НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.08.2021)

272 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС
272 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 63 от тях са установени с PCR, а 209 – с бързи антигенни тестове. 6358 са общо тестовете, направени през последното денонощие, от които 1678 са PCR, а 4680 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 33; Варна – 29; Велико Търново – 3; Видин – 1; Враца – 4; Габрово – 7; Добрич – 3; Кюстендил – 2; Ловеч – 2; Монтана – 2; Пазарджик – 5; Перник – 8; Плевен – 1; Пловдив – 19; Разград – 4; Русе – 25; Силистра – 1; Сливен – 3; София област – 9; София град – 83; Стара Загора – 3; Търговище – 7; Хасково – 6; Шумен – 4; Ямбол – 2.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 433 234. От тях 14 734 са активни. 400 156 са излекуваните лица. 178 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Общият брой на пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 1548. В интензивни структури се намират 141 от тях.
Общо 2 154 824 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, 2186 от тях са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 13 554 лица-медицински служители. Два нови случая на лекар и медицинска сестра са регистрирани през последното денонощие
18 344 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Нови пет случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Министър Стойчо Кацаров: АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е НУЖНА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ОТДАВНА ДОГОВОРЕНИ ДОСТАВКИ НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Здравният министър Стойчо Кацаров написа в сайта на Министерството на здравеопазването някои уточнения за искането за актуализация на бюджета на Министерството на здравеопазването за заплащане на ваксини във връзка с изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова в ефира ва БНТ. В публикувания текст се казва:
„Тази сутрин в интервю за БНТ, Председателят на БСП г-жа Корнелия Нинова, заяви: „Здравното министерство изготви национален план, в който пише, че имаме около 5 млн. броя ваксини, ние се къпем във ваксини, миналата седмица дарихме, имаме достатъчно. А в актуализацията кабинетът иска още 47 млн. за закупуване на допълнителни ваксини над милион. Защо искат да купят още? Ако има най-малко съмнение за лобизъм или действие в полза на фармацевтични компании от БСП ще искат ясни обяснения.“
В тази връзка, искам да информирам г-жа Нинова, че искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех на цена 46 475 000 лева. Същата не е обезпечена в бюджета на МЗ за 2021 година и поради това е включена в искането за актуализация.
Общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните-членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки.
Служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната.
Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното изслушване по темата преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол, миналия петък, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите. Ако не са, биха могли по всяко време да поискат от нас допълнителна информация, която незабавно ще им бъде предоставена.
Призовавам г-жа Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес.“

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА МЗ ЗА ПАКЕТ ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ В АМБУЛАТОРНИ УСЛОВИЯ НА БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ БЕШЕ ОБСЪДЕНО С ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ
Предложението за пакет за диагностика и лечение в амбулаторни условия на болни от коронавирусна инфекция обсъдиха заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов с представители на общопрактикуващите лекари в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Целта е възможно най-ранната диагностика на евентуален положителен случай на COVID-19 и навременно и адекватно лечение, което да бъде гарантирано на всеки български гражданин. Със създаването на пакета за амбулаторно наблюдение на пациенти ще бъде облекчен и натискът върху здравната система. Обсъжданият пакет ще покрива и амбулаторно предписаните лекарства на лица с коронавирусната инфекция. Това обясни по време на срещата заместник-министър д-р Александър Златанов.
Обсъдена беше и възможността общопрактикуващите лекари да могат, при влошаване здравословното състояние на пациент от листата им, да назначават допълнителни изследвания.

