НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.02.2020)

860 ДУШИ ПОИСКАХА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА НОВИЯ КОРОНАВИРУС НА ГОРЕЩАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ НА МЗ
860 обаждания са получени на информационната телефонна линия, която Министерството на здравеопазването отвори на 11 февруари т.г. за въпроси на граждани и организации относно епидемията с коронавирус COVID-19, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Най-често българските граждани търсят информация от лекар-епидемиолог относно предстоящи пътувания в Азия – Тайланд, Виетнам, Япония и други държави с регистрирани случаи на новия коронавирус. Особен интерес е налице по отношение на личните превантивни мерки и предпазни средства, които трябва да се предприемат и използват, в това число и на летищата.
Голяма част от обажданията са свързани с осъществяването на 14-дневната карантина при съмнения за COVID-19. Въпроси задават и работодатели, чиито служители или се завръщат от засегнати страни, или им предстои да заминат. Консултации с епидемиолога, отговарящ на информационната телефонна линия на МЗ, търсят и медицински специалисти. Постъпват и редица запитвания дали стоки и пратки от Китай крият рискове за заразяване с коронавируса.
Горещата телефонна линия 02 807 87 57 е отворена от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8:30 до 17:00 часа).

НЕТОЧНОСТИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР 2020-2022 СА ИЗЧИСТЕНИ
Управителният съвет на Българския лекарски съюз и Националния съвет на Националната здравноосигурителна каса изчистиха неточностите в Националния рамков договор 2020-2022. Преговарящите подписаха съвместен Протокол с промените, които ще намерят място в Анекса към НРД 2020-2022, съобщиха от пресцентъра на БЛС.
“Болничният престой на нито една клинична пътека не е променен”, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и добави, че се въвежда се отлагателен период за въвеждането на видеозаснемане на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност “Офталмология“.
Или както следва:
• При ревматологичните Клинични пътеки №:89,90, 91 болничният престой се връща на 2 дни. Отпада задължителното изискване за КАТ или ЯМР( Компютърна аксиална томография или Ядрено магнитен резонанс) за отчитането на посочените пътеки.
• В КП №50.1; 50.2 “Диагностика и лечение на исхимичен мозъчен инсулт без тромболиза” минималният болничен престой се връща на 4 дни.
• Въвежда се диференцираната цена за процедура №3:“Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене”. Или: за не повече от 30% от обема на случаите по КПр № 3 на всяко лечебно заведение, на база съответния месец на дейност през 2019, НЗОК заплаща цена от 720 лв.
Гореизложените корекции влизат в сила от 1 март 2020 г.
Въвежда се отлагателен период за въвеждането на видеозаснемане на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност “Офталмология”. Така от 1 май изпълнителите на БМП, задължително ще правят видеозапис чрез оперативния микроскоп при определени оперативни интервенции.( КП № 132 и 135). Записът ще се съхранява от лечебното заведените. За АПр. № 19 (катаракта) редът и условията за наблюдение, както и срокът за въвеждане на видеозаписа предстои да се изготвят съвместно от БЛС и НЗОК.
От 1 май 2020 г. влизат в сила завишени цени на две клинични пътеки в Кардиохирургията:
• КП №: 119.1 “Оперативни процедури при комплексни сърдечни малформации с много голям обем и сложност в условия на екстракорпорално кръвообращение, при лица над 18 години” – цената от 13 500 лв. става 16 500 лв.
• КП №: 120.1 “Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след операция” цената от 13 500 лв. става 17 500 лв.

Зам.-министър Жени Начева: ПОДГОТВЯМЕ НОВА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ, НО СЕКТОРЪТ Е НАПЪЛНО РАЗЕДИНЕН
“Много трудно в сектора се постига консенсус по която и да е тема. Която и тема да подхванем, има диаметрално противоположни мнения“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на дискусията „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“, която се проведе днес, информира Zdrave.net.
Зам.-министър Начева заяви, че във връзка със следващия програмен период на Европейската комисия, министерството работи по нова здравна стратегия, която ще бъде представена на обществено обсъждане. „Необходим е консенсус, за да може на базата на тази стратегия да се развият всички останали документи, сред които са медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика“, каза още Жени Начева.
Според депутата от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов визия се гради с мисъл за 15-30 години напред. „На нас ни трябват конкретни, начертани стъпки, които да се следват. Едва, когато разполагаме с единна електронна здравна система обаче можем да говорим за надграждане или демонополизиране на Здравната каса“, каза той. По думите му създадената вече Здравна карта е изключително важна, но не допринася за адекватното разходване на средства именно поради липса на електронна информационна система.
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че когато е била въведена сегашната система, надеждата е била да се плаща за качество, а не само за преминал пациент, но това не се е случило. „Това доведе до сегашната ситуация, да се смята, че плащането за преминал пациент е нещо лошо, а забравяме, че тогавашното финансиране доведе до незаинтересоваността на персонала към пациентите, които бяха лекувани по местожителство, без възможност да отидат на друго място.Искрено се надявам, че занапред няма да говорим само за индексиране на цени, но и за свършена работа и качество“, каза д-р Маджаров.
За да има справедливост в сектора трябва да се гарантира, че частник, който ползва публичен ресурс, ще спазва същите правила като държавните и общинските лечебни заведения, заяви членът на Надзорния съвет на НЗОК проф. Григор Димитров. „И санкциите, и привилегиите трябва да са еднакви, без значение дали собствеността е частна или държавна“, каза той.
“Искаме здравна реформа, базирана на експертност и опит”, заяви адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация, която е и един от организаторите на дискусията. Тя заяви, че ще събере всички предложения и ще ги представи в Министерството на здравеопазването.

