НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.02.2022)

Министър Сербезова: ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА РАЗПОЛАГА С ДОСТАТЪЧНО ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИ С ПОСТ-COVID СИНДРОМ
В Националната здравно-информационна система не се събира информация за броя случаи на пациенти с пост-COVID синдром, но здравната ни система разполага с достатъчно възможности за тяхното лечение и рехабилитация. Това казва здравният министър проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от ДПС Халил Летифов, информира Zdrave.net.
Министър Сербезова обръща внимание на факта, че симптоматиката при пост-COVID синдрома може да се припокрива с тази при много други състояния и единствено лекуващият лекар може да определи какви диагностични и терапевтични интервенции могат и трябва да се приложат при конкретния пациент.
„В случай, че здравословното състояние и индикациите при тези прояви налагат хоспитализация и болнично лечение, в зависимост от специфичните характеристики и потребности, лечението се извършва по съответните съществуващи клинични пътеки“, отбелязва проф. Сербезова.
Също така министърът подчертава, че с промени в Наредба 9 от 2019 г. за определяне на пакета дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, е създадена и нова клинична пътека – № 267 – „Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след лечение от COVID-19“, което дава възможност за пълноценно възстановяване при подходящи медицински грижи на преболедували коронавирусна инфекция.
В заключение проф. Сербезова отбелязва, че регламентираните към момента медицински дейности, които се заплащат от НЗОК, са достатъчни като вид и обем, за да задоволят потребностите на нуждаещите се от възстановяване след коронавирусна инфекция здравноосигурени български граждани.

257 265 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
5 023 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие – 2 641 от тях са установени с PCR, а 2 382 – с бързи антигенни тестове. 74,72% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани. Това сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общо 25 067 са тестовете, направени през изминалото денонощие – 6 392 от тях са PCR, а 18 675 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 133; Бургас – 386; Варна – 757; Велико Търново – 116; Видин – 48; Враца – 142; Габрово – 87; Добрич – 102; Кърджали – 38; Кюстендил – 42; Ловеч – 82; Монтана – 85; Пазарджик – 98; Перник – 69; Плевен – 159; Пловдив – 455; Разград – 36; Русе – 143; Силистра – 87; Сливен – 122; Смолян – 24; София област – 155; София град – 1 016; Стара Загора – 235; Търговище – 94; Хасково – 125; Шумен – 126; Ямбол – 61.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 054 566, от които 257 265 са активни. 762 522 са излекуваните лица, 5 078 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
Общият брой на пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, към момента е 5 639, от тях 594 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 639, от които 83,88% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Общо 4 260 171 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, 5 407 от които са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е доказан при общо 22 696 лица-медицински служители. 107 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: 30 от тях са установени при лекари, 29 – при медицински сестри, 20 – при санитари, 1 – при фелдшери и 27 – при друг медицински персонал.
34 779 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 93. От починалите лица 89,25% не са били ваксинирани.

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 В СТРАНАТА Е 1198 НА 100 ХИЛЯДИ ДУШИ НАСЕЛЕНИЕ НА ДВУСЕДМИЧНА БАЗА
Заболеваемостта от COVID-19 в страната е 1198 на 100 хиляди души население на двуседмична база. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести, информира БТА.
Област Кърджали е в червена зона по ниво на заболеваемост – 250-500 на 100 хиляди души, а останалите области са в тъмночервена зона.
Според картата на епидемичната обстановка в страната, разделена на пет региона и указваща заетостта на болничните легла за интензивно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, регионът на областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян, са с най-ниска заетост в сравнение с останалите. Регионът се намира в етап две. Останалите четири региона са в етап три по заетост на болнични легла.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ФИНАНСИРА ОБУЧЕНИЕТО НА 500 СПЕЦИАЛИЗАНТИ ПО ЕВРОПРОЕКТ
500 договора е сключило МЗ със специализанти за финансиране на обучението им за придобиване на специалност. Това става ясно от отговор на министър Асена Сербезова на въпрос от депутата Николина Ангелкова за изпълняваните от ведомството проекти по оперативни програми на Европейския съюз, информира Zdrave.net.
Договорите са сключени по проект „Специализация в здравеопазването“, който е с бюджет 5 852 900 лв.
Проектът дава възможност на лица, започнали обучението си за придобиване на специалност, да продължат и завършат обучението си. Подкрепят се лекари специализанти, лекари по дентална медицина специализанти, специализиращи медицински сестри и акушерки.
От началото на проекта до момента са сключени 500 договора. В съответствие с клаузите на договорите за финансиране, на участниците в проекта се заплащат такси за теоретично и практическо обучение и се предоставя стипендия на лица без доходи в размер на две минимални работни заплати на месец.

