НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.05.2021)

ОТ ПОНЕДЕЛНИК ДО ЧЕТВЪРТЪК ВАКСИНАЦИОННИТЕ ПУНКТОВЕ ЩЕ ИМУНИЗИРАТ ХОРА НАД 60-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ И ХОРА С ТЕЖКИ ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Здравният министър Стойчо Кацаров е издал заповед, с която нареждам всички ваксинационни пунктове от понеделник до четвъртък да имунизират хора над 60-годишна възраст и хора с тежки хронични заболявания. В останалите дни от седмицата ще се ваксинират всички желаещи по реда на записването. Този ред ще бъде валиден за следващите два месеца, съобщи самият министър в апел към българските граждани да се ваксинират.
Той е разпоредил на регионалните здравни инспекции да осигурят доставката на ваксини до общопрактикуващите лекари, както и да организират мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и такива на отдалечени места. Съдействие при нужда ще се оказва от социалните служби, МВР, областните управители, кметовете и здравните медиатори.
„Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до този момент има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Всеки може да види промяната в тези показатели на страните, които успяха да ваксинират по-голяма част от населението си“, се казва в апела на здравния министър. Той изтъква, че за съжаление по този показател България е на последно място в Европейския съюз.
В апела се казва още: „Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви най-вече заради краткия срок и обхват на проведените клинични изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска.
Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината, през всяка една от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които страната ни е дала през Втората световна война, a 80% от починалите от COVID-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст.“
В обръщението си към гражданите министърът напомня, че ваксинацията е безплатна за всички, независимо дали са здравноосигурени или не. „Успехът или неуспехът ще зависи от всеки един гражданин на обществото ни без оглед на възраст, пол, етническа и религиозна принадлежност, финансови възможности или положение в обществото. Нека го направим!“, завършва призива си министър Кацаров.
До утре, 18 май, Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

4858 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦА, 499 ОТ ТЯХ СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ
151 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 64 от тях са установени с PCR, а 87 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през последните 24 часа, е 4309. От тях 1827 са PCR, а 2482 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 29; Варна – 22; Велико Търново – 6; Видин – 5; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 1; Кърджали – 1; Кюстендил – 3; Ловеч – 4; Монтана – 5; Пазарджик – 1; Перник – 4; Плевен – 2; Пловдив – 6; Разград – 1; Русе – 6; Сливен – 6; Смолян – 1; София област – 10; София град – 25; Стара Загора – 3; Хасково – 1; Ямбол – 3.
Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас са общо 414 192. Активните случаи са 34 458. Излекувани са 362 475 лица, 148 от които са регистрирани през последното денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4858 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 499 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
1 116 741 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас към момента, като 3390 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 339 лица-медицински служители. Четири нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. Два от тях са установени при лекари, един – при медицинска сестра и един – при санитар.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 259. Нови девет случая са регистрирани през последното денонощие.

В БЪЛГАРИЯ ПРИСТИГНАХА 273 780 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА PFIZER/BIONTECH
Днес, 17 май, в България пристигнаха 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Следващата доставка на ваксини срещу коронавируса се очаква в сряда, 19.05.2021 г., от производителя Johnson and Johnson – 19 200 дози.
Правителството реши днес да се присъедини към договора, който Европейската комисия е сключила с “Пфайзер-Бионтех”, чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за ЕС. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред журналисти след извънредното заседание на служебния кабинет, съобщи БТА. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени в достатъчни количества за цялото население, увери министърът.

13,08% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТ РАЗГРАД ИМА ПОСТАВЕНА ПОНЕ ЕДНА ДОЗА ОТ ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Общо 14 431 души, или 13,08% от населението в област Разград, са се ваксинирали срещу коронавирус. От тях 8,13 на сто са с поставена първа доза, а 4,95% са получили и повторна, информира БТА като се позова на съобщение от Регионалната здравна инспекция.
Имунизацията в областта продължава, като здравното ведомство разполага с всички разрешени за употреба на територията на Европейският съюз ваксини в достатъчни количества.
Имунизациите могат да се правят при личния лекар, чрез записване в електронния регистър за поставяне на ваксини, в “зелените коридори”, както и на място при големи групи организирани колективи.
Ваксинирането на изявилите желание трудноподвижни хора в областта става чрез личните лекари или с мобилни екипи на здравната инспекция.
Жителите на областта имат възможност да се ваксинират и в имунизационните кабинети, разкрити в трите лечебни заведения за болнична помощ, които работят като “зелени коридори”, посочват от РЗИ-Разград.

ПРОЕКТОНАРЕДБА НА МЗ ПРЕДВИЖДА БЕЛИТЕ РЕЦЕПТИ ДА СЕ ИЗПИСВАТ, КАКТО ЕЛЕКТРОННО, ТАКА И НА ХАРТИЯ
Всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител. Това предвижда проект на Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, информира Zdrave.net.
„С предложената алтернатива ще се осигури и гарантира пълния достъп на населението до лекарствени продукти, включително продължаване на възможността за предписване на лекарствени продукти при домашни посещения на пациенти от лекари“, пише в мотивите към проекта.
От БЛС е направено предложение за създаване на паралелна възможност лекарствените продукти, предписвани на обикновена бяла рецепта, да могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител, заради медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и заради лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение.
Втората промяна в проекта касае протоколите, издавани от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология. Те ще се изпълняват до изтичане на техния срок на валидност, без да е необходимо същите да се преиздават.
„Общият брой на издадените електронни рецепти вече е 500 000“, заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров на среща с ръководството на фирма „Информационно обслужване“, която пусна в действие системата за електронните рецепти. На срещата беше отчетено, че системата вече се използва активно от над 2 300 общопрактикуващи лекари и 2 100 аптеки на територията на цялата страна, информира БНР.