Зам.-министър Александър Златанов: СЪЗДАДОХМЕ РЕД ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПЛАЩАНИЯ ЗА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ, ЗА ДА НЕ СЕ ПОЛУЧИ ДЕМОТИВАЦИЯ
„Парите за медиците на първа линия бяха осигурени само до месец април.“ Това обясни по БНР зам.-министър Александър Златанов.
„С прехвърляния през бюджетите на съответните министерства се осигуриха необходимите суми за следващите месеци за медицинските специалисти на първа линия. И към момента е изключително важно действително да се приеме тази актуализация на бюджета, за да може по-спокойно в условия на пандемия да бъдат подсигурени тези пари“, каза той.
„Когато са започнали да изплащат тези пари, те са започнати по една методика, която разбира се, към този момент не е добре направена, набързо направена, която не отчита много фактори. Ние се опитахме да разгледаме отново тази методика, за да може да решим няколко проблема, които тя създаваше, а именно това, че много е важно действително тези пари да бъдат стимул за хората, които са на първа линия. Не може да сравним един медик, работещ в отделение с COVID, с висока експозиция на вируса, работещ 24 часа при тези условия, с човек, който да речем е дал три или четири дежурства или е дал пет консултации и допълнителното заплащане да бъде еднакво и за двамата. Тази методика не отчиташе тази разлика. Това, което направихме ние, е действително да създадем един ред, при който да не се получи демотивация сред хората, които ги получават, защото имаше такава накрая, а напротив, да ги мотивира и да е справедлива. И хората, които работят и се занимават целия месец да получат цялата сума пари, даже нещо повече, тези които работят повече часове, дали са в графика, те ще вземат над 1000 лева. И хората, които примерно – давам пример – са работили половин месец при такива условия, а другата половина от месеца са били в отпуска, по друга причина са отсъствали, ще вземат половината пари“, обясни зам.-министър Златанов.
Той отбеляза повишаване на интереса към ваксиниране. „Ако към един момент може би преди месец се опитвахме и правихме информационни кампании, всякакви методи опитвахме и резултатът към момента не беше така оптимистичен, сега виждаме, че има едно повишаване на хората, които желаят да се ваксинират, независимо от това че сме в летен период и повечето от тях са в отпуска. Имаме едно 20-30% завишаване, всеки ден се правят по 12-13 хиляди дози ваксини, което според мен е действително на базата, че когато българинът види, че опасността е непосредствена, предприема някакви действия. Мисля, че сега действително е подходящ момент, достатъчно добре да може този процес да се ускори, имаме и разполагаме с ресурси“, заяви д-р Златанов.

ОТ 85 КЛИНИЧНИ ПРОБИ ЗА ВАРИАНТИ НА КОРОВАНИРУСА 84 СЕ ОКАЗАХА ДЕЛТА ВАРИАНТА НА COVID-19
84 случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране от ново поколение. Анализирани са общо 85 клинични проби, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
При всички се установиха вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 84 (99%) са Делта (B.1.617.2) и 1 е Алфа (B.1.1.7).
Клиничните проби са взети в периода 08-28 юли 2021 г. и са изпратени от 26 различни лечебни заведения от 18 области на страната.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: АКО НЕ СПАЗВАМЕ ЛЕКИТЕ МЕРКИ СЕГА, ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ПОСЛЕ ДА СПАЗВАМЕ ТЕЖКИ
„Ако не спазваме леките мерки сега, ще се наложи после да спазваме тежки.“ Това заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, здравен съветник към Столична община, информира Zdrave.net.
По думите на специалиста предпоставките за по-бързото настъпване на новата вълна сега са три – на първо място, че става въпрос за делта варианта, който се разпространява много по-лесно. Освен това фактът, че доста хора се събират, както и забавената ваксинация.
Проф. Кантарджиев призна, че не е привърженик на крутите мерки и посочи, че и най-тежките такива не дават резултати, което се е видяло в доста държави. При нас мерките бяха дозирани, меки мерки, но винаги са били навременни, заяви той. Специалистът подчерта и че те трябва да се обясняват на обществото, за да има предвидимост.
Специалистът съобщи, че зачестяват случаите на боледуване с особено висока температура за няколко дни сред деца. Типично за делта варианта е и по-тежкото засягане на горните дихателни пътища с поява на болки в гърлото и хрема. При този вариант 10 болни заразяват 13 души и ако това продължи две седмици, ще има голямо натоварване на системата на здравеопазването, каза той.
Леглата са заети, започват да се пълнят интензивните легла, което е натоварване, отбеляза още проф. Кантарджиев и допълни, че се надява здравното министерство да ръководи успешно кризата.

