително дали не е създаден изкуствено в лаборатория. Тези неща трябва да са на масата“, каза още той. „Останаха скрити някои от клиничните данни – как и кога са били лекувани първите заразени“, поясни още експертът. Той допълни, че топлото време не е решаващ фактор за намаляване на епидемията и отново изтъкна, че страната ни трябва да навакса с ваксинирането. Притеснително по думите му е, че само 20% от медицинския персонал у нас е ваксиниран, нисък е процентът на ваксинираните и при възрастните хора.
Според доц. Околийски неслучайно комисарят по здравеопазване пристига днес у нас.
България трябва да има система на обществено здраве, на епидемиология, която следващия път трябва да се справи по-добре, а не да допуснем да сме страната, която се е справила най-зле с най-висока смъртност в целия ЕС, коментира той. Доц. Околийски посочи, че изисканият анализ за смъртността у нас е изключително важен.
От думите му стана ясно, че СЗО са създали протокол с препоръки след основното лечение на пациентите, прекарали COVID. Той се спря на последиците от вируса, като ги посочи за поредното доказателство, че не е добре човек да чака да премине през инфекцията, за да изгради имунитет. Хората, преболедували COVID-19, трябва да са в постоянна връзка с личния си лекар, посъветва още той.

В ОБЩИНА ТУНДЖА ЗАПОЧНА КАМПАНИЯ ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ВАКСИНАЦИЯТА
Разяснителна кампания за ползите от ваксинацията започна в 44-те села на община Тунджа. Над 60 на сто от населението е в рисковата зона, но интересът към имунизацията е слаб, информира БНР.
Мобилни екипи от РЗИ –Ямбол втори месец са в готовност да организират имунизация на място, разполагат и с четирите вида ваксини, но желание от страна на жителите на община Тунджа липсва, подчерта кметът Георги Георгиев: “Това за мен е необяснимо, особено за хора над 60 години, които, подчертавам са в особено рискова група”.
След разхлабването на противоепидемичните мерки, започна и активна разяснителна кампания.
“С помощта на нашите кметове, кметски наместници активно разгласяваме необходимостта от ваксиниране. Приканихме председателите на пенсионерски клубове да извършват същата разяснителна кампания сред хората”, допълни Георги Георгиев.
Статистиката показва, че близо 13 000 жители на селската община са над 60- годишна възраст, като голяма част от тях са с хронични заболявания и увреждания.

ОБЛАСТ СМОЛЯН Е С НАЙ-ГОЛЯМА ОСИГУРЕНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО С БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА
Област Смолян е с най-голяма осигуреност на населението с болнични легла. Това става ясно от данните на НСИ за лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и здравни заведения към 31.12.2020 г. Според тях осигуреността на населението с болнични легла в края на миналата година е 783.9 на 100 000 души от населението и в сравнение с 2019 г. се увеличава със 7.1 пункта, информира Zdrave.net.
Най-много легла спрямо населението има в областите Смолян (1040.4 на 100 000 души от населението), Плевен (1015.3) и Пловдив (1011.0), а най-малко са в областите Перник (371.2), Ямбол (388.0) и Видин (412.5).
Според данните на НСИ в края на изминалата година в страната функционират 342 заведения за болнична помощ с 54 216 легла, от които 320 болници с 51 991 легла. В сравнение с година по-рано лечебните заведения за болнична помощ се увеличават с едно, а леглата в тях – с 219, или с 0.4%. От института обясняват, че при анализа на данните за здравната мрежа трябва да се има предвид, че броят на заведенията и легловият фонд се променят не само в резултат на разкриване и закриване на заведения, но и поради промени, свързани с преобразуване на заведенията от един вид в друг или обединяване на заведения.
Към 31.12.2020 г. заведенията за извънболнична помощ в страната са 2098 с 1296 легла за краткосрочно наблюдение и престой. В сравнение с предходната година броят на тези заведения се увеличава с 0.9%, а броят на леглата в тях – с 6.0%.
Многопрофилните болници са 183 с 38 256 легла, или в 57.2% от болниците е съсредоточен 73.6% от легловия им фонд в страната, става ясно от статистиката.
Броят на леглата варира в широки граници – от 23 до 1540. Най-голям е делът на многопрофилните болници, които към края на годината разполагат с от 100 до 299 легла – 41.0%. До 99 легла има в 37.2% от многопрофилните болници. С над 500 легла са 8.2% от този вид лечебни заведения, става още ясно от данните на НСИ.
Останалите лечебни и здравни заведения, в които влизат центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции, домовете за медико-социални грижи за деца, хосписите, националните центрове без легла, диализните центрове, центровете за трансфузионна хематология и други, са 149 с 1935 легла, като най-голям е броят на хосписите – 48 с 1220 легла. В сравнение с 2019 г. броят на леглата в този вид заведения се увеличава с 1.1% поради увеличения брой легла в хосписи.