НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.02.2021)

748 ИЗЛЕКУВАНИ ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА РЕГИСТРИРАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
1349 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 873 от тях са установени с PCR, а 476 – с бързи антигенни тестове. През последните 24 часа са направени общо 11 604 теста, 5578 от които са PCR, а 6026 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 52; Бургас – 158; Варна – 50; Велико Търново – 13; Видин – 4; Враца – 53; Габрово – 14; Добрич – 19; Кърджали – 11; Кюстендил – 47; Ловеч – 10; Монтана – 7; Пазарджик – 40; Перник – 31; Плевен – 59; Пловдив – 129; Разград – 4; Русе – 11; Силистра – 17; Сливен – 43; Смолян – 13; София област – 38; София град – 353; Стара Загора – 52; Търговище – 2; Хасково – 49; Шумен – 41; Ямбол – 29.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 232 096. От тях 24 069 са активни. 198 324 са излекуваните лица. 748 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 3 513 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 284 от тях са настанени в интензивни структури.
Общо 81 338 са поставените до момента дози от ваксините срещу COVID-19 в България. 3902 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 9905 лица-медицински служители. 39 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие, от които 7 са установени при лекари, 20 – при медицински сестри, 6 – при санитари и 6 – при друг медицински персонал.
9703 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Нови 32 случая са регистрирани през последните 24 часа.

Министър Ангелов: НЕ ОТЧИТАМЕ НАТИСК ВЪРХУ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТИТЕ ВРАЦА, МОНТАНА И ВИДИН ПО ОТНОШЕНИЕ ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
„Не отчитаме натиск върху лечебните заведения в областите Враца, Монтана и Видин по отношение лечението на пациенти с коронавирусна инфекция. Регистрираме единствено повишени нива на заболеваемостта на територията на област Враца. Всички болници са обезпечени с достатъчно количества лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии във Враца, където проведе среща с директорите на трите регионални здравни инспекции, отговарящи за изпълнението на Националния ваксинационен план в района. Здравният министър коментира, че не е удовлетворен от темпа на ваксиниране срещу COVID-19, а сред причините посочи факта, че част от записаните за имунизация граждани не се явяват в конкретния ден, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Като недобра практика той определи и поведението на някои лични лекари, които препоръчват на своите пациенти да не се ваксинират: „За мен като лекар това е неразбираемо, защото всеки загубен човешки живот е загуба за цялата държава. В този смисъл грешна е стратегията да изчакаме недоверието ни да се превърне в доверие. Ние лекарите сме полагали клетва да опазваме човешкия живот и да се облягаме в решенията си на науката. Науката днес казва, че ваксините са сигурни и ще гарантират нормалния ни живот, когато ваксинираме поне 70% от населението.“
За да се избегне забавяне в цялостния ваксинационен процес и за да се осигури по-бърз достъп до ваксина на лица от уязвимите групи, от Националния ваксинационен щаб са предложили на министъра да стартира и четвърта фаза от Националния ваксинационен план. В нея попадат възрастни хора на и над 65-години и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Това съобщи проф. Ангелов и уточни, че в кратки срокове предложението ще бъде обсъдено на експертно ниво и ще бъде взето окончателното решение.
Най-късно в началото на март ще заработи модулът в Единния информационен портал за регистрация на желаещите да бъдат имунизирани. Системата ще дава възможност всеки гражданин, независимо в коя точка на страната се намира, да избере ваксинационния пункт, в който да бъде имунизиран. Платформата представлява своеобразна електронна регистратура, като въвеждането ѝ значително ще улесни хората, беше категоричен Ангелов.
По отношение на личните лекари здравният министър коментира, че те ще получат отговор на всички свои въпроси, касаещи ваксините и ваксинационния процес, така че да проведат една информативна и спокойна кампания сред пациентите от листите си.
В отговор на журналистически въпрос за трагедията с шестнадесетгодишното дете, което почина при токов удар, проф. Ангелов заяви: „Сигурен съм, че проверката ще стигне до истината. Това, което мога да обещая, е, че ако бъде установена нередност, към която отношение има лечебното заведение, ще съм абсолютно безкомпромисен в наказанията, които ще наложа.“

