НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.09.2021)

Министър Кацаров: ИМАМЕ ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ С НЕДОСТИГА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ И ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ
“Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи и това трябва да се промени. Стихващият интерес към тази специалност се дължи както на ниските възнаграждения, така и на липсата на възможност за професионално развитие”. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на среща с председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева и членове на асоциацията, проведена на 15 септември. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министър Кацаров посочи, че трябва да се върви в няколко посоки, едната от които е промяната на медицинските стандарти. Той припомни, че с приети изменения в някои от тях са намалени изисквания към дейността на лечебните заведения, свързани с броя на лекарите, необходими за осъществяването на медицинските дейности. “По този начин ще могат да се отделят повече средства за възнагражденията на медицинските сестри”, допълни д-р Кацаров.
Здравният министър бе категоричен, че е необходимо здравните грижи също да бъдат стандартизирани. “По този начин ще се повиши търсенето на професионалисти по здравни грижи, респективно – възнагражденията, които те ще получават”, обясни д-р Кацаров.
Председателят на БАПЗГ Милка Василева коментира, че от много време от асоциацията настояват здравните грижи да бъдат стандартизирани и увери, че в кратък срок Асоциацията ще изготви и предложи на здравното министерство проект на стандарти по здравни грижи.
По време на срещата стана ясно още, че след разговори между МЗ, МТСП и МОН броят на местата за медицински сестри в университетите ще бъде увеличен двойно.

УВЕЛИЧАВАТ СЕ БОЛНИЦИТЕ, КОИТО ТЪРСЯТ ДОБРОВОЛЦИ
След общинската болница в Горна Оряховица, която преди седмица обяви, че спешно набира доброволци, сега със същия апел се обърнаха МБАЛ-Силистра и Белодробната болница в Русе, информира Zdrave.net.
„Недостигът на медицински сестри е в пъти по-голям от възможностите. Ние можем да предоставим всичко останало, лекари, кислород, лекарства, всичко, но няма как да докараме сестри. Най-добрия вариант е това, което са правили колегите миналата вълна – мобилизиране на сестрински персонал от извънболнични структури“, каза пред Bulgaria On Air председателят на Районната колегия на БЛС в Силистра д-р Васил Славов.
Търсим поне пет медицински сестри, но и финансиране за тях, коментира управителят на Белодробвата болница в Русе д-р Светослав Дачев.

ОТ 17 СЕПТЕМВРИ ПАЦИЕНТИТЕ С ЛЕКИ ИЛИ СЪС СРЕДНО ТЕЖКИ СИМПТОМИ НА КОРОНАВИРУС, ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ COVID ЗОНИТЕ, ЩЕ ПОЛУЧАВАТ БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА
От утре, 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.
Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването, уточняват от здравното ведомство. В списъка с безплатни лекарства са включени: Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin, Enoxaparin, Nadroparin, Bromhexine, Budesonide – Inhalation powder, Dexamethasone и Clopidogrel.
Министерството на здравеопазването ще подпомогне Диагностично-консултативните центрова и Медицинските центрове, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

БЛИЗО 400 ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ
1862 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, от които 927 са установени с PCR, а 935 – с бързи антигенни тестове. 24 745 са тестовете, направени за изминалото денонощие, от тях 6297 са PCR, а 18 448 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 125; Бургас – 113; Варна – 167; Велико Търново – 70; Видин – 27; Враца – 28; Габрово – 36; Добрич – 33; Кърджали – 19; Кюстендил – 24; Ловеч – 34; Монтана – 33; Пазарджик – 75; Перник – 36; Плевен – 29; Пловдив – 149; Разград – 40; Русе – 56; Силистра – 25; Сливен – 64; Смолян – 13; София област – 68; София град – 332; Стара Загора – 94; Търговище – 37; Хасково – 61; Шумен – 24; Ямбол – 50.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 477 161. От тях 39 906 са активни. 417 446 са излекуваните лица. 1437 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 4 582-ма. От тях 396 се намират в интензивни отделения или клиники.
В България към момента са поставени общо 2 437 295 от ваксините срещу COVID-19. 10 285 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 14 155 лица-медицински служители. 26 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 8 от тях са установени при лекари, 13 – при медицински сестри, 1 – при санитар и 4 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 19 809. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 65.

Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ ОСТАВА МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Досегашният служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров остава на поста и в новото служебно правителство. Това става ясно от публикувания в „Държавен вестник“ състав на избрания от президента Румен Радев министерски екип, информира Zdrave.net.
Трима министри от досегашния служебен кабинет прекратяват участието си в управлението – финансовият министър Асен Василев, икономическият Кирил Петров, както и министърът на транспорта Георги Тодоров.
Първото служебно правителство работи в продължение на четири месеца начело на държавата. Като част от екипа му вчера, в последния работен ден, министър Кацаров представи отчета си за свършеното от него и кабинета му за тези четири месеца, свързано както с COVID кризата, така и с нормативни промени, засягащи различни сфери на системата на здравеопазването.

