НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.03.2022)

3 565 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ ОТ COVID-19 НА 16 МАРТ
1 949 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие – 875 от тях са установени с PCR, а 1 074 – с бързи антигенни тестове. 70,50% от новите случаи, доказани през изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
За изминалото денонощие са направени общо 16 422 теста – 3 585 от тях са PCR, а 12 837 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 173; Варна – 232; Велико Търново – 39; Видин – 14; Враца – 48; Габрово – 20; Добрич – 55; Кърджали – 6; Кюстендил – 7; Ловеч – 28; Монтана – 27; Пазарджик – 36; Перник – 27; Плевен – 46; Пловдив – 164; Разград – 19; Русе – 34; Силистра – 46; Сливен – 40; Смолян – 15; София област – 66; София град – 525; Стара Загора – 62; Търговище – 19; Хасково – 54; Шумен – 87; Ямбол – 56.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус в България към момента е 1 119 474, от тях 193 778 са активни. 889 474 са излекуваните лица, 3 565 от които са регистрирани през последните 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2 303-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 278 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 228, от които 84,65 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 329 904 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, като през последното денонощие са приложени 2 342 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 23 741 лица-медицински служители. 40 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие: 7 от тях са установени при лекари, 13 – при медицински сестри, 17 – при санитари и 3 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 222. Нови 26 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 80,77% от починалите лица не са били ваксинирани.

ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ И НЗОК ВЪРВЯТ ПО ПЛАН
Преговорите между Българския лекарски съюз и НЗОК вървят по план и от тях се очаква добър изход. Това стана ясно от думите на председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНТ днес, информира Zdrave.net.
Д-р Маджаров припомни, че в гласувания от парламента бюджет на обществения здравен фонд за тази година има известни промени спрямо досегашните бюджети. „Това е бюджет, който за първи път обърна внимание на огромната маса лекари, които работят в извънболничната помощ, и също насочи много средства към възможността българските граждани да получат повече изследвания в извънболничната помощ“, отбеляза д-р Маджаров.
По отношение на болничната помощ пък според БЛС с настоящия бюджет при по-малко заложени хоспитализации има добра възможност за увеличаване на цените на клиничните пътеки. „Аз вярвам, че ще стигнем до един добър изход от тези разговори, за да дадем едно спокойствие и основа за това, което трябва да се случи в следващите месеци като реформа“, коментира д-р Маджаров, визирайки дигитализацията и останалите анонсирани промени.
Председателят на БЛС се спря и на кадровия проблем в системата: „Проблемът с кадрите е от повече от 10-15 години, имаше период, в който и приемът, и специализациите бяха много свити на фона на по-ранни години и сега вече виждаме тази дупка, която се оформя във възрастовата характеристика на лекарите. В момента между 30 и 50 години имаме не повече от 15-16%, до 18% от лекарите.“
По думите му този проблем трудно ще бъде решен бързо, но трябва да се положат усилия, които да дадат старт за решаването му.
Д-р Маджаров засегна проблема с хронично болните, като посочи, че те имат необходимост от терапия, която не бива да бъде прекъсвана.
По отношение на работата на украински бежанци като медици у нас пък той отново заяви, че според БЛС процедурата по признаване на квалификацията трябва да се съкрати времево, без да се опростява.

С МЕСЕЦ Е УДЪЛЖЕНА ПРОВЕРКАТА НА РАЙОННАТА ПРОКУРАТУРА В СЛИВЕН ПО СЛУЧАЯ С ВЪРЗАНИ БЕБЕТА В МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“
С месец е удължена проверката на Районната прокуратура в Сливен по случая с вързани бебета в Детското отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, съобщи говорителят на прокуратурата Христина Блецова, цитирана от БТА.
Проверката бе възложена на областната дирекция на МВР в Сливен на 22 февруари, като целта й е да провери дали е налице престъпление срещу личността. В указания срок следва да бъдат снети обяснения от лицата, имащи отношение към случая, и да се изиска относимата към казуса болнична документация.
Районната прокуратура в Сливен се самосезира по случая по журналистически материали, според които има данни за нехуманно отношение към бебета. От МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ посочиха, че в лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране (връзване) на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница.

