НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.01.2022)

5 267 ПАЦИЕНТИ С ДОКАЗАН COVID-19 СА ПРИЕТИ В БОЛНИЦИ, 557 ОТ ТЯХ СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ ИЛИ КЛИНИКИ
2 379 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа, от които 616 са установени с PCR, а 1 763 – с бързи антигенни тестове. 77,30% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 15 035, от тях 2 719 са PCR, а 12 316 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 111; Бургас – 131; Варна – 233; Велико Търново – 32; Видин – 9; Враца – 36; Габрово – 46; Добрич – 3; Кърджали – 16; Кюстендил – 15; Ловеч – 27; Монтана – 22; Пазарджик – 54; Перник – 80; Плевен – 37; Пловдив – 153; Разград – 4; Русе – 38; Силистра – 16; Сливен – 48; Смолян – 18; София област – 85; София град – 975; Стара Загора – 137; Търговище – 3; Хасково – 26; Шумен – 10; Ямбол – 14.
Общо 820 608 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, 151 477 от тях са активни. Излекуваните лица са 637 045, от които 1 239 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 267 пациенти с доказан COVID-19, 557 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Новопостъпилите в болнично заведение лица са 177, от които 83,62% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 4 007 018, от тях 3 719 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 18 864 лица-медицински служители. 23 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие: три от тях са установени при лекари, девет – при медицински сестри, три – при санитари и осем – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 32 086. Нови 44 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 93,18% от починалите лица не са били ваксинирани.

Д-р Николай Брънзалов: НАТИСКЪТ ВЪРХУ БОЛНИЦИТЕ СЕ ПОВИШАВА ВСЕКИ ДЕН
Пикът на заразените с Омикрон ще бъде около 5 март, като тогава се очаква броят им да достигне 70 000 на ден. Това каза пред bTV математикът от БАН проф. Огнян Кунчев, като обаче се застрахова, че изготвеният от него модел е на база емпирични данни от 20 декември, информира Zdrave.net.
„Моделът показва какво ужасно нещо може да се случи, ако оставим нещата на самотек. Това, което може да спре този пик, е локдаун или ако хората се ваксинират“, заяви проф. Кунчев.
Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов заяви, че натискът върху болниците се повишава всеки ден. „Омикрон определено е доста по-заразен, но нека не коментираме толкова стряскащи данни, защото в тях влиза и т.нар. скрита заболеваемост, чийто процент въобще не е малък. Най-малкото, не могат да бъдат направени толкова голям брой тестове за 24 часа“, каза той.
Според проф. Кунчев официалните данни на заразените трябва да бъдат умножени по 5, за да имаме реална представа за заболеваемостта в страната.
„При такава прогноза очакваме да се увеличи броят на хоспитализираните деца. Надяваме се други да боледуват леко. Ако не се предприемат мерки за ограничаване на контактите между децата и учителите, логично ще има все повече заразени и деца, които ще разпространяват Омикрон“, каза и д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Според нея е добре да се мине към онлайн обучение, докато започне да затихва вълната.
„По никакъв начин Омикрон не се различава от разпространението на всички останали вируси. Добрата новина е, че протича по-леко. Боледуват обаче по-млади хора“, каза д-р Брънзалов.
Медиците съобщиха, че основно хора, които вече са ваксинирани, ги търсят за бустерна доза, но почти няма нови желаещи за ваксиниране. „Обществото за съжаление е много маргинализирано по отношение на ваксинацията. Има много голям процент колебаещи се и моят призив е към тях да побързат да се ваксинират“, каза още д-р Брънзалов.