ОБНАРОДВАХА В „ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК“ АКТУАЛИЗИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ НА ДЪРЖАВАТА, ОБЩЕСТВЕНОТО ОСИГУРЯВАНЕ И НЗОК
Актуализираният бюджет на държавата, част от който е бюджета на Министерството на здравеопазването, бюджетите на държавното обществено осигуряване и на НЗОК са обнародвани в днешния брой на „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.
Според приетия Закон за актуализацията на бюджета на НЗОК от 1 октомври магистър-фармацевти, които работят в болничните аптеки, също ще получават по 600 лв. допълнително към заплатите си за работа на първа линия по време на COVID-епидемия, а от резерва на Касата се отделят 2,5 млн. лв. за домашни грижи за новородените, извършвани от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти.
Записано е още, че до 31 декември 2021 г. НЗОК ще заплаща стойността на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания при досегашните условия и ред до размерите, определени към 31 декември 2019 г. Условията по предоставянето им също не се променят.
Бюджетът на НЗОК беше актуализиран с допълнителни 105 млн. лв., с които се увеличават средствата за ПИМП на 268 710 900 лв., за СИМП – на 285 229 000 лв., за дентална помощ – на 215 386 000 лв., за МДД – на 117 286 000 лв., за лекарства – на 1 357 000 000 лв., за болнична помощ – 2 659 465 500 лв. вместо 2 661 465 500 лв.
Бюджетът на Министерството на здравеопазването беше актуализиран с допълнителни 224 035,6 хил. лв., които ще бъдат разпределяни за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19; за осигуряване на подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, включително за поставяне на ваксини срещу COVID-19 на здравно неосигурени лица; за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19; за създаване на резерв от лекарствени продукти за лечебните заведения за лечение на системен възпалителен отговор и протромботични състояния, възникнали вследствие на COVID-19 при хоспитализирани пациенти.
Предстои в „Държавен вестник“ да бъде обнародван списъка на медикаментите, които ще бъдат използвани за терапия за лечение на COVID в домашни условия.

Проф. Илко Гетов: НА ФОНА НА ЕС БЪЛГАРИЯ КАТАСТРОФИРА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВАКСИНАЦИОННОТО ПОКРИТИЕ
„За съжаление, на фона на ЕС България катастрофира по отношение на ваксинационното покритие“. Това заяви пред bTV проф. Илко Гетов, представител на Европейската агенция по лекарствата, информира Zdrave.net.
Проф. Генов бе категоричен, че ваксинираната част от българското население е защитена. „Ако 100% от населението беше защитено, днес нямаше да има починали от коронавирус“, подчерта специалистът и направи сравнение с Исландия. „От месец май няма нито един починал от вируса, защото там 90% от населението е ваксинирано“, каза проф. Гетов. В допълнение той поясни, че ваксинираните по-рано също остават защитени.
Специалистът бе категоричен, че бустерната доза трябва да се прилага при рискови групи пациенти, най-вече тези, които страдат от хронични заболявания. Той обясни, че засега 8 държави в ЕС са взели решение да поставят трета доза – сред тях са Гърция, Франция, Австрия, Германия. „Те искат да са сигурни, че няма да има пробив“, коментира решението им проф. Гетов. Той посочи, че има леко намаление на защитата от ваксините по отношение на варианта Делта, но независимо от всичко ваксинацията си остава най-добрият начин за защита.
Той се спря и на темата за употребата на ремдесивир, разрешен от европейския регулатор през юли 2020 г., като обясни, че разрешението за използване на продукта е подновено за още една година. В същото време обаче проф. Гетов предупреди, че това е лекарство, което не трябва да се използва безразборно, тъй като може да предизвика чернодробни или бъбречни нарушения. Според проф. Гетов за момента не се обсъжда достъпно лекарство за профилактика на коронавируса, което да се продава в аптеките.
„В момента се обсъждат около 200 терапии, които ще се прилагат в болнични условия под строг лекарски контрол“, обясни специалистът.

Доц. д-р Христо Хинков: ЛОЗУНГИТЕ „ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ, ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ!“ СА КОНТРАПРОДУКТИВНИ У НАС
„Масовото облъчване с лозунгите „Ваксинирайте се, ваксинирайте се!“, е контрапродуктивно за българския народ.“ Това заяви директорът на НЦОЗА доц. д-р Христо Хинков пред Нова телевизия. До този извод са стигнали на срещата вчера в Министерството на здравеопазването политолози, социолози, психолози и психиатри.
Той допълни, че е имало идеи да се направят ваксините труднодостъпни за гражданите така, че достъпът до тях да става само с „връзки“, т.е. да се стъпи на особени народопсихологически характеристики.
„Говоренето в полза на ваксините е доста противоречиво. Ставаше въпрос и за това може ли да се каже истината за това какво се случва и се установи, че за да се каже една истина, трябва да мине доста време. Тази епидемия трае две години, ние все още не знаем какъв е вирусът, не знаем колко продължава един имунитет, не знаем колко време ще траят сертификатите, които хората получават, след като се имунизират“, обясни доц. Хинков. Той уточни, че от март 2020 г. до май 2021 г. са починали 33 000 души, от които 11% са от COVID. „Смъртността от COVID дърпа общата смъртност. Бяха спрели плановите дейности, които в един момент стават спешни. Това са косвените жертви на пандемията“, каза доц. Хинков.
„Задължителното ваксиниране ще доведе до катастрофа у нас, защото в един момент лекарите ще откажат да лекуват“, каза още директорът на НЦОЗА по повод въведената задължителна имунизация сред медиците в Гърция.

