НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.03.2021)

ОЩЕ 106 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
24374 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 2734 от тях са установени с PCR, а 1640 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 19 214. От тях 10 861 са PCR, а 8353 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 188; Бургас – 316; Варна – 287; Велико Търново – 119; Видин – 34; Враца – 118; Габрово – 45; Добрич – 63; Кърджали – 40; Кюстендил – 76; Ловеч – 64; Монтана – 109; Пазарджик – 120; Перник – 77; Плевен – 169; Пловдив – 299; Разград – 30; Русе – 132; Силистра – 103; Сливен – 67; Смолян – 89; София област – 180; София град – 1225; Стара Загора – 131; Търговище – 13; Хасково – 119; Шумен – 107; Ямбол – 53.
Към момента в България са доказани общо 287 568 случая на новия коронавирус, от които 47 173 са активните случаи. 228 816 са излекуваните лица. 1757 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
7600 са общо пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни структури се намират 612 от тях.
345 994 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента, като от тях 4287 са поставени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е констатиран при 10 973 лица-медицински служители. Нови 106 случая са регистрирани през последното денонощие. 28 от тях са установени при лекари, 41 – при медицински сестри, 26 – при санитари и 11 – при друг медицински персонал.
11 579 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. 107 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа.

НАД 24 МЛН. ЛЕВА ОТПУСНА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА 36 000 ФЛАКОНА РЕМДЕСИВИР
Над 24 милиона лева отпусна правителството на днешното си редовно заседание за закупуването на ремдесивир. Министерският съвет прие Решение за одобряване сключването на договор за осигуряване на лекарствения продукт ремдесивир, предназначен за лечение на коронавируса. Със средствата ще се осигурят 36 000 флакона от медикамента, при месечна доставка на 6000 флакона за период от 6 месеца, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Осигуряваме парите за ремдесивир, за да са спокойни хората“, заяви по време на заседанието премиерът Бойко Борисов.
„Анализът на епидемичната обстановка в страната показва, че през последните седмици се наблюдава ръст на заболеваемостта от коронавирусната инфекция, като пропорционално нараства и броят на хоспитализираните пациенти, при които е необходимо прилагането на лекарствения продукт“, изтъкна министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Той подчерта, че с осигуряването на количествата от лекарствения продукт здравната система ще бъде обезпечена с терапевтични възможности за справяне със заболяването.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ НИ ДАРИ КОМПЛЕКТИ ЗА ТЕСТ „ВСИЧКО В ЕДНО“
Министерският съвет взе Решение за одобряване на проект на Договор за дарение на комплекти за тест за антиген „всичко в едно” за диагностика на COVID-19 на България от Европейската комисия, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър.
Дарението ще бъде извършено чрез инструмента Emergency Support Instrument (ESI) за подпомагане на държавите-членки за справяне в борбата с коронавируса, включително чрез осигуряване ваксини за всички европейски граждани. Инструментът ESI е използван и за осигуряването на комплекти за тест за антиген „всичко в едно” за диагностика на COVID-19.
Съгласно Договора, ако Бенефициентът реши преди или след доставката на комплектите, че не се нуждае от цялото или част от количеството, трябва да информира Комисията. Всички освободени количества се преразпределят между държавите членки под координацията на Комисията.

