НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.06.2019)

По данни на НСИ за 2018 г.: СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ И ЛЕКАРИТЕ У НАС СА СТАНАЛИ ПО-МАЛКО В СРАВНЕНИЕ С 2017 Г.

Намалява броя на лекарите и специалистите по здравин грижи у нас, информира Clinica.bg като се позовава на статистика на НСИ от края на 2018 г.
През миналата година на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в страната практикуват 29 667 лекари, спрямо 30 078 в края на 2017 г. Същата тенденция се забелязва и при стоматолозите – в края на 2018 г. те са били 7 240, спрямо 8355 през предходната.
По последни данни медицинските специалисти по здравни грижи у нас са 46 332, спрямо 46 702 в края на 2017 г. Тогава медицинските сестри са били 30 955, а към края на миналата година те наброяват 30 589 сестри. Лек спад има и при акушерките – от 3 207 през 2017 г. те са станали 3 155 през 2018 г.

КНСБ ИСКА ДА ОТПАДНЕ ФОРМУЛАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА ОСНОВНИТЕ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ
Министерството на здравеопазването предложи формула за основните работни заплати в болниците, но КНСБ иска тя да отпадне. Според синдикалистите, ако се спази съотношението между основните възнаграждения на лекарите, медицинските сестри и санитарите, определено от МЗ в методиката за заплатите, може в някои лечебни заведения да не се достигнат договорените прагове в Колективния трудов договор 2018 г.
„Ние искаме стартовата заплата да не пада под определените числа в КТД” каза пред Clinica.bg д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ по “Социална защита, безопасност и здраве при работа” и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.
Препоръчителното съотношение на МЗ за възнагражденията за лекар, специалист по здравни грижи и санитар е 1.7 : 1.3 : 1. То е записано в проекта на Методика за разходите за персонал в лечебните заведения.
От КНСБ обаче са изчислили, че ако за единица се вземе минималната работна заплата за страната, основното възнаграждение за сестрите ще падне под 900 лв. Затова настояват това правило да бъде отхвърлено. Д-р Кокалов каза, че още преди години синдикатът е предложил да има такова съотношението и то да е съответно 3:2:1. По този начин щеше да бъде изпълнено и искането на медицинските сестри да получават стартово възнаграждение от две минимални заплати. „Тогава никой не възприе нашата идея, а сега според мен, някой се опитва да намали началната заплата, за да могат да се вкарат и другите плащания към персонала в бюджета”, обясни д-р Кокалов. От КНСБ обаче одобряват най-малко 50% от приходите на болницата да отиват за заплатите на екипите.
„Това не означава, че ако в някои болници дават 60 или 70%, е грешно. Но все пак трябва да остават пари и за обслужване на кредиторите, защото се плащат доста консумативи – ток, вода, електричество, лекарства. Мениджмънтът трябва да си е на място”, категоричен е вицепрезидентът на КНСБ. Според него добре е също заплатите на лекарите и медицинските сестри да са основно плащане, а допълнителното материално стимулиране да е по-малък процент. На същото мнение са и от КТ „Подкрепа”.

УВЕЛИЧАВАТ ЦЕНИТЕ НА НЯКОИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ОТ 10% ДО 30%
Надзорният съвет на НЗОК подписа Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности – 2018, в който цените на някои клинични пътеки са завишени от 10% до 30%. Предстои под документа подписи да сложат и от БЛС, информира Clinica.bg.
Според Анекса, най-голямото повишение е в областта на неонатологията, където скокът е с 20-30% и КП достигат до 1670 лв. Педиатричните пътеки също са увличени с 20-30% или от 840 до 2 400 лв. Със 100% е увеличена клиничната пътека за септични (бактериални) артрити и остеомиелити при деца под 18-годишна възраст, като става 2400 лв. С 30% се увеличават пътеките за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детската възраст – 1300 лв.
Надзорният съвет реши да се освободят 50 милиона лева от резерва на касата, за да се обезпечат финансово увеличените цени на клиничните пътеки. Засега това не застрашава бюджета на НЗОК, но той е напрегнат, коментира за Clinica.bg д-р Иван Кокалов, вицепрезидент “Социална защита, безопасност и здраве при работа” на КНСБ. Той уточни, че болниците продължават да трупат надлимитна дейност, която в даден момент ще трябва да се плати, затова очаква към края на годината отново да има недостиг в бюджета на институцията. Има предложение парите над лимитите да се изплатят от бюджета за 2020 г., казаха от НЗОК.
От стенограмата на заседанието на надзорниците на 27 май става ясно, че при необходимост, е възможно ново увеличение на цени на клинични пътеки през септември т.г.

157 ПРОВЕРКИ ИЗВЪРШИ ИА “МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР” ЗА ДВА МЕСЕЦА И ПОЛОВИНА
157 проверки в 94 лечебни заведения реализира Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, която започна официално работа от 1 април до 11 юни 2019 г. Това съобщи в интервю за Clinica.bg директорът на Агенцията Росен Иванов. Инспекторите са връчили 20 акта за 30 констатирани нарушения, а 17 преписки са изпратени до прокуратурата, става ясно от думите на г-н Иванов.
“Основната част от проверките са извършени по сигнали на физически и юридически лица във връзка с неудовлетвореност от качеството на медицинското обслужване. Често тези сигнали са и заради съмненията им за искано нерегламентирано заплащане на медицинските дейности. Освен подадените сигнали, ние се и самосезираме, например, след публикация или излъчен репортаж по радиото или телевизията. Отделно имаме и одобрен годишен график, по който осъществяваме и планови проверки, с предмет: установяване на съответствие на организацията, структурата, дейността и вътрешния ред на лечебните заведения за болнична медицинска помощ с изискванията на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето и нормативните актове за тяхното прилагане”, уточнява г-н Иванов. Той обяснява, че от началото на годината до сега са реализирани 5 донорски ситуации, в резултат на които са направени 4 бъбречни трансплантации от трупен донор, 5 бъбречни трансплантации от жив донор, една сърдечна трансплантация, 4 чернодробни трансплантации от трупен донор и една чернодробна трансплантация от жив донор. По думите на Росен Иванов в листата на чакащи за трансплантация у нас има1151 души. Той изразява оптимизъм като изтъкна факта, че буквално преди няколко дни на здравния министър е представен проектът на Националната програма по насърчаване на донорството и трансплантациите.

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ГОТОВА НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ХОРАТА С ДЕМЕНЦИЯ
След като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев актуализира работната група по изработване на Национална стратегия за хората с деменция, акад. д-р Лъчезар Трайков от клиниката по Нервни болести на Университетска болница „Александровска“ в София обясни за БНР, че се надява тя да бъде изготвена до края на годината. В понятието „деменция“ влизат много заболявания, но в половината случаи става дума за болест на Алцхаймер, допълни специалистът в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“: „Втората по честота причина е мозъчно-съдова болест, след което идват заболявания като болестта на Паркинсон. Обикновено тези заболявания се появяват след 60-годишна възраст. До тези години са сравнително редки – не повече от 0,5% до 1% от хората в България. Между 60 и 85 години този процент става 30%“, обясни акад. Трайков.
Първите симптоми, които могат да насочат, че се развива деменция, са забравянето на скорошни събития, склонността на хората да се затварят повече вкъщи, загубата на интерес към любими занимания. От деменция у нас страдат около 200 000 души.