ФИНАНСОВАТА КОМИСИЯ ПРИЕ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2022
По-малко от час отне на депутатите да разгледат всички предложения за промени в бюджета на НЗОК за 2022 г. , направени между първо и второ четене, съобощи Zdrave.net. По традиция, всяко от тях, направено от опозицията, бе отхвърлено. Такъв бе случаят с предложените от „Възраждане“ допълнителни 6 млн. лв. за зъбни протези, както и със сходно предложение от страна на ДПС, които пък поискаха 2 млн. лв. от резерва на обществения здравен фонд да се предвидят за същото.
Отхвърлено бе и предложение на ДПС в бюджета да бъдат включени 7,2 млн. за лекарите по дентална медицина, които да се изплащат под формата на месечни COVID добавки от по 600 лв.
Същата съдба сполетя и предложението на проф. Ангелов и проф. Балтов от ГЕРБ за двойно увеличение на допълнителните средства, изплащани на лекарите, професионалистите по здравни грижи и санитарите в болниците за времето на обявена епидемична обстановка. Така в рамките на тази година, в случай, че депутатите не решат друго в пленарната зала, допълнителни средства в брутен размер към заплатите си ще получават работещите в болница лекари (600 лв.), професионалисти по здравни грижи (360 лв.) и санитари (120 лв.), както и магистър-фармацевтите от болничните аптеки (600 лв.) и помощник-фармацевтите (360 лв.).
Така финансовата рамка на НЗОК за тази година остана във вида, в който бе приета на първо четене в парламента.
Известни промени обаче бяха направени по някои текстове от Закона за бюджета. Така например, отпадна текстът, според който скъпоструващите лекарства за домашно лечение, за които бе предложено да се изведат в отделна група сред заплащаните от НЗОК медикаменти, ще се утвърждават от Надзора на Касата по списък, предложен от управителя ѝ.
В разрез с традицията, не бяха приети и някои предложения, дошли от депутати от управляващата коалиция. Така например бюджетната комисия отхвърли предложение на доц. Антон Тонев и група народни представители за изплащане на COVID бонусите на помощник-фармацевтите, дължими за 2021 г.
Прието беше обаче предложение механизмът за предвидимост и устойчивост, който НЗОК прилага по отношение на лекарствата, да бъде приложен и по отношение на медицинските изделия. Това на практика бе единствената точка, по която бяха разменени реплики между депутатите. Доц. Тонев заяви, че идеята е да се въведе уредба на ниво закон по отношение на медицинските изделия, заплащани от Касата извън стойността на медицинската услуга. „Те следва да бъдат регламентирани, за да има ясни и прозрачни условия, ред и критерии, като това може да бъде направено в договорите на болниците. Считам че е редно да го има и в НРД“, коментира той. Аргументи „против“ изказаха депутати от ГЕРБ. В крайна сметка обаче предложението бе подкрепено от бюджетната комисия.

СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ АЛАРМИРА ЗА ЛИПСА НА ВАЖНА ВАКСИНА ЗА БЕБЕТА
Една от двете ваксини, свързани с ротавирусните гастроентерити, не е доставена до общопрактикуващите лекари. Ваксините не са взаимозаменяеми и се прилагат по точно определена схема за начало и край на имунизирането, така че липсата на едната не може да се компенсира с другата. За това алармират в отворено писмо от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), информира Zdrave.net.
От писмото става ясно още, че проблемът е липсата на сключен договор с дистрибутора на ваксината.
„Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени, както вече посочихме, се затваря порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество“, се казва в писмото, адресирано до здравния министър, главния държавен здравен инспектор и парламентарната Комисия по здравеопазването.
„Не знаем дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля.
Настояваме и вярваме, че ще предприемете необходимите мерки, отговорните за осигуряване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в много бърз порядък да направят така, че да бъдат възобновени доставките“, казват още от НСОПЛБ в писмото си.

Министерство на здравеопазването: ПРИ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ Е НАЛИЧНА ЕДНА ОТ РОТАВИРУСНИТЕ ВАКСИНИ ЗА БЕБЕТА
При личните лекари е налична една от ротавирусните ваксини за бебета. Това казаха за БТА от пресслужбата на Министерството на здравеопазването в отговор на въпрос за липсваща ваксина.
По-рано днес от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари сигнализираха, че липсва една от ваксините, която е на двудозов прием и се поставя до определена възраст на бебетата. Двете ваксини не са взаимнозаменяеми, посочиха лекарите. Ваксината е в рамките на изпълнението на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България.
МЗ е изготвило и одобрило нов проект на Национална програма за профилактика на ротавирусните гастроентерити в Република България (2022-2025 г.), който предстои да бъде разгледан от Министерския съвет, посочиха още от пресслужбата на МЗ. Към момента Законът за държавния бюджет на Република България за 2022 г. не е приет и до 31 март 2022 г. ще се прилага Законът за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. За всичко това от МЗ са информирали НЗОК и са предложили дейностите по осигуряването на ваксини да продължат до приемането на бюджета за 2022 г. и, респективно, до одобряването на новата Национална програма.
МЗ и НЗОК продължават диалога по темата, допълниха от пресслужбата.

Проф. Илко Гетов: ВЪРВИМ КЪМ ЕДНОКРАТНИ ГОДИШНИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
„Оттук нататък се говори за еднократно годишно поставяне на ваксина срещу COVID-19, по подобие на сезонната грипна ваксина“. Това заяви пред bTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. В допълнение той поясни, че в САЩ вече се работи по създаването на комбинирана ваксина срещу коронавирусна инфекция и грип. Експертът бе категоричен, че вече се очакват и вариантни ваксини – те ще бъдат двувалентни и тривалентни, информира Zdrave.net.
Проф. Гетов информира още, че ЕMA вече разглежда и първото лекарство срещу инфекцията – Paxlovid на фирмата „Пфайзер“. По думите му, то ще може да се приема от пациенти, при които няма нарушение на бъбречната и чернодробната функция и лекуваните с него ще трябва да се следят по време на терапията и след нея. Според него лечението с това лекарство вероятно ще бъде провеждано в амбулаторни условия, но препаратът няма да се предлага в аптечната мрежа. Проф. Гетов припомни, че терапевтичният курс ще трябва да се започне още при първите симптоми. „Клиничните проучвания показват, че за 3 дни приложение това лекарство намалява смъртността 10 пъти“, каза още той и обясни, че медикаментът действа подобно на терапиите при ХИВ инфекцията, като спира репликацията на вируса. Освен това очакванията са той да действа на всички варианти на вируса. Проф. Гетов изрази мнение, че е възможно лекарството да бъде налично у нас още през март.
„Смъртността у нас е много висока и това се дължи на множество фактори – външни, вътрешни, на системата, на начина на живот, на нивото на индивидуалното ни здраве, на обществото. Нещата при нас са трагични“. Така експертът коментира темата за високата смъртност от COVID-19 в България. Той сравни данните за страната ни с данните за Австрия. За 28 дни в Австрия са били регистрирани 840 000 нови случая и 470 починали от коронавирус. За същия период новите случаи у нас са 212 000, а починалите – 2344. Драстична е и разликата в нивото на ваксинация – в Австрия за 28 дни са поставени 772 000 дози ваксини, а у нас за същия период – 229 000 дози ваксини, каза проф. Гетов.

