НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.08.2019)

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: С ПРОМЕНИТЕ В ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР ЩЕ СЕ ДОБЛИЖИМ МАКСИМАЛНО ДО ИМУНИЗАЦИОННИТЕ КАЛЕНДАРИ НА ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ В ЕС
„Ограничаваме приемите на основна имунизация на пневмококова ваксина от три на два. Много европейски страни минаха по този път. Изследванията показват, че при двукратен прием се постига достатъчно ниво на защита, затова можем да избегнем третия прием на 6-месечна възраст“. Това обясни в предаването „Преди всички“ на БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод предложените за обществено обсъждане промени в „Имунизационния календар.
„Предлагаме отпадане на пробата манту на децата на 11-годишна възраст. Допълнителна имунизация предлагаме срещу коклюш на 12 години, тъй като в целия свят има процес на повишаване на възрастта на това заболяване. Оказва се, че е необходима допълнителна доза, за да сме сигурни, че хората са предпазени и в по-високите възрасти. От тази година се опитваме да въведем препоръчително ваксината за хората над 65-година срещу грип безплатно“, допълни здравният инспектор. Той подчерта, че има диалог с общопрактикуващите лекари по темата: „Те имат известно несъгласие относно оповестяването, това, че сме посочили различни начини, които отнемат време. Важното е да бъдат поканени родителите, да могат да реагират“.
По думите на д-р Кунчев няма основание пациентът да заплаща допълнително за имунизация в специализиран кабинет, въпреки че тя по принцип е задължение на личния лекар.
Промените в Имунизационния календар ще станат факт след отпечатването им в Държавен вестник и ще влязат в сила през 2020 година. Д-р Кунчев поясни, че промените са в насока да поддържаме нашия календар на достатъчно високо ниво и той да е максимално близък и паралелен с календарите на страните от ЕС.

НАЦИОНАЛНАТА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА ЩЕ ПОДКРЕПЯ ДЕЦА В РИСК ОТ ИЗОСТАВАНЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ
Фондация „За нашите деца” и Национална кардиологична болница сключиха споразумение за подкрепа на деца в риск от изоставяне и техните родители. На територията на отделението по Педиатрия ще бъдат предоставяни здравно-социалните и образователни услуги, информира Clinica.bg.
До момента фондацията работи с три родилни отделения в специализираните акушеро-гинекологични болници в София. Това са отделенията на ПСАГБАЛ „Света София”, СБАЛАГ „Майчин дом” и ВСАГБАЛ „Шейново”. С подписването на това споразумение и Националната педиатрична болница се присъединява към инициативата.
От началото на годината са проведени 20 консултации с родилки, които са заявили, че трудно биха се справили с грижите за новородените си деца, съобщиха от Фондацията. Съвместната работа на екипите е способствала седем деца да останат в биологичните си семейства. Работата с тях продължава, докато родителите се почувстват достатъчно уверени да се справят сами, казват експертите.
На територията на Националната кардиологична болница специалист от Центъра за обществена подкрепа „Света София” ще провежда обучения и дискусии с родителите по теми, които са свързани с отглеждането и възпитанието на децата. Освен това ще бъдат предоставени и подходящи информационни материали, съобразени с обсъжданите въпроси. На място ще се работи директно с децата от страна на аниматори и детски психолози. При необходимост с цялото семейство ще може да се срещне психолог или специалист по ранна детска интервенция.

САНКЦИИ ЗА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ, АКО НЕ СА ОПИСАЛИ ВСИЧКИ ВАКСИНИ, КОИТО СА НАПРАВИЛИ НА ДЕЦА
Личните лекари ще бъдат санкционирани в случай, че не са описали детайлно всички ваксини, направени на децата. За това информира Zdrave.net като се позова на разпореждане на РЗИ-София, издадено във връзка с влизането в сила на Наредба № 6 от 09.07.2019 г. за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система.
Лекарите ще трябва да изпълняват стриктно разпоредбите в Наредбата и по отношение на регистрацията и мерките спрямо контактните лица предвид моментната епидемична ситуация от морбили на територията.
Предвид предстоящата учебна година, личните лекари са задължени да предоставят на децата и учениците лична здравно-профилактична карта с попълнен имунизационен статус.
„Имунизационният статус следва да бъде изписан по приемите на ваксините с дози, серийните номера и датата на поставяне на ваксината. Текст „отговаря за възрастта“, няма да се приема за достоверен. Причината е, че ще затруднява събирането на бърза и адекватна информация при възникването на епидемична ситуация, както и предприемането на своевременни и адекватни противоепидемични мерки в организираните колективи. Това от своя страна създава риск от разпространение на ваксинопредотвратими заболявания и застрашава общественото здраве. Всеки попълнил некоректно медицинската документация носи лично административна отговорност и ще бъдат предприети съответните наказателни мерки“, пише в писмото на РЗИ-София до общопрактикуващите лекари.

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АГ ОТДЕЛЕНИЕТО НА УМБАЛ “Пловдив”
Ден на отворените врати организира Отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ “Пловдив”. Събитието започва в 12:30 часа на 19 август 2019 г., съобщиха от лечебното заведение.
Инициативата на лечебното заведение е да представи на бъдещите родители какви са условията в отделението. Онези, които вече са избрали да чуят първия плач на рожбата си в болницата, ще научат какви документи са нужни за постъпване. Ще им бъде разяснен и реда за прием в лечебното заведение.
Водещите специалисти от отделението ще отговорят на въпросите на бъдещите майки татковци. Д-р Семра Халил и старшата акушерка Любомира Тошева, ще разяснят предимствата на естественото раждане и на Цезаровото сечение, а също и какви са възможностите за обезболяване на раждането.

БЕЗПЛАТНО СПЕЦИАЛИЗИРАНО ИЗСЛЕДВАНЕ ПРИ ПРОБЛЕМИ С МАКУЛАТА
Безплатно специализирано изследване при изразена симптоматика за проблеми с макулата предлага столичната УМБАЛ „Св. Анна“, информира Puls.bg. Очната клиника към лечебното заведение разполага с един от най-съвременните ОСТ – апарати (Оптична кохерентна томография), с който се прави безконтактна диагностика на макулената патология. При наличие на симптоматика, изследването вече ще се прави безплатно.
Офталмолозите на УМБАЛ “Св. Анна” припомнят, че макулата е най-важната част на ретината. Отговаря за централното зрение (зрителната острота) и страда от заболявания като дегенерация на макулата, дупка в макулата, целофанова макулопатия, диабетен макулен оток.
В съвременния свят напрягането на зрителния орган е огромно, особено след нахлуването на компютрите. В резултат на това се увеличава и натоварването на макулата. Заболяванията свързани с нея са най-честата причина за слепота (при хора над 70-годишна възраст) в напредналите държави като САЩ, Англия, Германия.