МИНИСТЪР АСЕНА СЕРБЕЗОВА Е НОМИНИРАНА ЗА ПОСТА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА 75-ТАТА СЕСИЯ НА СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА АСАМБЛЕЯ
Българският министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова е номинирана за поста вицепрезидент на 75-тата сесия на Световната здравна асамблея (СЗА), която ще се проведе през месец май 2022 г. Предложението е на регионалния директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге, направено по време на заседанието на Постоянния комитет на Регионалния комитет на Световна здравна организация, съобщиха от МЗ.
Съгласно процедурните правила на всяка редовна сесия Асамблеята избира президент и петима вицепрезиденти (представители на 6-те региона на СЗО). Те имат същите правомощия и задължения като президента на асамблеята, когато го заместват.
Световната здравна асамблея е върховният орган на Световната здравна организация, който определя политиките, взима крайните решения и ръководи финансовата политика на организацията. На сесиите се обсъждат докладите на Изпълнителния съвет и се дават указания относно проблеми, за които може да се изискват по-нататъшни действия, проучване, изследвания или доклади.
България за първи път получава предложение за заемането на толкова висок пост в организацията, което е признание за приноса на страната ни в търсенето на работещи решения в световната здравна политика и сигурност, смятат от МЗ.

ОТ 21 МАРТ ОТПАДА ИЗИСКВАНЕТО ЗА „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“ ЗА ВСЯКАКВИ ДЕЙНОСТИ И МЕРОПРИЯТИЯ В БЪЛГАРИЯ
Считано от 21 март, понеделник, отпада изискването за „зелен сертификат“ за всякакви дейности и мероприятия в България, ограничени до момента, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От същата дата присъственото обучение във висшите училища ще се провежда при следните условия:
– въведено е обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи;
– създадена е организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията.
Остава изискването за редовно проветряване, дезинфекция на помещенията и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите.
Със същата заповед от 29 март отпада изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната.

ОТ 1 ЮЛИ НЗОК ЩЕ АДМИНИСТРИРА ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ.
От 1 юли Националната здравноосигурителна каса ще администрира предоставянето на помощни средства за хората с увреждания. Това обяви управителят на НЗОК проф. Петко Славчев по време на изслушване в Народното събрание, информира БНР.
“Съгласно закона за Бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година, процесите по отпускане, отчитане, контрол, заплащане на помощните средства и ремонти на тези средства за хората с увреждания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, ще бъдат осъществявани от Националната здравноосигурителна каса, считано от 1 юли 2022 година, въз основа на механизъм и стандарти за качество, като средствата за това се предоставят от Държавния бюджет с трансфер чрез Бюджета на Министерството на здравеопазването”, изтъкна проф. Салчев. Той добави, че в момента се работи по програма за електронно предписване, отпускане, ремонт и заплащане на помощните средства към “Информационно обслужване”.

КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТХВЪРЛИ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА НУЛЕВА ДДС СТАВКА ЗА ЛЕКАРСТВАТА И МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
Комисията по здравеопазването в 47-о Народно събрание отхвърли законопроекта на „Възраждане“, с който се предлага нулева ДДС ставка за лекарствата и медицинските изделия, с 8 гласа „за“, 1 „против“ и 8 „въздържал се“. За това информира Zdrave.net.
Проектът беше подкрепен от ДПС, но с много сериозни забележки. „Лекарствените продукти са с регулирани от законодателя цена, затова там може да се разчита, че цените ще бъдат намалени“, каза д-р Хасан Адемов.
„Пазарът на лекарства е за 5 млрд. лв. миналата година. Това означава, че трябва директно да отпишем 1 млрд. лв. ДДС-то е един от малкото данъци, които могат да бъдат събрани“, заяви доц. Ивайло Христов от „Има такъв народ“.
Според председателя на комисията и депутат от „Продължаваме промяната“ доц. Антон Тонев намаляването на ДДС не е най-добрият инструмент да се помогне на уязвимите групи. „Намаляването на ДДС не помогна за намаляване на цените в други бизнеси. Икономистите смятат, че намаляването на ДДС подпомага повече бизнеса, отколкото крайния потребител“, аргументира се той.
Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов пък заяви, че намаляването на ставките ще остане за обсъждане за по-благоприятни условия, защото на този етап ще намали баланса в целия живот на държавата.
Срещу законопроекта се обявиха от Министерството на финансите, които заявиха, че намаляването на ставката не води до автоматично намаляване на цените или до увеличаване на доходите на лицата. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев от своя страна заяви, че Министерството на здравеопазването също не подкрепя законопроекта. Той подчерта, че с цел намаляване цените на лекарствените продукти НЗОК заплаща по-ниската стойност между договорената в рамковите споразумения, сключени от министъра на здравеопазването в качеството му на Централен орган за покупки в сектор „Здравеопазване“, и стойността, на която лекарствените продукти са доставени на изпълнителя на болнична медицинска помощ, независимо дали той е възложител по Закона за обществените поръчки.
Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев подчерта, че Здравната каса не подкрепя законопроекта освен заради изложените до този момент доводи, но и защото европейската директива задължително казва, че ДДС ставката не може да бъде по-ниска от 5%.
В становището си от Асоциацията на производителите и търговците с медицински изделия и помощни средства заявяват, че усилията на законодателя следва да се насочат към промени в Закона за интеграция на хората с увреждания и Правилника за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания относно медицинските условия, експлоатационните срокове и необходимите документи за помощни средства, за които лицата с увреждания ползват целева помощ и в издаването съответните заповеди на ресорния министър, с която се утвърждават пределните размери/лимити на помощите.

Проф. Ива Христова: НЕ ОЧАКВАМЕ ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ ДА СЕ РАЗРАСТВА
„Заболеваемостта от грип, като цяло в страната, намалява в последните няколко седмици. Но в отделни области има епидемични взривове. Тенденцията е по-скоро за намаляване на инфектираните. Затова не очакваме грипната епидемия да се разраства.“ Това каза в интервю за Clinica.bg проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
По думите ѝ голяма част от доказаните епидемични взривове са от свързани помежду си случаи. „Става въпрос за предаването на вируса от човек на човек в сравнително затворени колективи. Засегнати са предимно децата и подрастващите – от 0 до 4 годишна възраст и от 5 до 14 години. Две респираторни инфекции трудно създават епидемии по едно и също време. Напоследък имахме покачване на вълната от грип и ОРЗ, след като нивата на заболеваемост от COVID-19 започнаха да спадат. Така беше и през лятото на 2021 г., когато в референтната лаборатория доказвахме с PCR вируси, които обикновено се откриват в зимния сезон. Сега, във връзка със силно спадналия брой на случаите от коронавируса зачестяват тези на грип“, изтъкна проф. Христова. Тя добави, че епидемиолозите са предупреждавали още миналата есен, че през този зимен сезон ще има грип за разлика от 2021 г. Основната причина е, че много слабо се спазват противоепидемичните мерки.
Специалистката подчерта, че грипът е сериозно заболяване, защото може да протече тежко и да доведе до усложнения – може да бъде засегнат белия дроб, миокарда, синовиалната мембрана и да се получат артрити, перикардити, водещи дори до сърдечна недостатъчност.
В Националната референтна лаборатория до момента са типизирани вируси само от тип А (H3N2).
„Основните профилактични мерки, освен противогрипната ваксина, за която вече е късно, е носенето на маска, спазването на дистанция и поддържането на хигиената на ръцете. Така можем да пресечем пътя на вирусите те да се предават и циркулират“, изтъкна проф. Ива Христова.