МЕДИЦИТЕ ОТ БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА 7 МЕСЕЦА НЕ СА ПОЛУЧАВАЛИ ЗАПЛАТИ
Близо 115 000 лв. дългове към доставчици, от които 34 000 лв. просрочени задължения към електроразпределителното дружество, 7 месеца без заплати за персонала. Това е картината в първите дни на новата година в Болницата за белодробни болести във Варна, информира Zdrave.net като се позова на БНТ.
„Ситуацията е критична от много време, а тези хора, които работят тук, са герои“, коментира управителят на лечебното заведение доц. Христо Ганчев. Той призна, че персоналът е изцяло от пенсионери и единственото, което ги кара да останат тук, е това, че все пак получават пенсии и могат да живеят някак без заплати, докато чакат някой ден да им бъдат изплатени. Друг малък лъч на оптимизъм според доц. Ганчев е постигнатото споразумение с ЕРП за разсрочване на плащанията за електрическа енергия.
По думите на доц. Ганчев издръжката е твърде ниска, малки са и приходите, които могат да осигурят нормалното функциониране на лечебното заведение. Средно на болен са необходими по около 100 лв. на ден, а сега изплащаната сума е от 70 лв.
„Тази разлика от 30 лв. на пациент е голяма, оттам се трупа недостигът“, бе категоричен управителят на болницата.“ Макар и с много трудности, намираме начин да осигурим нафта за местното парно, защото без нея ще се наложи да ползваме ток за отопление, което би ни изправило пред още по-непосилни разходи, допълни специалистът.
„Единствено помощ може да окаже Община Варна, но засега знак за готовност от страна общинските съветници в тази посока няма“, каза още доц. Ганчев. „Не можем да приемаме пациенти с COVID, нямаме условия. Има и оздравителен план, но засега нищо не се случва, а сградата се нуждае и от ремонт“, допълва той.

Андрей Марков: ИМА ГОЛЯМО НАПРЕЖЕНИЕ В МОМЕНТА ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СРЕДСТВАТА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, КОИТО БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА
„Нямаме проблем с разходването на средствата от бюджета на НЗОК за миналата година. Обичайното напрежение между лечебните заведения и Касата не съществува в момента. Т.е. средствата на Здравната каса са изразходвани по предназначение и няма намаление на бюджетите“. Това съобщи зам.-председателят на ББА Андрей Марков след среща между болнични асоциации, БЛС и Надзорния съвет на Касата по повод притесненията за намалени бюджети на лечебните заведения за декември, информира Zdrave.net.
„Установихме обаче, че има голямо напрежение в момента във връзка със средствата за здравеопазване, които би трябвало да се отделят от държавата, и този проблем отново излиза на дневен ред. Виждаме, че смъртността е висока в България, не само заради COVID, виждаме, че персоналът напуска, бягат хората в чужбина заради ниските възнаграждения. Така че имаме нужда от бърза промяна на общия размер на средствата за здравеопазване, за да оцелее нацията“, каза още Марков. Той допълни, че дори задържането на средствата в размера от миналата година, което е обичайна практика до приемането на новия бюджет, е на практика удар върху системата и обществото заради ежедневното увеличаване на разходите. „Трябва да се намери решение с увеличаване на процента за издръжка на лечебните заведения и здравеопазването като цяло“, каза още Марков.
Председателят на НСЧБ Красимир Грудев уточни, че на болниците за декември са изплатени средствата по Методиката и на тези, които не са успели да реализират дейност в пълния си обем при неблагоприятни условия на работа, ще бъдат изплатени средствата до 85%, а на тези, които са успели – до 100% от прогнозните бюджети. Той подчерта, че в началото това не е станало ясно от решението на НЗОК, тъй като в него не е присъствало разпределението на средствата.

СПИРАТ ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В ОБЛАСТИТЕ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ВАРНА
Засега не се очаква обявяване на локдаун във Великотърновска област, съобщи пред журналистите д-р Красимира Петрова, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, след заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, свикано от областния управител. За това съобщи БТА.
Въпреки отчетеното увеличение на заетостта на интензивните легла в Северен централен район, във Великотърновска област този процент е 61,11, посочи д-р Петрова.
“В лечебните заведения в областта са заети 50% от леглата в COVID отделенията за лечение на пациенти в неусложнено състояние и 61,11 процента от леглата в интензивните сектори, съобразно указанията на Министерството на здравеопазването във Великотърновска област не се налага преминаване към четвърти етап – обявяване на локдаун”, каза д-р Петрова, но уточни, че ситуацията е динамична.
В РЗИ са получени писма от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и от общинските болници в Горна Оряховица и Свищов, че има готовност да осигурят още легла за хора, нуждаещи се от интензивно лечение, средно с по около две посочи тя.
На своето заседание щабът е решил от днес да бъдат преустановени плановите операции във Великотърновска област.
От вторник, 18 януари, се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ на територията на област Варна. Това, реши днес Областният кризисен щаб във Варна след проведено онлайн заседание, информира Zdrave.net като се позова на в. „24 часа“
Забраняват се също и свижданията във всички варненски болници, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.
Изключение правят дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.
Забраната не се отнася и за контролните органи при осъществяване на дейността им.