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ДОГОВАРЯ ДО 15 СЕПТЕМВРИ ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА, КОИТО ЗАПЛАЩА
Ежегодно в срок до 15 септември Министерството на здравеопазването да провежда договаряне с притежателите на разрешения за употреба (ПРУ) на лекарствените продукти, за които заплаща ведомството. Това предвижда Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 34 от 2005 г. за реда за заплащане от държавния бюджет на лечението на българските граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, информира Zdrave.net на 17.02.2021 г.
За целта на интернет страницата на министерството ще бъде публикувана покана до притежателите на разрешения за употреба за представяне на предложения. Те ще се разглеждат от комисия, определена от министъра на здравеопазването. Самите преговори ще се правят по изготвен график.
Със Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., се извършиха промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които засягат лекарствените продукти, заплащани от бюджета на Министерството на здравеопазването. Според новите правила за лекарства за лечение на СПИН, на инфекциозни заболявания, на заболявания извън обхвата на Закона за здравното осигуряване, за които стойността, заплащана от бюджета на МЗ, се изчислява чрез групиране, в което не участват продукти на други ПРУ, ежегодно се сключват рамкови споразумения. С тях се определя максималната стойност, до която съответният лекарствен продукт може да се доставя на Министерството на здравеопазването по реда на Закона за обществените поръчки.
Изключение от новото правило са генеричните лекарствени продукти, ваксините за задължителни имунизации и реимунизации, ваксините по специални показания и при извънредни обстоятелства, специфичните серуми, имуноглобулините и други биопродукти, свързани с профилактиката на заразните болести.
Процедурата по сключване на рамкови споразумения има за цел оптимизиране на разходите на МЗ при закупуване на лекарствените продукти, които се заплащат от бюджета на ведомството, е посочено в мотивите към наредбата.

КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРИЕ ЗАКОНОПРОЕКТА, РЕГЛАМЕНТИРАЩ ДЕЙНОСТТА НА ПСИХОЛОЗИТЕ
С 11 гласа „за“ парламентарната здравна комисия прие Законопроекта, регламентиращ дейността на психолозите.
„С този закон регулираме професията на психолозите – тема, която отдавна се поставя на вниманието на общността“, заяви пред Zdrave.net председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.
Според законопроекта психолог може да упражнява професията си само при условие, че е вписан в регистър на правоспособните психолози. Професията ще може да се упражнява, само ако психологът притежава квалификация бакалавър, магистър, доктор по психология или е доктор по психологическите науки и е вписан в регистъра на правоспособните психолози.
Дейността на психолозите ще се осъществява при спазване на стандарти, които ще се приемат от Общото събрание на Дружеството на психолозите. Те ще бъдат съобразени с международните стандарти и добрите практики в съответните професионални направления на психологическите дейности, а за всяко професионално направление ще има отделен стандарт, предвижда законопроектът.
Действащото в България законодателство не съдържа подробна уредба на професионалната дейност на психолозите, е посочено в мотивите към внесения законопроект. В тях е записано още, че в същото време у нас има немалко специалисти, които не са завършили психология и нямат нужната квалификация, за да осъществяват интензивна намеса върху човешката психика, а това може да нанесе труднопредотвратими вреди. Законът цели да предпази потенциалните пациенти и клиенти от некомпетентно въздействие от лица без квалификация, гласят още мотивите.

Пенка Георгиева: БЛАГОДАРНА СЪМ, ЧЕ ПОЛУЧИХМЕ РАЗБИРАНЕ ЗА ПРИОРИТЕТНОТО ВАКСИНИРАНЕ НА ТРАНСПЛАНТИРАНИТЕ ПАЦИЕНТИ СРЕЩУ COVID-19
„Все още нямаме отговор от Националния ваксинационен щаб дали ще има възможност за по-бързо ваксиниране на трансплантираните пациенти, но имах лична среща с председателя на щаба проф. Красимир Гигов и той взе присърце казуса, като увери, че в най-скоро време ще разгледат нашето предложение“, посочи в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР на 17.02.2021 г. Пенка Георгиева от пациентска организация “Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните (АТО) „Бъдеще за всички”.
Пациентски организации „Заедно с теб“ и АТО „Бъдеще за всички“ настояха в писмо до председателя на Националния ваксинационен щаб и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция Медицински надзор трансплантираните пациенти да бъдат ваксинирани с предимство срещу коронавируса.
„Ангажимент на държава е след като е вложила толкова време, усилия и средства в тези пациенти, да защити техния живот, на тези, които желаят. Това са около 600 души, някои от тях по медицински причини не биха се ваксинирали, но вече имаме запитвания от други, които желаят да се ваксинират. Тук включваме освен органно трансплантираните, но и тези с транплантирани стволови клетки. Вече се прави ваксинация в Гърция на транплантирани, във Виена българите, които са белодробно трансплантирани и се проследяват в тяхната болница, вече имат издадени препоръки дали трябва да се трансплантират, но решението го вземат те”, сподели Пенка Георгиева.
“Смятам, че това е недоглеждане у нас да не се ваксинират приоритетно трансплантираните, но пък съм благодарна на проф. Красимир Гигов, че откликна веднага на поставения казус”, подчерта тя.