ОТРИЦАТЕЛНА Е ПРОБАТА ЗА НОВИЯ КОРОНАВИРУС НА УКРАИНСКИЯ ГРАЖДАНИН, НАСТАНЕН В УМБАЛ – СТАРА ЗАГОРА
Отрицателна е пробата за новия коронавирус на украинския гражданин, настанен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” Стара Загора. Това е съобщил директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Пробата е получена в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ днес, 17 февруари 2020, в 9:20 ч., а в 13:30 ч. резултатът е бил готов.
40-годишният украински гражданин е настанен в Старозагорската болницата за наблюдение след еднократно повишаване на температурата. Той е с постоянно жителство в Стара Загора, но през последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари т.г. Мъжът всеки ден е бил консултиран от епидемиолози, съобщиха от БНР като се позоваха на БТА. “Състоянието му тази сутрин е много добро, няма симптоматика за вирусно заболяване”, коментира проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на Университетската болница.

ПАЦИЕНТ СЕ ДЪРЖАЛ ГРУБО И ОБИЖДАЛ ЛЕКАР ОТ ЦСМП-СОФИЯ
Лекар от столичната „Спешна помощ“ стана жертва на агресия от пациент, съобщи говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ– София Катя Сунгарска, информира Zdrave.net като се позова на Агенция „Фокус“.
„Инцидентът е станал вчера. Получили сме сигнал от „Младист-4“ за човек с болки в сърдечната област. Екипът е пристигнал на място за 9 минути. Изпратили сме реанимационен екип, лекарят е дългогодишен кардиолог. На място той е направил всички изследвания на пациента, установил е, че става въпрос за невралгия“, обясни г-жа Сунгарска. По думите ѝ обаче пациентът е решил, че трябва да бъде болен и не е възможно това да е невралгия. След това е започнал да блъска лекаря и да го разтърсва. Пациентът е бил груб, използвал нецензурни думи и е обвинил лекаря, че е в нетрезво състояние и под въздействието на наркотични вещества.
Катя Сунгарска уточни, че след като лекарят е излязъл от дома на пациента, е повикана полиция. Установено е с дрегер, че твърденията на пациента са неверни. Това е потвърдено и от изследваните кръвни проби в болница “Св. Анна”.
„От началото на годината това е седмият пореден случай на агресия към екип на ЦСМП – София. За съжаление, тръгна тежко и трудно тази година откъм агресия“, коментира Катя Сунгарска.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН ИЗПРАТИ 11 000 МЕДИЦИНСКИ МАСКИ В КИТАЙ
Медицински университет – Плевен изпрати 11 000 медицински маски на китайските си партньори в борбата срещу новия коронавирус. По молба на Ръководството на партньорската Втора Асоциирана Болница към Медицински университет (Second Affiliated Hospital of Chongqing Medical University) в Чонгкинг, висшето училище проведе бърза благотворителна акция за набиране на средства за закупуване на предпазните средства, от които болничните заведения в Китай се нуждаят най-спешно в борбата със заразата, информира Clinica.bg.
Маските са подарък за болницата в Чонгкинг, Китай в израз на подкрепа към партньорите за овладяване на епидемията, като съществува готовност за нови пратки на необходими медицински изделия, посочиха от МУ-Плевен.
Според официално изявление на китайското външно министерство страната има остра нужда от спешни доставки на медицински изделия, за да се справи с епидемията от коронавирус. Няколко страни, сред които Франция, Обединеното Кралство, Япония, Южна Корея и Русия вече са изпратили медицински изделия и оборудване за Китай.