НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.01.2021)

233 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС КЪМ 17 ЯНУАРИ 2021 Г.
233 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 150 от тях са установени с PCR, а 83 – с бързи антигенни тестове. Общият брой тестове, направени у нас през изминалите 24 часа, са 4628. От тях 3321 са PCR, а 1307 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 14; Варна – 11; Велико Търново – 1; Видин – 1; Враца – 2; Добрич – 10; Кърджали – 1; Кюстендил – 11; Ловеч – 7; Пазарджик – 20; Перник – 3; Плевен – 8; Пловдив – 16; Разград – 3; Русе – 1; Силистра – 23; Сливен – 13; Смолян – 4; София област – 6; София град – 55; Стара Загора – 5; Хасково – 6; Шумен – 5; Ямбол – 1.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 211 736, от които 46 936 са активни. 156 326 са излекуваните лица. 296 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 3485 пациенти. От тях 340 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Общо 18 332 лица у нас са се ваксинирали срещу коронавирусна инфекция. 206 от тях са го направили през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас при общо 9262 лица-медицински служители е доказан новият коронавирус. Шест нови случая са регистрирани през последните 24 часа, един от които е установен при лекар, един – при медицинска сестра, два – при санитари и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 8474. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 17.

У НАС ПРИСТИГНАТ ОЩЕ 18 720 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА ПФАЙЗЕР/БИОНТЕХ
В България утре сутринта ще пристигнат още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер/Бионтех, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Пратката ще бъде приета утре зад сградата на Ръководство на въздушното движение (РВД), откъдето дозите ще бъдат разпределени до всички точки на страната.
След приемането на ваксините в 8,35 ч. брифинг за медиите ще дадат главен държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
По-късно през деня министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще се реимунизира срещу COVID-19. Втората доза ваксина ще му бъде поставена в 11:00 ч. в аудиторията на Клиниката по неврология на УМБАЛ „Александровска“.

Проф. Илко Гетов: НАДЯВАМ СЕ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА ДА ИМАМЕ ЛЕКАРСТВО, КОЕТО ДА ПОМАГА ПРИ COVID-19
„Европейската агенция по лекарствата не се влияе от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. Той поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания.
В предаването „Неделя 150“ проф. Гетов допълни: „Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за са се установи нивото на защита…Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при COVID-19“.
По думите на проф. Илко Гетов коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения.
„Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“, изтъкна специалистът. Според него поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина: „Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“.
Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно.

РЯЗКО НАМАЛЕНИЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Рязко намаление на заболеваемостта от COVID-19 отчитат здравните власти в област Велико Търново. Утре в Регионалната здравна инспекция се очаква доставка на ваксини за реимунизацията на медиците, съобщи БНР.
Заболеваемостта от коронавирус в региона е намаляла под 85 на 100 000 души. За последното денонощие е новодиагностициран само един случай. На болнично лечение в област Велико Търново с усложнения са 59 пациенти с COVID-19.
555 са ваксинираните медици в областта. Утре в РЗИ Велико Търново се очаква доставката на 200 дози от ваксината за реимунизацията на първите ваксинирани медицински сестри и лекари.
Медиците все още могат да заявят желанието си за ваксинация, за да бъдат поръчани дози, поясниха от РЗИ и заявиха, че са готови за тестването на учителите в областта след седмица преди тяхната имунизация.

ДВЕ ОТДЕЛЕНИЯ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА НА БЛАГОЕВГРАД ОСТАВАТ ИЗЦЯЛО ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Две отделения в областната болница на Благоевград остават изцяло за пациенти с COVID-19, а останалите се връщат към основната си дейност. Плановият прием ще бъде ограничен до 50%, информира БНР.
До този момент държавната болница в областния център работеше изцяло като COVID, с изключение на отделенията по гинекология и неонатология.
След заповедта на здравния министър в лечебното заведение се възстановява и плановия прием на пациенти с други заболявания, потвърди директорът на болницата д-р Огнян Митев и уточни: „Инфекциозно отделение и вътрешно отделение остават за пациенти с коронавирусна инфекция, защото, въпреки че много намаляха тези болни, продължава да има пациенти с COVID. Резерва ще бъде отделението „Уши, нос, гърло“ , а пък хирургичното отделение постепенно ще заработи, но не в пълен капацитет, за да можем да осигурим 50% легла при евентуален нов бум на инфекцията“.
Броят на заразените, които имат нужда от болнично лечение е намалял значително. Новите случаи за последното денонощие в област Благоевград са едва 20.