БРОЯТ НА ЛЕГЛАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В СОФИЯ ЩЕ БЪДЕ УВЕЛИЧЕН С ОКОЛО 10%
Броят на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в София ще бъде увеличен с около 10% през тази седмица. Това е една от мерките, които обсъдихме по време на общинския щаб днес заедно с директора на столичната РЗИ д-р Пенчев. Това казва столичният кмет Йорданка Фандъкова в публикация в профила си във Фейсбук.
По думите ѝ съгласно новия противоепидемичен план София се намира на Етап 2, като в него се отчита както процентът на заетите интензивни легла, така и броят заболели, отчетеният ръст и регистрираната заболеваемост в организирани колективи.
От разкритите до момента 1878 легла са заети 63% от местата за неусложнени пациенти и 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болници за осигуряване на медицински персонал, информира още Фандъкова, като уточнява, че директорите на всички общински болници са декларирали готовност да увеличат броя на леглата за COVID-пациенти.
От миналата седмица продължава ръст на COVID заболеваемостта в София с около 30% на седмична база, като заболеваемостта на 100 хил. души е 1756, отбелязва още тя. По думите ѝ училищата и детските градини в София остават отворени, като само отделни училища и детски заведения са затворени заради по-голям ръст на заболели и карантинирани ученици и персонал.
Столичният градоначалник информира още, че с решение на щаба се засилва работата на контролните екипи от общински служители и полицията за носене на маски в градския транспорт.

Проф. д-р Радостина Александрова: ИМА ХОРА, КОИТО НИКОГА НЕ БИХА СЕ ИНФЕКТИРАЛИ С КОРОНАВИРУС
„Грипът не се е променил. Вирусите колкото и да се променят клиничната картина си е една и съща. Грипът у нас започва през октомври и завършва март-април, като основните месеци на грипния сезон са януари и февруари. Няма как сами вкъщи да разграничим дали сме заразени с грипен вирус или коронавирус. Има десетки респираторни вируси и клиничната картина доста трудно може да се разграничи. Това може да стане само с тестове“. Това каза пред Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. д-р Радостина Александрова по повод първите четири случая на сезонен грип тип „Камбоджа“, които вече са доказани у нас, информира Zdrave.net.
По думите на специалистката все още няма достатъчна информация за протичането на едновременно инфектиране с грип и коронавирус.
„Първите данни, че един и същи човек може да бъде инфектиран и с двата вируса, дойдоха от Китай. Те показаха, че трима от всеки четирима инфектирани и с двата вируса много по-бързо и по-сериозно развиват дихателни проблеми. Двата вируса обаче биха могли и да си помагат. Всеки вирус се стреми да надхитри гостоприемника. Беше изказана хипотеза, че грипният вирус е спомогнал за разпространението на коронавируса, защото може да стимулира изявата на входната врата за COVID в горните дихателни пътища. Експериментите показаха, че в тези случаи може да има по-сериозно заболяване, но накрая се оказа, че двата вируса не се засичат в една и съща зона на дихателната система“, каза проф. Александрова. Тя изтъкна, че има хора, които никога не биха се инфектирали с коронавирус. „Започна един проект от 10 световни институции, които издирват двойки, в които единият човек въобще не е бил инфектиран. Тези случаи трябва да са много добре документирани. Ако успеем да изследваме добре и достатъчно голям брой такива хора, това ще отвори вратата към нови профилактични и терапевтични подходи за борба с коронавируса“, изтъкна проф. Александрова. Тя допълни, че поне две фирми работят върху комбинирани ваксини срещу грип и COVID -19 и през октомври миналата година са излезли резултатите от едната, която е постигнала заложените цели, а клиничните проучвания продължават. По думите й, докато се появи комбинираната ваксина, трябва да се имунизираме и срещу грип, а ваксините срещу грип и COVID-19 може да се поставят дори в един и същи ден.
Проф. Александрова съобщи, че е излязъл последния доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, който дава отговор на въпроса колко и кои хора боледуват, въпреки че са били ваксинирани с РНК-ваксини или Janssen. „Докладът обхваща периода от декември 2020 г. до октомври 2021 г. и в него са включени 1 228 664 души, които са напълно ваксинирани. 18 на 10 000 са тези, които са развили COVID, 1,5 на 10 000 са тези, при които заболяването е протекло по-сериозно и 36 души са загубили живота си“, каза тя.
По отношение на информацията за поява на тромбози след поставяне на бустерна доза проф. Александрова заяви, че все още броят на поставени бустерни дози е малък и е нужен е доста по-голяма брой хора, при които има такива прояви, за да се види как стои въпросът с редките събития. „Няма идеален медицински продукт, но идеята е да използваме в най-пълна степен знанията, които имаме, в наша полза“, допълни тя.