Омбудсманът Диана Ковачева: ИМА РИСК ОТ ИЗБУХВАНЕ НА COVID ЕПИДЕМИЯ В ЦЕНТЪРА ЗА БЕЖАНЦИ ВЪВ „ВОЕННА РАМПА“
Проверка е установила риск от избухване на COVID епидемия в центъра за бежанци във „Военна рампа“, а причината е изключително лошата хигиена там. Това става ясно от съобщение от институцията на омбудсмана Диана Ковачева. Тя настоява и да се прецени включването на непридружените деца-бежанци в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 на страната, информира Zdrave.net.
Капацитетът на Сигурната зона в бежанския център в столичния кв. „Военна рампа“ е завишен с над 100 процента. Зоната бе изградена през 2019 г. специално за непридружени деца-бежанци, с капацитет за 100 деца, припомнят от пресцентъра на обществения защитник.
Проверка на служители от Националния превантивен механизъм (НПМ) към омбудсмана в края на миналата седмица е установила, че към 12 август 2021 г. са регистрирани 221 непридружени непълнолетни и малолетни деца. Фокусът на проверката на омбудсмана е бил насочен към материално-битовите условия, обезпечаването с медицински и немедицински специалисти, пропускателния режим на Сигурната зона за непридружени деца.
При проверката е установено, че 146 от непълнолетните са в Сигурната зона, а 75 от непридружените деца са настанени във физкултурен салон.
Проверката на омбудсмана констатира изключително лоши материално-битови условия, крайно неприемливи и категорично неподходящи за деца. Много тревожен е фактът, че 75 деца разполагат само с две бани и две тоалетни, помещението е изцяло нехигиенизирано, липсват и мебели за съхранение на лични вещи.
Друг проблем е, че персоналът, който се грижи за децата е крайно недостатъчен – 8 социални работници и един психолог. Социалните работници нямат физическата възможност да подкрепят децата в социалната им адаптация, да преценят нуждата от психологическа помощ на всяко дете.
Независимо, че основната препоръка на омбудсмана, а именно да се изгради отделен център на ДАБ, в който да се настаняват непридружените малолетни и непълнолетни деца, е изпълнена частично, чрез изграждане на „сигурни зони“ в ПМЗ – София (в кв. „Военна рампа“ и кв. „Овча купел“), екипът смята, че капацитетът на сигурните зони при засилен бежански поток не е достатъчен. НПМ препоръчва на агенцията в най-кратък срок да се обособи допълнителна Сигурна зона за непридружени деца.
Във връзка с направената проверка и изключително тревожни факти след нея омбудсманът изпрати препоръка до Държавната агенция за бежанците, в която настоява в най-кратък срок да се обособи допълнителна Сигурна зона с подходящи условия за живот за непридружени деца-бежанци. Според нея е нужно да се назначат допълнителни специалисти за работа с непридружени деца-бежанци, както и да се предприемат действия по спазване на противоепидемичните мерки в центъра във „Военна рампа“ и да се прецени включването на непридружените деца-бежанци в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 на Република България.

ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ БРОЯТ НА СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 В ОБЩИНА СЛИВЕН
Продължава да расте броят на случаите на COVID-19 в община Сливен. За седмица новозаболелите са били 60, а броят на излекуваните 13. Към момента активните случаи на COVID-19 в общината са 107, информира БНР.
Тенденция за увеличението на случаите показва и справката от предходната седмица, от 2 до 8 август, когато новозаболелите тогава са били 40, а активните случаи – 60.
На 100 000 души население за 14 дни заболелите в общината са 79.
От началото на епидемията в община Сливен са регистрирани общо 8039 заболели, излекуваните са 7498, а битката с болестта са изгубили 434 души.

ОБЩО 1466 ВАКСИНИ СА ПОСТАВЕНИ ПРЕЗ УИКЕНДА В „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ В СОФИЯ
Общо 1466 ваксини са поставени за почивните събота и неделя в „зелените коридори“ в София, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Столична община.
Ваксини през уикенда се поставяха в шест изнесени кабинета. От 13:00 до 18:00 часа в пет мола – в The Mall на бул. “Цариградско шосе”, “България Мол” на бул. “България”, Мол “Парадайс”, “Сердика център” и “Ринг Мол”, а от 09:00 до 16:00 ч. в Културния дом в кв. “Дружба”. Медицинските екипи във всички пунктове са от общинските диагностично-консултативни центрове и многопрофилни болници, а осигуряването на ваксините – с помощта на Столичната РЗИ и екипите на „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община. Столичани могат да избират от всички разрешени до момента от ЕС ваксини. Общо от началото на кампанията през уикендите са поставени близо 15 000 ваксини, допълват от Столична община.
В работни дни желаещите имат възможност да се ваксинират в общинските ДКЦ-ове, където досега са поставени 14 455 ваксини. Продължава и инициативата на Столична община за извършване на ваксинация на място при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.
Поставянето на ваксини в мобилните пунктове започна с цел увеличаване на броя ваксинирани на територията на Столична община по идея на кмета София Йорданка Фандъкова и с подкрепата на Столичната РЗИ.