Доц. Михаил Околийски: В НАЦИОНАЛНИЯ ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ Е ПРЕДВИДЕНА МОДЕРНИЗАЦИЯ И РАЗВИТИЕ НА ПСИХИАТРИЧНАТА ПОМОЩ
Половината от всички психични заболявания започват около 14-годишна възраст, а разпространението на депресията се удвоява сред хората над 65-годишна възраст, но в България достъпът до услуги за превенция е нисък. Това каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България по време на онлайн дискусия „Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния“. Дискусията е организирана по инициатива на СЗО, със съдействието на неправителствени организации, информира БТА.
По думите на доц. Околийски 75 на сто от българите, потърсили помощ при депресивно разстройство, са съобщили, че не получават адекватна помощ. На всеки 10 хиляди човека в света има по-малко от един специалист по психично здраве, посочи още доц. Околийски. По думите му финансирането за психично здраве е по-малко от един процент от бюджета за здравеопазване. От началото на опита да има услуги в общността в страната ни, все още липсва добра комуникация между отговорните институции. Центровете за психо-социална рехабилитация трябва да бъдат близо до населени места, добави доц. Околийски. По думите му в условията на COVID пандемия никой не е помислил за психичното състояние на работещите “на първа линия”, а те са в много висок риск от Синдрома на бърнаут. Не беше помислено и за психическото състояние на възрастните хора, които останаха по домовете си, добави още той.
В Националния план за възстановяване и устойчивост е предвидена модернизация и развитие на психиатричната помощ, като с 30 млн. лв. ще се подкрепи Националната стратегия за психично здраве, посочи доц. Околийски. Стратегията предполага развиването на различни услуги в общността, обучения, координация на социална и здравна сфера. Другата ключова област е създаване на здравно обучение на децата от I до XII клас, като целта е те да придобият знания, нагласи и умения да се справят с кризи в отношенията, да знаят как да се пазят от недоброжелателно влияние, както и знания по отношение на депресията, добави доц. Околийски. Тъгата от загуба на близък човек може да има опустошителни последствия върху младежите, допълни той.

ЛЕКАРИ ОТ РУСЕ ИЗЛЯЗОХА С ОТВОРЕНО ПИСМО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД МЕДИЦИ
Лекари от Русе излязоха с отворено писмо срещу насилието над медици, в което призовават институциите да говорят помежду си и да говорят с гражданите, за да се намери решение на проблемите, които пораждат насилие над медици.
„Никой от нас не е дошъл да навреди, а да помага. Това за нас е призвание, още от момента, в който сме избрали да станем лекари. Ние сме в служба на обществото“, заявиха медици от УМБАЛ „Канев“, цитирани от Нова телевизия.
„Зад една затворена врата повечето хора си представят неща, които са част от тяхното въображение. Отношенията между медици и близки на пациенти породиха спекулации и слухове. Всъщност написахме това отворено писмо, не само за да назовем проблемите , но и да дадем предложения как да бъдат решени те“, обясниха от болницата. Те искат да започне диалог между пациенти, институции и граждани, информира Zdrave.net.
Медиците не могат да си обяснят защо лекари и пациенти остават толкова противопоставени, след като са в една и съща система – тази на здравеопазването.
„Всичко се свежда до лошата комуникация и липсата на доверие в лекарите, а такова лечение е обречено на неуспех. Вербалната и физическа агресия въздейства на всички лекари, а всеки загубен пациент се преживява заедно с близките“, смятат от лечебното заведение. Оттам са категорични, че кампаниите, които се провеждат сега да не остават само на хартия, а на хората да се обяснява спокойно какво представлява лечебния процес, как се преминава от доболничната помощ към болничната, какво всъщност са медицината и лечението.
„Голяма част от лекарите, които изготвиха това писмо, са млади лекари, които са избрали да останат не само в България, а и в Русе. На тези млади колеги трябва да се даде един силен тласък. Нещата не опират само до заплащане, а до условия на труд“, казват още медиците.