ОЩЕ ЕДИН ИМУНИЗАЦИОНЕН КАБИНЕТ СЕ РАЗКРИВА В БЛАГОЕВГРАД
Още един имунизационен кабинет се разкрива в Благоевград и така местата за имунизация вече са 19. Една трета от вече ваксинираните имат поставена и втора доза. Новият кабинет ще работи в Регионалната здравна инспекция в града, съобщи БНР.
Първи в него ще се имунизират преподавателите и администрацията на Югозападния университет в Благоевград, потвърди директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов, който даде информация и за хода на ваксинацията до момента:
„В момента върви имунизацията на педагози и преподаватели от Югозападния университет, училища плюс социални домове. Като приключим втора фаза, надявам се до една седмица, ще започнем и трета фаза“, уточни д-р Калоянов.
Към момента в областта са ваксинирани близо 2000 медици, учители и хора от социални институции, като една трета от тях са получили и втора доза. Повечето от поставените ваксини са на „Пфайзер/Бионтех“, а за третата фаза са осигурени предимно на „АстраЗенека“.
„Дори и да има застъпване във фазите, нито един желаещ няма да бъде върнат, тъй като целта е да бъдат имунизирани максимален брой хора”, заяви д-р Калоянов.
Продължава тенденцията на плавно нарастване на броя положителни проби за коронавирус в областта. Хората със симптоми обаче не са много. Настанените в лечебни заведения са 175, в интензивни сектори са само 7 пациенти.

ЗАСИЛЕН Е КОНТРОЛЪТ ПО СПАЗВАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В ОБЛАСТ ПЕРНИК
Регионалната здравна инспекция съвместно с представители на Агенцията по безопасност на храните извършват проверки на територията на всички общини в област Перник, съобщи БНР.
Още през миналата седмица на кметовете са изпратени предписания и служители от общините да се включат в проверките. Целта е да се създаде плътен контрол, каза директорът на здравната инспекция д-р Александър Златанов.
„Моето лично впечатление от резултатите от проверките , че едно ниво сме по на висота от преди няколко месеца по отношение спазването на мерките – и в транспортните средства, и в автогарите, които проверяваме и които проверихме, и в магазините“, изтъкна здравният шеф.
246 са активните случаи в региона. През последното денонощие с положителни тестове са 31 перничани. В болнични заведения се лекуват общо 83-ма души. Болниците сега са по- подготвени – и кадрово и с медикаменти, смята д–р Златанов.
Първо имат повече опит, второ като че ли стресът попремина в хората, които се грижат за болните с коронавирус и може би се опитваме малко по- прецизна да бъде хоспитализацията- да бъдат хоспитализирани хора, които действително се нуждаят от хоспитализация, допълни Златанов.

ИЗБРАХА УПРАВИТЕЛИТЕ НА БУЛ БИО“ И 5 СПЕЦИАЛИЗИРАНИ БОЛНИЦИ ПО НОВИТЕ КРИТЕРИИ
Министерството на здравеопазването публикува резултати от избора на управители от конкурси на „Бул Био“ и 5 специализирани болници по новите критерии, информира Zdrave.net.
Това са „Бул Био“ – д-р Румен Кофинов, СБАЛПФЗ – София област – д-р Кирил Палавеев, Белодробната болница в Троян – д-р Цветомила Дудевска, Белодробната болница в Перник – д-р Величка Кадийска, Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания за продължително лечение и рехабилитация „Цар Фердинанд І“ (с. Искрец) – Людмила Тодорова и на Детската специализирана белодробна болница ‘Царица Йоанна“ в Трявна – д-р Георги Илиев. С избраните управители са сключени договори за управление за следващите три години.