БЛИЗО 140 МЛН. ЛВ. СА ПРОСРОЧЕНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Близо 140 млн. лв. са просрочените задължения на държавните и общинските лечебни заведения, показва Отчетът за касовото изпълнение на бюджета, на сметките за средства от Европейския съюз и на сметките за чужди средства на Министерството на здравеопазването за периода 1 януари – 30 юни 2021 година. За това информира Zdrave.net.
Към 30 юни 2021 г. държавните болници са генерирали общ размер на просрочените задължения в размер на 106 103 000 лв., при отчетени към 31 март 75 947 000 лв. или 30 156 000 лв. повече. От тях просрочията към доставчици на лекарствени продукти са в размер на 43 861 000 лв. при отчетени просрочени задължения към 31 март 27 775 000 лв., а просрочените задължения за медицински изделия са в размер на 28 024 000 лв. при отчетени просрочия към 31 март – 20 809 000 лв.
Общинските болници към 30 юни са генерирали просрочени задължения в размер на 30 768 000 лв. при отчетени към 31 март – 25 442 000 лв. или с 5 326 000 лв. повече. Просрочените задължения за лекарствени продукти и медицински изделия в размер на 10 300 000 лв. при отчетени към 31 март – 9 587 000 лв.
„Наблюдава се увеличение на просрочените задължения на държавните и на общинските лечебни заведения спрямо 31 март 2021 година, като основно това се дължи и на увеличение при просрочията към доставчици на лекарствени продукти и медицински изделия. Най-силно отражение има нарастването на просрочените задължения при УМБАЛ „Александровска“, пише в обяснителната записка към отчета на МЗ.
За периода 1 януари – 30 юни 2021 г. по бюджета на Министерство на здравеопазването са извършени множество промени, като част от тях са увеличение на разходите с 2 млн. лв. за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия; увеличение на разходите с 2 947 600 лв. за подготовка и произвеждане на изборите за народни представители през 2021 г.; намаление на разходите с 1 685 729 лв., във връзка с предоставени трансфери към 28 февруари 2021 г. от бюджета на МЗ по бюджета на МВР за оказване на медицинска помощ през периода на извънредната епидемична обстановка; намаление на разходите с 90 000 000 лв. за одобряване на промени в разходите и трансферите по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г., свързани с дейностите и мерките за превенция и борба с COVID-19; увеличение на разходите с 5 000 000 лв. за поставяне на ваксини срещу COVID-19 от Регионалните здравни инспекции и Центровете за спешна медицинска помощ.
С 85 000 000 лв. е увеличен предоставеният трансфер по бюджета на НЗОК за преодоляване на последиците от коронавируса, включително и за заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19. Още веднъж през март е увеличен предоставения трансфер по бюджета на НЗОК с 50 000 000 лв. за осигуряване на средства за заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за работа при неблагоприятни условия, за заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19. През април трансферът е увеличен с още 60 000 000 лв.
Променен е максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г., който от 449 838 700 лв., съгласно Закона за държавния бюджет е променен на 1 025 322 260 лв. по уточнен план към 30 юни. Максималният размер на новите задължения за разходи пък е променен от 449 838 700 лв. на 491 322 260 лв.

13-ТЕ ДЕЦА, НАСТАНЕНИ В БОЛНИЦАТА В РАЗЛОГ СА В ДОБРО ОБЩО СЪСТОЯНИЕ
В задоволително общо състояние са 13-те деца, настанени в болницата в Разлог, след съмнения за хранително натравяне, съобщи за Радио Благоевград управителят на здравното заведение д-р Божидар Велев. Децата, на възраст от 9 до 16 години, са от София и са били на зелено училище, настанени в хотел в Банско, съобщи БНР.
Те са приети с различни оплаквания – гадене, повръщане, разстройство и обезводняване – снощи към 01:00 часа. Екипи на РЗИ взимат проби от храната, помещенията и водата в хотела, за да се установи причината за оплакванията и симптоматиката на децата.
Проследява се и това, какво и къде са консумирали извън хотела. За момента не се налага транспортирането им до друго лечебно заведение. Д-р Велев съобщи, че ще се запознае с направените до момента изследвания и с доклада на лекуващите лекари, но е категоричен, че няма сериозна опасност за здравето на настанените малки пациенти.
Последният случай с голям брой ученици, които пострадаха от храна в хотел в Банско, е от лятото на 2012 година, когато децата бяха консумирали некачествено пилешко месо. Засега няма категорична информация дали храна от хотела е причина за настъпилите оплаквания, ще бъде изследван и персоналът в обекта.