Николай Костов: НАЙ-ГОЛЯМ СКОК В ЦЕНИТЕ ЩЕ ИМА ПРИ МЕДИКАМЕНТИТЕ, КОИТО СЕ ПРОДАВАТ БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ
„Проблемът при нас е, че продаваме много регулирани стоки и тези регулирани стоки са с регулирана цена. Не може да се икономисва от нищо. Компенсацията е толкова пренебрежимо малка, че не може да компенсира нищо дори за ноември и декември миналата година“. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред Нова телевизия по повод драстичното увеличение на цените на тока. Той заяви, че като собственик на верига аптеки за декември е платил над 30 000 лева повече за ток в сравнение със същия месец на предходната година, информира Zdrave.net.
„Вероятно ще търсим увеличаване на размера на помощите, но предстои да обсъдим това в бранша“, изясни фармацевтът.
„Има два процеса най-малко, защото увеличаването на разходите касае и производителите. Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои медикаменти – той отразява инфлацията. Това се случва всяка година, но тази година повишените е най-голямо“, каза Костов. По думите му най-голям скок в цените ще има при медикаментите, които се продават без лекарско предписание. „Законът ограничава увеличаването на цените по НЗОК. При козметиката и хранителните добавки може да има неограничено повишение на цените“, допълни Костов. Той съобщи, че проблемът с дефицита на медикаменти се задълбочава.
„Почти цялата група антикоагуланти я няма. 373 лекарства са забранени за износ към момента. Причините са основно производствени. Потреблението е нараснало в пъти на медикаменти като Вентолин и Пулмикорт. Редица лекарства сега се използват за лечение на COVID, а преди – само за специфични случаи, като например тези за астма“, подчерта Николай Костов. Според него няма единна цена за тестовете за коронавирус, тъй като тя зависи от техния вид и произход. „В България няма дефицит на тестове. Най-скъпите струват 15 лв., но има такива и под 10 лв.“, посочи Николай Костов.

