НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.09.2019)

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ОТКРИ УЧЕБНАТА ГОДИНА С ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ
С тържествен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, днес бе открита новата академична 2019/2020 година в Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, съобщиха от учебното заведение. Тази година прага на университета са прекрачили над 1400 първокурсници, от които над 300 са чуждестранните студенти.
Ректорът проф. д-р Красимир Иванов приветства студентите: „Предстои Ви да се срещнете с доказани експерти в своите области, които ще Ви учат не само на теория, но и на практика. Вашите преподаватели ще бъдат едни от най-изтъкнатите специалисти в областта на медицината и здравеопазването. Ще имате възможност да разширите и задълбочите интересите си и да докажете своя потенциал. Основната ни цел е да подготвим висококачествени медицински кадри и хора, които ще бъдат отговорни и взискателни както в своята професия, така и в ежедневната си работа!“
На церемонията присъстваха г-н Иван Портних – кмет на град Варна, г-н Тодор Балабанов – председател на Общинския съвет, полк. доц. д-р Георги Попов – заместник-началник по учебно-научната дейност на ВМА- София, ст. комисар Даниел Пашов – директор на областна дирекция на МВР-Варна, както и представители на местната власт, директори на болници и медии.
Представители на първокурсниците от специалностите „Медицина”, „Военен лекар”, „Дентална медицина”, „Фармация”, „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Рентгенов лаборант“ и „Медицински оптик” с най-висок бал от приема положиха традиционната за първия учебен ден в МУ-Варна клетва за „посвещение в медицината”. Отличниците по медицина от Випуск 2019 Радмила Георгиева и Иван Вълкадинов облякоха бели престилки на своите нови колеги, за да ги приобщят символично към медицинското съсловие.

БЛС НАСТОЯВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА
Българският лекарски съюз предлага преди всякакви опити за промяна в модела на здравното осигуряване да се въведе Национална здравна информационна система и електронно досие на пациента; да се остойностят всички медицински дейности, както и труда на лекарските и на специалистите по здравни грижи; да се дефинира основен пакет от медицински дейности, който е възможно реално да бъде финансиран и обезпечен от здравна вноска в размер на 8%; да се надгради задължителното осигуряване, гарантиращо основния пакет с дефиниране на дейности в допълнителен пакет, които да бъдат заплащани от доброволни фондове и застрахователи.
Председателите на всички 28 регионални лекарски колегии на БЛС са изказали категоричната си подкрепа за становището на УС на БЛС, публикувано на сайта на съсловната организация на 18 юли т.г., в което се казва, че “БЛС е силно обезпокоен от предложената концепция за Нов здравен модел”. Една от причините е, че концепцията, представена от здравния министър, предвижда да се оперира със същите средства, с които системата разполага в момента, предлагайки те да се разпределят между няколко платци. Друга причина за неодобрението на новия модел от съсловната организация е изместването на правото на пациента да избира кой да го лекува с избора кой да финансира лечението му. Съсловната организация се противопоставя и на опитите да бъде извадена от процесите на формиране и договаряне на здравни политики у нас. Според БЛС, ако предложената концепция влезе в сила, основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат гарантирани на доставчиците на медицински услуги. От съсловната организация възразяват срещу идеята общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници да се договарят самостоятелно със застрахователните фондове. От БЛС обръщат внимание и на факта, че новият модел не предлага решение на проблема с големия брой неосигурени пациенти.

По данни на НСИ: ЛЕКАРСТВАТА СА ПОСКЪПНАЛИ ПРЕЗ АВГУСТ
Цените на лекарствените продукти през август са се увеличили с 0.7% спрямо предходния месец. При стоките и услугите в областта на здравеопазването увеличението е 0.5%. Цените на лекарските и стоматологичните услуги остават без промяна. Това показват данните на Националния статистически институт, информира Clinica.bg.
Поскъпване е отчетено и в редица други стоки и услуги. При храните и безалкохолните напитки то е средно 0.4%. Българите са плащали повече за хляб, брашно, месо, млечни продукти, плодове, зеленчуци, сол, кафе, вода и др. Увеличението при водата, тока, газта и други горива е 0.2%.
Индексът на потребителските цени за август 2019 г. спрямо юли е 100.1%, т.е. месечната инфлация е 0.1%. От началото на годината (август 2019 г. спрямо декември 2018 г.) инфлацията е 2.1%, а годишната инфлация за август 2019 г. спрямо август 2018 г. е 2.9% Средногодишната инфлация за периода септември 2018 – август 2019 г. спрямо периода септември 2017 г. – август 2018 г. е 3.2%, показват още данните на НСИ.