Столична РЗИ в свое становище: НЕ Е ВЯРНА ИНФОРМАЦИЯТА НА МАЯ МАНОЛОВА ЗА СКЛЮЧЕНИ ПЛАТЕНИ ДОГОВОРИ С КОЛЕКТОРСКИ ФИРМИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ЕПИДЕМИОЛОГИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ
Не е вярна информацията на Мая Манолова за сключени платени договори с колекторски фирми за извършване на епидемиологични проучвания. Това се казва в писмено изявление на РЗИ – София по повод изнесена информация от Мая Манолова, информира агенция „Фокус“.
В становището на СРЗИ се казва: “Във връзка с публично изнесената информация от страна на г-жа Мая Манолова за сключени платени договори с колекторски фирми за извършване на епидемиологични проучвания, Ви информираме, че изнесената информация е невярна. В хода на пандемията РЗИ-София многократно отправяше апел за набиране на доброволци, които да подпомогнат дейността за карантиниране на заразените и контактни лица. Обема на обработваната информация е огромен и е непосилен предвид тежкия кадрови дефицит, в който работи Столичната РЗИ. На призивите ни за доброволен труд откликнаха както физически лица така и фирми, сред които има две, в чийто предмет на дейност присъства и събиране на вземания. Информираме Ви, че всички физически лица и фирми, които полагат доброволен труд в помощ на Регионалната здравна инспекция, имат сключени договори за обработка на лични данни, изискуеми от Закона за защита на личните данни. РЗИ-София благодари на всички физически лица и фирми, които полагаха и продължават да полагат безвъзмезден труд във връзка с пандемичната обстановка, което дава възможност на хиляди граждани да получат болничните си листове навреме и да не бъдат заплашвани от уволнение.“

ОБЩО 347 БРЕМЕННИ, РОДИЛКИ И ДЕЦА СА БИЛИ ОБСЛУЖЕНИ В ЗДРАВНО-КОНСУЛТАТИВНИЯ ЦЕНТЪР ЗА МАЙЧИНО И ДЕТСКО ЗДРАВЕ В УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“
Общо 347 бременни, родилки и деца са били обслужени в Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД за миналата година, съобщават от лечебното заведение. Центърът работи в съответствие с разработената Национална програма за подобряване на майчиното и детското здраве и предоставя информационни и специализирани медицински консултации, както и домашни посещения за деца с увреждания, с хронични заболявания или недоносени до 1 година. Това съобщи координаторът на Центъра Константина Костова, информира Zdrave.net.
В Деня на „Доброто“, който се чества всяка година на 17 февруари по инициатива на международните благотворителни организации в света, Костова отбеляза, че 276 от всички пациенти на Центъра са деца на възраст от 0 до 18 години с различни здравословни и психологически проблеми. Сред най-често наблюдаваните хронични заболявания са: епилепсия, белтъчно-калорийно недохранване, ДЦП, спинална мускулна атрофия, хиперактивно разстройство, умствена изостаналост, синдром на Даун, парализа на Бел и детски аутизъм.
Децата, които се нуждаят от психологична и социална подкрепа, са с девиантно поведение, с поведенческо разстройство, невроза или специфични разстройства на развитието, подчерта Костова. По думите ѝ сред пациентите на Центъра са и деца, които са трудно отглеждани в домашна среда, както и с вредни навици като употреба на алкохол и наркотици, и суицидно поведение. Болшинството от тях се насочват и към Отдел „Закрила на детето” за дългосрочно проследяване и подкрепа, ако е необходимо.

