НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.04.2021)

2126 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ
2126 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие. 1163 от тях са установени с PCR, 963 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове за последните 24 часа са общо 15 638. От тях 8983 са PCR, а 6655 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 72; Бургас – 100; Варна – 166; Велико Търново – 57; Видин – 14; Враца – 42; Габрово – 26; Добрич – 86; Кърджали – 34; Кюстендил – 26; Ловеч – 48; Монтана – 45; Пазарджик – 46; Перник – 44; Плевен – 39; Пловдив – 194; Разград – 26; Русе – 92; Силистра – 22; Сливен – 36; Смолян – 23; София област – 63; София град – 522; Стара Загора – 157; Търговище – 16; Хасково – 45; Шумен – 55; Ямбол – 30.
Към момента у нас потвърдените случаи на новия коронавирус са общо 384 887. Активните случаи са 65 754. Излекуваните лица са вече 304 033, от които 3642 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 9195. От тях 801 се намират в интензивни структури.
Общо 634 129 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от тях . 13 755 са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 12 828 лица-медицински служители. 37 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 7 от тях са установени при лекари, 14 – при медицински сестри, 8 – при санитари, 1 – при фелдшер и 7 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавиус, са 15 100. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 121.

Богдан Кирилов съобщи: НАЦИОНАЛНИЯТ ВАКСИНАЦИОНЕН ЩАБ НЯМА ДА БЪДЕ РАЗПУСКАН
Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи в телевизионно интервю, че Националният ваксинационен щаб няма да бъде разпускан. Очаква се той да има заседание в понеделник, съобщи БНР.
На този етап няма индикация ваксинацията с ваксината на „АстраЗенека“ да бъде прекратена, каза още по bTV Богдан Кирилов.
„Оценката на Европейската агенция по лекарствата към момента показва, че съотношението полза-риск е положително и тя препоръчва прилагането на ваксината в съответствие с разрешението ѝ за употреба, но очакваме становището на ЕМА по отношение на допълнителния анализ, който се извършва, за данните за безопасност“, уточни Кирилов.
Председателят на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Александър Симидчиев коментира междувременно за БНТ, че изпълнителната власт ще решава кои ще са новите членове на Националния оперативен щаб.

ВСИЧКИ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ РАЗПОЛАГАТ С ВАКСИНАТА НА ASTRAZENEKA
Всички общопрактикуващи лекари в област Търговище разполагат с ваксината на AstraZeneka за желаещите да се имунизират. Регулярно се осъществяват ваксинации и с РНК – ваксини, но те все още са в ограничени количества, приоритетно за пациенти с хронични заболявания и такива над 65-годишна възраст, информира БТА като се позова на Регионалната здравна инспекция.
Ваксинацията на записаните в електронния регистър към момента се извършва с ваксината AstraZeneka.
В имунизационния кабинет на РЗИ – Търговище продължава да функционира “Зелен коридор” за желаещите да се имунизират с ваксината на AstraZeneka. Имунизациите се извършват всеки ден от 13:30-16:30 часа без събота и неделя.
По данни на Единния информационен портал днес в област Търговище новите случаи на COVID-19 са 16. Общо 8791 жители на областта са ваксинирани срещу коронавирус до момента. С напълно завършена имунизация са 2088 души.
В трите болници на територията на областта – в Търговище, в Попово и в Омуртаг са настанени общо 127 пациенти, заразени с COVID-19.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ХЕМОФИЛИЯТА
С пускане на червени балони в небето пред Националния дворец на културата в София беше отбелязан днешният Световен ден на хемофилията. Организатор на флашмоба в знак на съпричастност към хората с нарушения в кръвосъсирването беше Българската асоциация по хемофилия.
Целта на инициативата е да се покаже, че хората с хемофилия са единни, че не се различават от останалите, че заболяването не е смъртна присъда и че лицата с подобен проблем могат да живеят нормално. Това обясни председателят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев.
„Искаме да информираме обществото, че тези хора, първо съществуват в обществото, че не трябва да се страхуват от тях, че това е рядко генетично заболяване, не е заразно, тези пациенти могат да бъдат съвсем адекватни членове на обществото, да ходят на училище, да работят. Продължителността на живота им е вече съизмерима с общата популация“, изтъкна Паскалев.
Държавата засега осигурява лекарствата, които не са евтини, но все пак има определен проблем – лечението е до 18 и над 18 години, отбеляза Паскалев. Той уточни още:
„Има профилактика за децата с хемофилия особено с тежките форми. Не така стои въпросът с пациентите над 18 г. Те са ограничени и в профилактиката“.
В знак на съпричастност към хората с хемофилия, привечер в червен цвят ще бъдат оцветени НДК, параклис-мавзолея „Св. Георги“ в Плевен и други сгради в страната.
Защо 17 април е избран за световен ден на хемофилията? На този ден е роден
Франк Шнабел – бизнесмен от Монреал, който е страдал от тежка хемофилия. През 1963 г. той основава в Монреал Световната федерация по хемофилия (WFH). Неговата цел е била да подобри лечението и грижите за „стотиците хиляди хемофилици“ в световен мащаб. В негова чест като международен ден на хемофилията е избран рожденият му ден.