ВЪЗОБНОВЯВАТ ОБУЧЕНИЯТА ПО ПРОЕКТА ПУЛСС
В изпълнение на проект № BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение в спешните състояния“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките рес0урси“ 2014 – 2020 г., от днес, 17 май, в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ се възобновяват обученията на работещите в системата на спешната медицинска помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Обученията бяха временно преустановени през м. март 2020 г. заради пандемията от COVID-19, припомнят от здравното ведомство.
До март 2020 г. пълен петдневен обучителен курс са преминали 1402 служители на Центровете за спешна медицинска помощ и филиалите към тях. Обученията по проекта стартират при стриктно спазване на въведените в страната противоепидемични мерки.
Проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” (ПУЛСС) е финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31.12.2021 г. Бюджетът на ПУЛСС възлиза на 7 000 000 лв.
Основната цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал.

КЛИНИКАТА ПО КАРДИОХИРУРГИЯ В УМБАЛ „СВ. МАРИНА“-ВАРНА ВЪЗСТАНОВЯВА ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ
Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна възстановява плановия прием, съобщи Zdrave.net като се позова на лечебното заведение.
Приоритети на висококвалифицирания лекарски екип, воден от проф. д-р Пламен Панайотов, остават лечението на исхемична болест на сърцето, на митрална клапна патология, аортна клапна стеноза, клапно-съхраняваща операция при аневризма на аортния корен, едноетапно оперативно лечение на предсърдно мъждене, минимално инвазивна хирургия на аортната клапа, хирургично лечение на хроничната и остра сърдечно-съдова патология, както и други сърдечни заболявания при възрастни пациенти – тумори и тромби в сърдечните кухини, междупредсърден септум дефект и др.
През последната година на пандемия, в медицинската литература се появи понятието “collateral damages” – съпътстващи COVID-19 тежки заболявания на хора, които никога не са боледували от вируса. Става въпрос за всички онези пациенти, които поради страха си от инфекцията и нейните последствия, не търсят своевременно медицинска помощ, или не получават такава, допълват от болницата.

МБАЛ “Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ”-СЛИВЕН ЗАКУПИ МОДЕРЕН АПАРАТ ЗА ОБДИШВАНЕ НА НОВОРОДЕНИ БЕБЕТА
МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен закупи модерен апарат за обдишване на новородени бебета и го предостави на Отделението по неонатология, информира БТА като се позова на лечебното заведение.
Според началника на отделението д-р Таня Праматарова, той е с много високо качество, максимално щадящ и съобразен с нуждите и физиологичните особености на новородените бебета.
Това е шестият апарат, с който разполага отделението. Останалите пет работят и са в употреба, но са амортизирани и морално остарели. Използват се ежедневно за спасяване на деца, които са на апаратна вентилация.
През 2020 година в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен в отделението са лекувани 1530 бебета, като над 16 процента от тях са недоносени.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В ЕЛХОВО ОСТАНА БЕЗ УПРАВИТЕЛ
Нито един кандидат не се яви на конкурса за управител на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение е в стабилно финансово състояние, но въпреки това няма желаещи да поемат управлението, съобщи БНР.
Елховската многопрофилна болница “Св. Иван Рилски” е една от малкото финансово стабилни общински болници в страната, като през миналата година е отчетена и печалба. През последните години е закупена нова медицинска апаратура, всеки месец от общинския бюджет се отпускат средства за закупуване на лекарства, уточни кметът на общината Петър Киров. Основният проблем на болницата е липсата медицински персонал. Средната възраст на работещите е около 70 години, млад специалист не е идвал през последните 20 години.
В момента в лечебното заведение се поддържат 6 отделения, включително и отделение по хемодиализа, което обслужва пациенти и от Хасковска област . С решение на Общинския съвет крайният срок за подаване на документи за конкурса е удължен до средата на юни.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ХИПЕРТОНИЯТА
На 17 май за петнадесета поредна година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Инициативата е на Световната лига по хипертония, информираха от Министерството на здравеопазването.
Целта е да се повиши информираността на хората за заболяването и за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане. Тази година се поставя акцент върху предсърдното мъждене като най-често и най-рисково ритъмно нарушение в резултат на артериална хипертония.
Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.
Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира едва в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреди на организма.
Стресът, неправилното хранене и недостатъчното движение са основните фактори за повишаването на кръвното налягане. Статистиката показва, че пада и долната възрастова граница на хипертонията и вече има регистрирани случаи на деца с това заболяване. Това налага обществото все по-ясно да осъзнае ролята на рисковите фактори като наднормено тегло, прекомерната употреба на сол, системна употреба на алкохол и намалена двигателна активност. Промените в хранителния режим и начина на живот могат да намалят риска от здравни усложнения.
По повод Световния ден за борба с хипертонията стартира инициативата „Май месец за мерене” на Международната лига по хипертония (ISH). В България тя ще се проведе за 15-а поредна година с подкрепата на Българската лига по хипертония. „Май месец за мерене” е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане, информират от Българския червен кръст.
През май и юни тази година в 12 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Ботевград, са планирани общо 15 локации за измерване на кръвно налягане на хората. Участниците ща бъдат информирани за рисковете от хипертонията, като получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.