ПРЕДСТОИ ПРОВЕРКА В „МБАЛ-БЛАГОЕВГРАД“ ЗАРАДИ СИГНАЛ НА ДЕПУТАТА ИВАЙЛО МИРЧЕВ
В педиатричното отделение на „МБАЛ-Благоевград“ ще бъде извършена проверка след сигнал на депутата от ДБ Ивайло Мирчев. Това става ясно от отговора на министър Асена Сербезова до депутата, публикуван на страницата на парламента.
Детското отделение към „МБАЛ-Благоевград“, което е единствено в цялата област, тъне в мръсотия и мизерия, липсват отопление и топла вода, бельо за леглата, а пациентите „уплътняват“ дограмата с подръчни материали и одеяла. Това твърди депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. По думите му, постъпилите в отделението трябва да се грижат сами за отоплението си, като носят печки от дома си, защото парно няма, а в стаите е студено. Същевременно Мирчев посочва, че през септември 2021 г. МБАЛ Благоевград е провела обществена поръчка за доставка на природен газ за нуждите на болницата на стойност 438 784,20 лв. без ДДС.
Мирчев отбелязва още, че за периода декември 2020 г. – декември 2021 г. са направени няколко големи дарения на над 300 комплекта спално бельо за нуждите на болницата и в частност на детското отделение, които по думите му към днешна дата липсват. Във връзка с тази информация депутатът пита здравния министър какви действия ще бъдат предприети за изясняване на ситуацията в лечебното заведение.
Данните, предоставени от проф. Сербезова обаче, се разминават драстично с информацията на Ивайло Мирчев. Според информацията, предоставена на здравния министър от лечебното заведение, болницата се отоплява на природен газ от 2012 г., като само през миналата година е получено дарение от шест допълнителни бойлера, които са монтирани в педиатричното отделение според волята на дарителите.
„Дограмата в целия корпус е PVC. На отваряемите части на прозорците са поставени комарници, както и щори. От дружеството информират, че през последните години не са постъпвали оплаквания от страна на персонал и пациенти за студени помещения, липсващо парно или топла вода. Съгласно изготвения в лечебното заведение План за пожарна безопасност в отделенията е забранено използването на електрически уреди, внесени отвън“, пише министър Сербезова в отговора си до депутата. По отношение на спалното бельо пък от отговора индиректно става ясно, че проблем действително има. „Относно направените дарения от спално бельо, те са предоставени на COVID отделенията съгласно волята на дарителя“, казва здравният министър. В заключение обаче проф. Асена Сербезова заявява: „Изнесената от Вас информация, касаеща лечебното заведение, ще бъде доведена до знанието на компетентните контролни органи за извършване на проверка“.

ОСЪДИХА НА ЕДНА ГОДИНА И 4 МЕСЕЦА ЗАТВОР МЪЖ, ПОВРЕДИЛ КИСЛОРОДО-ПОДАВАЩА ИНСТАЛАЦИЯ В УМБАЛ- СТ. ЗАГОРА
В Стара Загора осъдиха мъж, повредил кислородно-подаваща инсталация в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, информира БТА като се позова на съобщение от прокуратурата.
Обвиняемият Ж.И. се е признал за виновен, че на 20 ноември м.г. в Стара Загора е направил опит да отнеме чужди движими вещи, с които е закрепена кислородно-подаваща инсталация, собственост на лечебното заведение. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив.
Районният съд в Стара Загора е одобрил внесено споразумение, постигнато между защитника на обвиняемия и Районна прокуратура -Стара Загора. На извършителя е наложено наказание “лишаване от свобода” за срок от една година и 4 месеца при първоначален строг режим на изтърпяване. Определението на съда е окончателно, добавят от прокуратурата.