НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.12.2019)

СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
Медицински сестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти от страната протестираха пред Министерски съвет в неделя, 15-и декември 2019 г. Протестът бе организиран от Синдиката на медицинските специалисти, информира Clinica.bg.
Медицинската сестра Мая Илиева, председател на новоучредения синдикат заяви, че ще останат на палатка през МС, докато техни представители не бъдат приети за разговор с премиера Бойко Борисов. От пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че министър-председателят ще се срещне с протестиращите медицински сестри днес по-късно.
“Искаме премиерът Борисов да бъде гарант за това, което на нас са ни обещали, искаме да се променят правилата, искаме да има стандарти, искаме въвеждане на електронна здравна карта. Искаме да можем наистина да работим по тези правила. И разбира се искаме две минимални работни заплати, защото виждате, че нашите колеги заминават навън”, каза вчера Илиева пред БНР. Тя допълни, че на много места вече са постигнати нивата, записани в Колективния трудов договор, в останалите болници ще бъдат увеличени след 1 януари.
„Ние ще продължим да следим какво се случва, за да си решаваме проблемите и да си променяме условията на труд, така че да бъдат адекватни и да отговарят на българското законодателство”, заяви Илиева.

ВДИГАТ С 22% ЗАПЛАТИТЕ В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА”
Ръководството и представителите на синдикалните организации в лечебното заведение подписаха новия Колективен трудов договор (КТД), информира Clinica.bg като се позова на съобщение от болницата.
Изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска” доц.д-р Костадин Ангелов и председателите на синдикалните секции на КНСБ, КТ Подкрепа и НС Защита – д-р Радослав Билюков, д-р Николай Кътев и д-р Андрей Коцев сложиха подписите си под новия Колективен трудов договор. В него е записано, че ще се вдигнат трудовите възнаграждения на всички в лечебното заведение с 22%. Ръстът на възнагражденията ще бъде постигнат с увеличение на два равни транша, реализирани през 6 месеца.

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ТЕЛК – ЛОВЕЧ ПОДАДОХА КОЛЕКТИВНО ОСТАВКИ
Болницата в Ловеч е на път да остане без ТЕЛК, след като служителите колективно подадоха оставки. Рано тази сутрин трима лекари, двама технически сътрудници и една медицинска сестра са депозирали искане за освобождаване от длъжност, информира Zdrave.net като се позова на bTV. Причина за недоволството е връщането на работа на бившата директорка на ТЕЛК – д-р Донка Минкова.
Д-р Минкова беше арестувана в края на януари по обвинение за получаване на подкупи за издаване на фалшиво решение. Тогава окръжният прокурор Валентин Вълков съобщи, че по образуваното преди около година досъдебно производство са събрани доказателства за повдигане на обвинения за получаване на подкуп срещу две лица – председателя на ТЕЛК-Ловеч и лице, действащо като посредник при предаването на парични суми като подкуп за членовете на комисия. Целта е била получаването от множество действително страдащи от различни заболявания лица на завишен процент нетрудоспособност или определяне процент на нетрудоспособност на лица, които не страдат от заболяване, подлежащо на разглеждане от ТЕЛК. По този начин са получавани неправомерно значителни суми за продължителен период, с което са били причинени значителни щети на пенсионния фонд.
Седмица по-късно на мястото на д-р Минкова беше назначена д-р Правда Генова за председател на ТЕЛК-Ловеч. В началото на април мярката на д-р Донка Минкова беше променена от „задържане под стража“ в домашен арест, а през юли – от „домашен арест“ в „парична гаранция“.

250 КОХЛЕАРНИ ИМПЛАНТАЦИИ СА НАПРАВЕНИ ВЪВ ВМА
250 кохлеарни имплантации са направени във ВМА за 15 години. Това отбеляза проф. д-р Венцислав Цветков, ръководител на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести“, по време на официциалното отбелязване годишнината от първата интервенция, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
„За разлика от всички други или от повечето други оперативни интервенции, при кохлеарната имплантация лекуваш и функцията, лекуваш и тялото. Това е много важно, защото даваш перспектива за цял живот“, подчерта проф. Цветков и добави: „Това са 250 оперирани пациенти. Най-малкият ни е на 9 месеца, а най-възрастният – над 70 години. За тези 15 години ние нямаме неуспешна операция, нямаме усложнения или ако сме имали, те са били минимални и сме ги преодолявали.“
Лекари, сестри, пациенти и техните близки заедно отбелязаха този празник, който бе уважен от столичния кмет Йорданка Фандъкова и от г-жа Дарина Владова – съветник по благотворителната инициатива на президента на Република България „Българската Коледа“. Служителите на клиниката бяха отличени от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ” Е В ТОП 4 НА ЦЕНТРОВЕТЕ ПО ЕПИЛЕПСИЯ В СВЕТА
Лечебното заведение я получава като дарение от националната благотворителна кампания „Българската Коледа”, обясни неврорентгенологът д-р Марин Пенков, ръководител на Отделението по образна диагностика. По думите му, дарената апаратура извежда на качествено ново ниво диагностичния процес, защото съчетава в себе си възможностите на електгроенцефалографията (ЕЕГ), ядреномагнитния резонанс (ЯМР) и функционалния ядрено-магнетин резонанс (ФЯМР).
Диагностиката с новата апаратура е свръхпрецизна, тя дава възможност за абсолютно точно определяне на епилептогенното огнище и неговото разположение спрямо жизненоважни центрове в главния мозък, единодушни бяха неврохирурзите от УМБАЛ „Св.Иван Рилски“.
Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, сподели пред Zdrave.net, че новата техника дава възможности значително да се скъси времето за точна диагноза, което е особено важно за най-малките деца, а и за пациентите с медикаментозно резистентна епилепсия – неподдаваща се на лекарствено лечение.
Очакванията на лекарите от УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ са към новия метод да проявят интерес и пациенти от други страни – например Сърбия, Румъния, Македония и др. Те вече имат опит с лечение на деца от Армения, благодарение на съвместната работа с колеги невролози от Ереван.