НАД 5000 ДУШИ У НАС СА ПОСТЪПИЛИ В БОЛНИЦА ЗАРАДИ НАРКОТИЦИ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 6 МЕСЕЦА НА 2019 Г.
Общо 5278 души са преминали през болница с остро отравяне, свързано с употребата на наркотици и алкохол за първите шест месеца на годината. При 351 от случаите става въпрос за деца до 15 години, т които 148 са момичета. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи, информира Clinica.bg. Запазва се и тенденцията непълнолетните да комбинират дрога с твърд алкохол. Тези „коктейли” са изпратили в токсикологиите 41 тийнейджъри.
Проблемът с наркотиците през последните години остава сериозен, въпреки опитите за превенция сред учениците от страна на здравните власти и ограничаване на разпространението чрез специализираните полицейски акции. Децата обикновено започват с марихуана и тютюн, но често стигат до амфетамини и метамфетамини. Данните от последното Национално представително проучване, проведено от Националния център по наркомании през 2017 г. за нагласите и употребата на психоактивни вещества сред учениците (IX-XII клас) в България показват, че 26,2% са употребявали някога в живота си наркотично вещество. Най-голям дял от тях са пробвали марихуана (21,0%), следвана от хашиш (8,7%), амфетамини (4,9%), кокаин (4,5%), метамфетамини (3,5%), синтетични канабиноиди (3,2%) и екстази (3,1%).Около 7,4% от учениците в страната са пробвали канабис на възраст 16-18 години.
В по-ранна възраст (13-15 години), когато става дума за първа употреба на някакво наркотично вещество, отново изпъква канабисът (10,9%), а също и амфетамини (1,2%), кокаин (1,0%), метамфетамини и синтетични канабиноиди (по 0,9%). Около 1% от употребяващите дрога деца са започнали преди да навършат 13 години, показват данните от изследването на НЦН. Употребата на алкохол също е широко разпространена сред учениците (69%).

СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ УМБАЛ – БУРГАС РАБОТЯТ С НОВА КИСЛОРОДНА ИНСТАЛАЦИЯ
От няколко дни УМБАЛ – Бургас произвежда сама кислорода, използван за медицински цели в отделенията. Болницата пусна в експлоатация нова кислородна инсталация, която успешно премина тестовете и вече работи с пълен капацитет, съобщиха от здравното заведение.
Инсталацията е изградена с ноу-хау на датска компания за кислородни генератори. Тази техника позволява кислородът да се извлича от въздуха, при щадящи условия за околната среда и в пъти по-ниски разходи за производство. Собствената инсталация намалява в пъти разходите, които до момента болницата е заплащала за кислород.
Концепцията, по която работи инсталацията е коренно различна от използваната до момента. Прилага се пилотно в няколко болници в България. Първото звено на инсталацията е компресор, в който постъпва атмосферен въздух. Там се нагнетява, след това влагата се премахва чрез охлаждане. Използва се и йонен обмен за извличане на чист кислород, който след това тръгва по тръбите на съществуващите системи на болницата и стига до отделенията.
Старата инсталация ще продължи да съществува, но ще работи само при аварийни ситуации.
Най-големите потребители на кислород са операционните, интензивните звена, спешно отделение.

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ “ПИРОГОВ” ПРЕГЛЕДАХА БЛИЗО 200 ДЕЦА ВЪВ ВЕЛИНГРАД
Специалистите от Националната програма “Детско здраве” на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” прегледаха близо 200 деца от Велинград и района през миналия уикенд, съобщиха от лечебното заведение.
Високоспециализирани профилактични прегледи са извършили ортопедите проф. д-р Асен Балтов – изпълнителен директор на УМБАЛСМ “Пирогов”, д-р Николай Цуцумански – шеф на Отделението по детска травматология, д-р Асен Меджидиев – шеф на УНГ отделението, д-р Иван Маджаров – председател на БЛС, д-р Георги Балканджиев – хирург, д-р Симеон Андреев – уролог, д-р Лариса Пенева – офталмолог, д-р Георги Юруков – неврохирург, д-р Галина Тодорова – кордиолог и д-р Ваня Страхинова – специалист по образна диагностиката.
Профилактичните детски прегледи са били извършени със съдействието на директора на МБАЛ -Велинград, ЕООД д-р Жеко Чешмеджиев. Следващият град, в който ще преглеждат лекарите от “Пирогов” е Разград.

ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СТРАНАТА ОТВАРЯТ ВРАТИ ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ТУБЕРКУЛОЗАТА
За пореден път през 2019 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната. Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България. На всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. В сайта на МЗ могат да се видят лечебните заведения, в които ще се осъществяват безплатните прегледи от 16-ти до 20-ти септември 2019 г.
По време на проведени кампании през месеците март и юни 2019 г. общо анкетирани за туберкулоза са 5057 лица, а на 3293 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 53 лица с туберкулоза и 144 лица с латентна туберкулозна инфекция, при които е започнато лечение, съобщиха от МЗ.
Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, за ефективна превенция на туберкулозата в страната и за подобряване на достъпа до здравни грижи. По време на проведените за периода 2009 г. – 2018 г. „Седмици на отворени врати” анкетирани за туберкулоза са 119 787 лица, открити и насочени за лечение са 1295 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4495 души.