БЛС СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА УПРАЖНЕНА ВЕРБАЛНА И ФИЗИЧЕСКА АГРЕСИЯ СРЕЩУ ЛЕКАР ОТ НОВО СЕЛО, ОБЛАСТ РУСЕ
Българският лекарски съюз сезира прокуратурата и настоява за незабавни действия от страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия срещу д-р Ивайло Иванов в кабинета му в с. Ново село, област Русе, информира Zdrave.net.
От клипове, публикувани в социални мрежи, се вижда как двама души влизат в кабинета на общопрактикуващия лекар, започват да го снимат, задавайки му въпроси и в присъствието на медицинската сестра се стига до физическа агресия, придружена от непрекъсната вербална атака и отказ да се напусне кабинета.
Българският лекарски съюз е категоричен, че няма да търпи лекари да бъдат унижавани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата, и настоява законът да бъде приложен с цялата му строгост, заявяват от там.
„Пороят от обидни думи, придружени със закани за убийство и затвор, размяната на юмруци и опита за душене на медицинско лице са недопустими!
Съсловната организация е категорична, че подобна агресия е грозна, унизителна, крайно неприемлива, прекрачва всички граници на нормалността и настоява за бързи действия от страна на прокуратурата. БЛС се ангажира с юридическата защита на д-р Ивайло Иванов, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие. Цялата организация, с всички налични ресурси, ще направи необходимото, за да бъдат подведени под отговорност виновните“, категорични са от съсловната организация.
БЛС припомня, че на телефон 02/ 9 07 07 07 могат да бъдат подавани сигнали за упражнена агресия над лекари и специалисти по здравни грижи. Те ще бъдат незабавно предавани до главния прокурор съгласно подписаното споразумение между БЛС, МЗ и прокуратура на Република България.

ОБЯВИХА КОНКУРСИ ЗА УПРАВИТЕЛНИ ОРГАНИ НА 11 ОБЩИНСКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ВЪВ ВАРНА
Местният парламент във Варна обяви конкурси за управителни органи на 11 лечебни заведения, информира Zdrave.net.
Конкурси са обявени за ДКЦ I „Св. Клементина“, ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. „Аспарухово“, ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ V „Св. Екатерина“, ДКЦ „Чайка“. Ръководители се търсят също за: „Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“, „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“, „Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна“, Дентален център I Варна“ и „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина 1 – Варна“.
Заявленията за участие в конкурсите заедно с необходимата документация се приемат в деловодството на Община Варна, уточняват от Общинския съвет. Срокът за подаване на документите за лечебните заведения е 30-дневен от публикуване на обявата.

34 ПАРАЛЕЛКИ В ОБЛАСТ ПЕРНИК СА ПОД КАРАНТИНА
34 паралелки в област Перник са под карантина към днешна дата, информира БНР като се позова на съобщение от началника на Регионално управление на образованието Ваня Коконова. На 12 от тях карантината изтича днес, 17 януари.
Присъствено днес са се явили 8 387 ученици, което е 89 процента от общия брой ученици в област Перник. Тествани са 6 667 от тях останалите са зелен сертификат, каза началникът на РУО Ваня Коконова. „Имаме 18 положителни проби, 7 от които са потвърдени, две са отрицателни в лабораториите и за 9 се очаква резултатът от лабораториите”, уточни тя.
Отсъстващите заради COVID-19 ученици са 93, което се равнява на 0,8 процента от общия брой ученици в региона. С положителни проби днес са трима учители и един служител от непедагогическия персонал, като общият брой учители с положителни проби към днешна дата е 36, а при непедагогическия персонал с положителни проби към деня са общо 10 души.

НЕДОСТИГ НА ЛИЧНИ ЛЕКАРИ В ОБЛАСТ БУРГАС
В разгара на поредната COVID вълна се оказва, че в някои населени места в област Бургас има недостиг на лични лекари. Миналата седмица стана ясно, че град Созопол е останал само с един общопрактикуващ лекар. Подобно е положението и в община Малко Търново, информира БНР.
275 са необходимите лични лекари за област Бургас, а към момента има сключени договори със 179. Това коментира директорът на Регионалната здравно-осигурителна каса д-р Лъчезар Томов.
„Повече от 30 % от практиките са незаети. Относно броят на сключените договори, към момента най-сериозен недостиг има в Созопол, където след пенсионирането на единия колега общопрактикуващ лекар от 1 януари, там остана само един лекар. По същия начин в община Малко Търново, там също има само един общопрактикуващ лекар, сключил договор с РЗОК. В община Средец има само 5 сключени договора и те са в общинския център. По селата няма сключен договор. Може би и община Царево, където има само 3 общопрактикуващи лекари, сключили договор с РЗОК – Бургас“, поясни д-р Томов.