ЕПИДЕМИЧЕН ВЗРИВ ОТ COVID-19 В КАБЕЛЕН ЗАВОД В БУРГАС
РЗИ-Бургас информира Министерството на здравеопазването за възникнал епидемичен взрив от COVID-19 в кабелен завод в Бургас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Към момента са установени шест души с COVID-19, като всички са поставени на домашно лечение.
Първият случай е с оплаквания от 30 август – отпадналост, кашлица, температура. На 1 септември е направен тест за COVID-19, който е положителен. Пациентът е жена на 46 години, която работи в кабелния завод. На 7 септември са регистрирани още два случая на две жени – едната на 53 години, а другата – на 33. На 13 септември са регистрирани още два случая. Става въпрос за две жени, съответно на 48 и на 59 години. Последният заболял е на 14 септември – мъж на 44 години. На контактните лица са направени бързи тестове, които са били отрицателни.
В кабелния завод работят 157 души, като само 7-8 от служителите са имунизирани срещу COVID-19.

ОТКРИХА НОВА УЧЕБНА БАЗА В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ПЛОВДИВ
Най-новата база Учебен корпус 1 беше открита официално в Медицински университет-Пловдив. Водосвет беше отслужен лично от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай, съобщиха от учебното заведение.
На разгърната площ от 4 001.28 кв. м. са разположени 32 учебни и научни лаборатории и аудитория със 70 места. В шестетажния учебния комплекс са ситуирани четири от теоретичните катедри – Медицинска биология, Медицинска физика и биофизика, Биоорганична химия и Медицинска биохимия. Според учебната програма именно в тях започват своето реално обучение първокурсниците. Модерната база ще бъде професионален дом за 61 преподаватели и служители, които ще обучават годишно над 1500 студенти от всички специалности.
За 76-ти път и с модерна учебна сграда академичното ръководство на МУ-Пловдив откри новата учебна година, през която ще се обучават над 6000 студенти. След успешно проведената кандидатстудентска кампания 2021 в Медицински университет-Пловдив са попълнени всички места за обучение по държавна поръчка за специалностите в четирите факултета и Медицинския колеж. От първокурсниците – бъдещи магистри и бакалаври, 735 са български граждани, приети по държавна поръчка, 500 са чуждестранни граждани и 30 са български студенти, приети да се обучават срещу заплащане.

В ЯМБОЛ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ДВУДНЕВЕН ФЕСТИВАЛ “ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ!”
От 17 до 19 септември в Ямбол ще се проведе поредното издание на фестивала “Здравей, Здраве!”. Тази година тридневният форум ще е под мотото “Здравето в много измерения”, информира БТА като се позова на съобщение от общинския пресцентър.
Фестивалът има за цел да популяризира здравословния начин на живот – на физическо, емоционално, ментално и духовно ниво. В програмата са включени различни методи и практики – паневритмия, боуен терапия, медитация с тибетски купи и дихателни упражнения. Гост – лектори ще бъдат проф. Живко Желев, д-р Светла Балтова, Веселин Орешков, Виолета Кузмова, арх. Ивелин Любенов, Иво Станев и други.
Заради усложнената епидемична обстановка от COVID-19 повечето събития ще се проведат на открито в градския парк, казват организаторите от фондация “Мостове над Тунджа”. Фестивалът се провежда със съдействието на Община Ямбол.
В същото време стана ясно, че област Ямбол е на последните места в страната по процент на ваксинираното срещу COVID-19 население – 16.5 на сто. Ямбол е на 23-та позиция сред 28-те области, съобщи пред журналисти главният секретар на Регионалната здравна инспекция Донка Желева.По думите й, интересът към имунизацията е изключително слаб. Вчера са поставени едва 120 ваксини, от тях 59 – първа доза. Учебната година започна с 30 процента ваксинирани учители. Имунизирани са и 130 ученици на възраст от 12 до 18 години. Наблюдава се леко повишен интерес сред родителите на ученици към имунизация на децата им. До момента са регистрирани осем ваксинирани и заболели от коронавирус – от тях само двама са стигнали до болнично лечение, посочи Желева.