297 ВРЕМЕННИ ИМУНИЗАЦИОННИ ПУНКТОВЕ ЩЕ РАБОТЯТ С ИНТЕРНЕТ-БАЗИРАНАТА ПЛАТФОРМА „COVID-19 РЕГИСТРАЦИЯ ЗА ВАКСИНАЦИЯ“
Ясни са временните имунизационни пунктове, които работят с интернет-базираната платформа „COVID-19 Регистрация за ваксинация“. Това се разбира от наредба на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Техният брой е 297, информира Zdrave.net.
В наредбата изрично записано, че лицата, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, могат да заявят желанието си за това при общопрактикуващия си лекар или във временен имунизационен пункт. Желание за ваксиниране може да се заяви и чрез интернет-базираната платформа.
Пунктовете са разположени във всички области на страната и се намират в Регионалните здравни инспекции и лечебните заведения у нас.
От допълнената заповед става ясно, че е намален броят на временните пунктове за ваксинация, като те вече са 367 на фона на 384 от предното изменение на заповедта.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕДЛАГА СЪЗДАВАНЕТО НА ЦИФРОВО ЗЕЛЕНО УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА БЕЗОПАСНО СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В РАМКИТЕ НА ЕС ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА
Европейската комисия предлага създаването на цифрово зелено удостоверение за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19. То ще представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, е получило отрицателен резултат от теста или е преболедувало COVID-19. То ще бъде налично безплатно в електронен формат или на хартиен носител, съобщи Zdrave.net като се позова на информация от Европейската комисия.
Удостоверението включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността му. Комисията ще създаде портал с цел да се гарантира, че всички удостоверения могат да бъдат проверявани навсякъде в ЕС, както и ще съдейства на държавите-членки при техническото изпълнение на удостоверенията.
Цифровото зелено удостоверение ще обхваща три вида удостоверения — удостоверения за ваксинация, удостоверения за направен тест (NAAT/RT-PCR тест или бърз тест за антигени), и удостоверения за лицата, преболедували COVID-19. Те ще се издават в електронен формат или на хартиен носител. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа необходимата ключова информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на удостоверението. Комисията ще създаде портал и ще съдейства на държавите-членки да разработят софтуер, който органите могат да използват за проверка на всички удостоверения навсякъде в ЕС. Личните данни на притежателите на удостоверение не преминават през портала, и не се запазват от проверяващата държава членка.
Удостоверенията ще бъдат достъпни безплатно и на официалния език или езици на издаващата държава-членка и на английски език.

ПО-СТРОГИ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ В ОБЛАСТИТЕ ЛОВЕЧ И ГАБРОВО
Със заповед на Регионалната здравна инспекция в Ловеч от полунощ са въведени по-строги ограничителни мерки, съобщи БНР. Учениците от V до XII клас преминават на дистанционно обучение до 2 април, ресторантите и заведенията ще работят само до 22:00 ч., забраняват се масови мероприятия на закрито.
Заради преустановяване на репетициите и изявите в читалищните клубове, клубовете за народни хора и други самодейни организации за любителско изкуство те излизат на протест днес срещу предприетите по-строги мерки.
Самодейците ще протестират пред сградите на Регионалната здравна инспекция и областната администрация и настояват, ако има мерки, те да са еднакви за всички, поясни председателят на Народното читалище “Бяла Анаста – 2016” Кристиян Костов. По думите му по-строгите мерки са дискриминационни: “Фитнесите могат да работят, магазини, фабрики с по 200 души могат да работят, театрите и кината, музеите, библиотеките също. Само ние и то от самодейното изкуство сме затворени. Тук има противопоставяне на между професионалисти и самодейци.”
В област Габрово учениците от V до XI клас преминават към онлайн обучение до 2 април. В електронна среда ще учат и студентите от Техническия университет, с изключение на практическите обучения и изпити. Ограничават се масовите прояви на закрито и открито. На събирания от частен характер могат да присъстват до 15 души.

НОВ СЛУЧАЙ НА ПОЧИНАЛ СЛЕД ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
За втори случай на починал човек след имунизация с ваксината на „Астра Зенека“ в Благоевград, информира Zdrave.net като се позова на БНР.
47-годишният мъж е починал на 16 март, след като на 11 март заедно с майка си бил имунизиран с ваксина от първата спряна партида на “АстраЗенека”. Той не е съобщил да има придружаващи заболявания.
От няколко дни мъжът имал температура. Снощи получил стягане в гърдите, обадил се на майка си и тя го намерила мъртъв. Смъртта му е констатирана на 16 март, около 22:30 часа от екип на Център за спешна медицинска помощ в Благоевград.
“За случая са уведомени Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата. Причината за смъртта ще стане ясна при аутопсия, която може да се направи след разрешение на близките”, посочи директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов.
Вчера беше съобщено и за 54-годишна жена, която е починала в МБАЛ – Благоевград няколко дни след ваксинация. За нея обаче се предполага, че тя вече е била заразена с коронавирус, който е протекъл скоротечно.
Миналата седмица 57-годишна жена почина в Пловдив след поставяне на ваксина на “АстраЗенека” и здравните власти временно спряха имунизацията с тази ваксина.
Изчакват се резултатите от аутопсията и становището на ЕМА преди да бъде подновена ваксинацията с продукта.

Д-р Десислава Кателиева: НЗОК ДА НАМЕРИ НАЧИН ЗА БЪРЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИ С ДВУСТРАННА ПНЕВМОНИЯ, КОИТО ИМАТ ОТРИЦАТЕЛЕН PCR ТЕСТ
„Здравната каса трябва да преосмисли политиката си и да намери начин чрез клинична пътека да могат да се хоспитализират бързо и пациентите с двустранна бронхопневмония, които са със симптомите на COVID- 19 , но са с отрицателен PCR тест, както и отрицателен антигенен тест, защото сега те не могат да се хоспитализират в болница в COVID отделенията, а такива случаи има десетки“, каза в предаването „Преди всички“ на БНР д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.
„Ние не можем с часове да хоспитализираме тези пациенти, същият проблем е и при личните лекари, които също не могат да лекуват тези пациенти, които им ги връщат в къщи, а те не могат да се лекуват при домашни условия, защото се нуждаят от венозни антибиотици, те имат дихателна недостатъчност“ , поясни още д-р Кателиева. Тя изтъкна, че в момента има проблем с приема в интензивните отделения, които са препълнени: „Там има и пациенти с други заболявания, но лавинообразно растящият брой болни поставя пред проблем интензивните отделения, а тези отделения не могат да се увеличат лесно“.
Д-р Кателиева смята, че сме закъснели с мерките, те са тотално разхлабени, освен това ваксинацията е спряна, така че дори да има трети локдаун, предстоят две тежки седмици, в които Спешната помощ ще се задъхва.
Д-р Кателиева съобщи още, че пристигат често и пациенти, ваксинирани с “АстраЗенека”, които са с тежки паник атаки: “Те пристигат с паник атаки, а те не са болни, но се страхуват. В повечето случаи ваксината не е причина за разболяване, за загиване, ваксината в цял свят спасява човешки животи. Така че, хората трябва да се ваксинират, но да са тествани преди това, че са здрави.”

РЕКОРДЕН БРОЙ ЗАРАЗЕНИ С COVID-19 В ПАЗАРДЖИК
Кметът на Пазарджик Тодор Попов изпрати предложение до образователния министър за издаването на заповед, с която децата от задължителната предучилищна подготовка да могат да отсъстват по преценка на родителите. Днес в областта беше отбелязан рекорд – 120 заразени с коронавирус за последното денонощие, съобщи БНР.
От направените 148 теста заразените с COVID-19 са над 80%. Такава стойност не е отчитана в региона от началото на пандемията. В най-тежките месеци от втората вълна през ноември и декември миналата година максималните положителни резултати бяха малко над 100 и то при направени двойно повече тестове.
Тревожна остава ситуацията в здравните заведения. В единствената триажна зона в областта в пазарджишката многопрофилна болница леглата са изчерпани и има списък от чакащи.
С оглед на пандемичната обстановка, кметът Тодор Попов настоява през министъра на образованието за издаването на нарочна заповед за ограничаване на присъствената форма на обучение на 5 и 6-годишните деца, по преценка родителите им. Очаква се свикване и на областния оперативен щаб.